Gezondheid1 mei '20 17:59

Kinderen met nieuwe ziekte op intensive care

Auteur: BNR Webredactie

In Nederland liggen twee kinderen op de intensive care met een nieuwe, nog onbekende ziekte. Door de ziekte krijgen kinderen hevige buik-, maag- en darmklachten. Ook komt er stevige koorts bij kijken en in sommige gevallen long- en hartproblemen. In het Verenigd Koninkrijk zijn enkele kinderen eraan overleden.

In landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland en de VS is de ziekte ook bij kinderen opgedoken. Die landen zagen het aantal kinderen dat in ziekenhuizen werd opgenomen toenemen. In Nederland hebben er tot nu toe tien kinderen in het ziekenhuis gelegen met de bijbehorende verschijnselen.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Een aantal deskundigen ziet verbanden met het coronavirus, doordat enkele kinderen daar positief op hebben getest. Toch blijken andere kinderen met dezelfde verschijnselen het coronavirus niet te hebben. 'We weten niet precies wat deze kinderen hebben. Het zou kunnen zijn dat het om de ziekte van Kawasaki gaat. Maar omdat we leven in het coronatijdperk en in landen om ons heen we vergelijkbare verhalen krijgen, moeten we ook rekening houden dat er wellicht een relatie is met COVID-19. Maar dat is op dit moment volstrekt onduidelijk', zegt Károly Illy, van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde, in gesprek met BNR-redacteur Wouter Maassen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen