Gezondheid25 mei '20 17:07Aangepast op 25 mei '20 17:27

Schouten eist hervormingen van slachterijen, dreigt met sluitingen

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn grote zorgen over coronabrandhaarden in de vleessector, na een grote uitbraak bij een slachterij in Groenlo, in de Achterhoek. Minister Schouten van Landbouw dreigt slachthuizen te sluiten. De sector moet extra maatregelen nemen, en zorgen voor betere arbeidsomstandigheden.

Sluiten

Als slachterijen hun werknemers niet beter beschermen tegen het coronavirus, dreigt minister Schouten ze te sluiten. Uiterlijk morgenavond moeten de slachthuizen een goed plan op tafel leggen om extra uitbraken te voorkomen. Doen ze dat niet, dan moeten ze dicht.

De minister sprak met onze Haagse verslaggever Sophie van Leeuwen. 'We hebben op 23 maart al een brief gestuurd naar de slachthuizen. We hebben de slachterijen meerdere keren daarop aangesproken. We gaan nu de GGD vragen om alle medewerkers van de slachterijen te testen om een overzichtelijk beeld te krijgen over of het wijdverspreid is. De slachterijen moeten nu gaan aantonen dat zij hun verantwoordelijkheid echt nemen', zegt minister Schouten van Landbouw.

Lees ook | Mens mogelijk door nerts besmet met coronavirus

Vion

Vorige week werd een slachthuis van vleesverwerker Vion in Groenlo gesloten, toen een groot deel van het personeel besmet bleek met het coronavirus. Schouten wil weten of andere slachterijen net zo hard zijn getroffen.

Tweede Kamer

Vandaag was er ook een debat in de Tweede Kamer over de omstandigheden van arbeidsmigranten. Het is volkomen terecht dat minister Schouten slachthuizen wil sluiten die niet genoeg doen om hun werknemers te beschermen tegen het coronavirus. Dat zegt Gijs van Dijk van de PvdA. 'Het is heel zorgelijk wat daar gebeurt. Mensen worden als beesten behandeld, in busjes vervoerd en dat terwijl we met een coronacrisis zitten.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Image
(ANP Vincent Jannink)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen