Gezondheid13 mei '20 18:37Aangepast op 13 mei '20 22:31

'Kinderen zijn vrijwel nooit verspreider van coronavirus'

Auteur: BNR Webredactie

In Denemarken zijn de de scholen alweer een aantal weken open, en daar zijn de besmettingen niet gestegen. Dat is interessant voor Nederland, omdat het RIVM goed in de gaten houdt wat het effect is van versoepelingen in andere landen. 'Kinderen als verspreider van het coronavirus hebben we niet kunnen vinden', zegt Patricia Bruijning, kinderarts-epidemioloog bij het UMC Utrecht en lid van het NVK-COVID-19-team, tegen BNR. Dat blijkt vooralsnog uit verschillende internationale studies, zegt ze.

Beluister ook | Coronacast 16 april | Niet te vroeg juichen

In Nederland zijn de scholen afgelopen maandag weer open gegaan. Uit andere onderzoeken heeft Nederland al de conclusie getrokken dat kinderen met een gerust hart naar school kunnen worden gestuurd. 'Het is heel fijn dat Denemarken ons is voorgegaan en dat we daar nu zien dat er na een maand geen effect is op het aantal coronabesmettingen door het heropenen van de scholen. Dat is ook voor Nederland hoopgevend', zegt Bruijning.

Beluister ook | Denemarken ziet coronavirus verzwakken ondanks versoepelen maatregelen

Geen verspreider

De studie in Nederland was nog niet af. Maar in de tussentijd zijn er in de literatuur ook studies verschenen uit andere landen, die een soortgelijk onderzoek deden naar de verspreiding van het coronavirus door kinderen. 'Daarin kwam ook steeds weer het beeld naar boven dat kinderen eigenlijk vrijwel nooit de verspreider van het virus zijn.' Hoe jonger de kinderen, hoe minder kans ze hebben om met het virus besmet te raken. Bij tieners lijkt het patroon van besmettingen wel meer op dat bij volwassenen.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Scholen open

De scholen in Nederland zijn voor ongeveer 50 procent open. Dat had misschien wel 100 procent kunnen zijn. 'Ook omdat we in Nederland kort zitten voor we moeten weten hoe we hier in september mee moeten omgaan. We zitten nu duidelijk in een fase van de epidemie waarbij het aantal nieuwe besmettingen echt heel laag is in Nederland. Dit was wel een goed moment geweest om te bekijken hoe we hiermee kunnen omgaan.' Als het aan Bruijning ligt zouden de basisscholen per 1 juni weer helemaal open kunnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen