LLEES HIER ALLES OVER DE CORONACRISIS IN ONZE ACTUELE LIVEBLOG
Lees hier alles over de coronacrisis in onze eerdere liveblogs
Hoofdpunten
- IMF: sterkere krimp én steviger herstel voor NL;
- EU-landen verdeeld over heropening buitengrenzen;
- Nederlandse economie minder hard gekrompen;
- VS verlengd inreisverbod EU tot einde jaar;
- Koolmees sluit derde NOW-regeling niet uit;
Blijf op de hoogte | download de BNR app
15:30 | De zwembaden, pretparken, binnenspeeltuinen, wellnesscentra, theater-, bioscoop- en feestzalen mogen vanaf woensdag 1 juli in België weer de deuren openen. Culturele activiteiten binnen worden beperkt tot 200 personen en openluchtevenementen tot 400. Dat heeft de Belgische regering besloten na overleg met de Nationale Veiligheidsraad.
15:00 | Het Nederlandse bruto binnenlands product neemt volgens de organisatie dit jaar met 7,7 procent af. Dat is nog eens 0,2 procentpunt meer dan de 7,5 procent krimp die het IMF in april nog verwachtte. De Nederlandse economie groeit volgend jaar dan weer met 5 procent. Voor 2021 voorzag het IMF eerder een groei van 3 procent.
De mondiale economie krijgt dit jaar een klap van 4,9 procent, denkt het IMF nu. Eerder dacht het fonds nog dat die krimp beperkt zou blijven tot 3 procent. Ook voor het herstel in 2021 is het IMF wat negatiever geworden. De denktank rekent nu op een groei van 5,4 procent volgend jaar, terwijl dat eerder 5,8 procent was.
De wereldwijde economische schade door de coronacrisis in 2020 en 2021 zal uitkomen op in totaal meer dan 12.000 miljard dollar, schrijft hoofdeconoom Gita Gopinath in een rapport over de gevolgen van wat zij de 'Great Lockdown' noemt. Volgens Gopinath veroorzaakten de virusuitbraak en de wereldwijde lockdownmaatregelen tegen de ziekte de diepste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren dertig.
14:00 | Nog eens twee mensen zijn gestorven door het coronavirus. Het RIVM heeft hun overlijden in de afgelopen 24 uur doorgekregen. Daarmee is het aantal sterfgevallen opgelopen tot 6.097. Het werkelijke dodental ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest op het virus. GGD'en hebben zes nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld. Daarmee komt het totaal aantal opnames op 11.859.
13:45 | De EU-lidstaten kunnen het niet eens worden over de heropening van de Europese grenzen voor reizigers uit landen van buiten de EU per 1 juli. De 27 ambassadeurs hebben onderhandelingen hierover woensdag in Brussel afgebroken en overleggen vrijdag verder, aldus bronnen in Brussel. Ze kunnen het vooralsnog niet eens worden over de criteria waar een niet-EU-land aan moet voldoen om als veilig te worden beschouwd en reizigers weer welkom te heten in de EU.
13:00 | De Britse tak van Tata Steel wacht 500 miljoen pond aan staatssteun. Volgens de Financial Times worden de Britse activiteiten van het staalconcern misschien zelfs deels genationaliseerd.
10:00 | Europese toeristen kunnen dit jaar mogelijk toch naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse ambassade in Nederland liet eerder aan BNR weten dat het inreisverbod verlengd wordt tot het einde van het jaar, maar laat nu weten dat die informatie mogelijk niet klopt. De ambassade zegt dat de beantwoording niet accuraat was en biedt daarvoor excuses aan.
09:30 | Na een aanvankelijke noodstop komen de bedrijfsverkopen weer goed op gang. Net als de beurzen en de inkoopmanagers in de eurozone lijken verkopers en investeerders van de grootste coronaschrik te zijn bekomen.
9:00 | De coronacrisis legt de kwetsbaarheid onze arbeidsmarkt bloot en daarom is het nu tijd om in te grijpen. Dat stellen zestien maatschappelijke instellingen vandaag in een open brief aan de Tweede Kamer.
08:30 | De Russische president Poetin had een feestweek voor ogen. Maar corona dwarsboomde in april en mei een volksstemming over de grondwet en de 75-jarige viering van de overwinning op nazi-Duitsland. Vandaag vindt alsnog de militaire parade plaats en volgende week mogen de Russen naar de stembus.
08:00 | De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar minder hard gekrompen dan eerder gedacht. De krimp bedroeg 1,5 procent waar eerder gedacht werd aan 1,7 procent.
07:00 | Gemeenten verwachten een gezamenlijke financiële tegenvaller van anderhalf miljard euro door de coronacrisis. Vooral de toeristische gemeenten en de grote steden worden hard geraakt, blijkt uit onderzoek van Exilo, een expertisebureau voor financiën, control en bedrijfsvoering van lokale overheden.
06:30 | Minister Koolmees van Sociale Zaken sluit een derde ronde NOW-regelingen niet uit. Dat laat hij weten aan BNR. De Tweede Kamer praat vandaag over het tweede corona-steunpakket, maar er zijn steeds meer vragen over de derde ronde.
06:00 | Tot het einde van het jaar kom je als Nederlander de Verenigde Staten niet in, evenmin als de inwoners van andere Europese landen. De Amerikaanse ambassade in Nederland bevestigt aan BNR dat het inreisverbod wordt verlengd tot het eind van 2020.
24 juni 2020
14:00 | Het RIVM meldt dat sinds gisteren 5 personen zijn overleden. Het totale aantal slachtoffers komt daarmee op 6.095. Ook werden 3 personen in het ziekenhuis opgenomen, het aantal personen dat gehospitaliseerd is (geweest) stijgt daarmee naar 11.853. Ten slotte werden 70 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het totale aantal positief geteste personen komt daarmee op 49.722.
13:20 | Een tijdelijke verlaging van de btw, onder meer voor de horeca, zou een uitstekende maatregel zijn om de economie te stimuleren. Dat zegt topman Teun Verheij van cateraar Albron in BNR Zakendoen. Hij reageert daarmee op concrete Italiaanse plannen om de btw te verlagen, waar het Financieele Dagblad vandaag over schrijft. De Italiaanse regering wil zo de consumptie aanjagen.
13:00 | De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft een regionale lockdown ingesteld rondom het Duitse slachthuis Tönnies. Ten minste 1.500 personeelsleden van het slachthuis zijn besmet met het coronavirus. Om het virus niet verder te laten verspreiden wordt er in het gebied rondom Gütersloh een lockdown van minstens een week ingesteld. In het afgegrendelde gebied wonen zo'n 365.000 mensen.
12:45 | Winkeliers merken dat steeds meer klanten het lastig vinden om zich aan de coronamaatregelen te houden. Brancheorganisatie Detailhandel Nederland roept consumenten op om zowel deze regels als elkaar te respecteren. 'Mensen moeten beseffen dat maatregelen en protocollen nog steeds gelden', zegt adjunct-directeur Bert van Steeg van Detailhandel Nederland.
10:30 | De Verenigde Staten stoppen per direct met het verstrekken van vrijwel alle werkvisa. President Donald Trump verlengde ook de stop op Greencards. De maatregel geldt tot in ieder geval eind dit jaar. Amerikaanse bedrijven, waaronder techbedrijven als Amazon en Google, zijn niet blij met de maatregel, zegt correspondent Jan Postma. De maatregel geldt niet voor lopende visa, maar CEO's en au pairs zullen wel degelijk op problemen stuiten.
10:00 | De coronacrisis maakt in Duitsland pijnlijk duidelijk hoe slecht het is gesteld met de digitalisering in de zorg. Juist daardoor gaat het roer nu extra hard om, zeker nu artsen een ‘app op recept’ mogen voorschrijven. Volgens experts bedraagt de achterstand op Nederland al 15 jaar. Ook de verwerking van een gezondheidsapp in het centrale vergoedingssysteem van zorgverzekeraars kan zomaar nog twee tot drie jaar op zich laten wachten.
09:00 | Zorgpersoneel dat door het coronavirus meer heeft moeten overwerken, heeft meer verdiend dan normaal en moet toeslagen gewoon terugbetalen. Dat meldde staatssecretaris Alexandra van Huffelen gisteren aan de Kamer. Het is wel erg wrang, voor een sector die de laatste maanden zó nadrukkelijk heeft bijgedragen aan de Nederlandse economie en volksgezondheid, zegt SP-Kamerlid Renske Leijten.
08:00 | De nieuwe eigenaren van Hema hebben er een hoofdpijndossier bij. Een andere groep opstandige schuldeisers roert zich. Ze hebben zelfs het faillissement aangevraagd voor het moederbedrijf van Hema, schrijft het Financieele Dagblad vanochtend.
07:30 | Omdat de reisbranche stil kwam te liggen, moest de sector gaan brainstormen om uit de crisis te komen. Bij Corendon werd onder meer een all-inclusive reis naar Costa Holanda bedacht. Corona-proof. Atilay Uslu, oprichter van Corendon: 'We zijn binnen vier weken van concreet plan naar uitgevoerd plan gegaan.'
07:10 | Een hulplijn van het Rode Kruis waar mensen sinds de uitbraak van het coronavirus terecht kunnen voor een luisterend oor, advies of extra hulp, is inmiddels bijna 22.000 keer gebeld. De lijn bestaat nu 100 dagen en is ook bereikbaar voor mensen die het Nederlands niet beheersen, aldus de organisatie. Zij kunnen contact leggen in hun moedertaal via WhatsApp en worden in hun eigen taal teruggebeld. Dat geldt intussen voor het Turks, Tamazight (Berbers), Arabisch, Chinees en vanaf dinsdag ook het Portugees.
06:20 | D66-minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren is vandaag de eerste minister in 145 jaar tegen wie in de Eerste Kamer een motie van afkeuring kan worden aangenomen. De motie is ingediend door SP-senator Tiny Kox.
06:00 | Een kwart van de zzp'ers zit nog helemaal zonder werk. Bij de mkb'ers is dat één op de tien. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction en de MKB Servicedesk. Wel blijkt het optimisme bij de ondernemers enigszins te groeien. Volgens Ronald de Snoo, directeur van MKB servicedesk, is dat een rechtstreeks gevolg van de openstellingen en de versoepelingen, die er in combinatie met het nieuwe steunpakket voor zorgen dat er ten minste weer wat omzet gedraaid kan worden.
00:00 | Actiegroepen doen aangifte tegen topambtenaren, de directie van Schiphol en betrokken adviesbureaus. Zij zouden doelbewust onjuiste data hebben gebruikt en informatie hebben achtergehouden bij de stikstofberekeningen voor Lelystad Airport, zo luidt de aangifte die is ingezien door BNR. Dit alles met als doel het vliegveld zo snel mogelijk te openen. Bovendien zou de Kamer meermaals en opzettelijk verkeerd zijn geïnformeerd.
Maandag 22 juni
17:35 | In Duitsland is de R-waarde van het coronavirus, de reproductiefactor, afgelopen weekend gestegen tot 2,88. En dat terwijl het voor het weekend nog 1,06 was. Volgens het Duitse Robert Koch Instituut is het hoge cijfer vooral te wijten aan de uitbraak in Noordrijn-Westfalen, waar meer dan duizend medewerkers in een vleesverwerkend bedrijf besmet raakten.
16:00 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gestegen van 55 naar 59. Een geringe stijging en geen reden tot zorg, 'eens te meer omdat het aantal patiënten met Covid-19 in de kliniek afneemt', zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
De intensive cares behandelen 512 mensen met andere aandoeningen, 61 minder dan op zondag. Op de verpleegafdelingen liggen 194 coronapatiënten. Voor het eerst in lange tijd ligt dat aantal onder de tweehonderd.
14:00 | Het aantal coronadoden is in de afgelopen 24 uur niet gestegen. Het zijn er nog steeds 6.090. Voor het eerst sinds begin maart heeft het RIVM in 24 uur tijd geen sterfgevallen doorgekregen. Afgelopen vrijdag stierven twee mensen aan het virus. Dat zijn de laatste sterfgevallen die tot nu toe zijn geregistreerd. Sterfgevallen uit het weekend kunnen in de loop van maandag aan het RIVM worden doorgegeven.
13:00 | Bijna vier procent van de leden van CNV is gevraagd om salaris in te leveren. Dat blijkt uit een peiling van de vakbond onder 1.600 leden. Het loonoffer moet helpen om bedrijven overeind te houden die zwaar zijn geraakt door de coronacrisis. 'We zijn niet voor een generiek loonoffer', zegt voorzitter Piet Fortuin van CNV.
12:00 | Bij de grootste vleesverwerker van Duitsland, Tönnies, zijn bijna 1.300 coronabesmettingen geconstateerd. Deze uitbraak legt bloot onder wat voor slechte arbeidsomstandigheden het personeel werkt. De Duitse politiek eist opheldering. Het is een Duits icoon: vleesbedrijf Tönnies. Bij de Aldi, Lidl en alle andere grote supermarkten in Europa ligt hun vlees in de schappen. Correspondent Derk Marseille legt uit waarom het bedrijf nu onder vuur ligt.
10:40 | Met een bomvolle agenda praat Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag met de Chinese premier Li Keqiang. Vóór de coronacrisis stond dit jaar in het teken van de warme relatie tussen China en Europa, maar hoe zorg je ervoor dat ook in een goede handelsrelatie met China wordt onderhouden?
10:00 | We mogen deze zomer weer naar het buitenland, maar dat kan een mokerslag voor de Europese toerismesector niet voorkomen. In het meest zwarte scenario is de economische schade dit jaar groter dan 1 biljoen euro en verliezen ruim 18 miljoen mensen hun baan. Dat blijkt uit berekeningen van de internationale toerismekoepel WTTC.
09:10 | Een miljoen mensen hadden zich aangemeld om bij de rally van Trump te zijn, zei een campagnewoordvoerder. Uiteindelijk bleken het er maar iets meer dan zesduizend te zijn. Een opmerkelijke vorm van fan-activisme gooide waarschijnlijk roet in het eten, zegt Elmer Veldkamp, antropoloog en universitair docent Korea-studies van de Universiteit Leiden.
08:10 | Voor een derde van alle flexwerkers lijkt er eindelijk een oplossing voor de corona-schade. Het gaat om de groep die buiten alle steunmaatregelen van het kabinet viel. Zij komen nu in aanmerking voor de zogeheten TOFA, de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten. Die is niet alleen voor flexwerkers, maar ook studenten. En vooral die laatste groep heeft het hard nodig, zegt Lyle Muns, de nieuwe voorzitter van de LSVB.
07:40 | Onderwijsbonden maken zich zorgen over het gebrekkige zicht op corona op scholen. 'We weten misschien hoeveel besmettingen er onder leraren zijn, maar we hebben geen idee op hoeveel basisscholen die coronagevallen zijn binnengekomen. Het lijkt me logisch daarnaar te kijken, want je wilt weten of een school een bron is', zegt voorzitter Eugenie Stolk van onderwijsbond AOb in het AD. 'Ook als iemand buiten school besmet raakt, komt zo’n persoon vaak wél die school binnen'.
07:00 | 23.000 werknemersbanen zijn er verdwenen tussen februari en maart van dit jaar. Dat meldt het CBS. Nooit eerder kromp het aantal bannen in maart zo fors. Met name de horeca, cultuur, sport en recreatie moeten het ontgelden, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.
06:45 | Spanje opent na maanden van een zeer strikte lockdown weer de grenzen voor EU-landen. Ook wordt na drie maanden de noodtoestand opgeheven. De zwaar gehavende Spaanse toerismesector probeert nog iets van de zomer te maken. Het verlies door de coronacrisis loopt al in de 80 miljard euro.
06:20 | Nederland lijkt geslaagd voor de grote versoepelingstest van drie weken. Het dagelijkse aantal nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen blijft laag. Al zijn onderwijsbonden bezorgd over het gebrekkige zicht op corona op scholen. Dat schrijft het AD. Op 1 juni gingen veel restaurants, cafés, bioscopen en culturele instellingen weer (gedeeltelijk) open maar dat heeft de afgelopen weken niet tot een opleving van het coronavirus geleid. Dagelijks komen er nog enkele nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis bij, op sommige dagen geen, het grootste aantal op één dag was acht.
06:00 | De Franse president Emmanuel Macron komt dinsdag naar Den Haag voor overleg met minister-president Mark Rutte. Dat melden bronnen rond het kabinet aan De Telegraaf. De twee regeringsleiders gaan in gesprek over het voorstel van de Europese Commissie voor een herstelfonds voor door het coronavirus getroffen landen van 750 miljard euro. Van dit bedrag zou 500 miljard via subsidies worden weggegeven en 250 miljard beschikbaar komen via leningen. Nederland is uiterst kritisch over de omvang en de voorwaarden van een nieuw herstelfonds. Rutte eist onder andere harde voorwaarden op het gebied van hervormingen.
22:00 | Tijdens de coronademonstratie in Den Haag zijn er ongeveer 400 demonstranten aangehouden.
21:09 | Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 9 miljoen coronabesmettingen geregistreerd. Dat blijkt uit tellingen van de website Worldometer, die alle gemelde gevallen bijhoudt.
Van de 9 miljoen personen die besmet raakten, zijn er ruim 4,7 miljoen weer genezen. Ruim 468.000 mensen bezweken aan het coronavirus.
De zwaarst getroffen landen door de pandemie, die in China begon, zijn de Verenigde Staten en Brazilië. De VS tellen meer dan 2,3 miljoen besmettingen en ruim 122.000 doden. Brazilië overschreed de 1 miljoen infecties, met meer dan 50.000 coronadoden.
17:20 | De ongeregeldheden in de binnenstad van Den Haag zijn mede het gevolg van een gecoördineerde actie door voetbalhooligans uit heel Nederland. Er waren al signalen dat supporters elkaar hadden opgeroepen om vandaag te gaan vechten. Daarom stond de Mobiele Eenheid uit het hele land paraat om in te grijpen, mocht de situatie uit de hand lopen.
Dat melden goed ingevoerde bronnen aan het AD. De gemeente wil niets bevestigen en meldt vanavond met een eigen verklaring te komen op de uit de hand gelopen coronademonstratie, die ondanks een verbod begon op het Malieveld en zich in de loop van de dag uitbreidde naar de rest van de stad.
17:00 | De politie heeft meer dan honderd demonstranten op het Malieveld in Den Haag aangehouden. Het gaat om mensen die zondag rond 17.00 uur ondanks oproepen van de politie om weg te gaan, toch nog op het terrein bleven. Zondag zijn ook vijf personen aangehouden bij Den Haag CS wegens het gooien van stenen, meldt de politie.
16:45 | Minister-president Armin Laschet van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft een nieuwe lockdown vooralsnog uitgesloten. Dat zei hij tijdens een persconferentie na overleg over een grote uitbraak van het coronavirus in een slachterij in de regio Gütersloh.
Laschet benadrukte dat er nog steeds een grote kans is op een nieuwe uitbraak in de deelstaat. Hij heeft niet voor een nieuwe sluiting van het openbare leven gekozen, omdat alle gevallen te herleiden zijn naar de vleesfabriek van Tönnies en er weinig andere besmettingen zijn gemeld.
16:30 | De ME omsingelt de mensen die nog aanwezig zijn op het Malieveld in Den Haag. Vanaf de zijkanten van het terrein sluit de politie de daar nog steeds aanwezige demonstranten in. De ME wordt ingezet om ze "nogmaals duidelijke te vorderen dat ze weg moeten gaan", aldus de politie.
16:05 | Het aantal COVID-patiënten dat op de Intensive Care verblijft, bedraagt 55. Dat zijn er 2 minder dan de dag ervoor. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) behandelen de intensive cares 573 mensen met andere aandoeningen dan het coronavirus. Dat zijn er 29 minder dan zaterdag. "De Covid-bezetting in de ziekenhuizen is verder gedaald. Op meer dan de helft van de ic’s zijn nu geen Covid-patiënten meer opgenomen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
16:00 | De grootste aandeelhouder van Lufthansa, miljardair Heinz-Hermann Thiele, die eerder liet doorschemeren het niet eens te zijn met de staatssteun voor de luchtvaartmaatschappij, gaat maandag daarover in gesprek met de Duitse minister van Economische Zaken. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Geen van de betrokken partijen wilde reageren op de geruchten.
15:00 | Het noodloket voor flexwerkers die getroffen zijn door de coronacrisis, kan zoals gepland op maandag open. Dat meldt het UWV. Op vrijdag was het nog onduidelijk of de uitkeringsorganisatie de opening op maandag zou redden. Flexwerkers kunnen vanaf maandag 9.00 uur een aanvraag doen bij het UWV voor de zogeheten TOFA-regeling.
14:50 | Een groep voetbalsupporters heeft bij Den Haag CS de confrontatie gezocht met de politie. De groep is teruggedrongen, onder meer door charges van politie te paard. De politie roept op Twitter mensen op niet naar de binnenstad te komen.
De politie meldde eerder dat er supporters van verschillende voetbalclubs op het Malieveld zijn gezien. Via Twitter deed de politie een oproep aan mensen om uit de buurt van het Malieveld te blijven. Op het Malieveld wordt gedemonstreerd tegen de coronawetgeving van het kabinet.
14:15 | De politie sluit het winkelgebied in het centrum van Den Haag af om te voorkomen dat demonstranten op het Malieveld het gebied ingaan. Volgens de politie zou dit namelijk verkeershinder veroorzaken.
De politie meldde zo’n twintig minuten eerder dat het aantal demonstranten op het Malieveld in Den Haag toeneemt en dat de sfeer aan het omslaan was. Dit wordt echter door demonstranten op Twitter ontkent. Verder zouden er supporters van verschillende voetbalclubs op het Malieveld zijn gezien. Via Twitter deed de politie een oproep aan mensen om uit de buurt van het Malieveld te blijven.
14:00 | Het RIVM heeft één nieuwe melding gekregen van een sterfgeval door het coronavirus. Daarmee is het aantal overledenen van wie vaststaat dat ze waren besmet met het virus gestegen tot 6090. GGD'en hebben drie nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld.
13:55 | Burgemeester van Den Haag Johan Remkes heeft zondag toch een korte demonstratie op het Malieveld toegestaan. Een woordvoerder van de burgemeester meldt dat aangezien sprake was van een groep van een paar honderd mensen, er voldoende ruimte zou zijn op het Malieveld om genoeg afstand te kunnen bewaren.
Vrijdag besloot Remkes nog een voor zondag geplande demonstratie op het Malieveld van de groep Virus Waanzin te verbieden, nadat was gebleken dat er tienduizend bezoekers werden verwacht. Dat maakte het volgens de gemeente heel moeilijk om nog 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ook zou het zorgen voor een "vrees voor wanordelijkheden", aldus de gemeente.
13:45 | Ruim een derde van Nederlandse ondernemers zit in de financiële problemen door de coronacrisis. Een op de tien verwacht zelfs failliet te gaan. Dat komt naar voren uit onderzoek door actualiteitenprogramma EenVandaag onder 2000 ondernemers en zzp'ers.
Meer dan de helft ondervraagden geeft aan dat hun financiële situatie slechter is dan voor de virusuitbraak. Ruim een derde heeft minder werk door de crisis, een op de acht verwacht binnenkort minder werk. Nog eens 13 procent zit nu al zonder werk. Dat komt doordat veel ondernemers nog niet op volle kracht kunnen draaien omwille van de 1,5 meter afstand en andere veiligheidsmaatregelen. "Het gaat nu wel oké, maar het omzetverlies haal je nooit meer in", vertelt een ondernemer aan EenVandaag.
13:20 | De politie heeft het Binnenhof in Den Haag aan beide zijden afgezet. In het centrum van de stad lopen groepjes mensen die gekant zijn tegen de coronamaatregelen.
Een aantal mensen draagt een of meerdere bloemen en maakt duidelijk dat ze dit doen "ter nagedachtenis aan de democratie".
De groep Virus Waanzin had eigenlijk zondag op het Malieveld willen betogen, maar de gemeente Den Haag verbood dat nadat was gebleken dat er niet honderd, maar tienduizend bezoekers werden verwacht. Dat maakte het volgens de gemeente heel moeilijk om nog 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
13:00 | China heeft de invoer van kip uit een Amerikaanse fabriek van de grote vleesverwerker Tyson Foods opgeschort vanwege een uitbraak van het coronavirus. Peking kwam tot dit besluit nadat de Amerikaanse producent bevestigde dat er besmettingen zijn bij zijn fabriek in staat Arkansas. De Chinese douane zal alle producten afkomstig uit de fabriek, die al in het Aziatische land zijn en die nog aankomen, in beslag nemen.
Volgens Tyson Foods is al ruim 13 procent van de medewerkers besmet. In totaal werken bij de fabriek ruim 3500 mensen. Het merendeel van het personeel dat het virus heeft opgelopen, vertoont geen symptomen.
12:00 | De oproep van een aantal senioren aan andere ouderen om vakantiegeld (deels) te doneren aan de door de coronamaatregelen getroffen kunstwereld, heeft ruim 1 miljoen euro opgeleverd. Meer dan 4500 AOW’ers hebben tussen 20 mei en 20 juni geld overgemaakt naar het initiatief.
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft laten weten dat zij het bedrag verdubbelt. Daarmee is er in totaal meer dan 2 miljoen euro beschikbaar voor de culturele sector.
10:50 | De politie heeft betogers tegen de coronamaatregelen aangehouden omdat ze niet van het Malieveld in Den Haag wilden vertrekken. Dat gebeurde in opdracht van burgemeester Johan Remkes, meldt de politie.
05:50 | In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 687 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI). Het geregistreerde aantal besmettingen staat nu op 189.822.
Het aantal nieuwe besmettingsgevallen ligt ruim 80 hoger dan de dag ervoor. Rond de 175.000 Duitsers zijn inmiddels hersteld van het longvirus.
04:00 | De Amerikaanse president Donald Trump heeft naar eigen zeggen bij de gezondheidsautoriteiten erop aangedrongen het aantal coronatests in zijn land te verminderen. "Vertraag het afnemen van tests" zei hij tijdens de campagnebijeenkomst in de stad Tulsa.
De VS hebben volgens Trump nu 25 miljoen tests uitgevoerd, "meer dan in welk ander land dan ook". Tegen duizenden aanhangers repte de president van "een zwaard met twee scherpe kanten. Hoe meer we testen, hoe meer gevallen we hebben".
01:35 | In Brazilië nadert het dodental als gevolg van het coronavirus de 50.000. In het land zijn het afgelopen etmaal zeker 1022 mensen overleden. Het totaal aantal doden staat nu op 49.976, meldt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid.
Vrijdag passeerde het Zuid-Amerikaanse land de grens van de 1 miljoen besmettingen. Zaterdag steeg het aantal door naar 1.067.579 bevestigde gevallen.
01:30 | De Surinaamse president Desi Bouterse heeft besloten de lockdown-maatregelen te versoepelen, ondanks dat 222 Surinamers ziek zijn van het coronavirus. Iedereen mag zich vanaf zondag weer vrij bewegen, behalve tussen 22.00 en 05.00 uur. Bouterse maakte dit zondagavond bekend via een videoboodschap.
00:10 | 40 militairen in opleiding in het Brabantse Oirschot, die eerder deze week met milde klachten naar huis werden gestuurd, zijn niet besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit testresultaten die zaterdag zijn binnengekomen, laat Defensie weten.
21 juni 2020
20:00 | Zes leden van het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump zijn besmet met het coronavirus. Het gaat om zes medewerkers die voorbereidingen troffen voor een verkiezingsbijeenkomst van Trump zaterdagavond in Tulsa, Oklahoma, meldt een verslaggever van zender NBC.
19:30 | Spanje ziet af van een verplichte coronaquarantaine voor Britse bezoekers als zondag zijn grenzen weer opengaan. De Spaanse regering overwoog dezelfde maatregel te nemen die Londen eerder trof, maar besloot daar op het laatste moment op terug te komen.
Wie naar het Verenigd Koninkrijk reist, moet daar eerst veertien dagen in zelfisolatie om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Spanje wilde Londen daarvoor 'straffen' en liet doorschemeren een vergelijkbare maatregel te plannen.
17:30 | De gemeente Den Haag heeft in 192 gevallen dubbele uitbetalingen gedaan in het kader van de coronasteun voor getroffen ondernemers. Het gaat om een bedrag van 285.037 euro, schrijven burgemeester en wethouders zaterdag aan de gemeenteraad. Zij schrijven die fout te betreuren en verontschuldigingen te zullen aanbieden aan de ondernemers.
16:30 | In de strijd tegen het coronavirus gaat Luxemburg zijn totale bevolking testen. De autoriteiten willen zo een tweede golf van besmettingen voorkomen en daarmee verhinderen dat het land opnieuw op slot moet. Volgens hen is Luxemburg het eerste land in Europa dat het testen zo omvattend gaat doen.
Elke dag is het mogelijk om 20.000 personen te testen in het kleine land met zijn ruim 600.000 inwoners. Voor de testen zijn zeventien plekken ingericht. Eerder was van de bevolking en de ongeveer 300.000 mensen die dagelijks het land binnenkomen om te werken al 10 procent getest op Covid-19.
16:15 | Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 57 mensen met het coronavirus. Dat zijn er evenveel als vrijdag.
Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) behandelen de intensive cares 602 mensen met andere aandoeningen dan het coronavirus. Dat zijn er tien meer dan vrijdag.
14:30 | De bestrijding van een uitbraak van het coronavirus bij een slachterij in Duitsland wordt een steeds grotere operatie. Het Duitse leger heeft nog eens veertig mensen naar de plaats Rheda-Wiedenbrück gestuurd om te helpen. Er waren al 25 militairen actief.
Het gaat om de slachterij Tönnies, een van de grootste in het land en marktleider bij de verwerking van varkens. Afgelopen week werd ontdekt dat van de 1050 werknemers die waren getest er 657 het coronavirus onder de leden hadden. De autoriteiten droegen 7000 mensen op binnen te blijven.
14:20 | Het aantal vastgestelde gevallen van besmetting met het coronavirus is in Europa de 2,5 miljoen gepasseerd, zegt het Franse persbureau AFP op basis van eigen tellingen. Meer dan de helft van die gevallen zijn aangetroffen in Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië.
AFP telde zaterdagochtend 192.158 doden in Europa sinds de uitbraak van het virus. Het Verenigd Koninkrijk heeft met 42.461 de meeste doden, gevolgd door Italië met 34.561 en Spanje met 28.315 overledenen.
14:10 | Het RIVM heeft acht nieuwe meldingen gekregen van sterfgevallen door het coronavirus. Daarmee is het aantal overledenen van wie vaststaat dat ze waren besmet met het virus gestegen tot 6089. GGD'en hebben twee nieuwe ziekenhuisopnames gemeld van coronapatiënten.
Van positieve testen kreeg het RIVM 91 nieuwe meldingen binnen. Het virus is in totaal nu vastgesteld bij 49.502 Nederlanders. Het werkelijke aantal besmettingen en doden ligt hoger, omdat tot voor kort slechts beperkt werd getest. Ziekenhuisopnames en sterfgevallen worden vaak pas na een of meerdere dagen doorgegeven.
13:45 | De KLM is haar wereldwijde netwerk geleidelijk weer aan het opstarten en uitbreiden. Het streven is in juli zo’n 80 procent van het normale aantal Europese bestemmingen aan te vliegen en driekwart van de intercontinentale bestemmingen aan te doen. In augustus wordt dat opgevoerd naar respectievelijk circa 95 procent en 80 procent, meldt de KLM.
12:00 | Een geplande demonstratie zondag in Amsterdam tegen de coronamaatregelen van het kabinet mag niet doorgaan. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft de betoging verboden. Eerder verbood de gemeente Den Haag zo'n demonstratie. De organisatie Viruswaanzin.nl heeft via Twitter gereageerd op de uitspraak.
10:20 | Het aantal doden door het coronavirus in Rusland is volgens de officiële cijfers tot boven de 8000 gestegen. De gezondheidsautoriteiten meldden zaterdag over de laatste 24 uur 161 nieuwe sterfgevallen, waarmee het totaal op 8002 kwam.
Er werden 7889 nieuwe besmettingen geregistreerd, waarmee het totaal tot 576.952 steeg.
10:00 | De eerste bioscoop in Nederland is omgevallen door de corona-maatregelen. Cinema Tiel is dicht omdat eigenaar Paul Visser de exploitatie niet meer rondkrijgen omdat er niet genoeg bezoekers in de zaal mogen. Ook The Movies, de oudste bioscoop van Amsterdam, zou aan de rand van de afgrond staan.
Luister ook | Bioscoop straks maar voor een kwart gevuld
06:00 | Sint-Maarten is per 1 juli open voor toeristen uit Europa en Amerika. Dat heeft toerisme minister Ludmila de Weever bekendgemaakt. Passagiers moeten een corona test ondergaan voordat ze naar Sint Maarten vertrekken en een mondkapje dragen tijdens de reis.
03:00 | Ook Nederland onderschatte het nieuwe coronavirus dat eind vorig jaar opdook in China. De illusie dat ons land goed voorbereid was leidde tot inschattingsfouten en fatale blinde vlekken, blijkt uit een reconstructie van NRC.
Door overmatig vertrouwen in het eigen zorgsysteem reageerde Nederland veel te traag op het nieuwe coronavirus, blijkt uit ruim honderd gesprekken die de krant in drie maanden voerde met tientallen betrokkenen. Pas nadat het virus zich onder duizenden Nederlanders had verspreid, greep de overheid in - wakker geschud door berekeningen die een Brabantse arts-microbioloog op eigen houtje maakte.
02:00 | Nederland heeft op verzoek van Suriname een zending medische hulpgoederen naar Suriname gestuurd. Volgens Jaap Frederiks, tijdelijk zaakgelastigde in Paramaribo, gaat het om een zending ter waarde van ongeveer 600.000 euro. Het KLM-vliegtuig is vrijdagavond tegen acht uur Nederlandse tijd aangekomen op luchthaven Johan Adolf Pengel.
01:30 | Voetbalbond KNVB heeft een "goed plan" om vanaf 1 september de wedstrijden in het Nederlands betaald voetbal weer gedeeltelijk met publiek af te werken. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls in De Gelderlander. 'Anderhalve meter afstand houden in stadions is mogelijk. Er zijn dan geen volle tribunes, maar er kunnen wel duizenden mensen naar binnen. Dat scheelt financieel voor de clubs een slok op een borrel.' Voetballen met publiek in de stadions is volgens Bruls wat betreft de openbare orde goed controleerbaar.
20 juni 2020
22:30 | De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met rode cijfers gesloten. De coronavrees laaide op bij beleggers op Wall Street na het nieuws dat Apple winkels in de Verenigde Staten weer gaat sluiten vanwege een nieuwe golf aan coronabesmettingen. Bij opening kreeg de stemming juist nog steun door positieve berichten aan het Chinees-Amerikaanse handelsfront en optimisme over het economisch herstel van de crisis.
De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent lager op 25.870,37 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 3095,33 punten en de techgraadmeter Nasdaq verloor 0,1 procent tot 10.004,42 punten.
22:00 | Een campagnebijeenkomst van de Amerikaanse president Donald Trump in Tulsa kan zaterdag doorgaan. Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Oklahoma verwierp een zaak die was aangespannen door omwonenden die zich zorgen maken over de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid in coronatijd.
17:20 | EU-president Michel komt volgende maand met concrete voorstellen over een Europees herstelplan. Die moeten dan wat hem betreft leiden tot een akkoord. Dat zei Michel na afloop van het eerste EU-overleg. Premier Rutte heeft de digitale top van vandaag gebruikt om nog maar eens duidelijk te maken dat er tegenover financiële steun, structurele hervormingen moeten staan.
17:00 | De coronaspoedwet zal mogelijk pas op 1 oktober van kracht worden, denkt zorgminister Hugo de Jonge. Het kabinet gaat na tal van 'fundamentele commentaren' over de conceptwet eerst nog schaven aan het wetsvoorstel voordat het naar de Tweede Kamer gaat. De minister wil dat dit nog voor de zomer gebeurt.

15:30 | Het gaat niet lang meer duren voor er duidelijkheid komt over de Corona-noodsteun aan KLM. Maar ook vandaag wil minister Hoekstra van Financiën na de Ministerraad niets zeggen over de stand van de onderhandelingen, zo zegt hij in gesprek met Laurens Boven.
11:35 | China heeft de genetische data openbaar gemaakt van het coronavirus dat recentelijk in de hoofdstad Peking is uitgebroken. Functionarissen stellen op basis van voorlopige bevindingen dat het zou gaan om een Europese stam van het nieuwe coronavirus. Over de herkomst van het nieuwe coronavirus wordt al maanden gesteggeld tussen onder meer China en de Verenigde Staten.
China zegt dat het de genetische data heeft overhandigd aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het land stond onder druk om haast te maken met het publiceren van de gegevens nu het coronavirus in de hoofdstad om zich heen grijpt.
10:45 | Wetenschappers hebben deeltjes van het nieuwe coronavirus aangetroffen in afvalwater uit Milaan en Turijn vanaf december 2019, twee maanden voordat het eerste besmettingsgeval in Italië bekend werd. Daarop wijzen de bevindingen van een studie door het Italiaanse gezondheidsinstituut ISS.
In de studie werden veertig afvalwatermonsters onderzocht die waren verzameld tussen oktober 2019 en februari 2020. De resultaten, bevestigd door twee verschillende laboratoria met twee verschillende methoden, laten zien dat er sporen van het nieuwe coronavirus zaten in monsters die op 18 december vorig jaar waren genomen in Milaan en Turijn.
10:30 | Na de nieuwe uitbraak van het coronavirus in Peking is het aantal besmette mensen verder toegenomen. Volgens de autoriteiten zijn er vrijdag nog 25 besmettingen geconstateerd.
Sinds de nieuwe uitbraak op een groothandelsmarkt in de Chinese hoofdstad bekend werd, is het aantal besmette mensen gestegen tot 183.
Als reactie op de nieuwe uitbraak die vorige week op de Xinfadi-groothandelsmarkt in de stad begon, kondigden de autoriteiten dinsdag het op één na hoogste veiligheidsniveau aan, waardoor Peking gedeeltelijk werd afgesloten.
09:30 | Als Nederland níet zijn korting op de bijdrage aan de Europese begroting behoudt, dan valt er met de regering van Mark Rutte ook níet te praten. Niet over het Corona-wederopbouwfonds van 750 miljard euro, en ook niet over die begroting. Met die harde opstelling gaat Rutte vandaag het overleg met de andere EU-leiders in. 'Het gaat om jaarlijks één miljard euro', zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.
09:00 | We moeten de coronacrisis uitkomen met duurzaamheid als hoeksteen. Daarvoor pleiten 250 bedrijven, verenigd in de Dutch Sustainable Growth Coalition. Ze overhandigen vandaag aan minister Kaag een verklaring waarin dat staat. 'Als je nu voorbijgaat aan duurzaamheid, dan mis je kansen', zegt voorzitter oud-premier Jan Peter Balkenende van Dutch Sustainable Growth.
06:40 | Ondanks de coronacrisis vragen leden van sportclubs nauwelijks om restitutie van contributie, evenmin zeggen veel leden het lidmaatschap op. Tot nu toe zien de grote bonden geen daling in het aantal leden, zo blijkt uit een rondgang van BNR langs Nederlandse sportbonden.
06:00 | Zzp’ers raakten aan het begin van de crisis gemiddeld een vijfde van hun omzet kwijt. In sommige sectoren ging het in april zelfs om 61 procent. Dat blijkt uit een analyse van de boekhouding van tienduizenden zzp’ers, die door BNR is opgevraagd.
05:50 | In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 770 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI). Het geregistreerde aantal besmettingen staat nu op 188.543. Het is de tweede dag op rij dat het aantal nieuwe besmettingen ongeveer 200 hoger ligt dan de dag ervoor.
Donderdag 18 juni
19:00 | De Bank of England gaat 100 miljard pond extra uitgeven aan obligaties. De bank hoopt hiermee de Britse economie weer aan te jagen. Vorige week werd bekend dat de Britse economie in april vanwege de lockdown met meer dan 20 procent is gekrompen. De sterkste daling ooit gemeten.
17:30 | Volgens Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is vliegen tijdens de coronacrisis een eigen verantwoordelijkheid van de burgers. Dit laat ze weten tijdens een debat over luchthaven Schiphol
16:45 | 'Ik denk dat de Nederlandse overheid tot op de dag van vandaag onderschat wat de problematiek is die op ons af aan het komen is.' Dat zegt Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank in het programma BNR de Wereld. Hij reageert hiermee op de opstelling van de Nederlandse regering in het debat over het Europese corona-wederopbouwfonds.
16:00 | Het was de coronacrisis die Hugo de Jonge het laatste duwtje gaf om zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van het CDA. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is hun de topfavoriet in de strijd en richt daarmee zijn pijlen indirect op het premierschap.
13:05 | Het aantal nieuwe coronabesmettingen in België is na een kleine week weer boven de 100 gestegen. De afgelopen 24 uur werden 104 nieuwe besmettingen gemeld, wat het totaal aantal bevestigde gevallen in België op 60.348 brengt. 5 patiënten overleden sinds woensdag in het ziekenhuis aan Covid-19, en 5 personen in woonzorgcentra bezweken vermoedelijk eveneens aan de gevolgen van het longvirus.
11:25 | Een persoon die de demonstratie op de Dam in Amsterdam op 1 juni heeft bijgewoond, is besmet met het coronavirus. De GGD bevestigt een bericht op de website van RTL Nieuws. Volgens een woordvoerster had de betoger op het moment dat hij of zij bij het protest was nog geen klachten en dus geen anderen kunnen besmetten.
Ook is niet duidelijk of de bron van de besmetting op de Dam ligt, aldus de zegsvrouw. Dat de demonstrant het coronavirus heeft, kwam naar voren toen die zich liet testen vanwege klachten. Daarop heeft de GGD in het kader van het bron- en contactonderzoek gevraagd of de persoon op de Dam is geweest en dat bleek het geval.
Op de antiracismedemonstratie op de Dam kwamen veel meer mensen af dan vooraf was ingeschat. Daardoor kon er niet voldoende afstand worden gehouden volgens de coronaregels.
09:30 | Het aantal WW-uitkeringen is de afgelopen drie maanden met ruim een kwart gestegen. Dat meldt het UWV. In februari kregen nog 240.000 mensen een WW-uitkering, eind mei waren dat er al meer dan 300.000. Volgens het CBS is de werkeloosheid nu opgelopen tot 3,6 procent van de beroepsbevolking. 'Het is spannend wat er in het najaar gaat gebeuren als de steunmaatregelen stoppen', zegt arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV.
07:10 | De werkloosheid in Nederland is, mede als gevolg van de coronacrisis, opgelopen tot 3,6 procent van de beroepsbevolking van 3,4 procent een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal mensen met een betaalde baan sinds maart met 201.000 gedaald. Kenners hielden in doorsnee rekening met een stijging van de werkloosheid tot 4,2 procent.
07:00 | Ruim duizend zelfstandige ondernemers hebben hun bedrijf de afgelopen maanden omgezet naar een BV. Dat is 21 procent meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. Ondernemers hopen zo hun privé-vermogen veilig te stellen, mochten ze hard geraakt worden door de corona-crisis.
06:15 | Thuiswerkers zijn tot op het bot verdeeld. Een meerderheid van de thuiswerkers is heel tevreden over het thuiswerken, maar één op de vier thuiswerkers is zeer ontevreden over thuiswerken, blijkt uit onderzoek van de Arbo Unie. Arbeids- en organisatie-adviseur Jan van den Hoogen bij de Arbo Unie, is zelf verrast door de uitkomst van het onderzoek.
06:00 | De leaseauto's van grote bedrijven staan nog altijd voornamelijk stil. En dat lijkt tot herbezinning te leiden: een leaseauto bij je nieuwe baan is na corona geen zekerheidje meer, blijkt uit navraag van BNR.
LIVE UPDATES
Woensdag 17 juni
17:45 | Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het definitief: er komt geen Oktoberfest in München dit jaar. Uiteraard is de coronacrisis de boosdoener. Pech voor de Duitsers, maar ook Nederlandse ondernemers hebben er last van.
17:00 | De Tweede Kamer geeft premier Rutte maar weinig ruimte in de onderhandelingen met de andere leiders in de Europese Unie. Ze debatteerden vandaag over de gesprekken over de EU-begroting en het Europese corona-wederopbouwfonds, samen goed voor 1.850 miljard euro.
16:15 | Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 73 mensen met het coronavirus. Dat zijn er vijf minder dan op dinsdag. Na een korte toename daalt het aantal ic-patiënten nu twee dagen op rij. Het aantal coronapatiënten op de ic's is inmiddels weer gelijk aan het aantal van afgelopen vrijdag. Ook toen lagen daar 73 mensen. Op zaterdag was dit gestegen naar 77, op zondag 79 en op maandag 87. Op dinsdag zakte het aantal naar 78.
15:30 | Zeker 70 procent van alle evenementenlocaties in Nederland heeft moeite het hoofd boven water te houden. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij brancheorganisatie CLC-VECTA. Dat betekent in de overlevingsstand en hopen het eind van de crisis te halen. Ondertussen is het een treurig gezicht, die lege hallen, zoals in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.
14:00 | Het RIVM meldt 4 nieuwe coronadoden sinds gisteren. Het dodental komt daarmee op 6.074. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 4 naar 11.836 . Ten slotte werden 119 mensen positief getest wat het aantal officiële besmettingen op 49.204 brengt.
13:00 | De vliegtuigen zitten weer als vanouds vol en in treinen en trams is de helft van de zitplaatsen bezet. Touringcars moeten zich wel aan de anderhalve meter afstand houden. Volgens de branche is er zo geen droog brood te verdienen en daarom trekt straks een colonne naar het Malieveld. 'We willen steun en dat de overheid kijkt naar onze protocollen', zegt voorzitter Theo Vegter van Busvervoer Nederland.
12:30 | De corona-app is in Nederland nog volop in ontwikkeling, maar onze oosterburen hebben hem al. Sinds gisteren kunnen Duitsers de app downloaden. Zeker 6,5 miljoen mensen hebben dat inmiddels gedaan.
11:30 | Het aantal vastgestelde gevallen coronabesmettingen België is de afgelopen 24 uur toch weer gestegen. Er werden 89 nieuwe besmettingen gemeld. Dinsdag waren het er nog 55 en maandag 71. Vorige week werden er gemiddeld meer dan 100 per dag gerapporteerd. Het totaal aantal besmettingen in België staat op 60.244.
Het afgelopen etmaal werden dertien nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld, waarmee het totaal komt op 9675. Een dag eerder waren er vier overlijdens.
In de ziekenhuizen liggen 371 coronapatiënten. De afgelopen 24 uur waren er 24 nieuwe opnames, terwijl 57 patiënten werden ontslagen. Het aantal coronapatiënten op de intensive care nam verder af, tot 76. Dat zijn er negen minder dan een dag eerder, blijkt uit de dagelijkse cijfers van de gezondheidsautoriteiten.
11:00 | Het aantal huishoudens met schulden zal komend jaar verdubbelen vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van een samenwerkingsorganisatie van onder meer banken, gemeenten en woningcorporaties. Volgend jaar kunnen waarschijnlijk 2,6 miljoen huishoudens niet meer rondkomen. Mohamed Bouker van Deloitte denkt aan een opkoopfonds als oplossing.
09:40 | Het kan er nog wel eens heet aan toe gaan als werkgevers en vakbonden om tafel moeten voor de nieuwe cao’s. Dat staat vanmorgen in het FD. Werkgeversvereniging AWVN zegt dat in de nieuwe cao-afspraken ingrijpende maatregelen nodig zijn vanwege de corona-crisis. Zoals loonoffers. Directeur Raymond Puts van de AWVN denkt aan sectoren als horeca, events, luchtvaart, catering en sectoren in de maakindustrie 'met langere orderboeken'.
09:15 | De verkoop van personenauto's in Europa is vorige maand gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. De daling was in alle landen van de Europese Unie fors, meldt de de internationale autobrancheorganisatie ACEA.
09:00 | We komen door de coronacrisis in een koopkrachtramp. Dat zegt het Nibud vanmorgen in de Telegraaf. In een rekenvoorbeeld van de krant verloren tweeverdienende zzp’ers zelfs ruim veertig procent van hun inkomen. Naar verwachting één miljoen huishoudens kunnen straks het hoofd niet meer boven water houden. 'Er komt een forse crisis aan', zegt directeur Arjan Vliegenthart van het Nibud.
08:00 | Ongeveer 70 procent van alle evenementenlocaties in Nederland heeft moeite het hoofd boven water te houden door de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij brancheorganisatie CLC-VECTA van organisatoren van beurzen, congressen en evenementen. '30 tot 35 procent van de banen in de branche komt onder druk wanneer er geen perspectief geboden wordt,' zegt directeur Riemer Rijpkema.
Dinsdag 16 juni
19:30 | Jongeren krijgen voorrang op ouderen op de intensive care, als de corona-epidemie opnieuw opsteekt en er te weinig ic-bedden zijn. Dat staat in een draaiboek dat artsenorganisatie hebben opgesteld. De Tweede Kamer en het kabinet willen niet dat leeftijd een rol speelt in de keuze van artsen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verzekerde de Kamer eerder dat hij dat desnoods zou verbieden. Destijds was er sprake van dat zeventigplussers in geval van uiterste nood niet meer op de ic-afdelingen terecht zouden kunnen.
Artsen moeten zoveel mogelijk levens zien te redden, vinden de opstellers van het protocol. Daarom gaan patiënten voor die de meeste kans hebben snel weer zo op te knappen dat ze kunnen plaatsmaken voor een volgende zieke. Daarna komen mensen die bij hun werk in de zorg het virus hebben opgelopen omdat er bijvoorbeeld geen mondkapje voor hen was.
19:00 | Engelse wetenschappers denken dat ze een doorbraak hebben bereikt in de strijd tegen het coronavirus. Volgens hen zou een behandeling met een ontstekingsremmer ervoor zorgen dat de kans op sterven daalt met een derde. Het medicijn wordt in Nederland al gebruikt voor de behandeling van coronapatiënten.
18:00 | Er komt toch een onafhankelijk onderzoek naar de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Een motie daarover, van PvdA-leider Lodewijk Asscher, kreeg de goedkeuring van alle 141 aanwezige Kamerleden. Het kabinet had de motie ontraden en coronaminister De Jonge noemde het onderzoek eerder nog niet nodig.
16:30 | Na drie dagen van stijgingen op de intensive cares van het aantal coronapatiënten, daalde het aantal vandaag weer. Er liggen dinsdag negen patiënten minder op de IC's, dan op maandag. In totaal liggen er nog 78 patiënten met het virus op de IC's. 'Dat is gunstig. Dat is het gevolg van een laag aantal nieuwe besmettingen, los van lokale kleine uitbraken', zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
14:05 | Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 5 coronadoden te betreuren zijn. Het totale aantal overledenen komt daarmee op 6.070. 4 personen werden opgenomen in het ziekenhuis waarmee het aantal ziekenhuisopnames naar 11.834 stijgt. Ten slotte werden 140 mensen positief getest, het totale aantal besmetting komt daarmee op 49.087.
13:20 | Na een klein dipje op de woningmarkt door de coronacrisis, ligt het niveau van het aantal woningverkopen weer op dat van 2019. In mei werden er wekelijks zo'n 4000 woningen te koop gezet. In de laatste week van mei werden er rond de 3700 woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal woningverkopen tot nu toe in 2020, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars.
12:50 | Horecabazen en gasten van restaurants en cafés kunnen eerder een boete verwachten als zij de coronaregels overtreden. Na twee weken van vooral waarschuwen, gaan de burgemeesters in heel Nederland nu strenger optreden als gasten in de horeca zich niet houden aan de coronaregels.
09:35 | Dit is de somberste raming die het CPB ooit heeft afgegeven, zegt Pieter Haselkamp van het CPB. 'We gaan met z'n allen 50 miljard minder euro dan normaal produceren, en dat heeft grote gevolgen. De werkloosheid zal oplopen, ook de ongelijkheid zal oplopen. De overheidssteun kan langer nodig blijken'.
08:50 | De voltallige oppositie wil een onderzoek naar het coronabeleid van het Kabinet. Lodewijk Asscher van de PvdA diende samen met SP-leider Lilian Marijnissen een motie in om voor 1 september het kabinetsbeleid te evalueren. De regeringspartijen wezen het voorstel vorige week af. Vandaag is de reprise. 'Plaats jezelf niet boven kritiek, maar leer ervan', zegt Asscher.
07:50 | De economische krimp is ongekend hevig, maar het is kort. Aan het woord is hoogleraar Finance Jaap Koelewijn van Nyenrode University. Volgens Koelewijn loopt ook het overheidstekort sterk op, maar blijft Nederland in de buurt van de 60 procent.
Document: CPB Juniraming 2020
07:20 | Bedrijven die op zoek zijn naar krediet en aankloppen bij een nieuwe bank, staan soms nog steeds voor dichte deuren. De grote banken richten vooral op bestaande klanten, vanwege de grote drukte die is ontstaan met de coronacrisis. Volgens Hans Biesheuvel van ONL Nederland gaat het vaak om familiebedrijven die nog eerder financiering nodig hadden. 'Ze hadden juist hun zaakjes op orde en worden daar nu de dupe van.
07:00 | Een ongekende daling van het bbp van 6 procent in 2020, en een verdubbeling van de werkloosheid, dit meldt het Cultureel Planbureau. De contactbeperkende corona-maatregelen hebben volgens het CPB geleid tot 'een uitzonderlijke terugval in economische activiteiten van zo’n 10 à 15 procent'.
Het CPB schrijft verder dat het hersteltempo kan tegenvallen door grote economische problemen bij handelspartners. Naarmate het herstel internationaal achterblijft kunnen banken in binnen- en buitenland in de problemen komen, wat via de kredietverlening een aanvullende rem op het herstel zet. In zo’n scenario van zwak herstel blijft groei in 2021 uit en loopt de werkloosheid op tot boven de 10 procent, aldus het bureau.
Het is ook denkbaar dat het herstel sneller verloopt, als het opheffen van contactbeperkingen tot optimisme onder consumenten leidt. Door de inhaal van bestedingen bij huishoudens en investeringen van bedrijven, kan de stijging van de werkloosheid beperkt blijven. In zo’n scenario van sterk herstel kan de economie in de loop van 2021 weer boven het niveau van eind 2019 uitkomen, denkt het CPB.
06:30 | De internationale luchtvaartsector wacht een rekening van 15 miljard euro als gevolg van de coronacrisis. Zoveel duurder pakken klimaatafspraken uit, omdat er dit jaar veel minder wordt gevlogen dan gepland. Binnen de Verenigde Naties wordt nu gesproken om die rekening naar beneden te brengen. 'Of meer uitstoot, of mensen ontslaan', zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft.
06:00 | Komt er een onafhankelijk onderzoek naar de corona-aanpak van het kabinet? De voltallige oppositie wil zo'n onderzoek, maar de regeringspartijen wezen het voorstel vorige week af. Vandaag gaat het daarom in de herkansing. 'Met data zijn we beter voorbereid op een tweede golf', zegt onderzoeksdirecteur Carl Koopmans van SEO Economisch Onderzoek.
Maandag 15 juni
20:00 | Amsterdamse onderzoekers denken twee stoffen gevonden te hebben die misschien kunnen helpen in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat om antilichamen die zijn aangetroffen in het bloed van Amsterdammers die zijn genezen van het virus. Volgens onderzoeksleider Marit van Gils zijn de antistoffen 'honderd keer sterker dan de antistoffen die er lagen'.
18:10 | Postillion voorziet door de coronacrisis een omzet die 60 procent lager ligt dan vorig jaar en zegt noodgedwongen te moeten inkrimpen. Van de 350 werknemers worden ongeveer 110 werknemers ontslagen.
17:35 | Dat het aantal coronapatiënten op de intensive care voor de derde dag op rij is gestegen, is nog geen reden tot paniek of extra maatregelen, zegt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Het gaat om een van de vele cijfers waar het kabinet zich op baseert, en komt bovendien nog niet in de buurt van de 'signaalwaarde': bij drie dagen achter elkaar gemiddeld tien ic-opnames gaan de alarmbellen af.
16:02 | Voor de derde dag op rij is het aantal coronapatiënten op de intensive care gestegen. Op de afdelingen liggen momenteel 87 patiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er acht meer dan op zondag en veertien meer dan afgelopen vrijdag. Het is de eerste keer sinds de piek van de coronacrisis begin april dat het aantal coronapatiënten op de ic's drie dagen op rij toeneemt.
14:00 | Nog eens zes mensen zijn overleden aan het coronavirus. Hun overlijden is in de afgelopen 24 uur doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het officiële dodental is daarmee opgelopen naar 6065. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest en omdat sterfgevallen soms pas na een tijdje worden doorgegeven.
12:00 | Asielzoekers die een inburgeringsexamen moesten doen, hebben flink hinder gehad van de coronacrisis. Alle examens werden de afgelopen maanden stilgelegd. DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs, begint deze week weer met de eerste examens.
11:45 | Na de lagere en middelbare scholen gaat vandaag ook het hoger onderwijs open. Althans, een klein beetje. Want studenten mogen niet in de spits reizen en dus moeten de hogescholen en universiteiten zich houden aan strikte tijdslots. Als deze situatie ook na september nog aanhoudt, is dat slecht voor het onderwijs, zegt voorzitter Alex Tess Rutten van studentenvakbond LSVB.
10:00 | Ouderen in verzorgingstehuizen kunnen meer bezoek ontvangen: de bezoekregelingen worden verder versoepeld. Sinds vorige week mochten virusvrije verpleeghuizen al één vaste bezoeker per bewoner toelaten, maar dat wordt nu dus verruimd.
09:00 | De veiligheidsregio's en gemeenten moeten een grotere rol krijgen bij de coronaregels voor ondernemers. Dat zegt Hans Biesheuvel van ondernemersvereniging ONL. Volgens ONL is het Rijk te willekeurig in de regels en de lagere overheden kunnen beter inschatten wat er kan en wat niet.
08:25 | Het aantal besmettingen met het coronavirus in China loopt in rap tempo op. In totaal zijn er nu 111 besmettingen geconstateerd, allemaal gerelateerd aan de handelsmarkt in Peking. 'Er zijn nu al dertigduizend mensen getest', zegt BNR-correspondent Anouk Eigenraam vanuit Beijing.
08:00 | Noodhulp aan Afrika, het is een heet hangijzer binnen de coalitie. D66 en Christenunie willen meer geld voor ontwikkelingssamenwerking, maar de VVD houdt voet bij stuk en wil geen cent extra investeren. Vanmiddag buigt de Tweede Kamer zich over deze kwestie, de wereldwijde bestrijding van COVID 19.
07:30 | De Franse president Emmanuel Macron heeft in een televisietoespraak gezegd dat Frankrijk weer onafhankelijk moet worden om beter en gelukkiger te leven. Volgens BNR-correspondent Eveline Bijlsma hoopt Macron zijn verzwakte positie met de speech te versterken.
07:00 | De export van goederen werd in april hard geraakt door de coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was op jaarbasis sprake van een daling van de volumes met 11,2 procent. Dat betekende de grootste krimp na juni 2009. Verder zijn volgens het statistiekbureau de omstandigheden momenteel nog minder gunstig dan in april.
06:50 | Nederlanders maken zich op om deze zomer het vliegtuig in te stappen. Blijkt allemaal uit een analyse van vliegticketvergelijker Skyscanner. De afgelopen twee weken werden er 45 procent meer tickets geboekt dan de periode ervoor en er werd 40 procent vaker naar bestemmingen gezocht. 'We gaan ervan uit dat de minister-president vanavond aankondigt dat dat ook Spanje, Zweden en Griekenland worden vrijgegeven', zegt managing director Arjan Kers van Tui Nederland.
Zondag 14 juni
20:51 | Meerdere horecazaken zijn dit weekend beboet en gesloten omdat de coronamaatregelen er niet goed werden nageleefd. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. De veiligheidsregio's maken zich zorgen over de naleving van de maatregelen in de horeca. 'Binnen in de horecagelegenheden vinden mensen het steeds moeilijker om onderling 1,5 meter afstand te bewaren en de verplichting om te zitten en niet te staan of rond te lopen, na te komen', zegt Bruls.
16:25 | Voor de tweede dag op rij is het aantal patiënten met het coronavirus op de intensive cares gestegen. Zondag werden er 2 patiënten meer gemeld dan de dag ervoor, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daardoor liggen er nu 79 patiënten met het virus op de Nederlandse IC's. Zaterdag werd er ook al een stijging gemeld van het aantal coronapatiënten op de IC's. Toen steeg het aantal met vier. 'De COVID-IC-bezetting is voor de tweede dag op rij licht gestegen. Dat is geen reden tot zorg, het aantal opnames blijft laag', zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
14:00 | Het afgelopen etmaal zijn er twee nieuwe doden gemeld als gevolg van het coronavirus, bij het RIVM. In totaal zijn er nu 6059 mensen gestorven door het virus. Ook zijn er 6 nieuwe mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Sinds deze maand kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Daardoor zijn er in de afgelopen 24 uur 143 mensen positief getest op het virus.
12:40 | Het Internationaal Monetair Fons (IMF) is negatiever geworden over de wereldeconomie dit jaar. Volgens het instituut krimpt de wereldeconomie harder dit jaar, dan aanvankelijk werd verwacht. 'De echte economie is hard geraakt. De meeste landen doen het slechte dan we hadden voorzien', zo zei IMF-directeur Kristalina Georgieva. In april ging het IMF nog uit van een krimp van 3 procent van de wereldeconomie. Later deze maand komt het IMF met een nieuwe verwachting, waar dan ook een hogere krimppercentage te zien is, zo is de verwachting. Voor Nederland ging het IMF in april nog uit van een economische krimp van 7.5 procent voor dit jaar.
11:58 | Ook Duitsland gaat starten met een corona-app. Deze dinsdag zal de app al in werking gaan. De toepassing geeft waarschuwingen over eventuele verspreiding van het coronavirus. Ook is het mogelijk om contacten van patiënten in kaart te brengen en afstanden te meten tussen de gebruikers. De app waarschuwt mensen als zij zich volgens de metingen te lang te dicht bij elkaar bevinden. Volgens de Duitsers is het systeem gebaseerd op vrijwilligheid en anonimiteit.
09:45 | In China vreest men voor een nieuwe opleving van het coronavirus. Zondag meldde het land 57 nieuwe coronagevallen. Dat is het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds april. Deze nieuwe uitbraak is gekoppeld aan een vlees- en groentemarkt in het zuiden van de hoofdstad Peking. Daar waren 36 nieuwe besmettingen van het virus ontdekt. Elf woonwijken in de van de markt zijn in lockdown gegaan, vanwege de uitbraak.
20:45 | De Belgische minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, is ontevreden over de aankoop van mogelijke coronavaccins door Nederland, samen met Italië, Duitsland en Frankrijk. De vier EU-landen hebben samen zo'n 300 miljoen vaccins opgekocht, die nog getest moeten worden op de werking. Volgens De Block is het 'onverstandig' dat landen buiten de Europese Commissie om gaan onderhandelen met farmaceuten . 'Zo versnipper je alles opnieuw en verzwak je iedereen: het overkoepelend initiatief van de commissie maar ook je eigen positie', zo zegt De Block.
16:35 | Voor het eerst sinds 26 juni is er een stijging gemeld van het aantal patiënten met het coronavirus op de intensive cares in Nederland. Vandaag liggen er in totaal 77 patiënten met het virus op de Nederlandse IC's, dat zijn er 4 meer dan gisteren. Dat meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 'Wij signaleren een lichte stijging van COVID-patiënten op de IC en in de kliniek. In het licht van de gestage daling van het aantal COVID patienten op de IC, en de sterke daling in de kliniek in de afgelopen week geeft de ontwikkeling in de afgelopen 24 uur geen reden tot zorg', zo zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
15:30 | Het kabinet heeft honderdduizenden vaccins opgekocht om het coronavirus te bestrijden. Of het vaccin daadwerkelijk werkt, is nog niet zeker. Vanuit een vaccinalliantie, waarin Nederland samen met Italië, Duitsland en Frankrijk zitten, zijn 300 tot 400 miljoen vaccins voor heel Europa gekocht.
Ook als het vaccin niet blijkt te werken, betaalt het kabinet voor het vaccin. 'Het contract is getekend. Het dat er ook betaald gaat worden. Als blijkt dat het vaccin niet werkt, dan zijn we een deel van het geld kwijt. Dat weegt volgens ons op tegenover de maatschappelijke voordelen als het wel blijkt te werken', zegt een woordvoerder van het ministerie tegen BNR.
14:00 | Het afgelopen etmaal zijn er vier nieuwe doden gemeld als gevolg van het coronavirus, bij het RIVM. In totaal zijn er nu 6057 mensen gestorven door het virus. Ook zijn er 9 nieuwe mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Sinds deze maand kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Daardoor zijn er in de afgelopen 24 uur 179 mensen positief getest op het virus.
11:42 | Het standaard opschalen naar 1700 bedden op de intensive care, is onmogelijk. Het kabinet wil graag dat dat niveau bereikt gaat worden om een volgende golf van het coronavirus aan te kunnen. Maar de vereniging van IC-artsen (NVIC) en de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgende (V&VN), zeggen dat dat niet mogelijk is. Het zou alleen tijdelijk, voor een maand, mogelijk zijn om 1700 IC-bedden beschikbaar te hebben. Volgens de verenigingen is het onmogelijk, omdat er een tekort aan verpleegkundigen en artsen is voor op de IC.
10:30 | Nederland kan de komende twee jaar 123 miljard euro besparen, als het zich meer gaat focussen op het actief indammen van het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van KPMG en de VU in Amsterdam. Volgens de onderzoekers is het huidige bron- en contactonderzoek 'suboptimaal' en zou het verder moeten worden aangescherpt. Volgens KPMG en de VU zouden Nederlanders ook op drukkere plaatsen FFP1-mondkapjes moeten dragen. Volgens de onderzoekers hebben landen als Denemarken, Zuid-Korea, China en IJsland al laten zien dat deze strategie effectief is.
10:00 | Er is bijna geen ruimte meer om de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus verder te versoepelen. Dat is wat het RIVM zegt in een vraaggesprek met de NOS. Deze week klonken er vanuit onder andere de kermisbranche en de sekswerkers de oproep om eerder open te mogen.
'Wat we tot nu toe hebben gezien en berekend, daarbij zeggen we nu: de ruimte is ongeveer op. De maatregelen zijn één voor één versoepeld , en de ruimte wordt gewoon steeds kleiner', zo zegt Jacco Wallinga van het RIVM.
16:30 | Op de verpleegafdelingen liggen nog 279 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 54 minder dan afgelopen woensdag, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) voor het laatst met cijfers hierover kwam. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalt snel. Dit komt onder meer doordat mensen die eerst op een intensive care lagen en daar opgeknapt zijn, nu genoeg hersteld zijn om het ziekenhuis helemaal te verlaten.

15:30 | Vliegtuigpassagiers moeten een niet-medisch mondkapje dragen tijdens de vlucht en op plekken waar geen 1, 5 meter afstand kan worden gehouden, zoals tijdens het inchecken, de veiligheidscontrole en het boarden. De luchtvaartsector heeft de aanvullende maatregelen genomen om de risico's op een besmetting met het coronavirus zo veel mogelijk te beperken, schrijven de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.
14:00 | Negen mensen zijn overleden aan het coronavirus. Hun overlijden is in de afgelopen 24 uur doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het officiële dodental is daarmee opgelopen naar 6053. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest en omdat sterfgevallen soms pas na een tijdje worden doorgegeven.
Het aantal ziekenhuisopnames steeg met vijf naar 11.813. Het totaal aantal coronagevallen nam met 210 toe. Het coronavirus is nu vastgesteld bij 48.461 mensen.
13:30 | Joost Sneller, Kamerlid voor D66, maakt zich zorgen over hoe de Tweede Kamer functioneert tijdens de coronacrisis. Dat zegt hij in de podcast Newsroom Den Haag.
12:45 | Zes grote rechtszaken laten zien dat het contract in Nederland heilig is, ondanks de onvoorziene omstandigheden van corona. Dat blijkt uit onderzoek van het het internationale advocatenkantoor DLA Piper.
11:30 | Volgens het ONS, de lokale versie van het CBS, is de Britse economie in april met 20,4 procent gekrompen. Dat is de grootste krimp ooit gemeten. In maart is de Britse economie met 5,8 procent gekrompen.
10:00 | Er zijn grote zorgen over de gezondheid van coronapatiënten die niet in het ziekenhuis opgenomen zijn. Bijna drie maanden na de besmetting met heeft een groot deel van deze patiënten nog ernstige klachten.
09:15 | In de fabriek van VDL Nedcar wordt weer in een tweeploegendienst gewerkt. Dat bevestigt de woordvoerder van de VDL Groep aan BNR. Het productievolume is nog niet terug op het oude niveau van voor de coronacrisis.
08:45 | Inlichtingendiensten wereldwijd staan paraat, want bij de ontwikkeling van een coronavaccin liggen spionnen op de loer. In de Telegraaf bevestigen experts het gevaar. En ook het Nederlandse bedrijf Janssen en Janssen houdt rekening met pogingen tot spionage.

08:30 | Ons bestedingspatroon begint weer normaal te worden. Per week pinnen de Nederlanders ruim 100 miljoen keer. Dat is meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit navraag van BNR bij de Betaalvereniging.
08:00 | Het coronavirus trof Noord-Italië keihard. Dat zorgt voor veel vragen bij burgers waaronder nabestaanden van coronadoden. Daarom wordt vandaag de Italiaanse justitie premier Conte gehoord over zijn coronabeleid.

07:00 | De vakbonden CNV, FNV en NU91 maken zich ernstig zorgen over het personeelstekort onder IC-verpleegkundigen. Minister De Jonge wil meer IC-bedden aanschaffen, maar dit heeft volgens de vakbonden geen zin omdat er geen personeel is om die bedden te bezetten. De vraag is of er daarom voldoende personeel is om een eventuele tweede coronagolf op te kunnen vangen.
06:00 | Particulieren en ondernemers die zich na 1 juni niet houden aan de corona-maatregelen krijgen amper een boete. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs verschillende grote, middelgrote en kleine gemeenten in Nederland.

Nieuw | Het Nederlandse bedrijfsleven pakt langzaam maar zeker de draad weer op. Na de intelligente lockdown krabbelen we weer op. In BNR Back to Business krijg je elke dag tips, tricks en inspiratie om weer helemaal back in business te komen. Vanaf 15 juni op BNR.
Donderdag 11 juni
17:45 | De kermisondernemers hebben het zwaar. Door de coronamaatregelen mogen kermisbedrijven niet aan de slag en komt er geen cent binnen. Boze kermis-exploitanten trokken daarom vandaag naar het Malieveld in Den Haag. De reacties vanuit Den Haag op de demonstratie klinken voor de kermisbranche positief
15:45 | De Nederlandse opstelling in de onderhandelingen over het corona-wederopbouwfonds is het grootste probleem om een compromis te vinden. Dat zegt Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie in BNR De Wereld. Timmermans benadrukt dat hij Nederland niet ziet als boosdoener. 'Ik ben het niet overal mee eens, maar Nederland komt gewoon voor zijn belangen op en is daarin het duidelijkst.'
14:46 | Door de coronacrisis is de populariteit van een binnenlandse vakantie enorm populair. Toch verwacht Landal GreenParks dit jaar een omzetdaling. De inhaalslag aan boekingen die nu gemaakt wordt, zal de klap van de afgelopen drie maanden niet kunnen opvangen, zo verwacht CEO Dirk Anbeek van Landal Greenparks.
14:00 | Het RIVM meldt dat er in de afgelopen 24 twee nieuwe overleden personen zijn gemeld, die overleden zijn door het coronavirus. Het totale dodenaantal ligt daardoor nu op 6044. Daarnaast zijn er drie personen gemeld die opgenomen zijn in het ziekenhuis met het virus. Het aantal mensen dat positief heeft getest op een coronavirus steeg met 164.
12:35 | Een scherm dat tussen bestuurder en bijrijder is geplaatst in de auto als bescherming tegen het coronavirus, brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee. Dat concludeert de RDW na onderzoek naar de veiligheid van schermen in personenauto’s en lichte bedrijfswagens.
12:20 | Een kandidaat-vaccin tegen het coronavirus wordt al vanaf volgende maand op mensen getest. Aanvankelijk stonden de eerste klinische testen in september gepland, maar Janssen Vaccins & Prevention, uit Leiden, gaat toch in juli al starten, dit werd bekend gemaakt door viroloog Hanneke Schuitemaker.
10:00 | Op vakantie naar Turkije, dat zit er voor Nederlanders na 15 juni nog niet in. Het reisadvies is oranje en dat betekent: neem het risico niet. De Turkse overheid is daar boos over en vindt het Nederlandse reisadvies onbegrijpelijk.
08:00 | Action kampt met leveringsproblemen waardoor een deel van de schappen leeg is. De problemen ontstaan doordat distributiecentra wekenlang stillagen door corona. Tegelijkertijd zijn leveringen uit China vertraagd. Dat bevestigt de winkelketen na vragen van BNR.
07:00 | Tientallen gemeenten hebben miljoenen euro's moeten bijlenen om salarissen, uitkeringen en subsidies te kunnen betalen. Door de coronacrisis zijn hun inkomsten sterk gedaald en uitgaven flink gestegen, meldt het AD na eigen onderzoek.
De gemeente Haarlemmermeer leende 24 miljoen euro, Breda 15 miljoen, Terschelling 2 miljoen en Middelburg 11 miljoen bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) om het hoofd boven water te houden. Gemeenten zagen bronnen van inkomsten als toeristenbelasting en parkeergelden opdrogen. Doordat ondernemers, burgers en sportclubs uitstel van betaling kregen, kwam er nog minder geld binnen.
06:30 | Burgers hebben nauwelijks inspraak bij het klimaatakkoord, dat blijkt uit een onderzoek van stichting Natuur en Milieufederaties. In acht op de tien regio’s wordt er amper aan burgerparticipatie gedaan. Volgens Annie van de Pas, netwerkdirecteur van stichting Natuur en Milieufederaties, is dit gedeeltelijk te wijten aan de coronacrisis.
06:00 | De coronacrisis zorgt voor een grotere toeloop op de universiteiten. Onderwijsinstellingen hebben duizenden aanmeldingen meer binnen gekregen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Zo blijkt uit cijfers van de VSNU.
10 juni 2020
20:00 | De Italiaanse premier Giuseppe Conte wordt vrijdag door de politie verhoord over de aanpak van het coronavirus in de noordelijke stad Bergamo. Dat heeft hij woensdag zelf bekendgemaakt. 'Ik maak mij totaal geen zorgen', aldus Conte. De openbaar aanklager onderzoekt hoe het kan dat zwaar getroffen gebieden, zoals Bergamo, niet eerder werden afgesloten om verspreiding van het virus te voorkomen.
19:30 | Ongeveer 10.000 mensen hebben woensdag in Amsterdam-Zuidoost gedemonstreerd tegen racisme. Het protest in het Nelson Mandelapark is zonder incidenten verlopen.
De manifestatie werd om 17.00 uur geopend door host Mitchell Esajas, medeoprichter van historisch archief The Black Archives, gevolgd door een optreden van de muziekgroep Black Harmony. Bewoners van de Bijlmer en activisten als Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet hielden toespraken. Ook werd twee minuten stilte gehouden om de zwarte mensen die door geweld om het leven kwamen te herdenken. De aanwezigen knielden daarbij. Iets voor half acht was het protest ten einde en stroomde het park langzaam leeg.
19:10 | Het dodental door het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk had de helft lager kunnen zijn, als de lockdown een week eerder was ingevoerd. Dat zegt wetenschapper en voormalig lid van het corona-adviesteam van de regering Neil Ferguson.
19:00 | Het moet een topzomer worden voor de Belgische kustplaatsen. En om het allemaal een beetje veilig te houden in coronatijd, wordt daarvoor een netwerk van tientallen slimme camera's aangelegd.
18:20 | Curaçao staat te springen om Nederlandse toeristen en wil die in juli weer toelaten. Maar die moeten dan wel getest zijn op het coronavirus. Alleen kunnen vakantiegangers daarvoor niet naar de GGD. Maar er zijn wel andere manieren om een zogenaamde PCR-test te krijgen. 'Om ervoor te zorgen dat het nog minder aannemelijk is dat besmette personen binnenkomen is er die PCR-test', zegt Oscar van Dam, BNR-correspondent op de Antillen.
18:05 | De VVD heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen burgemeester Halsema van Amsterdam. De VVD vraagt excuses voor de aanpak van de burgemeester, maar die komen er niet. De burgemeester kaatst op haar beurt de bal terug door te wijzen op de komst van een motie van wantrouwen door de VVD nog voor er een feitenrelaas is gekomen.
17:50 | Een vijfde van de Nederlandse bedrijven kampt door de coranacrisis met betalingsproblemen. En nog eens een derde denkt het in de huidige situatie nog maar drie maanden uit te kunnen zingen. Dat blijkt uit een enquête van VNO-NCW en MKB-Nederland onder 112 brancheorganisaties.
17:15 | De VVD in de Amsterdamse gemeenteraad houdt vast aan een motie van wantrouwen tegen burgemeester Femke Halsema. De grootse oppositiepartij vindt dat ze niet adequaat heeft gehandeld bij een demonstratie tegen racisme, vorige week op de Dam. Halsema moet zich woensdag verantwoorden in de raad tijdens een spoeddebat.
16:05 | Burgemeester Halsema neemt de volle verantwoordelijkheid voor de veel te drukke antiracismedemonstratie op de Dam. Dat zegt ze zojuist, tijdens een spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad. Ze noemt de beelden van de volle Dam pijnlijk voor mensen die wel afstand houden tijdens de coronacrisis.
15:00 | Het weer omlaag brengen van de staatsschuld, die momenteel hard stijgt door alle steunmaatregelen in verband met de uitbraak van het coronavirus, kan best over een aantal generaties worden uitgesmeerd. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een gesprek met de Tweede Kamer. 'Corona is het type schok dat één keer in de 100 jaar gebeurt", zegt Knot. "Als je in deze tijden nog niet bereid bent je buffers te gebruiken, dan weet ik niet waar je ze voor aan het opbouwen bent geweest.'
14:00 | Het RIVM meldt 11 nieuwe coronadoden. Daarmee stijgt het dodental tot 6.042. Het aantal positief geteste personen steeg met 184 naar 48.087. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 5 naar 11.805.
Onder de 'nieuwe' doden zijn drie mensen die op dinsdag zijn overleden. Zes mensen stierven vorige week. De andere twee zijn op respectievelijk 21 maart en 29 april overleden. Hun overlijden is nu pas doorgegeven aan het RIVM.Het aantal ziekenhuisopnames steeg met vijf naar 11.805. Drie van hen liggen sinds maandag in het ziekenhuis. Eén patiënt werd al op 29 april opgenomen, de ander op 13 mei. Dit is nu pas verwerkt.
13:35 | Regeringspartij ChristenUnie presenteert zaterdag haar luchtvaartvisie en zal dan praten over een einde aan de ongebreidelde groei van de luchtvaart. 'Welke luchtvaart willen we? Wat is het nieuwe normaal in de luchtvaart?', vraagt CU-Kamerlid Eppo Bruins zich af in BNR's Zakendoen.
13:30 | Contracthouders bij Amsterdamse woningcorporaties hebben zo'n zes miljoen euro huurachterstand en aan die schuldenaars is uitstel van betaling verleend. Inkomensverlies als gevolg van de coronacrisis maakt dat ongeveer 2.000 van de 84.000 contracthouders hun huur niet meer kunnen betalen. 'Zo'n 90 procent van de huurachterstand betreft bedrijfsruimtes. 'Dit zegt Egbert de Vries, de directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.
13:20 | Onder de rook van Nijmegen gaat de evenementenbranche gewoon door met zaken doen. Camping de Wereld is een pop-up camping waar anderhalve meter afstand kan worden gehouden, opgezet door leveranciers van spullen uit de evenementenbranche.
12:15 | De afgelopen 24 uur zijn in België 132 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus gerapporteerd. Er werden 24 personen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, terwijl er 68 genezen werden verklaard. In de ziekenhuizen liggen nu nog 525 patiënten, van wie 102 op de intensivecareafdelingen, een daling van 13 sinds dinsdag, melden de Belgische gezondheidsautoriteiten.
Sinds 15 maart zijn 16.392 patiënten uit het ziekenhuis ontslagen. Het totale aantal bevestigde besmettingen in België staat nu op 59.569. In het afgelopen etmaal zijn ook 10 sterfgevallen gemeld. Acht van de overledenen stierven in het ziekenhuis. Het coronavirus heeft het leven van 9.629 inwoners gekost.
12:00 | CASA, de winkelketen voor huishoudelijke artikelen en interieur, heeft uitstel van betaling aangevraagd. De vijfhonderd winkels zijn eigendom van de familie Blokker, die daarmee een nieuwe financiële strop tegemoet dreigt te zien.
10:50 | Geen loonsverhoging dit jaar voor honderdduizenden werknemers. Werkgevers in verschillende sectoren kunnen de verhoging dit jaar niet opbrengen door de coronacrisis, meldt De Telegraaf. 'De gezondheid van het bedrijf en behoud van werkgelegenheid staan bij ons voorop', zegt woordvoerder Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN.
09:00 | De gemeenteraad van Amsterdam vergadert vanmiddag over het niet ingrijpen van burgemeester Halsema tijdens de anti-racisme-demonstratie op de Dam, vorige week maandag. VVD en FvD hebben een motie van wantrouwen aangekondigd. 'Er komt geen meerderheid voor haar aftreden', zegt presentator Martijn de Greve van Haagse Lobby op Radio 1 én politiek commentator bij AT5.
08:05 | Speeddates met uitzendbureaus, sollicitatietrainingen en het mee zoeken naar vacatures: de effecten van deze intensieve begeleiding vanuit het UWV aan uitkeringsgerechtigden is klein. Dat blijkt uit onderzoek van het UWV zelf. Toch blijft de instantie heilig in de begeleiding geloven. 'Veel activerend arbeidsmarktbeleid werkt niet', zegt professor Economie Pieter Gautier van de VU.
07:40 | De Amsterdamse kantorenmarkt is booming. In het eerste kwartaal van 2020 werd er 60 procent méér verhuurd dan in dezelfde periode van vorig jaar. En dat terwijl er in andere Europese steden sprake is van een dramatische daling. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur JLL.
06:40 | De verwachting dat vliegtickets na de lockdown wel eens flink duurder zouden kunnen worden, komt voorlopig niet uit. Sterker nog: tickets naar de meest populaire vakantiebestemmingen zijn gemiddeld zelfs 20 procent goedkoper dan vorig jaar, blijkt uit een prijsvergelijking die BNR opvroeg bij Skyscanner en Travix.
06:30 | We beleven de grootste en diepste economische crisis van de afgelopen decennia, maar tot nu toe zitten Nederlanders er warmpjes bij. Dat blijkt in ieder geval uit cijfers van het CBS. In vergelijking met vorig jaar is er de afgelopen maanden niet veel meer spaargeld opgenomen, en valt het maken van schulden ook reuze mee. 'Het kan de stilte voor de storm zijn', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.
00:00 | Reizigers in het openbaar vervoer houden zich tot nu toe uitstekend aan de coronaregels, zoals het dragen van een mondkapje. BNR deed hierover navraag bij de branchvereniging van ov-bedrijven, OV-NL. Op basis van de opgevraagde informatie meldt BNR dat het aantal boetes minimaal is en de bezettingsgraad ruim onder de beoogde 40 procent blijft. Dat laatste is voor het CDA reden om te twijfelen aan het nut van het in stand houden van de normale dienstregeling.
Sinds 1 juni rijdt het ov weer volgens normale dienstregeling en zijn er coronaregels van kracht, waaronder de mondkapjesverplichting. Slechts 20 keer moest er sindsdien een boete worden uitgeschreven aan reizigers die zich hier niet aan hielden. Volgens OV-NL gebeurde dat vaak in combinatie met ander slecht gedrag en agressie. De maximale capaciteit van het openbaar vervoer is vastgesteld op grofweg 40 procent, om een veilige afstand tussen reizigers te waarborden. Ook op dit punt gaat het goed: slechts 30 procent van de capaciteit wordt op dit moment benut.
Dinsdag 9 juni
18:30 | Vanaf maandag mogen de sanitaire voorzieningen op de campings weer open. Dat bevestigen kabinetsbronnen aan BNR. Daarmee kunnen alle campings in Nederland weer volledig open. Maar de veiligheidsrisico's moesten dit via de pers vernemen.
18:00 | Het lek in de website Infectieradar van het RIVM was een menselijke fout. Dat zegt minister De Jonge. Een NOS-journalist ontdekte dat je vrij gemakkelijk persoonlijke gegevens kon inzien van anderen. Het lek is inmiddels hersteld, maar toch moest De Jonge uitleg geven in de Tweede Kamer
17:15 | De Nederlandse regering laat weinig heel van het Brusselse voorstel voor een corona-wederopbouwfonds. De Europese Commissie deed twee weken geleden een voorstel voor een pot geld van 750 miljard euro, waarvan 500 miljard uit subsidies moet bestaan. In een uitgebreide schriftelijke analyse stapelt het kabinet de vele bezwaren die zij hebben op elkaar.
17:00 | GroenLinks wil een ban op stuntprijzen van vliegtickets. Oostenrijk kondigde eerder vandaag al een verbod op deze lage prijzen in de luchtvaart aan. Het gaat hierbij om een minimumprijs van 40 euro voor een vliegticket en een toeslag van 30 euro op vluchten korter dan 350 kilometer.
16:30 | Oostenrijk doet stuntprijzen in de ban. Er komt een minimumprijs van 40 euro voor een vliegticket en een toeslag van 30 euro op vluchten korter dan 350 kilometer. De nieuwe regels zijn verbonden aan een reddingspakket voor Austrian Airlines, dat staatssteun ontvangt vanwege de coronacrisis.
16:05 | Vanaf maandag mogen de sanitaire voorzieningen op de campings weer open. Dat bevestigen kabinetsbronnen aan BNR. Daarmee kunnen alle campings in Nederland weer volledig open.
15:00 | Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific Airways uit Hongkong heeft een plan aangekondigd om 39 miljard Hongkong-dollar (ongeveer 4,5 miljard euro) aan vers kapitaal op te halen om zo de malaise in de luchtvaartsector door de coronacrisis het hoofd te bieden.
14:00 | Het RIVM meldt dat sinds gisteren 15 mensen zijn overleden aan het coronavirus. Het aantal overledenen komt daarmee op 6031. 6 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis waarmee het aantal opnames naar 11.800 steeg. 164 personen werden positief getest. Het aantal besmettingen komt daarmee op 47.903.
13:45 | De horeca is alweer een week open, maar na de euforie van de volle terrassen op de eerste dag, daalt nu de realiteit in. Steeds meer horeca-ondernemingen sluiten de deuren weer, omdat opengaan voor dertig bezoekers weinig zin heeft. En anderhalve meter afstand houden in het café blijkt ook niet echt te werken. Door alle regeltjes verliest de horeca aan aantrekkingskracht, zegt horeca-ondernemer Thomas Andriessen in BNR's Zakendoen.
13:40 | Het coronavirus is tot nu toe vastgesteld bij 16.973 mensen die in de zorg werken. Het is niet bekend waar ze het virus hebben opgelopen. 529 zorgmedewerkers zijn opgenomen in een ziekenhuis en elf mensen die in de zorg werken zijn sinds het begin van de uitbraak overleden.
Het is de tweede keer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) cijfers over corona in de zorg naar buiten brengt. Op 30 april meldde het instituut 13.884 besmettingen, 458 ziekenhuisopnames en negen sterfgevallen in de zorg.
De jongste overleden zorgmedewerker was 45 jaar, de oudste 69. Zeven van de elf overledenen hadden al gezondheidsproblemen. Van twee slachtoffers is dat nog niet bekend. Coronapatiënten die in de zorg werken, zijn gemiddeld jonger dan de overige patiënten. Bovendien gaat het relatief vaak om vrouwen.
13:35 | Toiletten en douches op campings gaan op 15 juni weer open. Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover BNR. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn deze voorzieningen al maanden gesloten. Volgens de planning van het kabinet zouden de toiletten en douches vanaf 1 juli weer opengaan, maar volgens Haagse bronnen wordt dat twee weken vervroegd.
13:00 | Vijftig echtgenotes van kermisexploitanten zijn op het Binnenhof om de Kamer een open brief aan te bieden. Zij steunen de motie van Kamerlid Wybren van Haga om de kermissen eerder dan 1 september weer door te laten gaan. De demonstranten vinden het niet eerlijk dat pretparken en de luchtvaart wel open mogen, maar kermissen niet. 'Ons moet perspectief geboden worden', zegt Etienne van Hezik.
12:25 | Bij drukkerij Johannes Enschedé Amsterdam maken ze vanaf nu ook antiviraal papier. 'Clean Sheet' wordt vanaf deze week verkocht en moet het coronavirus op afstand houden. Het papier maakt microben zoals corona niet dood, maar het zorgt er wel voor dat ze niet hechten aan het papier. 'Het geheim zit hem in de coating', legt CEO Jos van Leeuwen uit. 'Dat laagje heeft speciale antibacteriële en antivirale eigenschappen.'
11:50 | Nederlanders zijn het flink oneens over de wenselijkheid van een corona-app, blijkt uit nieuw onderzoek van de TU Delft, Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Zo is een derde van de ondervraagden stellig voor, maar is ook een derde stellig tegen.
10:50 | Zo’n 175 historische zeilschepen gaan vandaag voor anker bij Muiden. De schippers willen daarmee het unieke varend erfgoed laten zien, dat door de Coronacrisis in zijn voortbestaan wordt bedreigd. Want de gerestaureerde oude vrachtschepen worden onderhouden van de betalende passagiers, en dat is op anderhalve meter niet te doen. Verslaggever Hugo Reitsma spreekt schipper en woordvoerder Joost Martijn van de Hollandsche Zeilvloot.
10:00 | 'In de basis is het goed nieuws dat het ondernemersvertrouwen weer groeit', zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland. Volgens Vonhof is het probleem dat deze crisis zich 'niet lineair' gedraagt: 'We weten niet wat er op de korte termijn op ons afkomt. Je ziet dat bedrijven nu pas, in het derde kwartaal, hun orderportefeuille teruglopen. Waar de schok neerslaat is maar de vraag. Ik ken orderboeken waar nul procent in staat. Het grootste gedeelte van ons geld wordt elders in de wereld verdiend, de klap daar zien we niet'.
09:30 | Zonder extra geld zal de ongelijkheid in het onderwijs enorm toenemen, waarschuwt de Onderwijsraad. Daarom luidt het advies aan het kabinet: trek extra geld uit om het onderwijs te compenseren voor de coronacrisis. 'De verschillen tussen scholen waren al groot voor de crisis, en zijn nu nog groter', zegt voorzitter Edith Hooge van de Onderwijsraad.
08:40 | De Nederlandse industrie heeft in april 11 procent minder geproduceerd in vergelijking met vorig jaar. Dat maakt het CBS zojuist bekend. Dit is de grootste daling sinds medio 2009. 'het was een hele slechte maand', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

08:30 | Nederland is erg verdeeld over de corona-app die de overheid wil laten maken. Sommigen zouden de app het liefst direct installeren, terwijl anderen het juist kwalijk vinden dat zo'n app er komt. Ook is er een ’zwevende’ groep die meer informatie wil over de voorwaarden en eigenschappen van de app. Die groep twijfelaars is mogelijk doorslaggevend voor het streven van het kabinet om de gewenste dekkingsgraad van 60 procent te halen, stellen onderzoekers van de TU Delft, Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

08:20 | Veel concertzalen zijn nog altijd leeg. Want voor dertig mensen optreden is niet rendabel. En al trok het Rotterdams Philharmonisch orkest op YouTube bijna drie miljoen hits met hun corona-hit, concertzaal De Doelen is nog altijd leeg. Optreden voor dertig mensen - dat mag sinds 1 juni - of straks voor honderd man is niet rendabel. Sophie van Leeuwen deed verslag vanuit Rotterdam en liep minister Koolmees tegen het lijf.
08:15 | Tienduizenden bedrijven vallen nog steeds buiten de boot voor een tegemoetkoming van coronaschade, maar worden wel hard geraakt door de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van ondernemersvereniging ONL. 'We pleiten voor maatwerkoplossingen', zegt mede-oprichter Mirjam Bink van ONL.
08:00 | De wereld overvliegen zit er voorlopig niet meer in voor Nederlandse ondernemers. Maar voor wie toch zaken wil doen in het buitenland lijkt zich een alternatief aan te dienen: de digitale handelsmissie. Volgende week gaan tientallen Nederlandse bedrijven vanuit hun kantoor mee naar Silicon Valley voor een handelsmissie voor slimme en duurzame mobiliteit. Ondernemer Huib Stad, importeur en distributeur van kleine elektrische voertuigen, is één van hen.
06:25 | In de Verenigde Staten is het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus gestegen tot 110.990, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Johns Hopkins University. Het totale aantal bevestigde besmettingsgevallen nadert de 2 miljoen: 1.960.897. De Verenigde Staten hebben verreweg de meeste besmettingsgevallen van het virus en sterfgevallen door Covid-19 ter wereld.
Onderzoekers van de Universiteit van Washington schatten in dat het dodental in de Verenigde Staten in augustus tot ruim 145.000 zal stijgen. Die schatting is 5000 hoger dan enkele dagen geleden. In 22 van de 50 Amerikaanse staten groeit het aantal slachtoffers. Vooral in de grote staten Florida en Texas is de toename van het aantal gevallen sterk.
06:15 | Veel ondernemers zien de zon weer schijnen! In mei, toen de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen werden aangekondigd, daalde het aantal ondernemers dat dacht de tent binnen een jaar te moeten sluiten, sterk. Toch zijn er grote verschillen tussen sectoren. 'De beperkingen zijn nog steeds heel groot', zegt voorzitter Robér Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland.
05:45 | De bioscopen in Californië mogen vanaf komend weekend weer open. Wel is het aantal toegestane bezoekers per zaal beperkt, meldt het departement van Volksgezondheid van de grootste Amerikaanse staat.
In elke zaal moeten bezoekers twee meter afstand houden van elkaar en mondkapjes dragen, behalve wanneer er gegeten of gedronken wordt. Slechts een kwart van het totale aantal stoelen, met een maximum van 100 mag bezet zijn per voorstelling. Ook worden de zalen voor gebruik geïnspecteerd en moeten ze door de autoriteiten worden vrijgegeven voor gebruik.
05:20 | Het kabinet moet extra geld uittrekken om de negatieve gevolgen van de coronacrisis in het onderwijs te bestrijden. Dat schrijft de Onderwijsraad dinsdag in een advies aan verantwoordelijk ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven, meldt het FD. Vooral het lerarentekort is urgent, net als de toenemende verschillen tussen leerlingen, studenten, opleidingen en scholen.
04:45 | Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid moet de coronagegevens op een overheidswebsite weer publiceren. Dat heeft het Braziliaanse Hooggerechtshof bepaald, meldt de zender G1. Afgelopen weekend werden de cijfers verwijderd, waardoor het totale aantal slachtoffers niet meer zichtbaar was voor de bevolking.
03:45 | Bijna de helft van Nederland gaat deze zomer niet op vakantie. Dat meldt EenVandaag op basis van een peiling onder ruim 29.000 mensen. 48 procent van hen zegt deze zomer thuis te blijven omdat ze de coronarisico's in eigen land beter kunnen inschatten.
Een derde van de ondervraagden wil wel weg. Van hen blijft 42 procent wel in Nederland. Volgens het nieuws- en actualiteitenprogramma is ook voor die groep de veiligheid doorslaggevend.
01:30 | Bij de GGD in Amsterdam zijn vooralsnog geen besmettingen met het coronavirus bekend die zijn veroorzaakt door de antiracismedemonstratie van een week geleden op de Dam. Dat laten de gemeente en de veiligheidsregio maandag weten na vragen van de Amsterdamse gemeenteraad.
Het college van burgemeester en wethouders wijst er wel op dat de incubatietijd van Covid-19 maximaal 14 dagen bedraagt. Die periode is nog niet verstreken.
Maandag 8 juni
19:55 | Grote bedrijven moeten straks hun rekeningen van middelgrote en kleine leveranciers binnen dertig dagen betalen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) werkt samen met minister Sander Dekker van Rechtsbescherming aan een wetswijziging. Vorig jaar was al aangekondigd dat de termijn van zestig dagen naar dertig dagen zou gaan als bedrijven er niet zelf in zouden slagen de gemiddelde betalingstermijn omlaag te brengen.
Uit een evaluatie is gebleken dat het bedrijfsleven dat zelf niet voor elkaar heeft gekregen. In 2018 bleven facturen gemiddeld 41,5 dagen liggen. In het eerste kwartaal van vorig jaar was dit 41 dagen en in het tweede kwartaal 41,4 dagen. Die situatie noemt Keijzer onwenselijk.
MKB-Nederland is tevreden dat de plannen nu definitief in een wet worden omgezet. Het wetsvoorstel van Keijzer en Dekker moet dit najaar ter consultatie worden voorgelegd. Daarna moet het nog door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer worden goedgekeurd voor de wet van kracht wordt.
18:50 | Het risico dat Curaçao loopt als het de grenzen opent voor Nederlandse toeristen is beheersbaar. Dat heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth gezegd op Curaçao. "We gaan op basis van de cijfers over coronabesmettingen uit van een gemiddelde mogelijkheid van 1 à 2 besmette personen op 10.000 mensen uit Nederland. Dat is beheersbaar. Daarentegen geven de cijfers aan dat op 10.000 toeristen uit Amerika 25 besmette mensen kunnen zitten. Dat risico is veel te groot."
Curaçao maakte maandag officieel bekend de grenzen op 1 juli te willen openen voor Nederlandse toeristen. Toeristen uit Amerika zijn nog niet welkom. Curaçao wil de coronacijfers van België en Duitsland nader bestuderen, maar het is de bedoeling dat ook vanuit die landen weer toeristen zouden moeten kunnen komen. Het gaat in eerste instantie om een maximum van 10.000 bezoekers per maand.
18:10 | WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesu heeft opnieuw gewaarschuwd dat waakzaamheid over het uit China afkomstige coronavirus geboden blijft. Over de hele wereld genomen wordt de situatie nog steeds erger, terwijl het nu in het westen van Europa beter gaat. In bijvoorbeeld Oost-Europa en Centraal-Azië stijgt het aantal besmettingen en zondag zijn er meer besmettingen op één dag vastgesteld dan in de bijna zes maanden tijd waarin het virus huis heeft gehouden, aldus Tedros.
Op de wereld wonen naar schatting 7,7 miljard mensen en er zijn meer dan zeven miljoen besmettingen vastgesteld. Ruim 400.000 patiënten zijn aan het virus bezweken. Bijna 3,5 miljoen patiënten zijn inmiddels genezen. Van de huidige circa 3,2 miljoen patiënten is 2 procent er ernstig aan toe.
De EU-lidstaten zijn het eens geworden over het ruim verdubbelen van een hulppakket van aanvankelijk ruim 15 miljard euro om wereldwijd het coronavirus te bestrijden. Er zal 36 miljard euro worden uitgetrokken voor de versterking van zorgstelsels en het temperen van de sociaal-economische impact van de pandemie in vooral Afrikaanse partnerlanden, hebben de EU-ministers van Ontwikkelingssamenwerking besloten tijdens een videoconferentie.
18:05 | De EU-lidstaten zijn het eens geworden over het ruim verdubbelen van een hulppakket van aanvankelijk ruim 15 miljard euro om wereldwijd het coronavirus te bestrijden. Er zal 36 miljard euro worden uitgetrokken voor de versterking van zorgstelsels en het temperen van de sociaal-economische impact van de pandemie in vooral Afrikaanse partnerlanden, hebben de EU-ministers van Ontwikkelingssamenwerking besloten tijdens een videoconferentie. Het geld komt uit bestaande fondsen en bijdragen van de EU-landen.
17:50 | Na maanden met het kroost thuis te hebben gezeten, waren vele ouders er aan toe: de volledige opening van de basisscholen. 'We hadden een enerverende goede dag. De richtlijn van anderhalve meter is voor de meeste leerkrachten onmogelijk', zegt directeur Olivier Vermeulen van openbare basisschool Rhoon-Portland.
17:30 | De Tweede Kamer waarschuwt het kabinet over de wet waarin ze de anderhalvemetersamenleving willen verankeren. Die wet moet al binnen een maand ingaan, maar hij zit nog steeds niet in de mailbox van het parlement. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken spreekt van 'een vluggertje' en trapt op de rem.
17:20 | In Suriname is een tweede persoon overleden als gevolg van het coronavirus. Dit hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt. Het ministerie van Volksgezondheid doet een extra beroep op de mensen om de coronamaatregelen strikt na te leven. Suriname is door de overheid net weer in een lockdown geplaatst als gevolg van een toename van besmettingen.
17:15 | Niemand heeft misbruik gemaakt van het gat in de beveiliging van de Infectieradar, een website waarmee het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) informatie verzamelt over gezondheidsklachten die kunnen wijzen op corona. Alleen een journalist van de NOS en een beveiligingsdeskundige die de omroep waarschuwde, hebben gegevens ingezien, zegt het RIVM.
17:00 | De coronapandemie stort de wereld in de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Opkomende economieën en ontwikkelingslanden maken als groep waarschijnlijk hun eerste economische krimpjaar in zeker zes decennia door. Dat schrijft de Wereldbank bij zijn nieuwe economische ramingen.
De organisatie uit Washington schat dat de wereldeconomie dit jaar met 5,2 procent krimpt. Vooral landen die erg afhankelijk zijn van handel, toerisme, uitvoer van grondstoffen en financiering uit het buitenland hebben het zwaar te verduren.
16:40 | Verslaggever Harmen van der Veen gaat elke dag op bezoek bij mensen uit het nieuws van vóór de coronacrisis. Hoe hard komt de klap van corona bij hen aan? Vandaag is Harmen in Amsterdam waar geen toerist meer is te bekennen. Hoe zou het nu gaan met fietsenverhuurder Bobby? Een jaar geleden sprak Harmen hem voor een zomerserie en toen had Bobby het razend druk.
16:25 | Klanten in winkels houden zich steeds minder aan de afstandregels. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond FNV. En ook branchevereniging Detailhandel Nederland krijgt signalen die daarop wijzen. 'Mensen in de winkels gaan steeds makkelijker om met de regels, het is moeilijker om die te handhaven', zegt Bert van Steeg van Detailhandel Nederland.
Het lijkt erop dat de eerste dag dat de basisscholen weer met volledige klassen aan de slag zijn gegaan zonder problemen is verlopen. Bij scholenkoepels in Rotterdam en Den Haag zijn geen bijzonderheden bekend. Ze gaan ervan uit dat het overal goed is gegaan. Die indruk bestaat ook bij de Algemene Vereniging Schoolleiders. De vereniging verwacht daar woensdag meer duidelijkheid over, als de resultaten van een enquête bekend zijn.
Voor het eerst in bijna drie maanden zagen basisschoolleerlingen al hun klasgenootjes weer terug. De scholen waren op 16 maart dichtgegaan, om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Sinds 11 mei kregen de leerlingen al wel weer de halve week les op school. De maatregelen werden versoepeld nadat onderzoek van het RIVM had bevestigd dat kinderen geen rol lijken te spelen bij de verspreiding van het virus.
16:20 | De Tweede Kamer waarschuwt het kabinet over de wet waarin ze de anderhalve meter-samenleving willen verankeren. Die wet moet al binnen een maand ingaan, maar hij zit nog steeds niet in de mailbox van het parlement. 'Ze zijn hem nog aan het schrijven, hij ligt nog niet eens bij de Raad van State', zegt politiek verslaggever Laurens Boven.
De afgelopen 24 uur zijn 122 nieuwe besmettingen met het coronavirus in België gemeld, nadat het er zondag nog 154 waren. In grote delen van Wallonië zijn al twee weken geen nieuwe coronabesmettingen aangetroffen. Ook het zuidwesten van Vlaanderen is sinds twee weken coronavrij. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische gezondheidsautoriteiten.
In het afgelopen etmaal werden 23 coronapatiënten opgenomen en 24 mensen uit het ziekenhuis ontslagen. Er werd melding gemaakt van 11 sterfgevallen. Covid-19 heeft in België tot nu toe 9.606 mensenlevens gekost. Het totale aantal bevestigde besmettingen ligt op 59.348.
16:10 | Op de intensive cares liggen nog 92 patiënten met het coronavirus, vier minder dan op zondag. In de komende periode kan het aantal ic-patiënten nog licht dalen, aldus het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), maar de kans is heel klein dat er in de nabije toekomst geen enkele coronapatiënt op een intensive care ligt. 'Versoepeling zal leiden tot een verspreiding', zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, ook als het virus zich in de zomer minder verspreidt dan in het najaar en de winter.
15:30 | Nederland moet het reisadvies voor Turkije snel aanpassen. Dat vindt de Nederlands-Turkse Kamer van Koophandel. Vanwege het coronavirus worden naar het land alleen nog noodzakelijke reizen aangeraden en omdat het buiten Europa ligt, blijft het voorlopig op 'oranje' staan. 'Het is onbegrijpelijk en schadelijk voor de economische banden tussen Nederland en Turkije', stelt voorzitter Ethem Emre.
15:05 | De Spaanse economie kan dit jaar met wel 15 procent krimpen door de coronacrisis, waarmee Spanje tot de hardst getroffen landen in de eurozone zou behoren. Dat meldde de Spaanse centrale bank.
Spanje behoorde tot de Europese landen met de strengste quarantainemaatregelen en kreeg het door de virusuitbraak zwaar te verduren door de klappen voor het toerisme, waar Spanje erg afhankelijk van is. Langzaam worden de lockdownmaatregelen in het land versoepeld en vanaf 1 juli gaan de grenzen weer open voor buitenlandse toeristen.
15:00 | Veel horecazaken houden de deuren gesloten, hoewel ze vanaf 1 juni weer open mochten. Toen werden de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen versoepeld. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) schat in dat 25 tot 30 procent van de zaken vorige week gesloten is gebleven.
'Ondanks de vele positieve berichten is de heropening van de eet- en drinkgelegenheden voor veel ondernemers verliesgevend', zegt een woordvoerder van KHN tegen het ANP. De branchevereniging krijgt signalen dat horecaondernemers hun zaak weer sluiten, omdat het met alle restricties niet rendabel is te krijgen.
Ook ziet KHN bij consumenten een drempel voor een bezoek omdat er moet worden gereserveerd. Afgelopen weekend ontvingen de restaurants zo'n 70 procent van het volgens coronaregels maximumaantal gasten, blijkt uit navraag van BNR bij de drie grootste horeca-reserveringsplatforms in Nederland.
14:45 | Lockdowns in Europa hebben waarschijnlijk het leven van meer dan 3 miljoen mensen gered, zeggen onderzoekers van Imperial College London maandag. Deze mensen waren zonder de beperkende maatregelen overleden aan het coronavirus.
De onderzoekers maakten eerder modellen over het aantal besmettingen en doden gebaseerd op de groei in het aantal besmettingen in het begin van de uitbraak. De geregistreerde sterftecijfers zijn een stuk lager dan was voorspeld. Ook is het aantal nieuwe besmettingen per geïnfecteerd persoon begin mei al onder de 1 gekomen door de lockdowns.
14:10 | De sportscholenbranche is in onderhandeling met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over een specifiek steunpakket voor de branche. 'We denken aan 35.000 euro per locatie', zegt directeur Ronald Wouters van NL Actief, de brancheorganisatie van sport- en bewegingscentra.
14:00 | Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is opgelopen tot 6016. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) drie nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen.
Het Britse olie- en gasconcern BP is van plan 15 procent van het personeelsbestand te schrappen ofwel 10.000 banen. Bronnen bij het bedrijf meldden aan persbureau Reuters dat de ingreep onder meer het gevolg is van de coronacrisis.
13:45 | De Marokkaanse regering is van plan de lockdown die in het land geldt vanwege het coronavirus sinds 20 maart nog een keer te verlengen. Aanvankelijk werd het einde van de lockdown op 10 juni gepland, maar de regering van premier Saad Eddine al-Othmani zou deze week bekendmaken dat de noodtoestand voorzichtigheidshalve tot het einde van de maand blijft gelden.
Het wordt wel de laatste verlenging, volgens autoriteiten die zijn geraadpleegd door Marokkaanse media. Zij zeggen dat de premier die 10 juni officieel bekendmaakt.
13:00 | De Nederlandsche Bank (DNB) rekent voor dit jaar op de sterkste krimp van de werkgelegenheid sinds de jaren zeventig. En dat betekent dat mogelijk zo'n vierhonderdduizend banen verloren gaan. 'We gaan dit allemaal wel voelen', zegt beurscommentator Rob Jansen.
12:20 | Studenten zouden meer mogelijkheden moeten krijgen om met trein, bus, tram en metro te reizen. Ze hebben toegang tot de universiteit en het contact met medestudenten en docenten nodig om kennis op te doen en zichzelf te ontwikkelen, zeggen de rectores magnifici van vijftien universiteiten in een gezamenlijk stuk op wetenschapssite ScienceGuide.nl.
Bij het opnieuw openstellen van het OV sluit de student nu achteraan. Dat is een slecht idee stellen de rectoren van de Nederlandse universiteiten. https://t.co/rw3O2lbUyz
— ScienceGuide (@ScienceguideNL) June 8, 2020
11:30 | Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt de Amerikaanse senator Rick Scott maandag om bewijs dat China het onderzoek naar een vaccin tegen het coronavirus zou saboteren. De Republikein Scott zei zondag bewijs daarvoor te hebben.
10:15 | Ryanair gaat geen vluchten annuleren van en naar Groot-Brittannië, ondanks de nieuwe quarantaine-maatregel die is ingegaan. Dat zegt topman Michael O'Leary van de Ierse luchtvaartmaatschappij. Vanaf maandag moet iedereen die het land in wil na aankomst eerst twee weken in quarantaine. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat reizigers het coronavirus naar het land brengen nadat ze in het buitenland besmet zijn geraakt.
10:00 | De Zweedse premier Stefan Löfven krijgt zware kritiek van de oppositie te verduren vanwege de losse corona-aanpak van zijn regering. Tot voor kort gold er in Zweden een politieke wapenstilstand tussen regering en oppositie als het ging over de bestrijding van het nieuwe coronavirus.
09:55 | Het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt is door de coronacrisis flink gedaald. Starters en woningbezitters zijn minder optimistisch over de ontwikkeling van de woningprijzen en ze verwachten een stijging van de hypotheekrente. Ook zijn de zorgen over mogelijke werkloosheid duidelijk toegenomen.
09:50 | Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus is wereldwijd gestegen tot boven de 7 miljoen, meldt de Johns Hopkins Universiteit in het Amerikaanse Baltimore. Ook persbureau AFP meldt dat op basis van een eigen telling.
09:00 | Voor dit jaar wordt een historisch diepe krimp verwacht, zegt Ester Barendregt, hoofd Nederlandse economie bij de Rabobank. In 2009, het jaar van de mondiale financiële crisis, kwam de krimp uit op ongeveer 4 procent, terwijl nu een krimp van 6 procent wordt verwacht.
08:15 | De productie van de Duitse industrie is in april met 17,9 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. Toen was met een min van 8,9 procent al sprake van de sterkste daling sinds het begin van de metingen in 1991. Maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zetten de industriële productie van de grootste economie van Europa onder druk. Economen rekenden er in doorsnee op dat de productie van de Duitse industrie in april met 16,5 procent zou zijn gedaald.
06:00 | Een derde van de werkenden verwacht een nieuwe coronagolf als hun collega’s terugkeren van vakantie uit het buitenland. 46 van de 100 vindt het onveilig om de grens over te gaan en de helft viert vakantie in Nederland door de coronacrisis.
04:45 | Nieuw-Zeeland lijkt verlost van het coronavirus. Maandag heeft de laatste patiënt die nog ziekteverschijnselen vertoonde te horen gekregen genezen te zijn en mocht daarop uit isolatie.
03:30 | Iedereen die vanaf maandag Groot-Brittannië in wil, moet eerst twee weken in quarantaine. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat reizigers het coronavirus naar het land brengen nadat ze in het buitenland besmet zijn geraakt. De maatregel wordt elke drie weken geëvalueerd.
03:30 | De stad New York gaat vanaf maandag de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus langzaam versoepelen. Dat gebeurt in vier fasen van twee weken. Zo mogen maandag, als de eerste fase begint, de bouwwerkzaamheden weer beginnen en kunnen winkels weer open gaan, mits ze hun goederen bijvoorbeeld vanaf de voordeur verkopen. In de laatste fase mogen onder andere culturele instellingen weer opengaan.
02:00 | De chaos rond de coronalijn is nog altijd niet ten einde. Doodnerveuze burgers die bellen naar de GGD voor de uitslag van hun test, krijgen nul op rekest, terwijl al lang bekend is of ze wel of niet zijn besmet. Dat schrijft De Telegraaf. De GGD ontkent dat er een groot probleem is.
Zondag 7 juni
23:00 | In de eerste week dat mensen zich bij de GGD'en op corona konden laten testen, zijn duizend dragers van het virus opgespoord. Dat zei directeur publieke gezondheid van de GGD Hollands Midden, Sjaak de Gouw, in het tv-programma Op1. In deze eerste week hebben 90.000 unieke bellers de gratis afsprakenlijn (0800-1202) gebeld. Dat leidde tot 59.090 afspraken voor een test, waarvan er intussen 49.228 zijn afgenomen. Van hen zijn er ongeveer duizend positief bevonden, wat neerkomt op 2 procent, aldus De Gouw.
22:15 | D66 wil weten of de Nederlandse overheid betrokken is geweest bij de deal tussen Nederlandse onderzoekers die een mogelijk coronamedicijn hebben ontwikkeld en een Amerikaanse farmaceut die het exclusief op de markt mag brengen. "Welke afspraken liggen daaronder?" vraagt D66-Kamerlid Jan Paternotte. Hij is bang dat de Amerikaanse regering ingrijpt en afdwingt dat andere landen het medicijn niet kunnen krijgen.
21:00 | De corona-app die het ministerie van Volksgezondheid laat ontwikkelen, is al waardevol is als twintig procent van de Nederlanders er gebruik van gaat maken, zegt IT-deskundige Brenno de Winter in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag. De Winter is een van de bouwers van de app. 'Bij een op de vijf mensen heeft het al effect, blijkt nu uit onderzoek. Eerder werd gezegd dat er wel zestig procent nodig was, dat is wel heel hoog.'
19:30 | Door de coronacrisis overlijden in de komende vijf tot tien jaar meer dan 500 vrouwen extra aan borstkanker. Dat meldt het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven. De kliniek heeft de impact van het coronavirus in grote lijnen in kaart gebracht. Het aantal van 500 extra doden is gebaseerd op de informatie die nu bekend is. Het aantal zou dus nog hoger kunnen uitvallen. 'De totale omvang kunnen we nu nog niet overzien, omdat er nog niet voldoende gegevens beschikbaar zijn, zegt Marjolein de Jong, bestuurder van het ziekenhuis.
19:10 | De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zondag op drie nertsenfokkerijen alle pelsdieren afgemaakt. Op een vierde bedrijf gaat de ruiming maandag verder, zegt een woordvoerster. Bij de bedrijven waart het coronavirus rond. Ze kon niet zeggen waar de geruimde bedrijven staan en hoeveel dieren zijn vergast met koolmonoxide. Pas al de hele operatie is afgerond en alle tien de nertsenfokkerijen waar het coronavirus is vastgesteld zijn geruimd, wordt een totaal aantal bekendgemaakt.
18:10 | Nederlandse toeristen kunnen mogelijk vanaf 1 juli weer naar Curaçao vliegen. Het land wil zijn luchthaven dan openen voor reizigers uit een aantal Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland en België. Volgens minister Steven Martina (Economische Ontwikkeling) denkt Curaçao in eerste instantie aan een maximum van 10.000 reizigers per maand. Toeristen zullen moeten meewerken aan testen om te kijken of ze besmet zijn met het coronavirus.
17:20 | Inwoners van Nedersaksen die vanuit Zweden terugkeren naar de Duitse deelstaat moeten twee weken in quarantaine. Het ministerie van Volksgezondheid in Hannover heeft dat zondag bekendgemaakt vanwege de ontwikkeling van de corona-epidemie in het Scandinavische land. Daar zijn de afgelopen zeven dagen meer dan vijftig nieuwe infectiegevallen per 100.000 ingezetenen geregistreerd.
17:10| Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen is gelijk gebleven. Het zijn er 96, net zoveel als gisteren. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg blijft de coronadrukte op de ic's 'onveranderd laag'. 'Het is daarbij belangrijk dat we de planbare overige zorg snel opschalen', zegt hij. 'Patiënten met klachten wordt geadviseerd naar de huisarts te gaan. Zij hoeven niet bang te zijn dat ze daardoor besmet raken. De zorg is echt veilig.'
16:40 | Precies een jaar geleden sloot Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De renovatie van het museum zelf moet nog beginnen, maar het nieuwe depot is al bijna klaar. Het is een van de grote bouwprojecten die ook in coronatijd gewoon doorgaan en vanaf volgend jaar kan het publiek er gewoon naar binnen om een kijkje te nemen, voor de kunst of voor de 'achterkant van het museale bedrijf'.
15:20 | Het noodlijdende Duitse luchtvaartconcern Lufthansa wil in 2023 de steun van de Duitse overheid volledig hebben afgelost. Dat zei Lufthansa-topman Carsten Spohr in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Duitsland wil het zwaar verlieslijdende Lufthansa redden door een belang van 20 procent te nemen voor 6 miljard euro en garant te staan voor een lening van 3 miljard euro. Door de coronacrisis is de luchtvaartmaatschappij buitengewoon hard getroffen en worden grote verliezen geleden.
14:05 | Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 6013. In de afgelopen 24 uur heeft het RIVM twee nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na een tijd doorgegeven. In Nederlandse ziekenhuizen zijn 4 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.789.
13:30 | Het kabinet wil de renteaftrek voor bedrijven volgend jaar verder beperken, om te ontmoedigen dat ondernemers grote schulden aangaan die zijn in zware economische tijden niet meer kunnen dragen. Dat heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Vijlbrief zegt 'geschrokken' te zijn van hoe snel veel bedrijven in moeilijkheden zijn geraakt door de coronacrisis.
13:05 | Groot-Brittannië had eerder in lockdown moeten gaan vanwege het coronavirus. Dat zegt John Edmunds, een belangrijke corona-adviseur voor de Britse regering. De regering zou te lang hebben gewacht met maatregelen die de verspreiding van het virus tegengaan. 'De gegevens waar we begin maart over beschikten en ons bewustzijn waren op dat moment echt heel slecht', stelt Edmunds tegenover de BBC.

12:45 | We wennen als maatschappij aan het idee van thuiswerken. En zelfs de grootste sceptici zien dat het wel kan. Toch zijn er bij werkgevers zorgen over de productiviteit, omdat ze niet letterlijk over de schouder mee kunnen kijken. Met de verplichte thuiswerksituatie raken we soms het overzicht kwijt van wie waar mee bezig is, zegt techjournalist Geerten van Hooff in zijn wekelijkse rubriek.
12:00 | Op vier nertsenbedrijven waar het coronavirus is vastgesteld is zondag begonnen met het ruimen van de dieren. De woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet geen mededelingen waar de nertsenbedrijven staan die worden geruimd en ook niet om hoeveel dieren het gaat. In Deurne is zaterdag al de eerste nertsenfokkerij geruimd. Daarbij werden ongeveer 1600 moederdieren met gemiddeld vijf jongen gedood.
11:30 | De Verenigde Staten hebben bewijs dat China de ontwikkeling van een coronavaccin door Westerse landen probeert te saboteren. Dat zei de Republikeinse senator Rick Scott. Details wilde hij niet geven. 'We moeten een vaccin klaar krijgen', zei hij tegenover de BBC. 'Helaas hebben we bewijs dat het communistische China ons probeert te saboteren of te vertragen'. Scott weigerde bekend te maken welk bewijs de VS in handen heeft. Wel zei hij dat de informatie via de inlichtingendiensten tot hem was gekomen.
11:10 | Wereldwijd zijn meer dan 400.000 mensen aan het coronavirus overleden. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit, die zich baseert op cijfers van officiële instanties. De teller staat zondagochtend op 400.013. Het coronavirus dook eind vorig jaar op in China en verspreidde zich later over de wereld. Bij bijna 7 miljoen mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt. Het daadwerkelijke aantal coronabesmettingen ligt vermoedelijk veel hoger, omdat niet alle mensen met het virus worden getest.
10:50 | De anti-racismeprotesten leiden 'ongetwijfeld' tot meer coronabesmettingen, zegt de Britse gezondheidsminister Matt Hancock. Bij de betogingen houden velen zich niet aan de maatregelen die vanwege het coronavirus zijn ingesteld. Hancock noemt dat een 'risico'. 'Ik steun het argument dat wordt gemaakt door degenen die protesteren, maar het virus zelf discrimineert niet en het bijeenkomen in grote groepen is tijdelijk tegen de regels. Juist omdat het risico van verspreiding van het virus zo wordt vergroot.'
09:00 | China zal de internationale samenwerking versterken als het erin slaagt een nieuw coronavirusvaccin te ontwikkelen. Dat zei minister Wang Zhigang van Wetenschap en Technologie. Het land zou van het vaccin een wereldwijd publiek goed' maken, aldus de minister tijdens een persconferentie in de hoofdstad Beijing. Het besmettelijke coronavirus dook eind vorig jaar op in China en verspreidde zich de afgelopen maanden over de wereld.
23:00 | Touringcarbedrijven gaan dertig passagiers per bus vervoeren. Dat komt neer op 50 procent van de gemiddelde bezetting onder normale omstandigheden, bevestigt een woordvoerder van brancheorganisatie KNV Busvervoer naar aanleiding van berichtgeving van Hart van Nederland. 'Als de corona-richtlijnen in acht worden genomen, zoals 1,5 meter afstand, zouden ze eigenlijk niet meer dan 12 à 15 passagiers mogen vervoeren.'
BNR meldde donderdag al dat touringcarondernemers acties voorbereidden omdat zij meer passagiers willen vervoeren dan de 13 die nu zijn toegestaan. Het ging volgens de ondernemers om publieksvriendelijke acties. Het plan was om met touringcarbussen richting provinciehuizen en uiteindelijk mogelijk naar Den Haag te trekken. Touringcarbedrijven gaan de corona-richtlijnen bewust aan hun laars lappen. Ze gaan dertig mensen per bus vervoeren, in plaats van de toegestane dertien.
20:10 | RAI Amsterdam wil weer open, kán ook weer open maar mág nog niet open. Tot frustratie van Paul Riemens, algemeen directeur van de RAI. De RAI heeft met andere beurzen als Ahoy en de Jaarbeurs een omvangrijk protocol geschreven om weer open te gaan. Er wordt echter op dit moment geen gehoor aan gegeven. Riemens vindt dat gek. 'Hoe kan het zijn dat Ikea, dat exact hetzelfde is vormgegeven als een vakbeurs, wel open kan, maar wij niet?'
19:02 | Het totaal aantal coronabesmettingen wereldwijd is zaterdag de 7 miljoen gepasseerd. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een eigen telling. Ongeveer 30 procent van alle virusinfecties is vastgesteld in de Verenigde Staten, het zwaarst getroffen land. Voor zover bekend stierven wereldwijd bijna 400.000 mensen door het coronavirus. Het aantal sterfgevallen dat in verband staat met Covid-19 is na vijf maanden ongeveer gelijk aan het jaarlijkse dodental door malaria.
17:20 | Het aantal coronapatiënten dat op een intensivecareafdeling verblijft, is nu 96. Dat is een patiënt minder dan vrijdag. Er liggen op het ogenblik 549 mensen om andere redenen op de ic, zes meer dan een dag eerder, meldt het LCPS. 'Drie weken na de versoepeling van de maatregelen blijft de instroom van nieuwe Covid-patiënten op de ic minder dan 5 per dag, dat is een gunstig teken', meldt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zaterdag.
17:15 | De gemeente Eindhoven roept betogers op niet meer naar het Stadhuisplein te komen om een manifestatie tegen racisme bij te wonen. Het is er te druk. 'Stadhuisplein is vol! Ga naar huis', meldde de gemeente via Twitter. Kort voor 17.00 uur, het tijdstip dat de demonstratie begon, waren er 600 à 700 mensen aanwezig. Maar dat aantal liep daarna flink op. Inmiddels is het plein volledig volgelopen en staan nog enkele honderden mensen op een weg naast het plein. Vanaf daar kunnen zij de manifestatie ook volgen.
Vrijdag had burgemeester John Jorritsma gezegd maximaal 700 mensen toe te laten. De demonstratie gaat volgens de organisatoren niet alleen over de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, maar ook over racisme in het algemeen en over politiegeweld. De gemeente zegt dat mensen de demonstratie kunnen volgen via Omroep Brabant:
16:50 | Er is een 'positieve trend' gaande in de benoeming van vrouwen in de top van het Nederlandse bedrijfsleven en de publieke sector. Dat zegt Marguerite Soeteman-Reijnen, voorzitter van Topvrouwen.nl. De huidige coronacrisis kan volgens haar leiden tot een reset van de totale wereldorde. Die kan ook effect hebben op de positie van vrouwen aan de top. 'Ik denk dat die reset nu automatisch gebeurt; hoe ga je om met je talent en je workforce?'
16:10 | De site Infectieradar, waar Nederlanders kunnen doorgeven of ze de afgelopen week coronaklachten hebben gehad, bevatte een ernstig datalek, meldt de NOS op basis van eigen onderzoek, in samenwerking met beveiligingsonderzoeker Tom Wolters. Iedereen met enige technische vaardigheid kon tot vanochtend zien wat anderen antwoordden op persoonlijke en medische vragen. 'Het was heel eenvoudig om data van andere mensen uit te lezen', zegt Wolters.

15:00 | Ondernemers in sectoren die nog niet open mogen, moeten extra gecompenseerd worden. Dat zegt Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland in BNR Zakendoen. Met name bowlingbanen verdienen volgens hem op dit moment extra aandacht. 'Dat zijn allemaal mensen die vaak met hun eigen geld dat bedrijf hebben opgebouwd en dat met hart en ziel doen.'
14:00 | Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 6011. In de afgelopen 24 uur heeft het RIVM 6 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na een tijd doorgegeven. In Nederlandse ziekenhuizen zijn 3 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.785.
12:30 | De helft (52 procent) van de jongeren van 16 tot en met 24 jaar vindt dat er onvoldoende wordt geluisterd naar hun generatie bij de aanpak van de coronacrisis. 38 procent van de jongeren tussen de 25 en 34 jaar voelen zich niet gehoord, meldt Eenvandaag op basis van onderzoek onder ruim 2.300 mensen van 16 tot 35 jaar. Oudere generaties nemen op dit moment de besluiten terwijl zij straks opdraaien voor de rekening van de coronacrisis, stellen deze jongeren.
12:00 | De Franse coronaviruswaarschuwingsapp StopCovid is volgens de regering al ruim een miljoen keer gedownload. 'De applicatie is in vier dagen een miljoen keer geactiveerd', schrijft de staatssecretaris Cédric O zaterdag op Twitter. De regering had eerder verklaard dat de app alleen effectief kan zijn als deze door enkele miljoenen Fransen wordt gebruikt. Fransen kunnen de gratis app, die bedoeld is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sinds dinsdag downloaden.
11:00 | Verplicht anderhalve meter afstand houden en anders een boete. Die maatregel, die nu nog tijdelijk is, zal worden verankerd in een speciale coronawet van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Onderling anderhalve meter afstand houden en niet in groepen bij elkaar komen. Tot nu toe waren deze regels vastgelegd in zogenoemde noodverordeningen. Dat is een ultieme bevoegdheid voor een burgemeester om de openbare orde te kunnen bewaken.
10:30 | Het aantal coronagevallen en coronadoden in Rusland is de afgelopen 24 uur iets toegenomen in vergelijking met de dag ervoor, melden de gezondheidsautoriteiten. Zaterdag zijn er 8855 nieuwe gevallen bijgekomen, waardoor het totale aantal infecties op 458.689 kwam. Vrijdag meldden de autoriteiten nog 8.726 besmettingen. Rusland telt na de Verenigde Staten en Brazilië het grootste aantal infecties.
Vrijdag 5 juni
22:30 | Ruim 620.000 mensen hebben meegedaan aan Cultuur in Actie, de online-demonstratie voor de cultuursector. Met de vanuit DeFabrique in Utrecht gevoerde actie, die te volgen was via een livestream, vroeg de sector een week lang twaalf uur per dag aandacht voor "meer financiële ondersteuning vanuit de politiek én bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang." De in totaal 84 uur aan interviews, gesprekken en optredens begonnen zaterdag 30 mei om 10.00 uur en eindigden vrijdag om 22.00 uur.
20:00 | Het kabinet trekt 1,5 miljard euro uit voor openbaarvervoerbedrijven om ze de coronacrisis door te helpen. De ov-bedrijven zien hun inkomsten snel kelderen omdat veel minder mensen met de trein, bus, tram of metro reizen wegens de coronacrisis. Tegelijkertijd blijven de kosten doorlopen en blijven de coronamaatregelen zelfs om aanpassingen vragen waar extra kosten mee gepaard gaan.
14:30 | Nederlandse luchtvaartmaatschappijen houden zich nog steeds niet aan de regels als ze vouchers aanbieden. Zo bieden ze alleen aan reizigers die na een bepaalde datum zouden vliegen geld terug aan, meldt de Consumentenbond. Die wil dat de luchtvaartmaatschappijen worden aangepakt.
13:30 | De kroegen zijn open en de sportscholen gaan open op 1 juli. Maar de coffeeshops en de bordelen moeten wachten tot 1 september, net als de evenementenbureau's. Veel ondernemers missen een zomer omzet. Premier Rutte zei in de Tweede Kamer dat achter de keus welke branche op welke datum open mag niet altijd een doordachte argumentatie zit. 'Het is soms een beetje arbitrair'.
11:30 | Boetes voor wie de anderhalvemeter-regel heeft overtreden moeten geseponeerd worden. Na de demonstratie op de Dam maandag, waar veel mensen ongestraft erg dicht op elkaar stonden, meldden mensen met een boete zich bij een advocaat.
08:50 | Duizenden werknemers overwegen rechtshulp bij het opvragen van hun vakantiegeld. Volgens voorzitter Dick Koerselman van de FNV Horecabond heeft zijn organisatie nu al vijfduizend hulpvragen verwerkt.
08:20 | Sinds de corona-maatregelen ingingen, hebben we flink minder uren gewerkt. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend. In maart werkten we gemiddeld een uur minder per week dan anders in die maand. In april werkten we drie uur per week minder dan normaal. De grootste daling was te zien bij de handel, de horeca en het vervoer.
08:00 | In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 32 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI). 8613 mensen zijn tot dusver in in het land overleden aan het virus. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg in Duitsland tot 183.271, een toename van 507 gevallen.
Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, daalde in een etmaal van 0,71 naar 0,57. Dat betekent dat tien besmette mensen gemiddeld vijf anderen infecteren met het virus. Dat ligt fors onder het streefaantal van een besmetting per persoon.
06:50 | Bijna een kwart van alle aanvragen voor de Tozo-regeling is niet uitbetaald, afgewezen door gemeenten of onvolledig ingevuld. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs verschillende kleine, middelgrote en grote gemeenten in Nederland. De Tozo is de regeling voor zzp'ers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen.
06:40 | Bijna de helft van de cafés en restaurants hield 1 juni de deuren dicht. Dat concludeert ING op basis van het aantal pinbetalingen in horecazaken, meldt de NOS.
ING verzamelt de data van alle betalingen met ING-pinpassen. "Omdat ons marktaandeel zo groot is in Nederland kunnen we op basis daarvan zien welke cafés en restaurants op een bepaalde dag open zijn", zegt Marten van Garderen, consumenteneconoom bij ING.
06:30 | Terwijl het aantal coronabesmettingen in slachterijen over de hele wereld opzien baart, wordt personeel lang niet overal getest. De landelijke GGD laat weten niet alle slachthuizen te bezoeken. Dat meldt het Brabants Dagblad. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de vakbonden én de branche zelf hadden daar wel om gevraagd.
Een deel van de slachthuizen blijft hierdoor voorlopig buiten beeld. De GGD Hart voor Brabant laat bijvoorbeeld weten alleen bij Vion in Boxtel een steekproef te hebben gedaan. Dat betekent dat andere slachterijen, zoals Vion in Tilburg en Vitelco in Den Bosch niet bezocht zijn.
06:05 | De 'mismatch' op de Nederlandse arbeidsmarkt houdt waarschijnlijk aan ondanks de coronacrisis. Daarvoor waarschuwen economen van ABN AMRO. Volgens hen verdwijnen er door de crisis weliswaar banen, maar er zijn ook nog steeds moeilijk te vervullen vacatures. Voor meer dan een tiende van de openstaande vacatures is het nog steeds heel lastig om geschikte arbeidskrachten te vinden, aldus onderzoek van de bank.
Dit komt omdat de bereidheid om te reizen voor een baan bij werkzoekenden over het algemeen niet onbeperkt is en mensen doorgaans alleen naar werk zoeken dat aansluit op hun beroepsvoorkeur. Een kok is bijvoorbeeld geen potentiële match voor een vacature als tandarts, net zoals een verpleegster uit Groningen niet zonder meer bereid is om een baan in een ziekenhuis in Maastricht te vervullen.
06:00 | Duizenden werknemers overwegen juridische stappen om loon of vakantiegeld op te eisen, als ze dat te laat of niet hebben ontvangen. Sinds de coronacrisis stromen de aanvragen voor juridisch advies over niet betalende werkgevers binnen bij rechtsbijstandsverzekeraars en vakbonden. Dat blijkt uit cijfers die BNR bij deze instanties heeft opgevraagd.
06:00 | Door de coronacrisis staan tienduizenden banen in de bouwsector op de tocht. Daarvoor waarschuwt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat in een studie in opdracht van de regering met een reeks voorstellen komt om de crisis door te komen zonder dat de capaciteit van de sector wordt uitgehold.
In 2019 was de bouwsector volgens het EIB goed voor een productievolume van 74 miljard euro en bood de sector werk aan circa een half miljoen mensen. Bij ongewijzigd overheidsbeleid zal het volume dit jaar uitkomen op 62 miljard euro. Ook in 2021 ijlt zonder ingrijpen het negatieve corona-effect na, doordat economische crises zich in de bouw doorgaans pas laat doen voelen. Zeker 40.000 banen staan op het spel.
05:10 | De Australische premier Scott Morrison heeft mensen vanwege het coronavirus opgeroepen niet deel te nemen aan de Black Lives Matter-protesten die komend weekeinde in de grotere Australische steden gepland zijn.
04:30 | De overheid zit aan tafel bij de gesprekken over de redding van HEMA. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft enkele weken geleden zakenbank Lazard ingehuurd om te onderzoeken welke rol het kan spelen bij het door schulden overladen winkelbedrijf, bijvoorbeeld in de vorm van garanties op leningen. Dat bevestigen meerdere bronnen tegenover het FD.
'Den Haag houdt de situatie rond Hema al maanden scherp in de gaten omdat het een grote werkgever is', zegt een betrokkene op voorwaarde van anonimiteit. HEMA heeft in Nederland 9500 mensen in dienst en telt 550 filialen verspreid door het land. Ook de leefbaarheid van de binnensteden speelt mee.
De winkelketen zit financieel klem. De schuld van meer dan €750 miljoen is al jaren te hoog. De coronacrisis heeft de precaire situatie verergerd.
03:30 | Brazilië telt volgens de officiële cijfers nu meer coronadoden dan Italië. Het aantal mensen in het Zuid-Amerikaanse dat stierf aan het longvirus is de afgelopen 24 uur met 1437 gestegen tot 34.021. Alleen in de Verenigde Staten (meer dan 108.000) en het Verenigd Koninkrijk (bijna 40.000) zijn meer doden geregistreerd.
Ook het aantal besmettingen blijft rap toenemen in Brazilië. Het afgelopen etmaal werden er bijna 31.000 nieuwe infecties gemeld door de autoriteiten. In totaal zijn nu ruim 580.000 gevallen van het coronavirus vastgesteld in het land. Alleen in de VS is het aantal bekende infecties hoger, daar zijn ruim 1,8 miljoen besmettingen vastgesteld.
Experts vermoeden dat het werkelijk aantal geïnfecteerden in Brazilië fors hoger ligt omdat er in het land maar weinig wordt getest.
01:20 | In Peru zijn nu meer dan 5000 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, maakte het ministerie van Volksgezondheid donderdag bekend. Daarmee is Peru na Brazilië en Mexico het zwaarst getroffen land van Latijns-Amerika wat het aantal coronadoden betreft.
Volgens de officiële cijfers zijn in het land ruim 183.000 gevallen van het longvirus vastgesteld. Alleen in Brazilië (ruim 580.000) zijn meer besmettingen gemeld in de regio. De grote meerderheid van alle besmettingen zijn tot dusver gerapporteerd in hoofdstad Lima en de nabijgelegen havenstad Callao. In de afgelopen 24 uur kwamen er in Peru meer dan 4200 nieuwe gevallen bij en werden er 137 doden geregistreerd.
00:05 | Het aantal overnachtingen in hotels, campings en huisjes is in maart met meer dan 50 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het grootste deel van de daling is het gevolg van de verspreiding van het coronavirus. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.
In januari en februari steeg het aantal overnachtingen nog ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling in het aantal gasten kwam in maart. Daarmee daalde het aantal overnachtingen in het eerste kwartaal van dit jaar met 17 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De krimp was het grootst bij hotels, waar steeds meer buitenlandse gasten wegbleven. Bij de campings en de verhuur van huisjes was de daling van het aantal gasten in het eerste kwartaal minder groot.
In maart daalde het aantal buitenlandse gasten in Nederland met bijna 66 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor Chinese en Italiaanse gasten is die afname zelfs ruim 80 procent. De daling van het aantal Chinese gasten zette in februari al in.
Donderdag 4 juni
18:15 | 70 procent van de taxichauffeurs verwacht binnen een jaar te stoppen. Hun inkomen is enorm gedaald, zegt vakbond FNV. De gemiddelde wekelijkse bruto omzet in de periode april en mei is gedaald van 1715 euro vorig jaar naar 140 euro nu.
17:30 | EU-commissaris Kyriakides van Volksgezondheid vindt dat andere lidstaten zich moeten aansluiten bij het samenwerkingsverband van Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië om zo goed en snel mogelijk toegang te krijgen tot een effectief coronavaccin, als dat eenmaal beschikbaar is. De vier EU-landen maakten hun zogenoemde Inclusieve Vaccin Alliantie gisteren bekend.
15:00 | De economische krimp in de eurozone dit jaar is groter dan de Europese Commissie had voorspeld. De commissie verwachtte begin vorige maand nog een krimp van 7,7 procent, terwijl de Europese Centrale Bank nu uitgaat van 8,7 procent.
14:30 | De coronacrisis heeft geleid tot een enorme terugval in het aantal kinderen dat aan sport doet. Dat meldt NOC*NSF. In april 2019 deed nog 85 procent van de 5- tot 12-jarigen wekelijks aan sport; een jaar later was dat nog maar 35 procent.
14:00 | Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.990. In de afgelopen 24 uur heeft het RIVM dertien nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. In Nederlandse ziekenhuizen zijn twaalf nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.771. Op de intensive cares liggen nog 113 mensen met het coronavirus. Dat zijn er drie minder dan woensdag.
13:55 | De Europese Centrale Bank (ECB) breidt zijn opkoopprogramma uit. De centrale bank verhoogt de limiet met 600 miljard euro waardoor er nu maximaal voor 1.350 miljard euro aan staats- en bedrijfsleningen kunnen worden opgekocht. Daar neemt de ECB ook langer de tijd voor. De looptijd van het speciale opkoopprogramma dat vanwege de coronacrisis werd opgetuigd, is met een halfjaar verlengd tot eind juni volgend jaar. De rente hield de ECB gelijk.
12:00 | Het kabinet heeft de experts van het Outbreak Management Team (OMT) niet gevraagd te kijken naar het risico op besmetting met het coronavirus in vliegtuigen. Dat zei Jaap van Dissel van het RIVM donderdag in de Tweede Kamer. D66-Kamerlid Antje Diertens wilde weten wat Van Dissel Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zou adviseren, om het risico op besmettingen te beperken. Het OMT heeft zich hier vooralsnog niet in verdiept.
10:10 | Vanaf 15 juni mogen Nederlanders weer naar onder andere Italië. En dat is heel goed nieuws voor eigenaren van hotels en campings, én voor vakantiegangers. Want als je een mondkapje meeneemt, kun je ook daar gewoon naar het restaurant en het strand.
09:30 | Touringcarondernemers bereiden acties voor omdat zij meer passagiers willen vervoeren dan de 13 die nu zijn toegestaan. Het gaat volgens de ondernemers om publieksvriendelijke acties. Het plan is om met touringcarbussen richting provinciehuizen en uiteindelijk mogelijk naar Den Haag te trekken.
08:30 | Verlaging van de btw naar 16 procent, subsidie op elektrische auto’s en financiële steun voor voetbalclubs: het Duitse kabinet is eruit. Gisteravond laat kwamen 15 pagina’s met maatregelen online die de regeringspartijen de afgelopen twee dagen hebben uitonderhandeld.
07:45 | Door de coronacrisis loopt de Nederlandse toeristensector meer dan 12 miljoenen buitenlandse toeristen mis. Dat voorspelt NBTC Holland marketing. En er is volgens de organisatie maar één manier om dit te compenseren: ga op vakantie in eigen land. Volgens Jos Vranken, algemeen directeur van NBTC Holland Marketing loopt de Nederlandse toerismesector meer dan 5 miljard euro aan inkomsten mis.
07:25 | Premier Mark Rutte kwam gisteravond met het verlossende woord: vanaf 15 juni mogen Nederlanders weer naar de meeste Europese landen op vakantie. En Transavia is er vroeg bij, want vanaf vandaag vliegt de maatschappij weer naar vakantiebestemmingen. Voorlopig zijn dat alleen nog maar naar Griekenland, Portugal en Spanje.
07:00 | Bijna alle vierduizend touringcars in ons land staan stil. Normaal gesproken zet deze branche jaarlijks tegen de 600 miljoen euro om, nu is dat nagenoeg nul. Terwijl er voor bijna alle sectoren maatregelen zijn versoepeld, blijven de ondernemers in de touringcar-business voorlopig werkloos thuis zitten.
06:30 | Een samenwerkingsverband van onder andere Bill Gates, de WHO en Unicef zijn op zoek naar 7,4 miljard dollar om te investeren in vaccins. Dit samenwerkingsverband, GAVI, richt zich normaal op vaccins voor ziektes zoals ebola en mazelen, maar wil nu ook een grote rol spelen bij de ontwikkeling van een coronavaccin.
06:10 | Er lijkt wat licht aan het einde van de tunnel op de Nederlandse arbeidsmarkt. Althans: voor hoger opgeleiden. Uit een data-analyse van Randstad blijkt dat de arbeidsmarkt voor deze groep bezig is met een herstel. Het totaal aantal vacatures ligt nog wel 30 procent onder het niveau van een jaar geleden. Er zijn nu vijfduizend openstaande vacatures, tegenover 60.000 normaal in deze periode.
06:00 | Steeds meer werkgevers hebben lak aan de geldende coronaregels. Dat stelt Vakbond CNV. Uit navraag van BNR blijkt dat de vakbond er wekelijks tientallen klachten over binnen krijgt. Zo worden werknemers volgens het CNV regelmatig gevraagd om gewoon te komen werken, terwijl zij met verkoudheidsklachten kampen. Iets wat volgens de regels nu niet is toegestaan.
20:00 | Suriname gaat vanaf morgenavond elf uur Nederlands tijd tot en met 12 juni rond het middaguur in totale lockdown in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus. Het belangrijkste doel van de lockdown is om de gezondheids- en veiligheidsdiensten hun werkt in rust te kunnen laten doen, zei vicepresident Adhin in een televisietoespraak.
19:50 | Verpleeghuisbewoners mogen al vanaf 15 juni meerdere bezoekers ontvangen. Dat is een maand eerder dan het kabinet tot nu toe van plan was. De corona-epidemie is intussen zo ver beteugeld dat de snellere verruiming mogelijk is, zegt minister Hugo de Jonge.
19:45 | Premier Rutte begrijpt de behoefte om te demonstreren tegen racisme, maar het protest tegen racisme op de Dam was 'in deze vorm' vond hij onacceptabel. In een epidemie moeten mensen zich aan de afspraken houden, zegt de minister-president.
1930 | Als het een beetje meezit, is de corona-opsporingsapp net voor de zomervakantie klaar. Dat zei minister De Jonge op de persconferentie over de versoepeling van de coronamaatregelen.
19:20 | Het kabinet gaat deze zomer geen vakantiegangers terughalen die in landen verblijven waar weer een uitbraak van het coronavirus is. 'Repatriëren gaan we niet doen', zei premier Rutte na coronacrisisberaad van het kabinet. Reizigers moeten zelf proberen terug te komen als in hun vakantieland het virus weer opduikt.
19:15 | Een vakantie in Nederland kan en mag weer. Wel blijft het openbaar vervoer voor noodzakelijke reizen. Het advies is dus om de fiets of de auto te pakken. Voor twaalf Europese landen en het Caribisch deel van Nederland geldt vanaf 15 juni code geel. Dat houdt in: reizen is verantwoord, maar let op. Zweden en het Verenigd Koninkrijk vallen er voorlopig buiten.
19:10 | De basisscholen gaan 8 juni weer helemaal open. Dat zei premier Rutte op een persconferentie. Het RIVM bevestigt dat uit onderzoeken in binnen- en buitenland blijkt dat er geen belemmering is om dat te doen. Voor het voortgezet onderwijs laat het kabinet de teugels wat langzamer vieren.
18:15 | Het kabinet gaat flexwerkers met een klein inkomen in de coronacrisis steunen met 550 euro per maand. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Het UWV opent eind deze maand een loket.
18:00 | Burgemeester Aboutaleb heeft de antiracisme-demonstratie bij de Erasmusbrug in Rotterdam stilgelegd. Het werd te druk, waardoor deelnemers niet meer 1,5 meter afstand van elkaar konden houden.
16:45 | Sinds de GGD op 1 juni het speciale coronanummer 0800-1202 heeft geopend, zijn er al 9600 mensen getest. 94 personen bleken positief en dat is maar 1 procent van het totaal. Volgens directeur Sjaak de Gouw van GGD Hollands Midden bellen er te veel mensen die niet getest hoeven te worden. Hij roept dan ook op om niet te bellen zonder goede reden.
16:30 | Duitsers kunnen bijna weer op vakantie naar Nederland en naar de rest van Europa. De Duitse regering trekt het negatieve reisadvies vanaf 15 juni in. Het Duitse besluit geldt trouwens niet voor alle Europese landen.
15:30 | De NOW2-maatregel biedt op dit moment geen enkel aanknopingspunt voor de dagattractiebranche. Het ontbreekt volledig aan maatwerk en voor een zo seizoensgebonden sector is dat een groot probleem. In plaats van een jaargemiddelde te nemen voor de omzet, zou de nieuwe steunmaatregel gebaseerd moeten worden op de belastingaangifte, zegt Mascha van Till-Taminiau van Walibi Holland in BNR Zakendoen.
15:15 | Nederland gaat samen met Duitsland, Frankrijk en Italië optrekken in de onderhandelingen over de ontwikkeling en productie van coronavaccins. Met deze Inclusieve Vaccin Alliantie hopen de landen zo goed en snel mogelijk toegang te krijgen tot een effectief vaccin, als dat eenmaal beschikbaar is. Bedoeling is ook om genoeg vaccins veilig te stellen voor de EU en andere - bijvoorbeeld Afrikaanse - landen.
14:45 | Een basisschool in Den Haag blijft voorlopig dicht vanwege een mogelijke uitbraak van het coronavirus op de school. Twee leraren van de school zijn besmet. Zeven leerlingen hebben maag- en darmklachten. Die worden nu getest.
14:00 | Het aantal overledenen in Nederland van wie vaststaat dat ze besmet waren met het coronavirus is gestegen met tien. In de officiële registratie van het RIVM staat het totale dodental nu op 5.977. In Nederlandse ziekenhuizen zijn negen nieuwe coronapatiënten opgenomen. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is met 38 gedaald tot 116.
13:45 | Vaste medewerkers krijgen door de coronacrisis alleen maar meer druk te verwerken op hun werk. Dat concludeert TNO op basis van eigen onderzoek. De druk op vast personeel was voor de crisis ook al hoog, maar wordt door het ontslag van een deel van de flexibele schil alleen maar groter.
12:45 | Goed nieuws voor winkeliers: de huur in de retailsector wordt voor een deel kwijtgescholden. Vastgoed en retail zaten al weken om tafel om nieuwe richtlijnen op te stellen voor hulp in de coronacrisis.
13:20 | Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor ontslagen flexwerkers die net buiten de bestaande steunpakketten vallen. Minister Koolmees had de regeling als optie voorgesteld aan de Tweede Kamer, met de kanttekening dat er grote nadelen aan zaten. Op initiatief van D66 en de PvdA heeft de Kamer toch voor de regeling gestemd. Het UWV streeft ernaar op 22 juni een loket te openen. De regeling gaat met terugwerkende kracht gelden voor de maanden maart, april en mei.
12:40 | Jarenlang was de machinebouw een van de grootste exporthits van Duitsland. Maar sinds een jaar zijn de vooruitzichten een stuk somberder. Daar komt nu de coronacrisis overheen. In mei werd 85 procent van de opdrachten geannuleerd. Niet voor niets dringen Angela Merkel én Emmanuel Macron juist aan op een enorm pakket aan maatregelen voor Zuid-Europese landen.
12:30 | Goed nieuws voor winkeliers: de huur in de retailsector wordt voor een deel kwijtgescholden. Vastgoed en retail zaten al weken om tafel om nieuwe richtlijnen op te stellen voor hulp in de coronacrisis. Volgens Jan Meerman, bestuurslid van Detailhandel Nederland, is afgesproken om de pijn samen te dragen. De huur over april en mei wordt voor 50 procent kwijtgescholden en de huur over juni wordt voor 50 procent uitgesteld tot het voorjaar van 2021.
12:10 | Dit jaar moet zo'n 8 procent van de Nederlandse werknemers, vooral in de horeca en de evenementensector, wachten op zijn vakantiegeld. Werknemers hoeven dat niet zomaar gelaten over zich heen te laten komen, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. 'Het is een deel van je primaire arbeidsvoorwaarden, dus je kunt het juridisch afdwingen.'
11:50 | Een aantal nertsenfokkerijen waar besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld, wordt geruimd. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Het gaat om acht fokkerijen waar de besmetting bevestigd is. Op een boerderij in Venray is de besmetting nog onzeker, dus de dieren daar worden vooralsnog niet geruimd.
11:00 | Op dit moment heeft 5,5 procent van de bloeddonoren immuniteit tegen het coronavirus opgebouwd. Dat blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin. Groepsimmuniteit is dus nog ver weg, en gaat lang op zich laten wachten, zegt Hans Zaaijer, onderzoeksleider bij Sanquin. Aangezien een spoedige groepsimmuniteit eigenlijk al was afgeschreven, is die 5,5 procent vooral goed nieuws.
10:15 | De epidemioloog en architect achter de omstreden Zweedse corona-aanpak zegt dat er in zijn land meer had moeten worden gedaan om het virus aan het begin van de uitbraak te beteugelen. 'Als we dezelfde ziekte zouden tegenkomen met dezelfde kennis die we vandaag hebben, dan denk ik dat onze reactie ergens zou liggen tussen wat Zweden deed en wat de rest van de wereld heeft gedaan', zei Anders Tegnell in een interview met de Zweedse radio .
10:00 | Scholen in het voorgezet onderwijs willen meer duidelijkheid over de coronamaatregelen die ze moeten handhaven. In september begint het nieuwe schooljaar, en het is nu nog gokken of leerlingen dan nog anderhalve meter afstand moeten houden. Met de anderhalvemeter-maatregel kan maar een kwart van de leerlingen op school zijn. Het zal uiteindelijk zijn weerslag hebben op de kwaliteit van het onderwijs, zegt Paul Rosenmöller van de VO-raad.
09:30 | De grens tussen Nederland en België is op veel plekken weer open sinds dit weekend. En daar zijn ze heel gelukkig mee in Zeeuws-Vlaanderen. In Sas van Gent is de merken dat de drukte weer op gang komt, met name het vrachtverkeer en Belgische consumenten, zegt Frank van Hulle, wethouder in Terneuzen, waar Sas van Gent onder valt.
09:00 | De verkoop van de tweedehands auto's stijgt door mensen die het ov willen mijden. Aan het begin van de coronacrisis was er nog sprake van een daling, maar in mei werden er ruim dan 111.000 verkocht. De verkoop tussen particulieren nam met 17 procent toe, tot 73.000. Het laat in ieder geval zien dat de belangstelling voor individueel vervoer toeneemt, zegt Paul de Waal van Bovag, al ziet hij ook een effect van uitgestelde aankopen.
08:10 | Bedrijven moeten hun openstaande facturen kunnen gebruiken als onderpand voor een lening bij een bank of andere geldschieter. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming dient vandaag een wetsvoorstel in dat een eind moet maken aan het zogenoemde verpandingsverbod. Daardoor komt voor het mkb een miljard euro meer aan kredieten vrij, schrijft het FD.
07:45 | Ooit gaat die dag weer komen dat we weer naar kantoor mogen komen. Maar dat kantoor krijgt in de post-coronatijd een hele andere functie, zo concludeert vastgoedadviseur JLL. Uiteindelijk zullen er van de honderd werkplekken maar twintig overblijven, zegt Rogier van der Bol, bij JLL Nederland verantwoordelijk voor de dienstverlening van vastgoedgebruikers.
06:45 | De zomervakantie nadert met rasse schreden en daarom klinkt de vraag steeds luider: kunnen we naar het buitenland deze zomer? En: hoe dan precies? Later vandaag weten we meer, want dan houdt Mark Rutte een persconferentie over reisadviezen van en naar Nederland. Frank Oostdam, directeurs van de ANVR, houdt nog een slag om de arm: pas als de definitieve bevestiging van het kabinet komt, durft hij te juichen.
06:10 | De sector transport en logistiek in ons land is in mei tussen de 30 en 35 procent omzet misgelopen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit de mei-rapportages van Evofenedex en Transport en Logistiek Nederland. In april daalde de omzet ook al met 40 procent. Toch is het niet alleen maar kommer en kwel in de sector.
06:30 | De coronacrisis drijft ondernemers in de schuldhulpverlening. De vereniging van schuldhulpverleners, de NVVK, verwacht ondernemers die voor het eerst te maken krijgen met met schulphulpverlening. De NVVK ziet nog niet dat ondernemers zich massaal aanmelden. Voor nu doet de Tozo-regeling zijn werk, merkt de vereniging, die vandaag het jaarverslag publiceert.
Dinsdag 2 juni
21:10 | Voor het eerst in maanden hebben bijna alle Tweede Kamerleden weer hun opwachting gemaakt aan het Binnenhof. Het was nog wel even wennen aan bijvoorbeeld de nieuwe manier van stemmen, die moet voorkomen dat het coronavirus in de grote vergaderzaal om zich heen grijpt. Door de nieuwe werkwijze belandden linkse Kamerleden soms ineens op de rechterflank, leden van de regeringspartijen in oppositiebankjes en backbenchers vooraan.
17:15 | We kunnen binnenkort weer op vakantie. Het kabinet gaat het reisadvies voor de meeste Europese landen versoepelen vanaf 15 juni. Met die datum loopt Nederland in de pas met een aantal Europese landen, die ook van plan zijn om vanaf die datum reisbeperkingen op te heffen.
16:15 | Minister Grapperhaus van Justitie heeft er begrip voor dat burgemeester Halsema gisteren niet heeft ingegrepen bij de antiracisme-demonstratie op de Dam. Dat zei hij in de Tweede Kamer.
15:45 | Terwijl in West-Europa het aantal nieuwe meldingen van besmettingen en ziektegevallen door het coronavirus daalt, is het omgekeerde het geval in Rusland en Oost-Europa, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Rusland heeft 414.000 besmettingen gemeld. Dat is na de VS en Brazilië het hoogste totaal ter wereld. In Rusland vielen tot nu toe ruim 5000 doden.
14:00 | Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.967. In de afgelopen 24 uur heeft het RIVM vijf nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. In Nederlandse ziekenhuizen zijn zes nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.750. Op de intensive cares liggen nog 154 coronapatiënten. Dat zijn er vier minder dan gisteren.
13:20 | De Rotterdamse vervoerder RET gaat drieduizend deelfietsen en deelscooters inzetten om te voorkomen dat het te druk wordt in het ov. Deze plannen stonden al langer op stapel, maar zijn door corona in een stroomversnelling gekomen. Met het deel-vervoer biedt de RET een alternatief voor het ov, zegt algemeen directeur Maurice Unck. De scooters en fietsen zijn te vinden op de grote ov-hubs, metrostations, treinstations, grote bushaltes.
13:00 | Het telefoonnummer van de GGD voor het laten uitvoeren van een coronatest is op de eerste dag liefst 323.000 keer gebeld. Die toestroom was zo groot dat de systemen overbelast raakten en gedurende de dag minder mensen een afspraak konden maken dan gepland, meldt de GGD. De gratis afsprakenlijn (0800-1202) ging maandag om 08.00 uur open. Het telefoonnummer is bedoeld voor mensen die klachten hebben die aan het coronavirus doen denken.
12:45 | De Formule 1 heeft de eerste acht races van de herziene kalender van 2020 definitief rond. Het zijn de grands prix die de afgelopen weken al vaker werden de genoemt. De herstart is op 5 juli met de Grote Prijs van Oostenrijk. 12 juli is er nog een race op hetzelfde circuit in Spielberg. Hongarije houdt op 19 juli de derde race op de Hungaroring in Boedapest.
12:00 | Middelbare scholen staan vanaf vandaag voor de uitdaging om leerlingen iets bij te brengen én ervoor te zorgen dat ze anderhalve meter afstand houden. En daarom stuurden we verslaggever Thomas van Groningen terug naar de school van onze redacteur Julia Bokdam in Vriezenveen.
11:30 | De Britse prijsvechter easyJet wil vanaf 1 juli zijn vluchten vanaf Schiphol opstarten. De onderneming hield vanwege de coronacrisis vliegtuigen wekenlang aan de grond. EasyJet hervat deze zomer 35 routes vanaf Amsterdam naar Europese bestemmingen. De vluchtfrequentie zal lager liggen dan gebruikelijk. Dat is volgens de prijsvechter ook in lijn met de klantvraag. Eerder kondigde easyJet al aan vanaf 15 juni beperkt te gaan vliegen binnen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië.
11:00 | Roestrijden, een corona-calamiteteitenprotocol, een heuse situation room: Ook ProRail is achter de schermen hard aan het werk geweest om de dienstregeling op het spoor weer normaal te laten verlopen. Het roestrijden is nodig om overmatige corrosievorming op de rails tegen te gaan. Dat is belangrijk, omdat anders het risico bestaat dat het detectiesysteem, de seinen en de wissels niet meer werken, zegt Willem van Ewijk van ProRail.
10:30 | Als het aan 50 grote Nederlandse bedrijven ligt wordt thuiswerken straks de norm. De Coalitie Anders Reizen is al jaren bezig met het verduurzamen van het woon-werkverkeer. 'We moeten nu gas geven met elkaar.' De bedrijven zien corona als de perfecte kans om ook hierna zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Volgens CEO Anton van der Sanen van Royal Haskoning heeft thuiswerken geen gevolgen voor het onderhouden van relaties in het bedrijfsleven.
09:50 | Coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie hebben kritiek op de inzet van zendmast-data om corona te bestrijden. Een noodwet moet dat mogelijk maken voor het RIVM, om snel te kunnen zien hoe mensen zich bewegen. Maar volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven is het onverstandig om de telecomdata van 13 miljoen Nederlanders te verzamelen, zonder een duidelijk doel. 'Dat is niet proportioneel'.
09:20 | Nederlandse ondernemers in Polen maken zich zorgen over het vliegverkeer voor personen, dat al maanden stilligt. Samen met een andere internationale ondernemers vragen zij de Poolse regering actie te ondernemen en het luchtruim te openen. De luchthavens zouden al twee keer eerder geopend worden, zegt Elro van den Burg, managing director van de Nederlands-Poolse Kamer van Koophandel in Warschau. Nu wordt 6 juni genoemd als nieuwe datum, maar niemand gelooft daar eigenlijk nog in.

09:00 | Kunnen we komende zomer op vakantie? En wordt het ook een beetje leuk of ontspannen? In de vijfde aflevering van de podcast Voorbij de anderhalve meter spreekt Maarten Bouwhuis met Arjan Kers, directeur van TUI Nederland. Volgens Kers wil 65 procent van de Nederlanders bij een positief reisadvies gewoon op vliegvakantie, deze zomer. TUI is er helemaal klaar voor, zegt hij.
08:00 | Berend Roorda, docent rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen kan zich 'goed voorstellen' dat er minder ingrijpende maatregelen waren dan het inzetten van geweld om een demonstratie als gisteren op de Dam aan banden te leggen. 'Je kunt naar de demonstranten communiceren dat een bepaalde regel is gesteld. Als je je er niet aan houdt, is dat gewoon een strafbaar feit. Je kunt boetes uitdelen. Ik kan ik me voorstellen dat dat een oplossing is.'
07:40 | Het openen van de terrassen is soepel verlopen, maar het was eigenlijk nog te rustig. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland. Omdat er zo weinig stoelen mogen worden bezet, is iedere lege plek er een te veel. Misschien hielp ook de reserveringsplicht niet, zegt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland. 'Ook in Haarlem waren bijvoorbeeld in de middag nog aardig wat tafeltjes vrij.'
07:20 | Bussen, treinen en trams pakken vandaag weer de normale dienstregeling op. Ook de bussen van Connexxion rijden weer als voorheen, maar er gelden wel coronamaatregelen, zegt Rick de Vries van Connexxion. 'Het betekent dat chauffeurs een afscheiding achter zich hebben, zegt De Vries. 'In veel gevallen in de vorm van een ketting, waardoor reizigers niet dichterbij kunnen komen.
06:50 | Voor het eerst in ruim twee maanden tijd kunnen bezoekers weer genieten klassiekers als het Meisje met de Parel, of de Nachtwacht. Musea hebben hun deuren weer geopend, maar te veel mensen met een reservering komen niet op dagen, ondervond ook het Mauritshuis in Den Haag. Het kan aan het lekkere weer gelegen hebben, zegt Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis. 'Maar we zien dit in meerdere musea gebeuren.'
06:30 | Het aantal faillissementen is de afgelopen twee weken met bijna de helft gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit faillissementsdata van databedrijf Company.Info. Of dit het begin is van die gevreesde golf aan faillissementen moet de komende weken nog blijken. Opvallend is op z'n minst dat het aantal faillissementen in die laatste weken aan het stijgen is.
06:10 | De noodwet om het RIVM te laten werken met zendmastdata om corona te bestrijden, krijgt kritiek van coalitiepartijen D66 en ChristenUnie. 'Op dit moment zie ik niet in op basis waarvan dit nodig is', zegt het 'niet heel enthousiaste' D66-Kamerlid Kees Verhoeven, tegen De Telegraaf. De D66'er baalt ervan dat er de afgelopen maanden de nodige plannen zijn opgevoerd om te volgen waar groepen mensen heen gaan.
06:00 | De burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio's komen dinsdagavond bij elkaar voor het wekelijks beraad van de Veiligheidsregio's. Ze blikken onder meer terug op het afgelopen Pinksterweekeinde. Vanaf maandag, Eerste Pinksterdag, mogen terrassen weer open en ook musea, bioscopen en theaters ontvangen weer publiek ontvangen. De voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, zei maandag "vooral gezelligheid terug te krijgen uit de 25 veiligheidsregio's" bij de heropening van de horeca en de terrassen.
04:00 | Van miljoenen afgekeurde medische mondmaskers wordt bekeken of ze alsnog kunnen worden ingezet in de zorg of daarbuiten. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten aan De Telegraaf. "Een deel van de afgekeurde maskers staat op dit moment nog in opslag bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH)", zegt een woordvoerder van het departement.
16:50 | Op nog eens drie nertsenhouderijen zijn nertsen besmet met het coronavirus. Een vierde bedrijf wordt nog nader onderzocht, omdat het erop lijkt dat het virus ook daar heeft toegeslagen. Het virus is nu bij zes Brabantse nertsenhouderijen geconstateerd, op acht locaties. Het gaat om bedrijven in Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis. Ook op een nertsenhouderij in het Limburgse Venray is het mogelijk raak. Het kabinet vraagt de deskundigen van het Outbreak Management Team om advies nu het virus zich verder onder nertsen lijkt te verspreiden.
16:30 | Er liggen nog 158 coronapatiënten op de intensive care. Dat is een ic-patiënt minder dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Daarnaast liggen er 488 niet-coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg van de ziekenhuizen, 14 minder dan zondag. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is de totale bezetting met 646 ic-bedden laag te noemen.
14:50 | Het mooie weer dit pinksterweekeinde zorgt voor drukte op het strand van Scheveningen. Op Twitter roept de politie mensen op niet meer naar Scheveningen te komen, als dat niet noodzakelijk is. 'De parkeergarages zijn vol, op het strand en op de boulevard is het erg druk', meldt de politie. Vanwege het coronavirus wordt mensen geadviseerd drukte te vermijden en 1,5 meter afstand te houden van anderen.
14:30 | Ook met een gunstige zomer en verdere versoepeling van de coronamaatregelen zal de recreatie- en watersportbranche er niet in slagen de omzetderving van 35 tot 40 procent ongedaan te maken. Dat zegt vicevoorzitter Cees Slager van recreatie- en watersportorganisatie Hiswa-Recron in BNR Zakendoen. De tweede tranche van de NOW-regeling komt zeker in de recreatiesector als geroepen, zegt hij.
14:00 | Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5962. In het afgelopen etmaal heeft het RIVM zes nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. In ziekenhuizen in Nederland zijn negen nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee het totale aantal stijgt naar 11.744. De afgelopen 24 uur zijn 103 mensen positief getest op het virus. Daarmee komt het totaal aan vastgestelde besmettingen 46.545.
13:30 | Een versoepeling van de lockdownmaatregelen heeft in Engeland geleid tot rijen bij scholen en winkels. Zo'n twee miljoen jonge kinderen konden maandag weer naar school en veel winkels openden voor het eerst in weken de deuren. In het noordelijke Warrington verzamelden zich uren voor de openingstijd al mensen bij een vestiging van IKEA. Er stonden op enig punt meer dan duizend mensen in de rij. Bij een filiaal in Wembley was sprake van vergelijkbare taferelen.
12:00 | Veel mensen maken vandaag direct gebruik van de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een coronatest. De gratis afsprakenlijn ging om 08.00 uur open en sindsdien is het erg druk. 'We zien dat er nu heel veel gebeld wordt met 0800-1202. Probeert u het op een later moment nog eens als u nu lang moet wachten', vraagt de GGD. Mensen die er niet direct doorheen komen, hoeven zich volgens de GGD geen zorgen te maken.
10:00 | Door de coronacrisis zijn meer kwetsbare leerlingen ‘ontdekt’, zegt ruim een kwart van de leraren en leerlingbegeleiders in het basis- en voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit een landelijke enquête van het onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) en DUO-onderwijsonderzoek & Advies. De Monitor peilde de mening onder 600 leraren en ruim 700 zorgcoördinatoren en intern begeleiders in het basis- en voortgezet onderwijs, twee maanden na de sluiting van de scholen half maart.
08:00 | Een Amerikaans farmaciebedrijf gaat een coronamedicijn maken dat gebaseerd is op een in Nederland gevonden antilichaam. Dit heeft Frank Grosveld, hoogleraar celbiologie aan de Erasmus Universiteit, zondag gezegd in het radioprogramma Dit is de Dag (NPO Radio 1). Volgens Grosveld doorstond het Rotterdamse antilichaam afgelopen weken enkele cruciale tests op levende wezens. Om welk farmaciebedrijf het gaat, kan Grosveld in deze fase nog niet zeggen.
Zondag 31 mei
21:00 | Het coronavirus neemt af in kracht, volgens de Italiaanse dokter Alberto Zangrillo. Hij is de hoofdarts van het San Raffaele ziekenhuis in Milaan, een van de zwaarst getroffen steden in Italië. 'Klinisch gezien bestaat het virus niet langer in Italië', zegt Zangrillo in een interview met televisiezender RAI. 'Uit tests die de afgelopen tien dagen zijn uitgevoerd blijkt dat het aantal viruscellen sterk is afgenomen in vergelijking met de tests in voorgaande maanden.'
18:20 | Het Verenigd Koninkrijk heeft het doel van 200.000 coronatests per dag gehaald. Dat heeft minister van Volksgezondheid Matt Hancock bekendgemaakt. De regering wilde dit voor eind mei gerealiseerd hebben. 'Dat we ons doel om 200.000 tests per dag uit te voeren hebben gehaald, is een belangrijke mijlpaal', zegt Hancock in een verklaring. De tests kunnen helpen bij het controleren van de verspreiding van het virus en het redden van levens.
16:35 | Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft als voorzitter van de Veiligheidsregio Rijnmond besloten drie parken vanaf zondag tot nader order in de avond en nacht te sluiten. Het besluit is genomen vanwege de enorme drukte in de parken en incidenten die daar plaatsvonden. De maatregel geldt voor het Vroesenpark (Blijdorp), het Roel Langerakpark (Blijdorp) en het Dakpark (Delfshaven).
16:25 | Er liggen nog 159 coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er 11 minder dan zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ook ligt er een Nederlandse coronapatiënt op een ic in een Duits ziekenhis. Daarnaast liggen er 501 andere patiënten op de afdeling intensieve zorg van de ziekenhuizen, 30 minder dan zaterdag.Het aantal Covid-19-opnames buiten de ic's bedraagt 544. Dat zijn er 45 minder dan zaterdag.
15:00 | De Nederlandse Spoorwegen waarschuwen reizigers in de trein naar Zandvoort. 'We zien de drukte toenemen in de treinen naar Zandvoort', twittert de NS. Het bedrijf waarschuwt mensen 'voor uw veiligheid en die van onze medewerkers: Houd 1,5 meter afstand.' De kust is een trekker met dit soort pinkster- en weekeinddagen met mooi weer. De NS herhaalt dat treinen er zijn voor mensen met essentiële beroepen, zoals zorgmedewerkers en mantelzorgers.
13:55 | Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is met vijf gestegen naar 5.956. In Nederlandse ziekenhuizen zijn acht patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.735. Ook die gegevens komen soms wat later binnen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg met 131 naar 46.257.
12:50 | De Spaanse premier zal het parlement vragen in te stemmen met een laatste verlenging van de lockdown van twee weken tot 21 juni. Daarna zal de regering de bewegingen van de burgers niet langer beperken. Dat meldt de Spaanse krant El Pais. Volgens de krant zei premier Pedro Sanchez in een videoconferentie tegen regionale regeringsleiders dat dit de laatste lockdown zal zijn, aangezien de Spaanse besmettingscijfers aanzienlijk zijn gedaald.
12:30 | Vanuit de Westerkerk in Amsterdam is vanochtend een onlineherdenking van de slachtoffers van het coronavirus gehouden. Ook luidden overal in Amsterdam kerken vier minuten hun klokken als teken van medeleven. Burgemeester Femke Halsema stond stil bij het leed dat het coronavirus in de stad heeft veroorzaakt. Haar digitale bijdrage had ze op vrijdag al opgenomen.
11:00 | In Duitsland zijn de afgelopen dag 286 nieuwe coronabesmettingen bevestigd, meldt het Robert Koch Institute (RKI). Dat is een stuk minder dan een dag eerder toen 738 nieuwe gevallen werden geteld. In totaal hebben 181.482 mensen in Duitsland het coronavirus opgelopen sinds het begin van de pandemie. Ook het aantal dagelijkse doden door het coronavirus nam af. De afgelopen 24 uur zijn 11 doden gerapporteerd.
10:00 | In Rusland is het aantal coronabesmettingen gestegen tot boven de 400.000. Zondag kwamen er 9268 nieuwe gevallen bij. Het totaal aantal bevestigde besmettingen komt daarmee op 405.843. Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn er 138 mensen in de afgelopen 24 uur waren overleden aan COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Rusland telt nu in totaal 4693 sterfgevallen als gevolg van het virus.
08:30 | In de vier grote steden wordt vanaf maandag niet extra gehandhaafd bij horecazaken, als die vanaf 12.00 uur weer open mogen. Dat laten woordvoerders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht aan NU.nl weten. Boa's grijpen alleen in bij 'excessen' en veel wordt overgelaten aan de verantwoordelijkheid van ondernemers en klanten zelf. In alle vier de grote steden worden horecazaken niet extra in de gaten gehouden en ook worden geen extra boa's ingezet.
06:00 | Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.
04:00 | Donald Trump stelt de G7-top die voor juni gepland stond uit tot zeker september. Hij doet dat een dag nadat de Duitse bondskanselier de uitnodiging voor de top had afgewezen in verband met corona-restricties. Trump wil bovendien vier extra landen voor de top uitnodigen: Rusland, Australië, India en Zuid-Korea. 'Ik stel het uit omdat ik niet het gevoel heb dat een G7 goed vertegenwoordigt wat er in de wereld gebeurt', meldde Trump
22:00 | In tegenstelling tot wat maandenlang is gesuggereerd, is het coronavirus zeer waarschijnlijk niet ontstaan op de beruchte vismarkt in de Chinese stad Wuhan. Dat blijkt uit Chinees onderzoek dat recent is gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature.
21:00 | De culturele sector is vanochtend begonnen met een demonstratie van een week lang, op internet. Met Cultuur in Actie vraagt de sector aandacht voor "meer financiële ondersteuning vanuit de politiek én bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang". Met een teller wordt bijgehouden hoeveel mensen met hun achterban digitaal aan het protesteren zijn. De tussenstand om 20.15 uur was ruim veertigduizend.
19:20 | De omzetdaling bij Nederlandse exporterende bedrijven in mei ligt ongeveer op hetzelfde lage niveau van april, zo blijkt uit de maandelijkse Coronamonitor van evofenedex, ondernemersvereniging voor handel en logistiek. Door de verslechterende economie hebben twee op de drie in Nederland gevestigde bedrijven te kampen met grote vraaguitval, waardoor de orderportefeuilles leeg raken. Ook de gemiddelde ordergrootte wordt kleiner.
18:10 | Bij de Faizul-moskee aan de Loosduinseweg in Den Haag zijn volgens ingewijden minstens 21 leden van de geloofsgemeenschap besmet geraakt met het coronavirus. Als gevolg hiervan is eerder deze week een vooraanstaand lid (77) overleden. Enkele leden van de geloofsgemeenschap, die zich zorgen maken over de gezondheid en veiligheid, hebben de gemeente Den Haag opgeroepen om de moskee te sluiten, meldt Omroep West.
16:25 | Met alleen elektrisch bouwen zal het niet lukken om echt iets te doen aan de stikstofuitstoot in Nederland. Maar het elektrificeren van het bouwmaterieel past wel in de ambitie van de bouwsector om emissieloos te gaan werken, zegt Anne-Marie Frissen, programmamanager Groene Koers bij branchevereniging Bouwend Nederland, in BNR Bouwmeesters. 'Maar de bouw is niet dé veroorzaker van het stikstofprobleem.'
16:15 | Er liggen nog 170 coronapatiënten op de intensive care, tien minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen 531 andere patiënten op de ic-afdelingen van de ziekenhuizen, 18 minder dan vrijdag. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg daalt het aantal Covid-19-patiënten op de ic gestaag verder, een 'gunstig teken', drie weken na de eerste versoepeling van maatregelen.
14:35 | De politie heeft in Den Haag charges uitgevoerd tegen mensen die tegen de coronamaatregelen betogen. Groepen betogers zijn omsingeld in de buurt van het Centraal Station. De politie had de actievoerders gezegd dat ze uit elkaar moesten gaan, maar ze bleven in groepen hangen bij het station.
14:00 | Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5951. In de afgelopen 24 uur heeft het RIVM 20 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. In Nederlandse ziekenhuizen zijn 5 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.727. Ook die gegevens komen soms wat later binnen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg met 131 naar 46.257.
12:45 | Veel capaciteit om mensen met symptomen te testen op corona is de afgelopen maanden onbenut gebleven. De afgelopen weken is er slechts tussen 10 en 70 procent van de beschikbare capaciteit bij verschillende ziekenhuizen gebruikgemaakt. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Vooraanstaande microbiologen zeggen niet te begrijpen waarom alleen een kleine geselecteerde groep in aanmerking kwam voor een coronatest.
EEN UITGEBREID OVERZICHT VAN ONZE BERICHTGEVING EN PODCAST OVER CORONA VIND JE HIER
12:20 | De Verenigde Staten registreerden vrijdag 1225 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, wat het totaal op 102.798 brengt sinds de wereldwijde pandemie begon. Dat meldt de Johns Hopkins University. Het land heeft officieel 1.745.606 besmettingsgevallen van het virus bevestigd, veel meer dan enig ander land. De laatste cijfers kwamen toen president Donald Trump zei dat hij de Amerikaanse banden met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt.
10:20 | Vakbond FNV Horeca heeft een meldpunt geopend waar horecamedewerkers hun ervaringen en klachten kunnen delen over hun werkomstandigheden in de horeca vanaf komende maandag. Die dag openen om 12.00 uur veel horecagelegenheden hun deuren weer. De zaken moesten dicht vanwege het coronavirus. De FNV houdt hiermee in de gaten of medewerkers vinden dat ze veilig en gezond hun werk kunnen doen en geeft tips over veilig werken.
08:00 | Het vertrouwen van Nederlandse beleggers is in mei iets hersteld, maar blijft laag door de coronacrisis. Dat meldt ING in zijn maandelijkse BeleggersBarometer. Volgens de bank zijn beleggers over de gehele linie nog steeds erg voorzichtig. De graadmeter waarmee ING het vertrouwen meet, steeg deze maand naar een stand van 83. In april was nog sprake van een niveau van 68, het laagste in jaren.
05:00 | Door ruim duizend extra geregistreerde sterfgevallen heeft Brazilië nu meer coronadoden dan het eveneens zwaar getroffen Spanje. De afgelopen 24 uur overleden er in Brazilië nog eens 1124 mensen aan het coronavirus, waardoor het dodental in het Zuid-Amerikaanse land op 27.878 komt. Vrijdag werd bekend dat 27.121 Spanjaarden aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden.
Vrijdag 29 mei
22:00 | President Donald Trump gaat de Amerikaanse relatie met de WHO beëindigen. Dat zei hij vrijdag in een toespraak bij het Witte Huis naar aanleiding van Chinese veiligheidswetgeving die de autonomie van Hongkong aantast. Trump had eerder de betalingen aan de WHO al opgeschort omdat de internationale organisatie volgens hem aan de leiband van China loopt en niet transparant is geweest over het ontstaan en de ontwikkeling van de coronacrisis wereldwijd.
20:20 | Het kabinet houdt voorlopig vast aan de termen anderhalvemetersamenleving en het nieuwe normaal. De planbureaus SCP, CPB en PBL gaven gisteren een advies om die termen niet te gebruiken, omdat ze suggereren dat de samenleving na de corona-uitbraak permanent verandert. 'Dit krijg je als je allerlei organen advies vraagt, zoals de Kamer wil.'
20:00 | Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft nog veel vragen over het plan van de Europese Commissie voor een herstelfonds. Woensdag presenteerde de Commissie het plan om 750 miljard euro in te zetten om de economie overeind te houden in de coronacrisis. Een deel van dat geld zou dan een gift worden aan de lidstaten die het nodig hebben.
19:30 | Het RIVM krijgt toestemming om geanonimiseerde gegevens van telecomzendmasten te gebruiken om te bepalen of maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus versoepeld, of juist verscherpt moeten worden. Het kabinet maakte dat met een tijdelijke noodwet mogelijk. Maar de kans is groot dat die noodwet de toets der privacywetgeving niet kan doorstaan, zegt Menno Weij, privacyjurist bij BDO.
18:30 | Middelbare scholieren gaan vanaf volgende week gemiddeld maar een kwart van de normale lestijd naar school. Verder zal het toch vooral thuisonderwijs blijven. Blijkt uit een peiling van de VO-raad. Scholen mogen zelf kiezen hoe ze de lessen indelen, en niet iedereen kan tegelijk op school zijn.
17:28 | De bezoekregeling voor gevangenissen en tbs-klinieken wordt vanaf 2 juni versoepeld. Vanwege de coronacrisis golden er strenge restricties, maar volgens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) is het mogelijk die maatregelen vanaf volgende week deels terug te schroeven. De gevangenissen beginnen met een proef op drie locaties: in Alphen aan den Rijn, Arnhem en Veenhuizen mogen gedetineerden een uur per week een bezoeker ontvangen.
16:00 | Het RIVM krijgt via een noodwet toestemming om geanonimiseerde gegevens van telecomzendmasten te gebruiken om te bepalen of maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus versoepeld, of juist verscherpt moeten worden. Als via de telecomdata geregistreerd wordt dat een x-aantal mensen in een andere stad op bezoek is geweest, kan de GGD in die stad een waarschuwing krijgen, zegt politiek verslaggever Laurens Boven.
15:15 | Alle personeel van slachthuizen worden getest op het coronavirus. Dat heeft minister de Jonge laten weten. Aanleiding is de sluiting van verschillende slachterijen, na een uitbraak van het virus onder medewerkers. De Jonge benadrukt dat het vooral de verantwoordelijkheid van werknemers en werkgevers is, om te zorgen dat het virus zich niet verder verspreid. Hij noemt de uitbraken een groot probleem.
14:15 | Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5931. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 28 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. In Nederlandse ziekenhuizen zijn negen nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.722. Ook die gegevens komen soms wat later binnen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg met 176 naar 46.126.
12:15 | Het aantal sterfgevallen was vorige week wederom lager dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Vorige week kwamen naar schatting 2750 mensen te overlijden. Daarmee is het aantal sterfgevallen zo'n 50 lager dan normaal en vergelijkbaar met een week eerder. Dat melden het CBS en RIVM.
11:15 | De sportwereld en de evenementensector slaan de handen ineen om na de zomer snel weer evenementen met publiek te kunnen organiseren. Onder meer de KNVB, NOC*NSF, grote poppodia en festivaldirecteuren willen gezamenlijk aan Den Haag laten zien dat evenementen met publiek mogelijk zijn. 'Mensen willen weer samen dingen beleven', zegt Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy tegen BNR.
09:45 | De pont over het Amsterdamse IJ was altijd hutje-mutje, in precoronatijden: rijen dik stonden de mensen te wachten om op en van de pont te gaan. En ook tijdens de oversteek zelf zat je vaak op elkaars lip. Maar ook op de pont moeten reizigers zich aanpassen aan de anderhalvemeter-samenleving. Verslaggever Martijn de Rijk bekijkt met KNO-arts -en onze vaste radiodokter- Eize Wielinga hoe corona-veilig dat nou eigenlijk is, zo’n ritje over het IJ.
09:35 | De steun van Nederlandse banken aan bedrijven vanwege de coronacrisis is opgelopen tot 12,8 miljard euro. Dat zegt de NVB, de Nederlandse vereniging van Banken. Banken hebben inmiddels 144 duizend ondernemers meer financiële ruimte gegeven door bijvoorbeeld hun kredietruimte te vergroten, uitstel van aflossing en garantstellingen. 'Het loopt goed door', zegt voorzitter Chris Buijink van de NVB.
09:20 | Mensen die in de Indonesische provincie Bengkulu de coronamaatregelen niet serieus nemen, worden publiekelijk voor schut gezet. Zo moeten zij onder meer met borden rondlopen waarop zij anderen attenderen op de afstandsregels. Foto's daarvan worden verspreid via sociale media. Ook worden regelovertreders gedwongen stukken uit de Koran voor te lezen.
09:00 | We vieren dit Pinksterweekend onze vrije dagen in eigen land. Met het mooie weer op komst belooft dat weer drukke stranden, parken en natuurgebieden. En vanaf maandag zijn de terrassen weer open. En dus liggen corona-overtredingen en boetes in het verschiet. Die zijn al duizenden keren uitgedeeld. Maar er is ook kritiek: zijn de boetes wel goed verankerd in de wet? BNR praat erover met burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad.
08:25 | Grote groepen ouders dreigen volgende week in de knel te komen met de opvang van hun kinderen. Op veel basisscholen hebben leerlingen komende week pinkstervakantie, maar door regelgeving mag de buitenschoolse opvang dan ook niet open. Want als een kind schoolvakantie heeft, is de BSO ook niet nodig, is de redenering. 'Hier had beter over nagedacht moeten worden', zegt voorzitter Gjalt Jellesma van BOink, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang.
08:20 | Renault gaat wereldwijd 14.600 banen schrappen als onderdeel van een kostenbesparingsplan. Verder verlaagt het bedrijf de productiecapaciteit met een vijfde. De Franse automaker heeft veel last van de coronacrisis, waardoor de vraag naar nieuwe auto's is ingezakt. In thuisland Frankrijk zullen 4600 banen verdwijnen. Dat komt neer op 10 procent van het totaal. De ingreep moet veelal via een vrijwillige vertrekregeling en met omscholing worden bereikt. Elders verdwijnen circa 10.000 banen. De automaker heeft wereldwijd 180.000 mensen in dienst.
07:35 | De ene na de andere klap kreeg de horeca de afgelopen maanden te verwerken. En dat zien we terug in de CBS-cijfers over het eerste kwartaal. De omzet daalde met 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. De detailhandel kwam er beter vanaf. Daar slechts een minnetje van 1,5 %. 'De cijfers zijn niet verrassend, het tweede kwartaal wordt nóg slechter', zegt ING-sectoreconoom Detailhandel en Leisure Thijs Geijer op BNR.
07:20 | Doe-het-zelfwinkels profiteren volop van de coronacrisis, die mensen dwingt om meer thuis te blijven. Bouwmarkten en keuken- en vloerspecialisten zagen de omzet in april op jaarbasis met een kwart stijgen. Daarmee was voor die sector sprake van de grootste stijging sinds het begin van de metingen in 2005, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
07:15 | De steun van Nederlandse banken aan bedrijven vanwege de coronacrisis is opgelopen tot 12,8 miljard euro. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt 144.000 ondernemers bij te staan door ze uitstel van aflossingen te verlenen, extra leningen te verstrekken en hun kredietruimte te vergroten. De afgelopen twee weken was de stijging van de steun minder groot dan de weken ervoor. Halverwege mei ging het om 143.000 bedrijven en 11 miljard euro. Begin deze maand werden 111.000 bedrijven geholpen voor een totaalbedrag van 5,4 miljard euro.
Het aantal bedrijven dat uitstel van betaling kreeg, daalde sinds halverwege deze maand met 1000 tot 128.000. De waarde van dat uitstel is 3 miljard euro. Daarnaast kregen 12.600 ondernemers extra leningen en kredietruimte zonder dat daar een overheidsgarantie bij kwam kijken, goed voor 8,8 miljard euro. Leningen waarbij de overheid garant staat werden aan 3600 bedrijven verstrekt met een waarde van 988 miljoen euro.
07:00 | Sinds het uitbreken van de coronacrisis is een stormloop ontstaan op het registreren van websites met punt NL (.nl) erachter. Vanaf het moment dat Nederland in de gedeeltelijke lockdown ging, zijn meer dan 250.000 nieuwe .nl-domeinnamen geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), dat het .nl-domein beheert en de registraties regelt.
06:45 | Groot-Brittannië introduceert vandaag een corona-app. Britten en Schotten worden gewaarschuwd als ze in aanraking zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Noord-Ierland heeft ook een eigen app, terwijl Wales begin juni de lancering verwacht. 'Het begint al snel een monitoringapp te worden', zegt privacy- en beveiligingsonderzoeker Brenno de Winter.
06:40 | De omzet van de horeca viel in het eerste kwartaal 14 procent lager uit dan een kwartaal eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de horeca daarmee een van de zwaarste getroffen sectoren door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het gaat om de eerste omzetdaling in zeven jaar tijd.
06:35 | Gemeenten zijn ruimhartig ten aanzien van de horeca, die dan weer gedeeltelijk de deuren mag openen, nadat de boel door de coronacrisis bijna drie maanden op slot zat. Alle 32 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners bieden de mogelijkheid om terrassen te verruimen, zo blijkt uit een rondgang van BNR. We kunnen vanaf aankomende maandag in de grote steden met meer mensen het terras op, dan aanvankelijk was verwacht.
06:25 | In de zoektocht naar liquiditeit komen steeds meer mkb-bedrijven niet bij banken maar bij fintechbedrijven uit. Dat blijkt uit een rondgang van BNR onder de grootste online mkb-kredietverstrekkers. Floryn zag een verdubbeling van de vraag op basis van websitebezoek, evenals Spotcap. NewTen wilde alleen bevestigen dat er veel meer vraag is naar bedrijfskrediet.
04:45 | Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is met 741 flink hoger dan een dag eerder. Dat meldt het Robert Koch Institut (RKI) vrijdag. Donderdag werd nog melding gemaakt van 353 nieuwe besmettingen. Bij 180.458 mensen in Duitsland is het virus vastgesteld. Het aantal doden steeg minder hard dan een dag eerder. Het RKI meldt 39 nieuwe doden. Zeker 8450 mensen zijn in Duitsland aan het virus overleden. De meeste Duitsers die besmet zijn geweest, zijn overigens alweer hersteld. Zeker 164.100 mensen dragen het virus niet meer bij zich. Dat zijn negenhonderd mensen meer dan op donderdag.
04:20 | Agenten en boa's zullen vanaf maandag niet op grote schaal gaan surveilleren langs terrassen. Ook gaan ze niet structureel in cafés of restaurants controleren of er meer dan dertig mensen binnen zijn. Dat schrijft het AD op basis van een rondgang langs tien van de grootste gemeenten van Nederland. Wel volgen er later misschien nog steekproeven.
03:30 | Het aantal doden door het coronavirus in de Verenigde Staten is de afgelopen 24 uur met 1297 gestegen. Het geregistreerde dodental staat nu op 101.573, het hoogste ter wereld. Dat meldt de Johns Hopkins University. Het aantal besmettingen staat op ruim 1,7 miljoen. Dat is een groot deel van de 5,9 miljoen vastgestelde besmettingen wereldwijd.
02:45 | Slachthuis Van Rooi Meat in Helmond moet op last van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost tot 2 juni dichtblijven, nadat opnieuw medewerkers positief testten op het coronavirus. Dat maakte de Veiligheidsregio in de nacht van donderdag op vrijdag bekend.
01:15 | Sinds de uitbraak van het coronavirus is de stroom asielzoekers die naar Nederland komt vrijwel opgedroogd. In april hebben zich slechts 270 migranten gemeld voor een asielverzoek; de laagste instroom van vreemdelingen in twintig jaar tijd. Dat schrijft De Telegraaf.
00:05 | Nederland telde eind maart 413.000 mensen met een bijstandsuitkering. Daarmee steeg het aantal mensen dat een beroep deed op het vangnet op maandbasis met circa 1000. Vooral de aanvragen van zelfstandigen namen toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is sprake van een trendbreuk. Sinds 2017 was vrijwel iedere maand sprake van een daling van het aantal mensen in de bijstand.
Eind maart waren er bijna 14.000 zelfstandigen met een uitkering. Dat waren er in zowel januari als februari nog geen 4000. De toename kwam vooral door zelfstandigen die gebruikmaken van de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers, de zogeheten Tozo-regeling. Deze is bedoeld om het inkomen van zzp'ers aan te vullen in de huidige crisistijd.
00:00 | De omzet van de motor- en autobranche is in het eerste kwartaal van dit jaar door de coronacrisis voor het eerst sinds 2013 gedaald. Met name de importeurs van auto's en motoren boekten fors minder opbrengsten omdat veel autofabrieken hun deuren sloten. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Donderdag 28 mei
17:00 | In een persconferentie liet de premier Édouard Philippe weten dat de Fransen mogelijk meer bewegingsvrijheid krijgen.
De Franse regering wil in overleg met andere Europese landen vanaf 15 juni hun grenzen openen. Dit kan betekenen dat een zomervakantie voor buitenlanders weer mogelijk is. 'De deur gaat steeds verder open, maar hoop geeft nog geen zekerheid', zegt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma.
16:45 | Staatssecretaris Tamara van Ark wordt minister voor Medische Zorg. Dat melden bronnen aan BNR. PvdA'er Van Rijn stopt per 9 juli. Hij verving op persoonlijke titel tijdelijk Bruno Bruins die toen nog verantwoordelijk was voor de corona-aanpak van het kabinet. Bruins was overwerkt en werd onwel in de Tweede Kamer.
16:30 | Wie niest, hoest, praat of ademt, verspreidt kleine druppeltjes. In slecht geventileerde ruimtes kunnen deze druppels blijven hangen en besmettingen veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van Daniel Bonn. De NS is volgens de wetenschapper daarom aan het kijken of het de ventilatie in hun treinen kunnen verbeteren.
16:00 | Minister Wiebes gaat geen extra geld uittrekken voor zzp'ers. Dat heeft hij laten weten tijdens het debat over de economie en de noodmaatregelen tijdens de coronacrisis. De steunmaatregelen worden verlengd tot 1 oktober. Ze gaan ruim 17 miljard euro kosten.
14:50 | Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, komt er een landelijk verbod op het vervoeren van nertsen en mest van die dieren. Dat laat minister Carola Schouten donderdag aan de Tweede Kamer weten.
Ook komt er voor alle nertsenhouderijen een bezoekersverbod voor de stallen waarin de nertsen zitten.
14:30 | Het aantal gestrande Nederlandse reizigers in Marokko blijft gestaag dalen. De groep die nog in het Noord-Afrikaanse land vastzit, is gedaald "tot stevig onder de duizend", zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer.
14:00 | Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5903. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 32 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.
13:40 | De Tweede Kamer moet meer invloed krijgen op onderwerpen die met digitalisering te maken hebben. Dat vindt een tijdelijke onderzoekscommissie van Kamerleden. Er moet daarom een vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken komen.
13:30 | Het kabinet trekt 4,5 miljard extra uit voor het tweede noodpakket. En er komt toch een boete op ontslag. Het kabinet, vakbonden en werkgevers werden het gisteren eens over de tweede tranche steunmaatregelen in de coronacrisis. In het debat hierover begint het erop te lijken dat de linkse oppositie de 'NOW-regeling 2.0' gaat steunen.
12:50 | Reizigersorganisatie Rover wil dat er snel een exit-strategie komt waarmee het openbaar vervoer weer richting een normale situatie terug kan keren. Dat schrijft Rover vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Per 1 juni rijdt het ov weer volgens de normale dienstregeling, maar dat is voor Rover-directeur Freek Bos nog niet genoeg.
12:30 | Minister Martin van Rijn zal op 9 juli terugtreden als minister voor Medische Zorg. Hij zal worden opgevolgd door een VVD'er, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De partij heeft een kandidaat op het oog en maakt naar verwachting op korte termijn bekend om wie het gaat. PvdA'er Van Rijn trad op 20 maart op persoonlijke titel aan als opvolger van VVD-minister Bruno Bruins die opstapte wegens oververmoeidheid. Van Rijn zou drie maanden aanblijven.
12:10 | De Zweedse aanpak van het coronavirus geeft nog niet de resultaten waarop werd gehoopt. Dat zegt de baas van de Zweedse tegenhanger van het RIVM. Doel was dat er deze maand in Stockholm een vorm van groepsimmuniteit zou worden bereikt, maar dat gaat niet lukken. 'Dat blijkt nu tegen te vallen, het komt eigenlijk als slecht nieuws, nadat er wat meer getest is in de hoofdstad.'
11:50 | Door de coronacrisis dreigt de uitvoering van het klimaatbeleid wereldwijd vertraging op te lopen. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de toezichthouder vragen de negatieve gevolgen van klimaatverandering nog steeds om aandacht. Hoewel de coronacrisis de wereldwijde CO2-uitstoot tijdelijk doet dalen, is een structurele vermindering van emissies nodig om de Parijse klimaatdoelen te halen.
11:20 | Het kabinet heeft een akkoord bereikt over de ontslagboete. Die komt er toch, zij het in bescheiden vorm, n ruil voor een flinke zak geld voor de werkgevers. Minister Wouter Koolmees sloot op de valreep - gisteravond laat – een deal met vakbonden en werkgevers. Het kabinet hoopt vandaag het tweede noodpakket door de Tweede Kamer te loodsen.
11:00 | Ondernemers zijn blij met aanvullende afspraken die vakbonden, kabinet en ondernemersorganisaties hebben gemaakt over het tweede noodpakket voor ondernemers. Dat meldden MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie op de aanpassingen. Het CNV spreekt van een 'lonkend perspectief' om Nederland uit de crisis te helpen. Ook FNV en de Vakcentrale voor Professionals (VCP) zijn positief over de aanvullingen op het tweede noodpakket.
10:35 | GroenLinks en PvdA zijn blij dat het nieuwe noodpakket voor de economie werkgevers toch een ontslagboete bevat. Dat is een "verbetering" in de plannen van het kabinet, zeggen GroenLinks-leider Jesse Klaver en zijn PvdA-collega Lodewijk Asscher. Maar voor ze hun steun uitspreken, hopen ze nog iets meer van het kabinet gedaan te krijgen.
10:00 | Het Rijk schiet gemeenten, provincies en waterschappen te hulp nu zij in de knel raken door de coronacrisis. Ze kunnen rekenen op ruim 566 miljoen euro om gemiste inkomsten goed te maken en extra uitgaven te kunnen betalen. De lagere overheden hebben door de corona-epidemie en het daardoor noodzakelijke stilleggen van de samenleving moeite om hun werk te blijven doen, ziet ook minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).
Meer dan driekwart van de gemeenten zou gaan bezuinigen of meer belasting heffen als hulp van het Rijk zou uitblijven, bleek uit een recente peiling. Voor de weggevallen inkomsten van gemeenten uit bijvoorbeeld de toeristen- en parkeerbelasting trekt het kabinet 225 miljoen euro uit. Voor extra kosten voor bijvoorbeeld noodopvang van leerlingen van wegens de virusuitbraak gesloten scholen liggen nog eens tientallen miljoenen klaar.
09:20 | Het aandeel van sportschooluitbater Basic-Fit is donderdag op de beurs in Amsterdam omhooggeschoten. Beleggers reageerden opgelucht dat sportscholen per 1 juli al open mogen van de overheid, in plaats van per 1 september. Voorwaarde voor de vervroegde opening is volgens premier Mark Rutte wel 'dat het veilig kan'.
08:50 | De Britse prijsvechter easyJet wil het personeelsbestand met maximaal 30 procent terugbrengen. Dat meldde de onderneming in een update over de maatregelen om de coronacrisis te doorstaan. Topman Johan Lundgren van easyJet zegt de vloot te willen inkrimpen, ook omdat de vraag naar tickets naar verwachting pas in 2023 weer op het niveau van voor de crisis is.
08:30 | Vouchers voldoen lang niet altijd aan de voorwaarden die de ACM aan eraan stelt. De Autoriteit Consument en Markt onderzocht 180 voucher regelingen en er gaat genoeg mis. In de meeste gevallen gaat het goed, bevestigt Edwin van Houten, directeur consumenten bij de ACM. In het uiterste geval kan de toezichthouder boetes opleggen, op last onder dwangsom.
07:40 | Ondernemers in de reis- en toerismesector, de horeca, in de cultuur, sport en recreatie en de detailhandel zijn deze maand iets positiever over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan in april. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van de Conjunctuurenquête Nederland. In de enquête wordt ondernemers maandelijks gevraagd een inschatting te geven over ontwikkelingen en verwachtingen rond hun bedrijf.
07:00 | Je rijbewijs halen wordt waarschijnlijk opnieuw duurder. Zowel de lesprijzen als de kosten voor het afrijden zullen naar verwachting hoger uitvallen. En dat is allemaal het gevolg van de coronacrisis, zo laten het CBR en de rijscholen aan BNR weten.
06:45 | Nog maar een kwart van de bedrijven die in aanmerking komt voor de eenmalige compensatie van 4.000 euro maakt er gebruik van. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het geld is bedoeld voor mkb-bedrijven die het zwaarst zijn getroffen door de coronamaatregelen.
06:30 | 41 procent van de tafels in de restaurants is gereserveerd en in de cafés zijn nog bijna helemaal geen reserveringen binnengekomen, zo blijkt uit navraag van BNR bij de drie grootste horeca-reserverings-platforms.
06:20 | Bedrijven die na annuleringen door de coronacrisis hun klanten een voucher aanbieden, volgen lang niet allemaal de daarvoor geldende afspraken. Dat zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) tegen de NOS na controle van 180 voucherregelingen. Het gaat om regelingen die zijn aangeboden na het schrappen van onder meer concerten, festivals, sportwedstrijden en andere evenementen.
04:30 | Duizenden Nederlanders die corona hadden, houden mogelijk blijvend letsel aan hun longen. De longinhoud kan duidelijk minder worden en de opname van zuurstof is in ernstige gevallen veel slechter dan normaal, schrijft het AD. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (Nvalt) Leon van den Toorn. Volgens hem onderschatten veel patiënten de gevolgen van corona.
19:30 | Het dodental door corona in de Verenigde Staten is gestegen tot boven de 100.000. Dat meldt NBC.
19:30 | Premier Mark Rutte verwacht dat het nog wel een tijd zal duren voordat er een beslissing valt over het EU-herstelfonds om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. De Europese Commissie wil zo'n fonds met 750 miljard euro. 'Wij zullen komende tijd de discussie gaan voeren in Europa, dat zal echt een tijd duren', zei de premier na het wekelijkse crisisberaad over het coronavirus. 'Er is ook tijd en ruimte om dat rustig te bespreken.' Op de EU-top in juni wordt geen besluit genomen, verwacht hij.
18:20 | Premier Rutte en minister De Jonge hebben een persconferentie gegeven waarin ze meer details hebben gedeeld over de komende versoepelingen van de coronamaatregelen.
Vanaf 1 juli mogen sportscholen, sauna's en casino's weer open. Die zouden eerst pas op 1 september mogen heropenen, maar na het in kaart brengen van mogelijke risico's en bedenken van beleid is die datum nu vervroegd, zegt premier Rutte. Maar de premier benadrukt dat die versoepelingen sterk afhankelijk zijn van de ontwikkelingen van het virus en hoe goed regels worden nageleefd. Verder benadrukt de premier nog dat mensen die dat kunnen hun vakantie het beste kunnen uitstellen. Minister De Jonge hoopt de corona-app in juni te kunnen testen.
17:10 | Actrice Sytske van der Ster, bekend van rollen in de serie De Co-Assistent en de musical Minoes, lanceert woensdagmiddag een wekelijks onlinecoronajournaal voor kinderen. Het Anderhalve Meter Journaal zal woensdag om 17.00 uur voor het eerst te zien zijn op YouTube Kids.
16:15 | Op de intensive cares worden momenteel 189 patiënten behandeld omdat ze het coronavirus onder de leden hebben. Dat is een meer dan dinsdag. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, spreekt van een stabilisatie, maar verwacht wel dat de daling ook de komende week doorzet.
15:30 | Een eerste versie van de corona-app die de overheid wil laten maken, is naar buiten gebracht. De makers van de app hebben woensdag een ontwerp op de ontwikkelaarsplatforms Github en Figma gezet, waarop te zien is hoe de app er ongeveer uit komt te zien. Ze vragen de buitenwereld om reacties en suggesties en benadrukken dat de app nog niet klaar is.
15:20 | Zwitserland staat vanaf 6 juni weer georganiseerde evenementen toe waar tot driehonderd mensen aanwezig zijn. Spontane samenkomsten mogen dan weer met in totaal dertig personen. Het land versoepelt zo ingrijpend de beperkende maatregelen die zijn opgelegd om het coronavirus te bestrijden. Het virus is duidelijk op zijn retour in het Alpenland van acht miljoen inwoners.
14:00 | Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze zijn overleden door het coronavirus, is gestegen met 15. De pandemie heeft nu in totaal 5871 Nederlanders het leven gekost, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het werkelijke dodental is hoger. In de RIVM-cijfers worden alleen mensen meegeteld van wie met een test is vastgesteld dat ze waren besmet met het virus.
12:40 | De Europese Commissie wil 750 miljard euro voor een herstelfonds voor zwaar door het coronavirus getroffen lidstaten. Dat heeft commissaris Paolo Gentiloni (Economie) getwitterd. Voorzitter Ursula von der Leyen brengt de cijfers over het beoogde herstelfonds, dat unaniem door de 27 lidstaten moet worden goedgekeurd, later in het Europees Parlement officieel naar buiten.
12:00 | De zuinige opstelling van Nederland binnen de EU zet veel kwaad bloed. Dat zegt Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA, in BNR Zakendoen. 'Landen verwachten nu dat de partners voor elkaar opkomen. Nederland laat het daar afweten en dat is pijnlijk.' De bijdrage die bedrijven met meer dan 750 miljoen euro omzet mogelijk moeten gaan leveren aan het herstel van de coronacrisis kan een voorbode zijn voor een blijvende Europese heffing, meent Tang.
11:40 | Nederlandse onderzoekers gaan een belangrijke rol spelen in het bewaken van de veiligheid en werkzaamheid van coronavaccins die Europeanen tegen besmetting met het virus moeten gaan beschermen. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft opdracht gegeven voor een project waarin de effectiviteit en veiligheid van de vaccins continu wordt gevolgd. Onderzoekers van het UMC Utrecht en de universiteit hebben de leiding over het project.
10:50 | Het wereldwijde dodental door de uitbraak van het coronavirus is de 350.000 voorbij. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit, die zich baseert op cijfers van officiële instanties. Het coronavirus dook eind vorig jaar op in China en verspreidde zich later over de wereld. Bij ruim 5,5 miljoen mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt. Het daadwerkelijke aantal coronabesmettingen ligt vermoedelijk veel hoger
10:00 | Bedrijfsartsen vrezen besmettingen op het werk, als iedereen na 1 juni zonder doorverwijzing van een arts getest kan worden op het coronavirus. Ze voelen zich buitenspel gezet door het ministerie van Volksgezondheid en hebben in een brief aan minister de Jonge hun onvrede geuit.
09:35 | Verpleeghuizen willen dat de bezoekregeling sneller wordt versoepeld. Dat bevestigt de branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ na een bericht hierover in het AD. Sinds deze week zijn verpleeghuizen weer beperkt open en mag er één vaste bezoeker langskomen per bewoner, tenzij er corona is vastgesteld. Wie in een verpleeghuis woont, mag van het kabinet pas vanaf 15 juli meer bezoekers ontvangen.
09:10 | Er staan meer huizen te koop dan voor de crisis. En ze worden ook nog eens veel sneller verkocht. Sinds de invoering van de coronamaatregelen steeg het aanbod met maar liefst 34 procent. Dat blijkt uit cijfers die Funda en de NVM voor het AD verzamelden. Het aantal dagen dat een huis te koop staat daalde van 42 gemiddeld naar nog maar 29 dagen.
08:30 | Angela Merkel en Emmanuel Macron willen 500 miljard euro, Spanje wil 1.500 miljard, het Europees Parlement heeft het over 2.000 miljard en Nederland houdt het liefst de hand op de knip. Zo ongeveer ziet het strijdtoneel eruit van het Europese corona-herstelfonds. En dan komt daar ook nog eens de strijd om de Europese meerjarenbegroting bovenop.
07:40 | Bedrijfsartsen en arbodiensten vrezen dat ze bij het nieuwe beleid rond tests op het nieuwe coronavirus buitenspel worden gezet. Daarmee neemt volgens hen het risico toe dat op de werkvloer nieuwe besmettingshaarden ontstaan. In een brief aan minister Hugo de Jonge uiten ze hun zorgen. Vanaf 1 juni kan iedereen zich door de GGD laten testen op het coronavirus. Daarbij is een doorverwijzing van een arts of bedrijfsarts niet langer nodig.
07:20 | Bij overtreding van de coronarichtlijnen op terrassen en in de cafés loopt zowel de bezoeker als de ondernemer het risico fors beboet te worden. Dat zegt advocaat Raoul Meester van Meester Advocaten, onder meer gespecialiseerd in horecarecht. De definitieve verordeningen zijn er nog niet, maar minister Ferd Grapperhaus heeft vorige week al wel een tipje van de sluier opgelicht. Maar wat eigenlijk nodig is om helderheid te scheppen is een noodwet, zegt Meester.

07:00 | In deze verwarrende tijden is niets zeker, maar Bernard Hammelburg heeft zo'n donkerbruin vermoeden dat je, als je je auto, scooter of vliegtuig parkeert en de motor uitzet, of je fabriek stopt, buitengewoon weinig brandstof verbruikt. En dat je het milieu dus niet belast. Maar om te doen alsof de coronacrisis een soort zegen is voor het milieu, vindt hij pervers, zegt hij in zijn column.
06:50 | Steeds meer Nederlanders laten het gevoel van crisis achter zich en krijgen vertrouwen in de toekomst. Dat blijkt uit een langlopende enquête van onderzoeks- en adviesbureau Citisens, die door BNR is ingezien. Dat betekent wel dat mensen laconieker worden met het navolgen van de coronamaatregelen van het kabinet.
06:25 | Één op de drie bedrijven heeft een vacaturestop ingesteld. Dat blijkt uit jaarlijks trendonderzoek van Berenschot. De coronacrisis is natuurlijk van invloed op deze vacaturestops, maar dit past in een brede trend, zegt Hans van der Spek, hr-consultant bij Berenschot.
06:00 | De drukte in de winkelstraat is met 150 procent toegenomen ten opzichte van het dieptepunt kort na de coronamaatregelen. Dat blijkt uit data die BNR opvroeg bij onderzoeksbureau Locatus. Het winkelend is nog niet zo druk als voor de coronacrisis, maar het wordt weer steeds levendiger in de winkelstraat.
19:40 | Volgende maand verwacht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) conclusies over een onderzoek naar de veiligheid van het malariamedicijn hydroxychloroquine als middel tegen het coronavirus. Gisteren had de WHO nog gemeld dat een proef bij coronapatiënten met het middel voorlopig is stilgelegd.
In een aantal landen waren tests gestart om te kijken of het malariamedicijn helpt om te voorkomen dat iemand het virus krijgt. Maar de WHO schort de proeven op na een studie in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Dat ontdekte dat bij patiënten die hydroxychloroquine krijgen, hogere sterftecijfers zijn en een hogere frequentie van onregelmatige hartslagen hadden.
18:50 | De sportschoolbranche overweegt om de Nederlandse overheid voor de rechter te slepen. Als morgen bij de persconferentie van premier Rutte blijkt dat er 'negatief beslist is' over sportscholen, dan is een gang naar de rechter 'een logische stap'. Dat zegt Han de Hair, voorzitter van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra, tegen BNR.
Er is op dit moment nog weinig hoop voor sportscholen om eerder open te mogen. De experts van het Outbreak Management Team (OMT) hebben nog geen concreet advies gegeven over een mogelijke opening van de branche.
17:15 | De vrekkige vier ziet mogelijk een lid verdwijnen. De Oostenrijkse regering lijkt toch bereid te zijn om andere Europese landen met giften te helpen. Tot nu toe hameren Oostenrijk, Nederland, Denemarken en Zweden erop dat coronahulp alleen uit leningen kan bestaan, maar daar lijkt Oostenrijk nu van af te zien.
16:45 | Terwijl het aantal coronapatiënten op de IC’s steeds verder daalt, dat aantal daalde vandaag met 35 naar 188, zetten de Nederlandse ziekenhuizen zich schrap voor een tweede golf besmettingen. De voorbereidingen om deze klap op te vangen zijn in volle gang.
Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, zegt dat het niet de vraag is of er een tweede golf komt, maar wanneer. 'We moeten echt rekening houden met een tweede golf. Het virus is niet weg en dat krijgen we niet meer weg. Nu heeft nog geen vijf procent van de Nederlanders het virus gehad en daardoor heeft het grootste deel van de Nederlanders nog geen afweerstoffen tegen het virus.'
16:00 | Er is nog weinig hoop voor sportscholen om eerder open te mogen. De experts van het Outbreak Management Team (OMT) hebben nog geen concreet advies gegeven over een mogelijke opening van de branche. Volgens het OMT is er nog te veel onduidelijk over hoe groot het besmettingsgevaar is in sportscholen. Op de routekaart van het kabinet staat dat de sportscholen 1 september open mogen, als het coronavirus daarvoor genoeg onder controle is.
15:55 | Steeds minder mensen ontvangen een boete vanwege het schenden van de maatregelen tegen het coronavirus. In de afgelopen week kregen 279 mensen een boete vanwege een overtreding van de noodverordening. In de week ervoor lag dat getal nog ruim 30 procent hoger, volgens de politie.

15:25 | Een Amsterdams onderzoeksteam van het AMC is bezig met het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus. Hoogleraar en oncologisch onderzoek Arjan Griffioen probeert een vaccin te maken die zich richt op het 'ontkronen' van het virus. 'We weten dat het lichaam wel antistoffen maakt tegen het coronavirus, maar die werken slecht of pas in een laat stadium. Daarom maken we het immuunsysteem kwaad tegen moleculen die normaal niet of nauwelijks herkend worden', legt Griffioen het idee uit. De antistoffen die ontstaan door het vaccin moeten de uitstekels van het virus tegenhouden om andere cellen binnen te dringen.
Griffioen hoopt dat het vaccin over een klein half jaar af is. Dan moet het nog op dieren worden getest voordat de werking bij mensen getest kan worden.
14:30 | In Frankrijk heeft de privacywaakhond een corona-app goedgekeurd. Gebruikers van de app die in contact zijn geweest met iemand met het coronavirus krijgen een melding zodra dat gebeurt. Wel mag de app 'StopCovid' vrijwillig gebruikt worden. De Franse toezichthouder zegt dat de app voldoet aan de wettelijke eisen voor privacybescherming. Ook zegt de waakhond dat dat er genoeg waarborgen in het systeem zitten om misbruik te voorkomen. Wel zijn er enkele punten die volgens het zogenoemde Cnil verbeterd moeten worden. Zo moeten gebruikers zelf kunnen bepalen of hun opgeslagen data gewist moet worden en zouden gebruiker beter geïnformeerd moeten worden, zodat zij bezwaar kunnen maken tegen het delen van informatie.
De app moet alleen nog goedgekeurd worden door het Franse parlement, voordat het definitief door de Fransen gebruikt kan worden.
14:00 | Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze zijn overleden door het coronavirus, is gestegen met 26. Daarmee komt het totale dodental in Nederland nu op 5856, zo blijkt uit de laatste cijfers van het RIVM. In de RIVM-rapportages worden alleen mensen meegeteld van wie met een test is vastgesteld dat ze waren besmet met het virus. Het werkelijke dodental is hoger. De afgelopen weken is het aantal sterfgevallen door het coronavirus flink afgenomen.
12:45 | Er worden nog steeds honderden kinderen vermist die sinds de coronacrisis niet meer naar school zijn geweest. 'De politie en kinderbescherming moeten uitzoeken wat er is gebeurd met deze kinderen', vindt Marc Dullaert, voorzitter van kinderrechtenorganisatie KidsRights. Nu ligt die druk nog bij de school en leerplichtambtenaar.
11:40 | Het kabinet gaat de komende twee weken toch door met het wekelijkse crisisberaad over het coronavirus. De gedachte bestond vorige week om de zogeheten Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) na deze woensdag voorlopig niet meer bijeen te laten komen. Maar de meest bij de crisis betrokken bewindspersonen willen in ieder geval de komende twee weken de ontwikkelingen met het virus en de versoepelde maatregelen goed met elkaar blijven bespreken.
11:30 | Het totaal aan probleemleningen bij Europese banken kan snel oplopen tot 1.000 miljard euro, meldt de Europese Bankautoriteit EBA. Het is een eerste inschatting op basis van de impact van de corona-uitbraak. De verschillen tussen de landen zijn groot, zegt Marcel de Boer, bankenredacteur bij het Financieele Dagblad. Uiteindelijk kunnen de probleemleningen met name in Zuid-Europa zelfs systeembanken de kop kosten.
10:00 | De Duitse regering wil het negatieve reisadvies voor 31 Europese landen vanaf 15 juni opheffen als de verdere ontwikkeling van het coronavirus dat toelaat. Naast alle 26 EU-landen, waaronder Nederland, behoren ook Groot-Brittannië, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Lichtenstein daartoe. Dat blijkt uit stukken in handen van persbureau DPA waarover de regering woensdag een besluit neemt.
09:00 | Ondernemers hebben weer wat meer vertrouwen in de toekomst. Dat blijkt uit een de derde meting van de Corona-monitor van MKB Servicdesk en Motivaction. Zeven op de tien ondervraagde ondernemers denken de coronamaatregelen wel te overleven. Onder zzp'ers is het vertrouwen met 30 procent een stuk lager dan onder de gemiddelde ondernemer.
08:15 | Meer dan 10 procent van de Nederlanders komt niet rond in de de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van platform Wijzer in Geldzaken. Vooral kwetsbare groepen als zzp'ers en flexwerkers hebben het op dit moment echt lastig. Zzp'ers, zoek uit op wat voor corona-hulp je recht hebt. drukt Olaf Simonse van Wijzer in Geldzaken met name zelfstandigen op het hart.
07:30 | President Emmanuel Macron hoopt vandaag met een plan de Franse auto-industrie te redden. De coronacrisis heeft merken als Renault en Peugeot hard geraakt. De Franse auto-industrie is in nood, zegt Eveline Bijlsma, correspondente in Parijs. 'Er staan 400.000 automerken onverkocht langs de kant. De verkoop van auto's van Renault is met 89 procent gedaald en er wordt volop gespeculeerd over de sluiting van fabrieken.'
07:00 | De coronacrisis zorgt voor een opvallende kentering: meer dan ooit willen ons steentje bijdragen aan het klimaat. Driekwart wil er zelfs zijn auto voor laten staan, blijkt uit onderzoek van ABN Amro en Ipsos. Voorheen wogen kosten en gemak nog zwaarder. Ruim 71 procent van ons wil de positieve effecten op het klimaat die voortkomen uit de coronacrisis vasthouden. Het gaat bijvoorbeeld om schonere lucht.
06:45 | Je reis verzekeren tegen pandemieën als corona kan nu helemaal niet meer. Tot voor kort kon je nog bij een handjevol verzekeraars terecht, maar ook die hebben inmiddels hun voorwaarden aangepast. Dat blijkt uit inventarisatie van Pricewise op verzoek van BNR. De verzekeraars hebben duidelijker omschreven wat ze bedoelen met een bijzondere omstandigheid zoals een pandemie.
06:30 | In de Tweede Kamer gaan stemmen op om horeca-ondernemers verder tegemoet te komen. Maar dat moet dan wel gebeuren op kosten van de gemeenten. De fracties willen de precario-belasting uitstellen. De belasting die je betaalt voor het gebruik van de openbare ruimte, in het geval van de horeca de terrassen op pleinen en straten, wordt ook wel de terrasbelasting genoemd.
06:10 | Door de coronacrisis is de fiets aan een opmars bezig in Europa. Van Berlijn tot Parijs en Londen. Omdat anderhalve meter afstand houden lastig is in het openbaar vervoer, moet de fiets uitkomst brengen. Londen overweegt zelfs om van het centrum één van de grootste voetgangers- en fietsvriendelijke zones ter wereld te maken.
18:45 | Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk beseffen de ernst van de coronacrisis niet. Dat zegt de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli over de in Zuid-Europa 'zuinige vier' genoemde landen. De Italiaan doet 'een beroep op hun verantwoordelijkheid' en waarschuwt voor 'star denken' dat kan leiden tot een Europa dat in verschillende snelheden beweegt.
18:30 | De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de man was, maar adviseert de Tweede Kamer dat een aantal van deze voorschriften en verboden niet te lang van kracht kan blijven.
18:20 | De kans is klein dat de uitbraken van het nieuwe coronavirus op een aantal Brabantse nertsenfokkerijen tot nieuwe besmettingen leiden buiten die bedrijven. Tot dusver zijn daar in ieder geval geen aanwijzingen voor, zeggen deskundigen van het RIVM en de Universiteit Utrecht.
18:20 | Vleesverwerkingsbedrijf Vion wil al haar 12.000 medewerkers meermalig preventief laten testen op het coronavirus. Op die manier kan de vleesvoorziening worden voortgezet en ontstaan in Nederland geen lege schappen. Zondag werd duidelijk dat 147 van de 657 medewerkers van de vestiging van Vion in Groenlo zijn besmet met het coronavirus.
18:05 | De coronacrisis maakt de noodzaak om extra eisen aan uitzendbureaus te stellen alleen maar duidelijker, zegt minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Het kabinet kondigde al aan naar dit soort eisen te kijken, maar Koolmees kijkt nu naar verdergaande voorwaarden voor uitzendbureaus die vooral met arbeidsmigranten werken. Zo overweegt het kabinet 'eisen te koppelen aan de verplichte registratie van uitzendbureaus' bij de Kamer van Koophandel.
18:05 | Zweden meldde maandag dat het aantal coronadoden de grens van 4000 heeft overschreden. Het Scandinavische land trok internationaal de aandacht met zijn in vergelijking met andere Europese landen zachte aanpak van het coronavirus. Volgens gegevens van persbureau AFP is het sterftecijfer in Zweden door het coronavirus met 399 per miljoen inwoners veel hoger dan de 43 in Noorwegen, 97 in Denemarken en 55 in Finland. Het is nog wel lager dan Frankrijk met 435 per miljoen inwoners, Groot-Brittannië en Italië, beide met 542 en Spanje met 615.
17:30 | Het was maandag druk op de terrassen en in de parken van Madrid. Veel Spanjaarden besloten direct gebruik te maken van deze vrijheid nu dat weer is toegestaan. Madrid en Barcelona kwamen maandag in fase 1 van versoepeling van maatregelen tegen het coronavirus, wat betekent dat terrassen en parken weer open mogen.
17:00 | Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht wel dat het aantal patiënten op de ic's in de komende week daalt richting 150. Net als op zondag liggen 222 coronapatiënten op ic's in Nederland. Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelen 756 coronapatiënten, 26 meer dan op zondag.
16:30 | Er zijn grote zorgen over coronabrandhaarden in de vleessector, na een grote uitbraak bij een slachterij in Groenlo, in de Achterhoek. Minister Schouten van Landbouw dreigt slachthuizen te sluiten. De sector moet extra maatregelen nemen, en zorgen voor betere arbeidsomstandigheden.
15:55 | Dominic Cummings, strateeg van de Britse Conservatieve Partij en topadviseur van premier Johnson, spreekt volgens Britse media eindelijk zelf over de rel over zijn soepele omgang met de lockdown. In Britse media is met verbijstering vermeld dat Cummings zich niet zou hebben gehouden aan de lockdown, toen de regering dat in maart eiste en hij zelf had verklaard zich te isoleren. Hij reed naar de 370 kilometer noordelijker gelegen streek van Durham.
15:45 | Goed nieuws voor iedereen die mijmert over verre vliegvakanties. Of voor wie gewoon op zakenreis moet. Als je voorzichtig doet, is virus-veilig vliegen goed te doen. Natuurlijk met een mondkapje op. En met een lik vaseline in je neus, zegt dokter Eize Wielinga in BNR's Coronaspreekuur tegen redacteur Mark Beekhuis.
15:20 | Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen weken 20 kinderen behandeld voor een zeldzame ontstekingsziekte. Ze hadden verschijnselen van de ziekte van Kawasaki. Elf van hen bleken ook antistoffen tegen het nieuwe coronavirus in hun bloed te hebben, wat betekent dat ze die ziekte onlangs hebben gehad. Of hun ontstekingen zijn veroorzaakt door corona, is moeilijk vast te stellen, zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
14:00 | Het afgelopen etmaal zijn acht mensen gestorven als gevolg van het coronavirus, meldt het RIVM. Dat brengt het totaal aantal doden waarvan bekend is dat ze corona-gerelateerd zijn op 5.830. Ook zijn acht mensen opgenomen, waardoor het totaal op 11.680 komt,
13:35 | Je kunt het goed nieuws noemen, maar Kees de Kort ziet nog geen reden om al te hard van stapel te lopen. Niettemin is het onmiskenbaar zichtbaar: de vertrouwenscijfers over mei zitten iets in de lift. 'Je ziet dat die vertrouwenscijfers bij de consumenten en de producenten iets minder desastreus worden.'

13:00 | Fitness mag niet, vanwege de coronacrisis. Dat wil zeggen, fitness mag niet binnen. En dus heeft FitnessWorld in Dronten een paar grote open tenten neergezet, waardoor er buiten gefitnesst kan worden. Verslaggever Martijn de Rijk sprak met eigenaar Ernst Grootoonk van Leisure World, zojuist, vlak voor de opening.
12:00 | In industrieland Duitsland krijgt de auto-industrie het bijzonder hard te verduren, net nu de branche zichzelf vanwege het dieselschandaal opnieuw aan het uitvinden is. Volgens de Universiteit van Sankt-Gallen is de autoproductie het laagst sinds twintig jaar, maar de maand april is al helemaal dramatisch. Voor Nederlandse bedrijven liggen er kansen op het gebied van digitaal produceren, maar dat vergt forse investeringen.
11:10 | Medische beschermingsmiddelen moeten weer in Europa worden gemaakt. Dat zegt chirurg Joost van der Sijp, mede-oprichter van Greencycl, dat ontdekte dat bijna de helft van de mondkapjes die in verpleeghuizen worden gebruikt niet deugt, meldt het AD. Personeel voelde zich vaak onterecht veilig. Er moeten echt een paar dingen veranderen, meent hij.
10:10 | Het overgrote deel van de basisschoolleerlingen heeft geen leerachterstand opgelopen tijdens de twee maanden met thuisonderwijs. Uit een peiling van de Algemene Vereniging Scholleiders blijkt dat 90 procent van de schoolleiders van basisscholen geen leerachterstand ziet bij hun leerlingen. Wél zien ze een groot tekort aan leerkrachten.
09:30 | Lieve Declercq, CEO van installatiebedrijf Spie Nederland, is kritisch op de steunmaatregelen van het kabinet. Ze mist flexibiliteit. Omdat de installatiebranche mensen niet tijdelijk werkloos kan maken en het UWV heel rigide is, is het lastiger dan in andere Europese landen om mensen te ondersteunen.
08:30 | Juristen in het callcenter van CNV worden overspoeld met telefoontjes over rechtsbijstand. Werkgevers wijzigen massaal arbeidsvoorwaarden, zonder overleg. Volgens Piet Fortuin, voorzitter van de vakbond, komen de bond en de werkgevers daar in goed gesprek wél goed uit, ondanks de wijdverbreide malaise. 'Het vlakt nu wel wat af, maar mijn inschatting is dat het in de tweede helft van het jaar nog veel drukker wordt.'
07:30 | Nederlanders die hun tweede huis in het buitenland verhuren voor rendement, hoeven niet te rekenen op overheidssteun, blijkt uit onderzoek van belangenorganisatie Mondi op verzoek van BNR. Zij staan met lege handen nu de grenzen gesloten zijn. Mondi keek naar de vijf populairste landen: Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en Oostenrijk. 23 procent van de Nederlanders die hier een tweede huis hebben, verhuurt dat om er geld mee te verdienen.
06:50 | Hogere zorgpremies zijn mogelijk onvermijdelijk nu verzekeraars het een stuk moeilijker krijgen met het inkopen van zorg voor volgend jaar. Ze hebben geen idee hoe groot het stuwmeer van uitgestelde behandelingen is, blijkt uit navraag van BNR. Doordat ziekenhuizen vanaf maart werden overspoeld met coronapatiënten, stelden ze veel reguliere zorg uit. 'We hebben nauwelijks zicht op wat er precies is opgeschort.
06:05 | Bedrijven komen in problemen omdat gemeenten investeringen uitstellen en traag zijn met het verlenen van vergunningen. Dat stellen regio-afdelingen van VNO-NCW en MKB Nederland in een brandbrief. Zij roepen de lokale politiek op om de economie op gang te houden.
05:00 | Ook Brazilianen mogen voorlopig Amerika niet meer in. President Trump liet vorig week al zoiets vallen. Brazilië heeft na De Verenigde Staten de meeste corona-besmettingen ter wereld. Reizigers uit Europa, China en Iran waren al niet meer welkom. Voor mensen uit Rusland zijn nog geen reisbeperkingen.
03:00 | Bijna negenduizend huurders hebben zich sinds het begin van de coroncrisis gemeld bij hun woningcorporatie omdat ze de huur niet meer kunnen betalen. Dat meldt NRC op basis van een inventarisatie onder 197 corporaties. Volgens de krant bezitten die samen zo'n 1,6 miljoen sociale huurwoningen van de 2,4 miljoen die er in Nederland zijn.
VOLG HIER HET LIVEBLOG VAN 29 APRIL TOT EN MET 4 MEI