Gezondheid19 mei '20 06:22Aangepast op 19 mei '20 09:07

'Basisscholen moeten vanaf juni weer volledig open'

Auteur: BNR Webredactie

Basisscholen moeten vanaf 2 juni weer volledig hun deuren openen. Daartoe roepen ouders en kinderopvangcentra op in een brief aan het kabinet.

Gjalt Jellesma, voorzitter van Ouderorganisatie Boink,
Gjalt Jellesma, voorzitter van Ouderorganisatie Boink, (ANP / Phil Nijhuis)

'Het onderwijs trapt op de rem omdat ze bezorgd zijn. Maar er is echt geen greintje bewijs dat het risicovol is om met kinderen om te gaan, ook als je ze niet op 1,5 meter afstand houdt', zegt Gjalt Jellesma, voorzitter Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK). Hij wijst op de duizenden medewerkers die de afgelopen weken zijn ingezet in de noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen. 'Daartoe behoort de grootste risicogroep: zorgmedewerkers. En toch heeft dat nergens geleid tot grote corona-uitbraken.'

Werk combineren lastig

Een deel van de leerlingen gaat halve dagen naar school. Ouders komen in de knel omdat ze tijdens werktijd hun kinderen moeten ophalen. 'Bedrijven willen opschalen, hun gemiste omzetten inhalen. Dat lukt niet als je medewerkers van en naar de kinderopvang moeten rijden', zegt Emmeline Bijlsma, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang.

Beluister ook | BOinK opent meldpunt voor compensatie ouders zonder toeslag

Uit een eerdere peiling van de PO-Raad, de koepel van basisschoolbesturen, komt naar voren dat ruim 90 procent van de scholen gewoon hele dagen lesgeeft. 'Ik ben niet zo onder de indruk van onderzoeken die door de PO-Raad zelf zijn uitgevoerd. Het is de slager die zijn eigen vlees keurt', reageert Jellesma. Volgens hem hanteert een groter aantal scholen halve schooldagen of sterk afwijkende openingstijden. Hij baseert zich op signalen van onder meer ouders.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Achterstanden

Bijlsma van Brancheorganisatie Kinderopvang wijst op nog een ander probleem: kinderen bouwen een achterstand op omdat ze deels thuiszitten. 'Het is ons onduidelijk wat scholen willen. Het helpt als ze zich harder uitspreken. Het kabinet neemt dat mee in zijn besluit, maatschappelijke consequenties wegen steeds zwaarder.'

De PO-Raad laat weten het besluit van de experts van het Outbreak Mangement Team af te wachten en de boel niet extra onder druk te willen zetten. De koepel onthoudt zich van verdere commentaar.

Gerelateerde artikelen