Opschalen reguliere zorg verloopt moeizaam voor ziekenhuizen
De grootste piek van de coronacrisis ligt achter ons en toch verloopt het opschalen van de reguliere zorg moeizaam. De capaciteit is in veel gevallen nog lang niet op het niveau van vóór de crisis, zo blijkt uit navraag door BNR bij dertien grote en middelgrote ziekenhuizen.
Alle ziekenhuizen geven aan de reguliere zorg op te schalen, wat opvalt zijn de grote verschillen. Een deel van de ziekenhuizen is nog helemaal niet klaar voor de toestroom van grote groepen patiënten bij wie de zorg is uitgesteld. Zij hebben de handen vol aan coronapatiënten. Andere ziekenhuizen zijn verder, maar zelfs in de meest gunstige gevallen ligt de capaciteit van de reguliere zorg slechts op de helft van het niveau van voor corona. En die situatie zal voorlopig niet veranderen, verwachten de ziekenhuizen.
Opschalen lastiger dan afschalen
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, waar de eerste Nederlandse coronapatiënt werd opgenomen, heeft nog altijd veel medewerkers nodig voor de behandeling van coronapatiënten. Volgens het ziekenhuis is opschalen veel lastiger dan afschalen. Dat geldt ook voor het St. Antonius Ziekenhuis, met onder meer locaties in Utrecht. Daar wordt in de eerste fase van opschalen minder dan de helft van de OK-capaciteit gebruikt. De komende weken start het ziekenhuis pas met het inlopen van een deel van de achterstanden.
Beluister ook | Helder! Hoe worden de coronakosten uiteindelijk betaald?
En ook in het UMC Utrecht, Amsterdam UMC en Rijnstate Ziekenhuis is slechts een kwart van de reguliere zorg opgestart. Een deel van de operatiekamers kan ook nu nog niet worden gebruikt. De ziekenhuizen geven aan dat de verplichte anderhalve meter afstand ervoor zorgt dat ook de komende tijd minder patiënten tegelijkertijd geholpen kunnen worden. Daardoor duurt het nog wel even voordat ze de opgelopen wachtrijen hebben ingelopen.
Verschillen
Een aantal ziekenhuizen slaagt er beter in om de reguliere zorg op te pakken. Bij onder meer het Meander Medisch Centrum, Radboudumc, Ziekenhuisgroep Twente, UMC Groningen en het Isala Ziekenhuis is de reguliere zorgt inmiddels opgeschaald naar ongeveer de helft van de capaciteit. Maar ook zij zijn nog lang niet op het niveau van voor de corona-uitbraak.
Beluister ook | BNR Beter | Kan de zorg een tweede golf aan?
De verschillen tussen de ziekenhuizen wordt deels veroorzaakt doordat het aantal coronapatiënten sterk verschilt. In het ene ziekenhuis legt dat een veel groter beslag op de capaciteit dan in het andere. Daarom lukt het sommige ziekenhuizen wat sneller om op te schalen.
BNR deed navraag bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Erasmus MC, Radboudumc, Meander Medisch Centrum, Medisch Spectrum Twente, St. Antonius Ziekenhuis, Rijnstate Ziekenhuis, Ziekenhuisgroep Twente, UMC Groningen, UMC Utrecht, Isala, Amsterdam UMC en het Deventer Ziekenhuis.