Gezondheid27 mei '20 10:00Aangepast op 2 jun '20 22:45

LIVEBLOG mei

Auteur: BNR Webredactie

VOLG HIER DE ACTUELE ONTWIKKELINGEN ROND DE CORONACRISIS IN DE LIVEBLOG

Hieronder vind je de updates rond de coronacrisis tot de laatste week van mei.

23:50 | De regio Parijs maakte tijdens de corona-pandemie 300 miljoen euro vrij om honderden kilometers fietspad aan te leggen, in de hoop dat de Fransen de tweewieler nemen in plaats van het openbaar vervoer. Het fietspadennetwerk werd mede bedacht door de 'Nederlandse Parijzenaar' Stein van Oosteren. Op sommige plekken bleek de veiligheid nog ver te zoeken...

23:00 | Studentondernemers zitten in de problemen als gevolg van de coronacrisis. Omdat ze naast ondernemer ook student zijn, maken de ondernemers geen aanspraak op financiële steun. De overheid wijst studentondernemers door naar de studielening. Dat terwijl andere ondernemers in principe gratis geld krijgen. De PvdA en SP maken zich er boos over in Kamervragen en ook de Landelijke Studenten Vakbond begrijpt niet waarom deze ondernemers geen steun krijgen.

20:30 | Als de politiek besluit te snijden in de fiscale tegemoetkomingen voor zzp’ers, wordt het onmogelijk een financiële buffer op te bouwen, waarschuwen de zelfstandigenorganisaties Zelfstandigen Bouw, Solopartners en Beroeps Organisatie Kunstenaars. Volgens hen heeft de coronacrisis aangetoond dat zzp’ers een buffer bitter hard nodig hebben. Maar in een recent rapport staan juist suggesties om te snijden in de fiscale voordelen voor zelfstandigen.

17:45 | De Oostenrijkse bondspresident Alexander van der Bellen is met zijn vrouw betrapt door de politie toen zij na het extra vroege sluitingsuur nog in een Weens café zaten te drinken. De president bevestigde dat aan de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung en bood zijn verontschuldigingen aan.

Ook de politie bevestigt het voorval. Volgens Van der Bellen waren hij en zijn vrouw de tijd uit het oog verloren toen ze aan het praten waren. De echtelieden werden, met de drankjes nog op tafel, om 00.20 uur op een terras betrapt toen de politie een horecazaak controleerde. Die zaak was al officieel gesloten.

Vanwege de corona-uitbraak moeten Oostenrijkse restaurants en café's uiterlijk om 23.00 uur sluiten. Overtreding van die regel kan bestraft worden met een boete tot maar liefst 30.000 euro.

17:20 | Zeventig Spanjaarden met het nieuwe coronavirus zijn afgelopen 24 uur overleden, meldt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. Daarmee is het dagelijkse dodental in Spanje weer gestegen, nadat er zaterdag nog voor het eerst in tijden minder dan 50 nieuwe doden werden gemeld.

17:10 | Coronamedicijn Remdesivir van farmaceut Gilead Sciences lijkt vooral te werken bij minder zware gevallen van corona. Volgens een nieuw onderzoek zouden met name patiënten die niet afhankelijk zijn van bijvoorbeeld beademingsapparatuur ermee gebaat zijn.

Een studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine wijst uit dat patiënten over de gehele linie wel vier dagen sneller lijken te genezen na behandeling met het middel, afgezet tegen een placebogroep. Ook zou de kans op overleving erdoor toenemen.

Maar de onderzoekers merken ook op dat de verschillen niet statistisch significant zouden zijn. Dat zou betekenen dat niet duidelijk is of het middel echt werkt. "Gezien de hoge mortaliteit ondanks het gebruik van Remdesivir, is het duidelijk dat behandeling met een antiviraal middel alleen niet voldoende zal zijn", concluderen de wetenschappers verder.

16:10 | Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 223, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 4 minder dan zaterdag.

Er liggen daarnaast 499 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 6 minder dan zaterdag. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: 'De overall bezetting op de ic is momenteel laag. Een teken dat de overige zorg traag op gang komt. Het aantal Covid-patiënten buiten de ic neemt momenteel snel af.'

15:00 | De Amerikaanse economie wordt ongekend hard geraakt door de coronacrisis en het herstel gaat waarschijnlijk langer duren dan gedacht. Dat zeggen economen van de bank JPMorgan. Ze denken dat de werkloosheid in de grootste economie van de wereld in het eerste kwartaal volgend jaar nog boven de 10 procent zal liggen.

Door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan zijn afgelopen tijd veel bedrijven gesloten en werd personeel massaal op straat gezet. In april steeg de werkloosheid in de Verenigde Staten tot ongeveer 15 procent. De totale uitkeringsaanvragen in de afgelopen twee maanden komen ongeveer overeen met alle aanvragen tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig.

13:55 | Het RIVM meldt dat vandaag 11 personen overleden zijn als gevolg van het coronavirus. Het totale aantal corona-doden komt daarmee op 5.822. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 13 waardoor het totale aantal personen dat opgenomen (is geweest) naar 11.672 stijgt. Ten slotte zijn mensen 172 positief getest voor corona waarmee het aantal besmettingen op 45.236 komt.

10:05 | In Rusland zijn in 24 uur tijd 153 sterfgevallen geregistreerd die worden toegeschreven aan het nieuwe coronavirus. Het is weer het hoogste aantal doden in een etmaal dat tot dusver in Rusland is geteld.

In totaal zijn er een relatief laag aantal patiënten overleden in het land van ruim 145 miljoen inwoners. Van de 344.000 coronapatiënten zijn er 3541 overleden. In de afgelopen 24 uur zijn er 8600 patiënten bijgekomen. Er wordt veel getest op het virus. Het epicentrum van de verspreiding van het uit China afkomstige virus is Moskou. Het zou daar vanuit Italië terecht gekomen zijn. Ongeveer een derde van alle Russen met deze besmetting is al genezen.

05:00 | Het geregistreerde dodental door het coronavirus in Duitsland is het afgelopen etmaal met 31 gestegen tot 8247. Dat zijn er 11 minder dan een dag eerder, blijkt uit cijfers van het Robert Koch-Institut (RKI). Het aantal vastgestelde besmettingen steeg met 431 en staat op 178.281. Een dag eerder steeg dat aantal nog met 638.

In heel Duitsland waren zaterdag betogingen tegen de coronamaatregelen. Het ging volgens Duitse media veelal om kleine bijeenkomsten die zonder noemenswaardige incidenten verliepen. In Berlijn waren enkele tientallen demonstraties aangemeld en waren 1100 agenten opgetrommeld om alles in goede banen te leiden. In de Duitse hoofdstad protesteren al twee maanden groepjes mensen tegen inperking van de grondrechten vanwege de coronamaatregelen. Onder de tegenstanders bevinden zich veel complotdenkers en rechts-populistische betogers.

04:00 | Dominic Cummings, de voornaamste strateeg en adviseur van premier Boris Johnson, ontkent nog een tweede autotocht van ruim 400 kilometer te hebben gemaakt, terwijl hij net als alle andere Britten geacht werd thuis te zitten. Dat schrijft the Telegraph. Cummings noemt een eerder bericht van The Daily Mirror, dat hij op 19 april is gezien in de buurt van Durham, waar zijn ouders wonen, 'volkomen onjuist'.

03:30 | De islamitische vastenmaand ramadan zit erop. Moslims over de hele wereld, onder wie honderdduizenden in Nederland, mogen overdag weer eten, drinken en roken. Het einde van het vasten vieren ze zondag met Eid al-Fitr, ook wel het Suikerfeest genoemd.

Normaal gesproken is het Suikerfeest een groot feest vol lekkernijen, cadeaus en bezoekjes aan familieleden en vrienden. Door het coronavirus is dat dit jaar niet mogelijk. Moslimorganisaties hebben hun achterban opgeroepen om het feest thuis in kleine kring te vieren. Bovendien zijn veel moskeeën nog dicht. Ook tijdens de ramadan konden moslims niet naar de moskee en drongen imams erop aan om 's avonds binnen te blijven na het verbreken van het vasten.

02:50 | In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1227 coronadoden geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het dagelijkse dodental ligt lager dan een dag eerder, toen 1260 inwoners als gevolg van het coronavirus overleden.

Volgens de meest recente cijfers zijn in de VS sinds het begin van de corona-uitbraak 97.048 mensen gestorven aan het virus. Dat is het hoogste dodental ter wereld. In het land zijn tot dusver ruim 1,6 miljoen besmettingen vastgesteld.

00:40 | The New York Times heeft de voorpagina van zondag geheel gevuld met de namen, leeftijden, korte beschrijvingen en woonplaatsen van duizend Amerikanen die de afgelopen tijd zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De krant komt met het eerbetoon vanwege het naderen van de grens van 100.000 coronadoden in het land. 'Amerikaanse sterfgevallen naderen de 100.000, een ontelbaar verlies', kopt het medium.

Zaterdag 23 mei

18:50 | Het dodental door besmetting met het coronavirus is de voorbije 24 uur in het Verenigd Koninkrijk met 282 toegenomen. Dat heeft een regeringsfunctionaris zaterdag bekendgemaakt tijdens de gebruikelijke briefing in Downing Street. Volgens de media overleed onder anderen een meisje van 12. Zij tobde al voor er sprake was van een coronacrisis met haar gezondheid.

18:35 | De dalende tendens in het aantal sterfgevallen door toedoen van het coronavirus zet door in Italië. De autoriteiten meldden zaterdag 119 nieuwe doden. Het totaal kwam daarmee op 32.735. Alleen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië telden tot dusver meer mensen die overleden aan corona.

De afgelopen 24 uur kwamen er 669 bevestigde Covid-19-patiënten bij, iets meer dan vrijdag. Sinds de uitbraak hebben nu bijna 330.000 Italianen de ziekte onder de leden gehad of zijn nog steeds ziek. Bijna 58.000 mensen hebben nog medische behandeling nodig, van wie er 572 op de intensive care liggen. De strenge maatregelen om de verspreiding van het virus te beteugelen zijn recent versoepeld.

18:00 | Thaise wetenschappers zijn zaterdag begonnen met het testen van een coronavaccin op apen na succesvolle proeven met muizen. Dat heeft de minister van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie zaterdag bekendgemaakt. Suvit Maesincee zei te hopen in september de eerste positieve resultaten van de tests op primaten te kunnen melden. Hij benadrukte dat als het middel werkt het ten goede zal komen aan alle mensen waar ook ter wereld en niet alleen aan de Thaise bevolking. Het Thaise vaccin, een van de ruim honderd die wereldwijd in ontwikkeling zijn, zal naar verwachting pas op zijn vroegst volgend jaar in productie kunnen worden genomen.

17:50 | Het dodental door besmetting met het coronavirus is de voorbije 24 uur in het Verenigd Koninkrijk met 282 toegenomen. Dat heeft het een regeringsfunctionaris zaterdag bekendgemaakt tijdens de gebruikelijke briefing in Downing Street.

Sinds de uitbraak zijn in de Britse ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen nu 36.675 geregistreerde patiënten overleden aan Covid-19. Hoopgevend is de dalende tendens van de afgelopen week, aldus de autoriteiten.

17:45 | Bij kampeer-en outdoorwinkels is een run ontstaan op schuurtentjes, chemische toiletten en mobiele douches, meldt consumentenprogramma Kassa zaterdag. Door deze zaken in te slaan, voorkomen kampeerders dat ze gebruik hoeven te maken van de sanitaire gebouwen op campings. Deze zijn nog gesloten tot 1 juli wegens het coronavirus.

Kassa deed navraag bij winkelketens Decathlon en de Vrijbuiter. Die laatste meldt dat de verkoop van chemische toiletten is vervijfvoudigd en dat ook schuurtentjes en douchezakken de deur uitvliegen. De schuurtentjes zijn een soort opslagtentjes, waarin dan een eigen sanitaire plek ingericht kan worden. Ook de douchezak is zeer in trek.

17:15 | In totaal 36.000 personen op Aruba zijn geholpen door de financiële steun die Nederland heeft gegeven om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat heeft minister-president Evelyn Wever-Croes bekend gemaakt. Op Aruba wonen 106.000 mensen, wat betekent dat ongeveer één op de drie inwoners is geholpen.

16:35 | In heel Duitsland hebben zaterdag betogingen plaatsgevonden tegen de coronamaatregelen. Het ging volgens Duitse media veelal om kleine bijeenkomsten die zonder noemenswaardige incidenten verliepen. In Berlijn waren enkele tientallen demonstraties aangemeld en waren 1100 agenten opgetrommeld om alles in goede banen te leiden.

LIVE UPDATES

16:25 | Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 227, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 25 minder dan vrijdag.

Er liggen daarnaast 505 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 24 meer dan een dag eerder. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: 'We zien dat de daling van het aantal Covid-patiënten op de ic, zoals verwacht, verder doorzet. Het aantal nieuwe Covid-ic-opnames per dag is momenteel erg laag. Daarmee krijgen we steeds meer ruimte voor het hervatten van de andere zorg.'

15:05 | Buitenlandse toeristen kunnen vanaf juli weer naar Spanje. Premier Pedro Sanchez zei dat zaterdag tijdens een persconferentie. Wel moet aan veiligheidsvoorwaarden worden voldaan, zei de regeringsleider. Ábalos zei dat de autoriteiten voorbereidingen treffen om het toerisme te controleren en in goede banen te leiden.

13:55 | Het RIVM meldt dat vandaag 23 personen overleden zijn als gevolg van het coronavirus. Het totale aantal corona-doden komt daarmee op 5.811 . Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 10 waardoor het totale aantal personen dat opgenomen (is geweest) naar 11.659 stijgt. Ten slotte zijn mensen 176 positief getest voor corona waarmee het aantal besmettingen op 45.064 komt.

13:50 | Voorafgaand aan een demonstratie tegen de lockdown en de geldende coronaregels zaterdagmiddag in Eindhoven heeft de politie een demonstrant opgepakt. Dat gebeurde zaterdagochtend in Limburg op last van het Openbaar Ministerie. De man wordt verdacht van opruiend gedrag, aldus de politie.

13:45 | De GGD Brabant-Zuidoost is zaterdag begonnen met uitvoeren van coronatests bij mensen die afgelopen tijd werkzaam waren bij een varkensslachthuis in Helmond. Twee op deze locatie in Helmond werkzame keurmeesters en een dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werden eerder positief getest op Covid-19.

Het gaat om circa vijftig mensen, onder wie NVWA-dierenartsen en hun assistenten van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS). De tests worden afgenomen in de teststraat van GGD Brabant Zuidoost in Eindhoven. "De mensen hebben zich vrijwillig aangemeld. Zij zijn overigens allemaal klachtenvrij en mogen dus gewoon aan het werk", aldus een woordvoerster van de GGD.

13:40 | De wereldberoemde musea in Vaticaanstad gaan op 1 juni weer open voor het publiek. Bezoekers moeten wel afstand bewaren, mondkapjes dragen en hun temperatuur laten opnemen voordat ze naar binnen mogen, maakten de instellingen zaterdag bekend. Entreebewijzen kunnen alleen van tevoren online worden gekocht.

12:50 | De FNV noemt het plan van werkgeversorganisaties om transitievergoedingen voor ontslagen werknemers in getroffen sectoren af te wentelen op de overheid 'absoluut onbespreekbaar en de wereld op zijn kop'. Vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV zegt dat het voorstel nog eens bovenop het plan komt om de ontslagboete uit de nieuwe, aangepaste NOW-regeling te schrappen, waartegen de vakbond zich hevig verzet. 'Het lijkt voor de werkgevers wel rupsje-nooit-genoeg. Dit gaat nooit gebeuren. Zo betalen de werknemers via hun eigen belastingen ook nog eens hun eigen ontslagvergoeding', zegt ze.

12:30 | In Frankrijk kunnen onder voorwaarden kerken en andere gebedshuizen weer openen voor diensten. Het is wel de bedoeling dat de gelovigen een mondmasker dragen en afstand bewaren. In alle kerken, moskeeën en synagoges moet er ten minste één persoon zijn belast met het toezicht en die moet erover waken dat er niet te veel mensen tegelijk aanwezig zijn.

12:17 | Het aantal nieuwe besmettingsgevallen met het coronavirus in België is voor de derde dag op rij gestegen. Zaterdag meldden de autoriteiten 299 nieuwe besmettingen te hebben geconstateerd. Vrijdag waren dat er 276 en donderdag 252. Het totale aantal bevestigde besmette personen ligt op 56.810.

De afgelopen 24 uur zijn er 34 patiënten opgenomen in ziekenhuizen, op de ic's daalde het aantal mensen met 9. Het Crisiscentrum meldde 25 nieuwe sterfgevallen. Van hen overleden 15 mensen in het ziekenhuis en 10 in woonzorgcentra. Het totaal aantal coronadoden komt daarmee op 9237.

In de ziekenhuizen liggen momenteel 1388 coronapatiënten. Op intensivecareafdelingen worden 259 patiënten verzorgd, 149 van hen liggen aan de beademing. De afgelopen 24 uur mochten 32 mensen het ziekenhuis verlaten. Sinds 15 maart zijn 15.155 patiënten genezen verklaard en uit ziekenhuizen ontslagen.

12:15 | Wie naar het Verenigd Koninkrijk wil reizen, moet twee weken in quarantaine. Met die nieuwe maatregel wil de Britse regering verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. 'Luchtvaartmaatschappijen zijn woest', zegt correspondent Lia van Bekhoven.

11:50 | Een breed ondernemersoffensief wil dat de overheid ook de kosten voor ontslag gaat vergoeden. MKB-Nederland zegt in gesprek te zijn met het kabinet over een breder plan voor onder andere de transitievergoeding voor sectoren in nood, meldt De Telegraaf.

Ook de horeca, retail en ondernemersorganisatie ONL bevestigen dat de wens op tafel ligt om de transitievergoeding te compenseren.

Ruim een derde van de Nederlanders wil na de coronacrisis vaker met eigen vervoer gaan reizen in plaats van met het openbaar vervoer. De fiets of e-bike wordt het vaakst genoemd als alternatief, gevolgd door de auto. Dat meldt de ANWB op basis van een eigen onderzoek.

11.20 | Er moet een einde komen aan de situatie dat een werkgever tegelijkertijd huisbaas is. Dit stelt vakbond FNV. Met name in het geval van arbeidsmigranten moet ingegrepen worden, vindt de vakbond. Niet alleen is er soms sprake van ronduit schrijnende situaties, arbeidsmigranten die dicht op elkaar gepakt wonen zijn sneller vatbaar voor een virus als het coronavirus.

10:20 | Een topadviseur en vertrouweling van de Britse premier Johnson, Dominic Cummings, ligt in Britse media onder vuur. Hij heeft op het hoogtepunt van het gevreesde virus met griepverschijnselen honderden kilometers door Engeland gereden om in quarantaine te gaan. Cummings geldt als een van de machtigste mensen in het regeringscentrum in Downing Street.

10:00 | Vrijdag startte het Chinese Volkscongres, de jaarlijkse zitting van het voltallige Chinese parlement. Opmerkelijk was dat ditmaal geen economische doelen werden gesteld vanwege het coronavirus en de onzekere wereldhandel. 'China wil wel negen miljoen banen scheppen', zegt BNR-correspondent Anouk Eigenraam vanuit Beijing.

06:55 | Het geregistreerde dodental door het coronavirus in Duitsland is met 42 gestegen tot 8216. Dat zijn er 15 meer dan een dag eerder, blijkt uit cijfers van het Robert Koch-Institut (RKI). Het aantal vastgestelde besmettingen steeg met 638 en staat op 177.850. Een dag eerder steeg dat aantal nog met 460.

05:45 | Autoverhuurbedrijf Hertz, dat zwaar getroffen is door de coronacrisis, heeft faillissement aangevraagd in de Verenigde Staten en Canada. Dat heeft het bedrijf vrijdag (lokale tijd) bekendgemaakt.

'De impact van Covid-19 op de vraag naar reizen was zo plotseling en dramatisch en veroorzaakte een abrupte daling van de inkomsten van het bedrijf en op toekomstige boekingen', schrijft Hertz in een persbericht. De faillissementsaanvraag is niet van toepassing op de belangrijkste regio's, waaronder Europa, Australië en Nieuw-Zeeland, waar het bedrijf actief is.

05:20 | Het kabinet heeft vakbonden FNV, CNV en VCP deze week zwaar teleurgesteld door de ontslagboete niet meer op te nemen in het nieuwe steunpakket aan ondernemers. Die klap is voor de vakbeweging zo hard dat dit druk legt op een heel ander dossier: de uitwerking van het nieuwe pensioenstelsel. Dat zeggen twee ingewijden tegen Trouw.

04:00 | China heeft zaterdag voor het eerst nul nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld sinds het in januari begon met het bijhouden ervan. Het longvirus stak eind vorig jaar voor het eerst de kop op in de Chinese stad Wuhan, maar sinds de piek in februari is het aantal nieuwe gevallen sterk afgenomen. Het virus lijkt in China nu grotendeels onder controle.

Het officiële dodental in het land van 1,4 miljard mensen ligt op 4634, ruim onder het aantal dodelijke slachtoffers in veel kleinere landen. Volgens de autoriteiten zijn 84.081 Chinezen besmet geraakt. Er is echter twijfel gerezen over de betrouwbaarheid van de Chinese cijfers en de Verenigde Staten betwijfelen zeer of Peking alle informatie met de internationale gemeenschap heeft gedeeld.

03:40 | Een breed ondernemersoffensief wil dat de overheid ook de kosten voor ontslag gaat vergoeden. MKB-Nederland zegt in gesprek te zijn met het kabinet over een breder plan voor onder andere de transitievergoeding voor sectoren in nood, meldt De Telegraaf. Ook de horeca, retail en ondernemersorganisatie ONL bevestigen dat de wens op tafel ligt om de transitievergoeding te compenseren. Aanpassingen aan de 1,5 metereconomie leiden her en der tot reorganisaties, waarbij ondernemers vrezen alsnog over de kop te gaan door hoge ontslagvergoedingen.

02:50 | In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1260 coronadoden gerapporteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het dagelijkse dodental ligt fractioneel hoger dan een dag eerder, toen er 1255 doden als gevolg van het coronavirus werden geregistreerd. Volgens de meest recente cijfers zijn in de VS sinds het begin van de corona-uitbraak 95.921 mensen overleden aan het virus. Dat is het hoogste dodental ter wereld.

01:45 | Niemand weet wie de twee noodhospitalen bekostigt die eind maart in alle haast werden opgebouwd in het Rotterdamse Ahoy en Maastrichtse MECC. De bouw van de noodziekenhuizen werd niet gesteund door de andere zorginstellingen in de regio’s en daarom zeggen de zorgverzekeraars dat zij er niet voor betalen. In beide noodziekenhuizen heeft geen patiënt gelegen. De kosten worden geschat op 14 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw, De Limburger en Vers Beton.

00:55 | Het aantal mensen in Brazilië dat besmet is met het coronavirus is de afgelopen 24 uur gestegen met circa 20.000 en bedraagt nu ruim 330.000. Daarmee neemt het Zuid-Amerikaanse land wereldwijd plek 2 in qua besmettingen. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer ziektegevallen, bijna 1,6 miljoen.

Het afgelopen etmaal zijn ruim duizend Brazilianen overleden aan de gevolgen van de longziekte. Sinds het begin van de uitbraak stierven 21.048 inwoners, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Het werkelijke aantal geïnfecteerden en doden ligt vermoedelijk veel hoger, omdat het land pas laat is begonnen met testen.

Vrijdag 22 mei

17:50 | Deze week bracht veel slecht economisch nieuws. De werkloosheidscijfers schieten omhoog en intussen probeert het kabinet met een nieuwe pakket steunmaatregelen te redden wat er nog te redden valt. Hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen van de UvA denkt dat dat nieuwe pakket niet erg gaat werken: 'Het is een ongelukkig moment, ze mikken op het verkeerde probleem'.

17:45 | Het kan zomaar zijn dat - door de coronacrisis - de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar worden uitgesteld. En dat valt niet goed bij een groot deel van de Kamer. Forum-voorman Thierry Baudet vindt het een schandaal dat minister Ollongren het überhaupt overweegt. Ook de PvdA is tegen. 'Ik begrijp niet waarom ze twijfel zaait. Onnodig, het verkeerde signaal', zegt Tweede Kamerlid van de PvdA Attje Kuiken.

De deuren van Portugal staan ​​weer open voor toeristen, zei de minister van Buitenlandse Zaken van het land, Augusto Santos Silva, vrijdag. Portugal is een van de eerste Europese landen die bezoekers uit andere landen na versoepeling van de coronamaatregelen weer verwelkomt.

17:40 | Hydroxychloroquine en chloroquine werken niet tegen het coronavirus. Dat zeggen wetenschappers in een nieuw onderzoek dat vrijdag in het medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd. De medicijnen, die respectievelijk worden gebruikt tegen malaria en reuma, kwamen in het nieuws nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei hydroxychloroquine te nemen tegen het coronavirus. Die uitspraak leidde tot veel kritiek van doktoren en wetenschappers.

In The Lancet zeggen onderzoekers dat de middelen geen effect hebben op Covid-19 patiënten. Het is zelfs zo dat de medicijnen juist een gevaar vormen voor de gezondheid van mensen. Zo kan hydroxychloroquine bijwerkingen zoals hartritmestoornissen veroorzaken. Het sterfterisico is ook groter bij gebruik van het medicijn.

16:45 | Renault zou failliet kunnen gaan als het autoconcern niet snel hulp krijgt om door de coronacrisis te kunnen komen. Dat heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd. De bewindsman werkt nog aan staatssteun, maar hij benadrukt dat Renault zelf ook met ingrepen zal moeten komen.

16:40 | Het wordt langzamerhand weer drukker op kantoor. Vorige week vrijdag waren er de meeste mensen op de zaak sinds Nederland half maart massaal thuis ging werken. Dat blijkt uit cijfers van Google. Die heeft locatiegegevens geanalyseerd van gebruikers met mobiele apparaten als smartphones.

Vorige week vrijdag waren nog altijd 35 procent minder mensen op hun werk dan begin februari. Maar het was wel het drukst op kantoor sinds de scholen half maart werden gesloten en de regering mensen opriep om waar mogelijk thuis te werken. Sinds vorige week maandag is al te zien dat meer mensen naar hun werk gaan. Op die dag gingen de basisscholen gedeeltelijk weer open.

16:30 | Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 252, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er drie minder dan donderdag. Er liggen daarnaast 481 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 46 minder dan woensdag.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "De tragere daling is vermoedelijk gerelateerd aan het weekendrooster tijdens Hemelvaart, waarbij ontslag van de ic gemiddeld later op de dag optreedt. We verwachten dat de daling verder door zal zetten richting de 150, medio volgende week."

16:00 | Booking.com maakt geen gebruik van het nieuwe noodpakket, NOW 2.0, dat tegemoetkomt in de loonkosten om banen te behouden. Het bedrijf oogstte veel kritiek wegens zijn aanspraak op overheidssteun. 'Er zal best NOW-schaamte zijn, maar ik denk dat het bedrijf de handen vrij wil hebben om te reorganiseren', zegt FD-journalist Hella Huck.

15:05 | Verpleegkundigenvakbond NU'91’ vreest de versoepeling van de coronamaatregelen. In Hart van Nederland waarschuwt Stella Salden van de vakbond dat zorgmedewerkers een tweede coronagolf nog niet aankunnen.

14:00 | Het RIVM meldt dat vandaag 13 personen overleden zijn als gevolg van het coronavirus. Het totale aantal corona-doden komt daarmee op 5.788. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 9 waardoor het totale aantal personen dat opgenomen (is geweest) naar 11.649 stijgt. Ten slotte zijn mensen 188 positief getest voor corona waarmee het aantal besmettingen op 44.888 komt.

13:55 | De coronalockdown in Madrid wordt maandag deels opgeheven. Dat hebben de Spaanse autoriteiten vrijdag bekendgemaakt. De terrassen in de hoofdstad gaan weer open en bijeenkomsten met maximaal tien mensen worden weer toegestaan.

12:45 | Het Openbaar Ministerie heeft in twee maanden 207 misdrijven in behandeling genomen die verband houden met het coronavirus. Het gaat vooral om hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak, zoals bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) of zorgmedewerkers. De verdachten beweerden in die gevallen besmet te zijn met het coronavirus.

12:30 | Hoe houden de bazen van de B.V. Nederland in deze coronacrisis met hangen en wurgen hun bedrijven aan de gang? Wat vinden zij van de crisisaanpak en hoe helpen zij hun klanten deze crisis door? Elke dag bespreekt BNR dat met één van deze bazen en vandaag is dat vicepresident Ground Operations in de Benelux en Scandinavië Erik Uljee van FedEx. Hij vertelt wat er bij hen gebeurde, toen de coronacrisis losbarstte. Uljee ziet tekenen van herstel.

12:00 | De buitengewone opsporingsambtenaren, de boa's, hebben hun handen vol aan het handhaven van de coronamaatregelen, sinds gisteren staken de Rotterdamse boa 's het uitdelen van boetes. Reden is dat de boa's betere uitrusting eisen omdat ze zich steeds minder veilig voelen op straat. 'De actie is geslaagd', zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse Boa Bond op BNR.

Het sterftecijfer was vorige week voor het eerst in maanden lager dan normaal. Er overleden ongeveer 2850 mensen, zo'n 200 minder dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Daarmee lijkt een einde te komen aan een periode waarin het aantal sterfgevallen duidelijk hoger was vanwege het nieuwe coronavirus. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

11:45 | Vakbond FNV wil een einde aan de situatie waarin werkgevers ook huisbaas zijn. Die combinatie leidt volgens de bond bij arbeidsmigranten tot schrijnende situaties. 'Dat het probleem zeer actueel is, zie je nu bij de slachterij in Groenlo. Daar hebben 45 arbeidsmigranten, die in grote groepen bij elkaar wonen, corona opgelopen', aldus FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga.

11:20 | In België zijn voor de tweede dag op rij weer meer dan tweehonderd nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus gerapporteerd. Het afgelopen etmaal waren het er 276, terwijl het er een dag eerder 252 waren. Het totale aantal bevestigde besmette personen staat op 56.511. In de ziekenhuizen liggen momenteel 1415 coronapatiënten. In 24 uur waren er 56 nieuwe opnames. De druk op de afdelingen intensive care neemt verder af. Er worden nu 268 patiënten behandeld op de ic, negen minder dan een dag eerder.

11:00 | De NS gaat krimpen en vraagt om overheidssteun om de coronacrisis te overleven. Het bedrijf verwacht tot 2025 een omzetverlies van 4,7 miljard euro te lijden. 'We gaan naar een kleinere NS', zegt directeur Bert Groenewegen Financiën van de NS tegen BNR.

10:50 | Het kabinet gaat onderzoeken of de verkiezingen van komend najaar en voorjaar kunnen doorgaan als het coronavirus dan nog niet is bedwongen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vraagt bij gemeenten na of stemlokalen wel ruim genoeg zijn om onderling 1,5 meter afstand te kunnen bewaren.

Ollongren sluit zelfs niet uit dat gemeentelijke herindelingsverkiezingen in de herfst en de Tweede Kamerverkiezingen van maart moeten worden uitgesteld. Zoals eerder in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje gebeurde. Al ziet ze nu geen reden om te denken dat dat nodig zal zijn en is die vraag "nu niet aan de orde". De Kamerverkiezingen zouden maximaal een jaar kunnen worden opgeschoven, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

10:40 | Nederland trok met Hemelvaartsdag massaal naar buiten en veel gemeentes moesten maatregelen nemen om mensenmassa's te voorkomen. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, de club van veiligheidsregio's - zag het met lede ogen aan en waarschuwde voor een 'zomer met beperkingen'. 'Er waren veel mensen op en rond het water', zegt burgemeester Chrys Larson van de gemeente Wijdemeren op BNR.

10:15 | De Britse detailhandelsverkopen zijn in april in recordtempo gedaald vanwege de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus. Volgens cijfers van het Britse nationale statistiekbureau kelderden de verkopen met ruim 18 procent ten opzichte van maart toen ook al een daling was te zien.

Het is de sterkste krimp sinds het begin van de metingen in 1988. Door de beperkende maatregelen waren veel winkels dicht en bleven mensen massaal thuis. De daling van de winkelverkopen in het Verenigd Koninkrijk was sterker dan economen hadden verwacht. Inmiddels worden de beperkende maatregelen in Verenigd Koninkrijk weer versoepeld. Daarnaast werd bekend dat het begrotingstekort van de Britse overheid in april is gestegen naar meer dan 61 miljard pond, omgerekend circa 69 miljard euro. Dat komt onder meer door uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen en regelingen voor bedrijven om werknemers op betaald verlof te sturen. Het tekort ligt daarmee bijna drie keer hoger dan de piek tijdens de financiële crisis. Om het tekort te financieren geeft de Britse overheid staatsleningen uit.

10:00 | Meer dan de helft van de bijna drie miljoen bedrijven in Nederland staat er financieel zwak tot zeer zwak voor. Dat blijkt uit navraag door BNR bij verschillende kredietverzekeraars. Dat betekent dat er nu meer bedrijven zijn met een gemiddeld tot een zeer hoog kredietrisico dan dat er ondernemingen zijn met een laag of geen risico. 'We verwachten dit jaar een stijging van 65 procent van het aantal faillissementen', zegt hoofd Acceptatie Edwin Kuhlman van kredietverzekeraar Atradius.

09:55 | Booking.com maakt geen gebruik van het nieuwe noodpakket, NOW 2.0, dat tegemoetkomt in de loonkosten om banen overeind te houden. Het de afgelopen jaren zeer winstgevende bedrijf kreeg flinke kritiek te verduren wegens zijn aanspraak op overheidssteun de afgelopen maanden. Dat meldt het FD.

09:50 | In Rusland zijn de afgelopen 24 uur 150 mensen bezweken aan het coronavirus. Het is de hoogste dagelijkse stijging sinds de corona-uitbraak in het land. Het officiële dodental staat hiermee op 3249. De autoriteiten melden 8894 nieuwe bevestigde gevallen, waardoor het totale aantal infecties op 326.448 komt. Rusland behoort wereldwijd tot de landen die het hoogste aantal besmettingen hebben gemeld.

09:25 | Het Verenigd Koninkrijk gaat een quarantaine invoeren voor mensen die vanuit het buitenland het land in willen. Dat heeft de minister voor Noord-Ierland Brandon Lewis tegen Sky News gezegd. Later vrijdag zal de minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel meer details bekendmaken.

08:00 | De Nederlandse bevolking slaagt er steeds minder goed in de anderhalve meter afstand te bewaren. Het aantal mensen dat zegt dat 'anderen zelden of nooit binnen een straal van anderhalve meter komen' is flink afgenomen. Dat concluderen het RIVM, GGD GHOR Nederland en de regionale GGD’en op basis van een tweede gedragsonderzoek. Vooral met familie en vrienden wordt het steeds minder nauw genomen met de anderhalve meter. 12 procent minder dan een maand geleden zegt zich aan de regels te houden met de mensen die ze liefhebben.

07:30 | Het Amerikaanse technologieconcern IBM zet het mes in het personeelsbestand vanwege moeilijkere marktomstandigheden door de coronacrisis. Het bedrijf wilde niet zeggen hoeveel banen precies komen te vervallen, maar bronnen zeggen tegen persbureau Bloomberg dat het om duizenden arbeidsplaatsen gaat, vooral in Noord-Amerika.

07:20 | De 600 medewerkers van slachterij Vion in Groenlo gaan twee weken thuis in quarantaine. Daartoe heeft de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland na overleg met de GGD besloten.

05:20 | Het geregistreerde dodental door het nieuwe coronavirus in Duitsland is met 27 gestegen tot 8174. Dat zijn dertig minder nieuwe overlijdensgevallen dan een dag eerder, blijkt uit cijfers van het Robert Koch Institut (RKI). Het aantal vastgestelde besmettingen steeg met 460 en staat op 177.212. Een dag eerder steeg dat aantal nog met 745. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn wil het aantal tests voor zorgmedewerkers snel verhogen. In Duitsland zijn de afgelopen weken veel maatregelen versoepeld, omdat het aantal nieuwe besmettingen gestaag minder wordt. Veel winkels en scholen zijn bijvoorbeeld weer open gegaan.

03:15 | In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1255 coronadoden gerapporteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het dagelijkse dodental is iets meer dan 300 sterfgevallen lager dan een dag eerder, toen er 1561 doden als gevolg van het coronavirus werden geregistreerd.

02:00 | Nu mensen die in de zorg werken zich makkelijker kunnen laten testen op het coronavirus, piekt het ziekteverzuim onder personeel in verpleeghuizen. Steeds meer zorgprofessional testen positief en moeten thuisblijven totdat ze beter zijn. Daardoor is er een tekort aan zorgmedewerkers, zegt Conny Helder van branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ in De Telegraaf.

01:50 | Curaçao gaat verder met het versoepelen van de maatregelen tegen het coronavirus. Zo geldt de avondklok vanaf vrijdag 22 mei van 00.00 uur tot 06.00 uur. Bijna twee maanden lang was de avondklok tussen 21.00 uur en 06.00 uur van kracht.

01:00 | De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei donderdag (lokale tijd) dat er geen bewijs is dat malariamedicijn hydroxychloroquine werkt tegen het coronavirus. Woensdag raadde hij Brazilianen aan het middel te gebruiken om te voorkomen dat ze het virus krijgen of om er van te genezen. De president bereikte donderdag een belangrijk akkoord in overleg met de gouverneurs van de 27 staten van Brazilië. De salarissen van alle ambtenaren worden tot het einde van het jaar bevroren, om zo geld te besparen in tijden van crisis. In Brazilië is de afgelopen 24 uur opnieuw een recordaantal mensen overleden aan het coronavirus. Zeker 1188 mensen overleden aan de gevolgen van het longvirus. Het geregistreerde dodental staat op 20.047. Het aantal nieuwe gevallen steeg met ongeveer 19.000 tot 310.087. Alleen in Rusland en de Verenigde Staten zijn meer besmettingen vastgesteld.

Donderdag 21 mei

18:00 | Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 255, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 20 minder dan woensdag.

Er liggen daarnaast 541 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 14 meer dan woensdag. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Als de daling in dit tempo doorzet is de verwachting dat we aanstaande maandag, twee weken na het versoepelen van de maatregelen, rond de 175 Covid-patiënten op de ic zitten. De daarmee ontstane ruimte is nodig voor het hervatten van de andere zorg."

Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 254 in Nederland, 20 minder dan woensdag, en 1 in Duitsland, net als woensdag het geval was.

Verpleegafdelingen van ziekenhuizen behandelen nu nog 911 coronapatiënten, 11 minder dan de voorgaande dag. De afgelopen 24 uur zijn er geen verplaatsingen geweest tussen de regio’s.

16:30 | Het is druk in parken en op weg naar het strand. In Amsterdam is een park ontruimd, in Noord-Holland lopen de toegangswegen naar de kust vol. Eerder op de dag stond er op het drukste moment al 70 kilometer file.

14:30 | In april organiseerde de overheid een appathon om met ‘slimme digitale oplossingen’ het coronavirus het hoofd te bieden. De Technoloog volgde het weekend met veel interesse. Zijn we als land in staat om constructief mee te denken met de ontwikkeling van een app? In De Technoloog een gesprek met één van de deelnemers aan de appathon, Ron Vrijmoet van DEUS. Spoiler alert: nee, daartoe is Nederland niet in staat.

Luister ook | Hoe de corona-app wél een succes kan zijn

14:00 | Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5775. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 27 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn 13 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus.

13:00 | De drukte op de wegen in Nederland neemt donderdag tegen het einde van de ochtend behoorlijk toe. Veel mensen zijn op Hemelvaartsdag op weg richting de stranden in Zeeland. Ook is er vrij veel verkeer op weg naar de kustplaatsen in de kop van Noord-Holland.

In Zeeland waren vanwege de maatregelen rond het coronavirus al maatregelen genomen. De Boulevards Evertsen, Bankert en De Ruyter in Vlissingen zijn gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voorzitter Jan Lonink van de Veiligheidsregio Zeeland besloot dat om te voorkomen dat de boulevards volstromen met bezoekers en mensen te weinig afstand van elkaar houden.

10:00 | De economie in de eurozone toont heel voorzichtig herstel. Dat meldt de Britse marktonderzoeker Markit. Eerder kwam Markit al met cijfers over Frankrijk en Duitsland, waaruit tekenen van herstel te zien waren, al blijft sprake van duidelijke economische krimp.

De onderzoekers waarschuwen wel dat er nog een zeer lange weg is te gaan voordat de Europese economie weer terug is op het niveau van voor de crisis en dat er dit kwartaal een zware economische neergang te zien zal zijn. Bedrijven blijven pessimistisch en bezorgd en er gaan nog steeds veel banen verloren door de crisis.

06:30 | Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus is wereldwijd de grens van 5 miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van persbureau Reuters. Met name Latijns-Amerika ziet het aantal nieuwe infecties stijgen. Van alle nieuwe infecties die eerder deze week werden gemeld, was ongeveer een derde afkomstig uit Zuid-Amerika. Daarmee is het continent Europa en de VS gepasseerd, die beiden goed waren voor iets meer dan twintig procent van de nieuwe gevallen. Brazilië is verantwoordelijk voor het gros van de Zuid-Amerikaanse besmettingen.

06:15 | Venlo en Roermond verwachten vandaag een grote toestroom van Duitsers. Traditioneel staat Hemelvaart in beide steden te boek als 'Duitse Dag', waarbij vele duizenden oosterburen komen winkelen in het Designer Outlet Center in Roermond en in Venlo.

Daar steekt de Veiligheidsregio donderdag een stokje voor wegens de coronacrisis. Het maximale aantal klanten dat het Outlet Center in Roermond binnen mag, is vastgesteld op 3000. Wordt het te druk, dan worden straten afgezet en winkels tijdelijk gesloten. Ook in de binnenstad van Venlo kunnen straten worden gesloten, net zoals parkeergarages, als de drukte te groot wordt.

06:00 | In Duitsland zijn in het afgelopen etmaal 745 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat meldt het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM. In totaal zijn nu 176.752 gevallen van het longvirus bekend bij de instanties, meldt het RKI. Sinds het begin van de coronapandemie zijn 8147 mensen in Duitsland overleden aan het virus. De afgelopen 24 uur werden er 57 nieuwe coronadoden geregistreerd.

Eerder deze week werd bekend dat meer dan 20.000 artsen en verplegers in Duitse ziekenhuizen en verpleeghuizen sinds midden april besmet zijn geraakt. Zij vormen daarmee meer dan 11 procent van alle coronagevallen in het land.

Woensdag 20 mei

19:00 | Ook met het tweede steunpakket zullen veel mkb-bedrijven de coronacrisis niet overleven, denkt MKB Nederland. Vooral de bedrijven in de getroffen sectoren krijgen het zwaar, omdat die veel meer kosten hebben gemaakt dan andere noodlijdende bedrijven.

18:10 | Een slachthuis van slachter en vleesverwerker Vion in Groenlo is per direct gesloten vanwege een uitbraak van het coronavirus, bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Van de 212 geteste medewerkers zijn er 45 positief getest op het longvirus. Alle positief geteste medewerkers en hun huisgenoten gaan twee weken in thuisisolatie.

18:00 | Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is gedaald tot 275, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er 18 patiënten minder dan gisteren. In Duitsland wordt nog maar één Nederlander met het coronavirus behandeld op de ic.

17:30 | Ondernemend Nederland is tevreden met het tweede steunpakket, maar is bang dat de partnertoets het voor veel kleine ondernemers en zzp'ers moeilijk maakt om uit de crisis te komen, zegt voorzitter Hans Biesheuvel.

16:45 | Het tweede corona-steunpakket voor het bedrijfsleven ziet er anders uit dan het eerste. Omdat de economie blijvend zal veranderen, gaat er nu vooral veel aandacht naar bedrijven, bleek bij de presentatie door de ministers Koolmees, Wiebes en Hoekstra.

15:45 | Premier Rutte roept jongeren op om hun school, buurthuis of sportclub te bestoken met oplossingen voor het 'nieuwe normaal' als die zelf te traag zijn met ideeën.

15:30 | De volksgezondheid gaat altijd voor de belangen van de veeteelt. Dat zegt minister Schouten naar aanleiding van het geval van een nerts die een mens heeft aangestoken met corona. Volgens Schouten houdt haar ministerie gevallen van zoönose sterk in de gaten.

15:00 | Het kabinet neemt in zijn nieuwe steunpakket te weinig maatregelen om sectoren die nu nog op slot zitten te helpen. Dat zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Die zijn wel blij zijn met de langere overheidssteun voor bedrijven. Ook het feit dat er meer ondersteuning is voor het voldoen van de vaste lasten, vinden zij positief.

14:15 | Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5748. In de afgelopen 24 uur heeft het RIVM 33 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. In Nederlandse ziekenhuizen zijn 14 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus.

14:10 | Het tweede corona-noodpakket dat na de ministerraad naar buiten is gebracht gaat zeker 13 miljard euro kosten. Het geld zal onder striktere voorwaarden worden verdeeld, maar wié profiteert van de nieuwe NOW-regeling of TOZO-regeling, krijgt een royalere hap uit de ruif.

13:48 | Het noodpakket is bittere noodzaak, zegt minister Wopke Hoekstra. Hij bevestigt dat het gaat om een regeling van 13 miljard euro. 'Het pakket is aan de ene kant royaler, maar aan de andere kant worden er meer voorwaarden in gesteld. De verwachting is dat er minder bedrijven gebruik van maken, ook omdat bepaalde sectoren alweer deels kunnen opstarten. Onze grootste zorg is niet de schatkist, maar de gezondheidszorg, de samenleving en de economie.'

13:44 | Scholing is essentieel, zegt Koolmees. 'Scholing werkt. Daarom gaat het project Nederland Leert Door in juli van start.' De TOZO-regeling kan tot eind augustus worden verlengd of aangevraagd. 'De regeling houdt vast aan de vermogenstoets, de levensvatbaarheid van de onderneming en de kostendelersnorm. Maar er verandert ook iets: het inkomen van de partner gaat meetellen voor het bepalen van de hoogte van de uitkering.'

13:40 | De meest recente cijfers laten niks aan de verbeelding over, zegt Wouter Koolmees. Het hoofddoel blijft hetzelfde, werkgelegenheid, maar de details veranderen. De verengde NOW-regeling komt met aanpassingen voor seizoensbedrijven. Een bedrijf dat in 2020 gebruikmaakt van NOW mag geen dividend of bonus uitkeren. De verlenging betekent een budgettair beslag van 10 miljard euro.'

13:35 | Het kabinet komt met een nieuw steunpakket van 13 miljard euro. Het pakket zal meer gericht zijn dan het eerste, zegt minister Eric Wiebes van Economische Zaken.

13:00 | Het is aannemelijk dat een mens door een nerts besmet is met het coronavirus. Dat zegt minister Carola Schouten. Eerder werd bekend dat het coronavirus bij nertsenfokkerijen in Noord-Brabant was aangetroffen. Nu lijkt het erop dat het virus van dier op mens is overgedragen.

12:40 | Door de coronacrisis zullen dit jaar minder nieuwe projecten voor duurzame energie worden gebouwd, zoals windmolens, zonneparken en andere installaties. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Het zou voor het eerst in twintig jaar zijn dat er een afname van de bouw van nieuwe duurzame energieprojecten in de wereld is te zien.

10:35 | Mensen die hun vakantie in rook zien opgaan en hun geld terug willen, hoeven van Brussel geen genoegen meer te nemen met een voucher. Maar diezelfde vouchers zijn juist cruciaal in de keten van vakantiereisboekingen, zegt Mattijs ten Brink, CEO van reisorganisatie Sunweb.

09:50 | Kom naar Zandvoort, maar gebruik je gezond verstand. Dat is de boodschap van de badplaats met het mooie weer van morgen op komst. Eerder ontmoedigde de gemeente een bezoek aan Zandvoort in deze coronatijden. In maart en april was het beleid in Zandvoort er juist op gericht om niet te aantrekkelijk te zijn voor bezoekers. Bij de toegangswegen stonden toen nog verkeersregelaars om auto's terug te sturen en de parkeerplekken waren gesloten.

09:30 | De middelbare scholen gaan na Pinksteren open, al wordt het een hele klus om ervoor te zorgen dat iedereen anderhalve meter afstand houdt. Tien procent van de scholieren is afhankelijk van het openbaar vervoer, zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad. Die heeft de grote regionale vervoerders gevraagd om straks zoveel mogelijk kinderen gewoon naar hun middelbare school te rijden.

09:10 | De horeca mag vanaf 1 juni weer open, bevestigde premier Mark Rutte gisterenavond tijdens de persconferentie over versoepeling van de coronamaatregelen. Maar dat heeft geen enkele zin als vandaag geen nieuw uitgebreid steunpakket wordt aangekondigd, vindt Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland.

08:40 | Minister Wopke Hoekstra gaat vandaag miljarden uitgeven. Het tweede corona-noodpakket wordt waarschijnlijk na de Ministerraad gepresenteerd en het is ook nog Verantwoordingsdag, de dag waarop Hoekstra zijn jaarverslag aanbiedt. Het uitgeven van die miljarden doet pijn, maar als je nu stopt met de noodmaatregelen zullen al binnen een paar dagen een heleboel mensen werkloos raken, zegt Hoekstra. 'En dat wil ik ten koste van alles voorkomen.'

08:10 | Een dashboard vol gegevens, data, waarden en statistieken moet het kabinet helpen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland sneller tegen te gaan, zo bevestigde minister Hugo de Jonge gisteren. En die gegevens kunnen van iedereen komen. 'Databronnen worden zoveel mogelijk openbaar en inzichtelijk voor ons', zegt privacyonderzoeker Brenno de Winter.

08:00 | 'Een enorme grote klap', noemt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen het banenverlies, dat vier keer zo groot is als ten tijde van de crisis van 2008. 'Je kunt hier rustig van een bloedbad spreken, denk ik. Je ziet ook dat mensen van boven de 25, voor wie de arbeidsmarkt minder vrijblijvend is, de werkloosheid is gestegen. Veel corona-effecten zijn het gevolg van het feit dat dat virus er nou eenmaal is.'

07:30 | Ruim 433.000 zzp'ers krijgen na 1 juni geen coronasteun meer. En dat komt doordat in de steunmaatregel voor zzp'ers - de TOZO-regeling - het inkomen van de partner wel mee gaat tellen. Volgens Roos Wouters van Werkvereniging een logisch gevolg van de onevenwichtige samenstelling van de partijen die de steunmaatregelen optuigen. 'Dat vind ik nogal zorgelijk.'

07:00 | Van al die corona-regels zijn we voorlopig nog niet af. Premier Mark Rutte riep mensen daarom weer expliciet om zich aan de regels te houden. Het kabinet werkt aan een spoedwet om die corona-maatregelen van een juridische basis te voorzien. Dat moet er volgens Gerrit van der Kamp, voorzitter politievakorganisatie ACP toe leiden dat agenten en BOA's het recht aan hun kant als ze boetes uitdelen.

06:35 | Het aantal mensen met betaald werk daalde in april met 160 duizend naar 8,9 miljoen. Een terugval van die omvang in een maand tijd is niet eerder voorgekomen sinds er maandcijfers worden samengesteld.

06:00 | Mogelijk is in Nederland voor het eerst een mens door een dier besmet met het nieuwe coronavirus. Het gaat om nertsen, zo heeft minister Carola Schouten (Landbouw) bekendgemaakt. Uit nieuwe resultaten van een lopend onderzoek op nertsenbedrijven is volgens haar aannemelijk dat één medewerker van een bedrijf geïnfecteerd is door een met corona besmette nerts.

Dinsdag 19 mei

23:00 | De Amerikaanse president Donald Trump heeft overheidsinstanties de opdracht gegeven om 'overbodige regels' te schrappen. Hij ondertekende een decreet met die strekking om daarmee het herstel van de economie te bevorderen. Trump zei bij de ondertekening dat de afgelopen tijd al honderden regels tijdelijk niet meer werden gehandhaafd. Hij wil dat die stappen, waar mogelijk, nu permanent worden gemaakt.

22:40 | De periode dat het middelbaar beroepsonderwijs dit schooljaar nog beperkt les mag geven op locatie is niet lang. Maar daar willen de scholen wel goed gebruik van maken, stelt Frank van Hout, waarnemend voorzitter van de MBO Raad. 'Hiermee kunnen we studenten nog beter in staat stellen het schooljaar zo goed mogelijk af te sluiten.' Het mbo mag vanaf 15 juni weer beperkt praktijkonderwijs geven op locatie.

21:00 | Vakbond CNV wil niet dat de versoepeling van de maatregelen in het onderwijs ten koste gaat van de leraren. Er moet rekening gehouden worden met de uitvoerbaarheid en belasting van medewerkers. De middelbare scholen mogen vanaf 2 juni weer open. Daarover is de vakbond tevreden, al kan van leraren 'niet het onmogelijke' gevraagd worden. Omdat leerlingen zich moeten houden aan de 1,5 meterrichtlijn, kan niet iedereen tegelijk les krijgen.

19:55 | Het kabinet kan nog niet zeggen of we deze zomer op vakantie kunnen. 'Binnenkort' komt daar duidelijkheid over. Het moet eerst duidelijk zijn wat andere EU-landen doen. Verder moet duidelijk zijn wat de risico's zijn in andere landen. En tenslotte moet worden besloten of er beperkende maatregelen moeten komen voor mensen die terugkeren van vakantie.

19:45 | Reizigers in het openbaar vervoer die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Vanaf die dag is het reizen met een mondkapje verplicht in trein, bus en tram. Het openbaar vervoer rijdt volgende maand weer met een normale dienstregeling, maar nog wel met 40 procent van de capaciteit. Het blijft belangrijk dat mensen alleen het ov nemen als dat noodzakelijk is.

19:30 | Vanaf 25 mei mogen meer verpleeghuizen weer bezoek ontvangen. Alleen als er geen besmetting is in het verpleeghuis, mag elke bewoner één bezoeker ontvangen. Uiterlijk 15 juni moeten alle instellingen weer 'een vorm van' bezoek kunnen ontvangen.

19:25| Basisscholen en buitenschoolse opvang mogen op 8 juni weer helemaal open. Vanaf 2 juni kunnen leerlingen weer naar de middelbare school. Premier Rutte zei dat het de bedoeling is dat alle leerlingen van het voortgezet onderwijs fysiek les krijgen. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat scholieren met de fiets of lopend naar school gaan om het ov te ontlasten.

19:20 | Wie op corona lijkende klachten heeft en zich wil laten testen, hoeft niet meer langs een arts. Minister De Jonge kondigde aan dat er een landelijk telefoonnummer komt voor het aanvragen van en coronatest. Volgens De Jonge liggen we op schema om iedereen op 1 juni te kunnen testen. Mensen die nu al getest kunnen worden als ze klachten hebben, zoals zorgmedewerkers, hoeven ook niet meer eerst 24 uur te wachten, maar kunnen dat direct laten doen.

19:10| Restaurants, café's en bioscopen mogen vanaf 1 juni maximaal 30 gasten ontvangen. Nieuw is dat het getal van 30 nu geldt exclusief personeel. Ook nieuw is dat huisgenoten zich in de horeca niet aan de anderhalvemeterregel hoeven te houden.

19:05 | De versoepeling van de coronamaatregelen die het kabinet had aangekondigd, kan doorgaan. Het kabinet vindt het verantwoord om de stappen te zetten, zei premier Rutte na overleg van het crisisteam. Wel is het cruciaal voor de versoepeling 'dat iedereen snapt dat we allemaal de regels nog beter moeten naleven'.

19:00 | De terrassen gaan toch niet eerder open dan maandag 1 juni, Tweede Pinksterdag. De horeca had gevraagd het hele pinksterweekend mee te kunnen nemen, maar het kabinet gaat daar niet in mee, zei premier Rutte op een persconferentie.

17:30 | De herstart van het Formule 1-seizoen komt in gevaar door de Britse coronaregels. Als je het land binnenkomt, moet je namelijk 14 dagen verplicht in quarantaine. De tijd tussen de races in Oostenrijk en die op Silverstone is daarvoor niet lang genoeg.

16:15 | Spanje verlengt de noodtoestand nog één keer, met 15 dagen, tot 7 juni. Het land is met 27.700 doden en bijna 280.000 vastgestelde besmettingen zwaar getroffen, maar het gaat snel beter. De toerismesector hoopt nog iets van het miljardenverlies goed te maken als er deze zomer weer toeristen mogen komen.

15:00 | De lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, hebben een resolutie aangenomen waarin wordt aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de reactie van de VN-organisatie op het coronavirus. Ondanks alle kritiek van de afgelopen dagen, ging ook de VS akkoord.

14:05 | Het RIVM heeft 21 nieuwe meldingen gekregen van mensen die aan het coronavirus zijn overleden. Het officiële Nederlandse dodental is daarmee gestegen tot 5715. Ziekenhuizen namen het afgelopen etmaal 34 nieuwe coronapatiënten op.

13:50 | VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer pleit nadrukkelijk voor het openen van de horeca tijdens het hele Pinksterweekend. De lockdown werd twee maanden geleden zo abrupt ingevoerd dat daar nu wel een gebaar tegenover mag staan, zegt De Boer in BNR Zakendoen. 'Dat vond ik boud. Ik kan me voorstellen dat het kabinet zegt: ik heb jullie toen het brood heel hard uit de mond gestoten, ik ga jullie nu helpen en we gaan vlak voor de Pinksteren open.'

12:50 | Bij crowdfundingplatforms is in april voor ruim 11 miljoen euro minder gefinancierd dan een jaar geleden, een daling van 60 procent. Er werd nog maar voor 7,7 miljoen euro gefinancierd, blijkt uit cijfers van de website crowdfundigcijfers.nl. De daling is opmerkelijk, omdat crowdfunding nota bene is ontstaan uit de vorige crisis.

12:10 | Nederlanders boeken massaal last minute-reizen voor het aankomende Hemelvaart- en Pinksterweekend in eigen land, schrijft het AD. Hotels en vakantiehuisjes doen het goed, maar de camping weet er niet van te profiteren. Campings hebben een probleem omdat de sanitaire gebouwen niet open kunnen, zegt Geert Dijks, directeur van branchevereniging Hiswa-Recron.

11:40 | Als de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, niet binnen 30 dagen flink hervormt, bestaat de kans dat de VS uit de organisatie stapt. Dat ultimatum stelt president Trump. Trump zette in een brief van vier kantjes nog eens op een rij waar China en de WHO allemaal steken hebben laten vallen in de coronacrisis, vertelt Amerika-correspondent Jan Postma. De belangrijkste boodschap was dat China niet eerlijk is en dat de WHO te bang is om daar iets tegen te doen.

11:00 | Nergens zijn de verschillen tussen de Nederlandse en Belgische coronamaatregelen beter zichtbaar dan in Baarle-Nassau. In het Brabantse plaatsje bevinden zich tientallen kleine enclaves van het Belgische Baarle-Hertog. En dat betekent: steeds weer andere coronamaatregelen. In België mochten winkels in het begin helemaal niet meer open, terwijl dat in Nederland nog wel mocht. Dat leidde tot bizarre taferelen.

10:10 | Veel zorgmedewerkers moeten nog altijd werken zonder beschermingsmiddelen als mondmaskers en veiligheidsbrillen. Dat blijkt uit een peiling onder medewerkers van de FNV. In verpleeghuizen en de thuiszorg loopt dat op tot wel 60 procent. CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg vindt het zorgelijk dat de schaarste nog zo groot is. 'Ik hoop dat het eerste onderwerp de veiligheid van mensen en de persoonlijke beschermingsmiddelen is.'

09:40 | Op maandagmiddag 1 juni - vanaf 12 uur - kunnen we eindelijk weer op de terrassen zitten, melden Haagse bronnen. De rest van het Pinksterweekend blijven we dus in de lockdown. Gisteravond hebben de veiligheidsregio’s overlegd met minister Ferd Grapperhaus. De burgemeesters gaven aan dat een eerdere opening niet verstandig is. Vorige week noemde premier Mark Rutte het nog 'denkbaar' dat de horeca het hele weekend al open zou zijn.

09:25 | Easyfairs bepleit samen met de Amsterdamse RAI en CLC-Vecta, de branche-organisatie voor beurzen, dat er in Duitsland al onderscheid wordt gemaakt tussen beurzen en evenementen. Er wordt druk overlegd met Den Haag. Vanavond wordt er waarschijnlijk meer duidelijk over het verdere verloop van de versoepeling.

09:10 | Het CBR mag sinds gisteren weer examens afnemen. De eerste kandidaten hebben inmiddels hun rijbewijs gehaald en er staan er nog veel in de rij. Vanwege de coronacrisis konden 300.000 examens en toetsen niet door gaan, zegt directeur Alexander Pechtold. Het is daardoor nu even dringen, zegt Pechtold. 'In ons systeem kunnen ongeveer 800 mensen tegelijk in het systeem om reserveringen te doen. Maar deze aantallen, dat is wel heel erg groot.'

08:30 | Een deel van de vervoersector moet de echte klap van de coronacrisis nog krijgen, zegt Bovag-voorzitter Han ten Broeke. Met name de autoleasebranche en de autoverkoop zijn nog lang niet hersteld. 'Daar zal echt nog wat moeten gebeuren, al moet je een crisis soms ook aangrijpen om de toekomst wat naar voren te halen.'

07:40 | In Ziekenhuis Bernhoven in Uden ligt nog maar een handvol coronapatiënten. Maar het opstarten van de reguliere zorg gaat langzaam. In de podcast Voorbij de Anderhalve Meter vertelt ziekenhuisdirecteur Geert van den Enden hoe het ziekenhuis nog lange tijd aangepast moet werken. Maarten Bouwhuis sprak ook huisarts Max Rubens uit Schijndel, over samenwerking in de regio.

07:10 | Het is een stuk makkelijker om een huurhuis te vinden. Verhuurders die hun pand eerst via Airbnb aanboden, lijken hem nu massaal in de reguliere verkoop te gooien. Dat blijkt uit cijfers van de NVM. Het aantal vrijgekomen huurwoningen ligt met name in toeristische steden en regio's hoger. In vergelijking met vorig jaar gaat het om 21 procent meer woningen.

06:50 | Restaurants zetten in op aanbetalingen als ze vanwege het coronavirus vanaf 1 juni weer opengaan. Uit cijfers van Formitable, een online reserveringssysteem voor restaurants, blijkt dat bij 18 procent van de reserveringen vooruit moeten worden betaald. In het laatste kwartaal van vorig jaar lag dat op 3,5 procent. Ook dubbele shifts zijn in trek.

06:20 | Basisscholen moeten vanaf 2 juni weer volledig hun deuren openen. Daartoe roepen ouders en kinderopvangcentra op in een brief aan het kabinet. 'Het onderwijs trapt op de rem omdat ze bezorgd zijn. Maar er is echt geen greintje bewijs dat het risicovol is om met kinderen om te gaan, ook als je ze niet op 1,5 meter afstand houdt', zegt Gjalt Jellesma, voorzitter Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK).

06:10 | Van de bedrijven die het hardst geraakt worden door de coronamaatregelen komt zo'n drie kwart niet in aanmerking voor de eenmalige uitkering uit de TOGS-regeling. Dat blijkt uit een analyse van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Het gaat om de 'Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19', de TOGS-regeling. Getroffen ondernemers kunnen een eenmalig 4000 euro krijgen.

06:00 | Nederland trekt er met Hemelvaart en Pinksteren massaal op uit. Bij bungalowparken, hotels en vakantiehuisjes regent het last minute boekingen, schrijft het AD. In tegenstelling tot de vakantieparken, hotels en huisjes loopt het op de camping nog niet bepaald storm. Amper anderhalve week geleden had Fletcher Hotels nog nul boekingen voor Hemelvaart en Pinksterweekend staan.

19:30 | Het aantal coronabesmettingen in de VS ligt nu boven de 1,5 miljoen. De VS heeft de meeste besmettingen en het hoogste dodental door het coronavirus ter wereld. Ongeveer 1 op de 218 Amerikanen is besmet met het longvirus. Zeker 91.275 inwoners zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

18:30 | Na ongeveer drie weken geen nieuwe besmetting met het coronavirus te hebben gehad, is er in Suriname toch weer een geval vastgesteld. Het gaat om een illegale Braziliaan die met negen anderen werd opgepakt. Het is nog onduidelijk wat dit nieuwe geval betekent voor de organisatie van de verkiezingen.

17:50 | Frankrijk en Duitsland willen Europa gezamenlijk te hulp komen. Er moet een corona-herstelfonds komen van 500 miljard euro. Het geld is voor de Europese regio's die het zwaarst getroffen zijn door het virus en hoeft niet te worden terugbetaald. Dat hebben bondskanselier Merkel en president Macron bekendgemaakt op een persconferentie.

17:20 | De coronacrisis zal onze economie keihard raken en is echt niet zo maar even voorbij. Dat is de boodschap van minister Wiebes van Economische Zaken tijdens een debat in de Tweede Kamer over de financiële hulp voor ondernemers. Volgens hem zullen er zeker bedrijven omvallen.

17:00 | Marokko heeft de lockdown vanwege het coronavirus verlengd tot 10 juni. Volgens het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders zitten er nog duizenden Nederlanders vast in het land. Zeker 2000 mensen kunnen geen kant op en zitten in grote problemen door de lockdown.

16:45 | Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is na een lichte stijging weer afgenomen, tot 323. Dat zijn er 26 minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

15:40 | Spanje wil het buitenlandse toerisme vanaf eind juni weer op gang brengen. Er wordt bij toeristen dan wel gekeken naar de gezondheidstoestand in het land van herkomst en waar ze naartoe willen. Allereerst wordt gedacht aan de Balearen en de Canarische Eilanden, omdat het daar qua gezondheid nu al goed gaat.

15:30 | Op voorhand alle Chinese overnames van Europese bedrijven in de ban doen is geen goed idee. Wel is het zaak om in deze coronatijd extra alert te zijn op risico's bij belangstelling van Chinese investeerders, zegt VVD-Kamerlid Dennis Wiersma.

15:15 | Wandelaars die zich hadden ingeschreven voor de 104de Vierdaagse, krijgen 62,50 euro inschrijfgeld terug. Inschrijven kostte dit jaar voor het eerst 100 euro. Volgens de organisatie van de Vierdaagse is het bedrag dat niet wordt terugbetaald gebruikt om al gemaakte kosten voor de komende editie te voldoen. De Vierdaagse is afgelast wegens de coronacrisis.

15:00 | Een aantal belangrijke podiumprijzen wordt dit jaar in verband met de coronacrisis niet toegekend, meldt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Het gaat bijvoorbeeld om de prestigieuze Louis d'Or voor beste mannelijke hoofdrol en de Theo d'Or voor beste vrouwelijke hoofdrol.

14:10 | Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) geeft mogelijk nog deze week voorwaardelijke goedkeuring voor het gebruik van het antivirale middel remdesivir bij de behandeling van patiënten met Covid-19. EMA-topman Guido Rasi zei maandag in het Europees Parlement dat het middel van de Amerikaanse farmaceut Gilead mogelijk binnen enkele dagen onder voorwaarden wordt toegelaten op de Europese markt.

14:00 | De afgelopen 24 uur zijn 14 nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die besmet waren met het coronavirus. Het totale officiële dodental, dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijhoudt, stijgt daarmee naar 5694. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat lang niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas dagen later doorgegeven. Ziekenhuizen hebben 27 nieuwe coronapatiënten opgenomen.

13:50 | Laat evenementen die veilig kunnen plaatsvinden doorgaan. Dat stellen D66 en de ChristenUnie voor aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en aan Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Het kabinet wil nu geen evenementen tot minstens 1 september. Wie met een schuin oog naar Duitsland kijkt, ziet in één oogopslag dat bijvoorbeeld een drive in-bioscoop prima kan, zegt D66-Kamerlid Rutger Schonis. Maar daarvoor is wel maatwerk nodig.

13:32 | Zeker 116 landen steunen een voorstel om een onderzoek in te stellen naar de herkomst en verspreiding van het coronavirus. Die resolutie moet op de Algemene Vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie de steun krijgen van twee derde van de 194 lidstaten om goedgekeurd te worden. Persbureau Reuters heeft inzage gehad in de conceptresolutie en bericht dat er bijna voldoende steun is.

12:20 | De lidstaten van de WHO stemmen over de vraag of Taiwan wordt toegelaten als waarnemend lid. Een groep van acht landen, waaronder de Verenigde Staten en Duitsland, roepen daartoe op. Juist nu de spanningen tussen de VS en China oplopen, moeten landen kleur bekennen. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert ziet het als mogelijk eerste, voorzichtige stap naar erkenning van Taiwan als zelfstandig land.

11:58 | Na negen weken sluiting vanwege de coronacrisis openen attractieparken vandaag de deuren weer. In aangepast en in afgeslankte vorm, dat wel. In Madurodam staan ze te trappelen om de deuren te openen. Verslaggever Martijn de Rijk maakte een kleine rondgang door mini-Nederland, samen met directeur Joris van Dijk.

10:50 | Wat is de economische impact van het coronavirus? Elke dag spreken we een andere beroepsgroep, om daar een beeld van te krijgen. Vandaag: de technologische industrie. Bijna 60 procent van de bedrijven in die sector verwacht binnen een jaar in liquiditeitsproblemen te komen, blijkt uit een enquête van branchevereniging FME. Ook wordt gevreesd voor ontslagen.

10:10 | De strandtenten bij Den Haag willen vanaf woensdag voor een deel weer open gaan. Ze nemen een boete voor lief want als ze failliet gaan, maakt het toch niks meer uit. De strandtenthouders vinden het niet eerlijk dat collega's in andere kustplaatsen wel open mogen.

09:50 | Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wil vakbonden meer inspraak geven bij collectief ontslag in ruil voor het schrappen van de ontslagboete, meldt de Telegraaf. Er wordt achter de schermen druk onderhandeld over het tweede noodpakket van Koolmees, dat op 1 juni af moet zijn. De vooruitzichten zijn gunstig, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Ik verwacht witte rook.'

09:30 | Audax, het bedrijf achter onder andere boekenwinkels AKO en Bruna, heeft de verkoop van boeken de afgelopen maanden zien stijgen. Ondanks dat de fysieke winkels op onder andere de treinstations en Schiphol slecht draaiden, zagen zij toch meer boeken de deur uit gaan. CEO Casper de Nooijer.

09:10 | Het verschil in de mate waarin lidstaten van de Europese Unie met steunpakketten tegen de coronacrisis komen, kan verstorend werken in de interne Europese markt. EU-commissaris Margrethe Vestager (mededinging) spreekt in een interview met verschillende kranten haar zorgen uit over deze ontwikkeling.

09:00 | Lelystad Airport moet in 2021 hoe dan ook open voor commerciële vluchten, ook als de luchtvaartsector nog op z'n gat ligt door de coronacrisis. Dat zegt Janneke Sparrenboom, die als wethouder Lelystad Airport in haar portefeuille heeft.

08:40 | De coronapandemie doet de bedrijfswinsten verdampen en dat raakt dus ook het uitkeren van dividend. De waarde van de wereldwijde dividenduitkeringen zal naar verwachting met 213 miljard euro krimpen. Een daling van 15 procent, blijkt uit een rapport van vermogensbeheerder Janus Henderson Investers.

08:00 | Evenementen die passen binnen de coronavoorschriften, moeten niet langer worden verboden. Voor bijvoorbeeld een drive-inbioscoop kan best een uitzondering worden gemaakt, vinden regeringspartijen ChristenUnie en D66. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, zoals eredivisiewedstrijden en zomerfestivals, zijn tot minstens 1 september verboden. Het kabinet vreest het coronavirus in de kaart te spelen als veel mensen samenkomen.

07:30 | De BOA’s van Rotterdam willen uitgerust worden met pepperspray, maar dat ziet burgemeester Ahmed Aboutelab niet zitten, ook niet na wekenlang onderhandelen. Daarom komen de BOA’s donderdag in actie. Een paar dagen lang zullen ze niet ingrijpen, maar alleen de politie bellen als ze een overtreding zien.

07:10 | Het aantal claims voor autoschade is enorm gedaald. En daardoor wisselt meer dan 30% van de mensen meteen maar even van verzekeraar. Dat meldt vergelijkingssite Pricewise naar aanleiding van onderzoek. Hans de Kok, directeur van Pricewise.

07:00 | Het CDA dient vandaag een motie in waarbij gepleit wordt voor meer productie uit de maakindustrie in Nederland. Volgens de partij zijn deze bedrijven heel belangrijk voor de innovatie en werkgelegenheid in ons land. Het is daarom zaak dat deze bedrijven niet in buitenlandse handen vallen, zegt CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch.

06:40 | Italianen mogen eindelijk weer op pad, zij het in eigen regio. Vanaf 3 juni zou in heel Italië weer vrij gereisd mogen worden. Maandag gaan de meeste winkels en andere ondernemingen weer open. Ook musea, bibliotheken en kerken openen onder voorwaarden hun deuren. Begin deze maand konden al een hoop fabrieken en bouwondernemingen aan het werk en mochten de Italianen hun huis verlaten om bij naasten op bezoek te gaan of te gaan sporten.

06:10 | Het werk voor freelancers droogt sinds de coronacrisis op. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs de grootste freelance platforms. Alle platforms waar BNR contact mee zocht, zien een forse krimp. Het gaat in sommige gevallen zelfs om een halvering van het aantal opdrachten, terwijl het aantal freelancers juist behoorlijk groeit.

05:00 | Het sluiten van bedrijven in de VS door de coronaviruspandemie kan de Amerikaanse economie dit kwartaal "makkelijk" doen instorten met 20 tot 30 procent. Dat zei president Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank zondag (lokale tijd). Hoewel de werkloosheid zou kunnen oplopen tot 20 tot 25 procent, een teruggang die sinds de jaren dertig van de vorige eeuw niet meer is waargenomen, verwacht Powell dat het land een nieuwe depressie zal vermijden.

22:40 | RAI Amsterdam stond voor het drukste jaar ooit, maar inmiddels draait alles om overleven, zegt CEO Paul Riemens. Voor de korte termijn is hij pessimistisch, maar bij de pakken neerzitten komt niet in zijn vocabulaire voor. 'We richten ons om de middellange termijn om deze crisis te overleven en weer in volle vaart door te gaan.' Experimenten met de beste invulling van een beperkt aantal mensen op een enorm oppervlak moeten meer duidelijkheid geven.

21:40 | De voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen die gepland staan voor 1 juni kunnen doorgaan. Haagse bronnen melden aan De Telegraaf dat er vooralsnog geen aanleiding is om horeca niet beperkt te openen. Ook de middelbare scholen starten naar verwachting weer op. Dinsdag komt het kabinet definitief naar buiten met een besluit. Premier Rutte waarschuwde dat versoepelingen niet door zouden kunnen gaan, als het virus zich ongunstig zou ontwikkelen.

20:30 | Het aantal coronadoden in Frankrijk is in een dag tijd toch weer flink toegenomen, met 483. Dat maakte de gezondheidsautoriteit zondag bekend. Daarmee kwam het totaal op 28.108. Zaterdag werden minder dan honderd sterfgevallen door toedoen van het virus gemeld. Het aantal besmette personen dat in een ziekenhuis ligt, nam wel iets af. Hetzelfde gold voor de groep patiënten die op de intensive care wordt beademd. Dat zijn er nog ruim 2.000.

19:30 | De strandtenten bij Den Haag willen vanaf woensdag meer faciliteiten gaan bieden aan bezoekers van het strand. Dat bevestigt André Triep, de voorzitter van de vereniging van Strandexploitanten, naar aanleiding van een bericht van Omroep West. De vereniging heeft een brief naar de gemeente gestuurd waarin deze gedeeltelijke opening wordt aangekondigd.

16:30 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is weer licht gestegen naar 349. Dat zijn er drie meer dan op zaterdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) noemt dit stabiel. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: 'Na de snelle afname de afgelopen week, trad de afgelopen 24 uur een stabilisatie op van het aantal IC patiënten. De komende dagen moeten uitwijzen of de daling verder doorzet.'

16:00 | De coronacrisis heeft grote sociale gevolgen voor jongeren, zzp'ers en flexwerkers. Ze dreigen in financiële problemen te komen. Dat is een van de conclusies van de Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact die zondag haar bevindingen aan het kabinet heeft overhandigd. De werkgroep, onder voorzitterschap van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, pleit bij het kabinet voor een verruiming van het kwijtscheldingsbeleid en een breed schuldenoffensief om te voorkomen dat problemen zich opstapelen.

15:50 | De Britse regering trekt 131 miljoen pond (ongeveer 147 miljoen euro) uit om een vaccinfabriek sneller te laten openen. De faciliteit moet volgens de planning in de zomer van het volgend jaar in bedrijf zijn. De Britse regering bereidt zich daarmee voor op een snelle productie als er eenmaal een vaccin voor het nieuwe coronavirus is.

15:15 | De blik van beleggers zal komende week deels worden gericht op nieuwe cijfers die inzage geven over de impact van de coronacrisis op de economie. Daarnaast blijft de aandacht uitgaan naar de verdere ontwikkelingen rond de virusuitbraak en de gevolgen van de versoepelingsmaatregelen in veel landen. Het kwartaalcijferseizoen op de beurzen is vrijwel achter de rug.

15:10 | De Chinese stad Wuhan, waar het nieuwe coronavirus eind vorig jaar voor het eerst uitbrak, heeft zaterdag twee keer zoveel inwoners getest op corona dan op vrijdag, melden lokale autoriteiten. In totaal zijn zaterdag maar liefst 222.675 mensen getest op het longvirus.

14:00 | Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5680. In de afgelopen 24 uur heeft het RIVM 10 nieuwe meldingen van overlijdens binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

13:30 | Geen handen schudden en vaak je handen wassen wordt het nieuwe normaal en dat moeten we normaal gaan vinden. Naarmate deze situatie langer duurt, hoeft het volgen van deze regels niet moeilijker te worden, omdat mensen er ook gewend aan raken. Dat zei Hans Brug, algemeen directeur van het RIVM, zondag in het tv-programma Buitenhof over de gedragsregels die zijn ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

12:15 | De SP wil dat in de publieke sector veel meer banen worden gecreëerd, omdat die van waarde zijn voor de samenleving. De coronacrisis heeft volgens SP-leider Lilian Marijnissen duidelijk gemaakt dat het belangrijk is te investeren in bijvoorbeeld de zorgsector en het onderwijs. Ze roept op tot een banenplan voor de toekomst, zei ze in WNL op zondag.

12:05 | Een hoofdconducteur van Deutsche Bahn heeft op sociale media voor de nodige hilariteit gezorgd met zijn oproep aan treinpassagiers om mond en neus te bedekken. Hij richtte zich via de intercom met name tot mensen die een complot zien achter het coronavirus en de overheidsmaatregelen, waaronder een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer.

11:30 | Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Spanje is zondag voor het eerst in twee maanden tijd onder de honderd uitgekomen. Het liep met 87 op naar 27.650, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Dat betekent dat de stijging verder aan het afnemen is. Zaterdag noteerden de Spaanse autoriteiten nog 102 nieuwe coronadoden, dat was op dat moment nog het laagste aantal sinds 18 maart.

11:00 | Vreugde in de verpleeghuizen die sinds kort als proef per bewoner één bezoeker mogen ontvangen. Niet alleen bewoners en visite zijn veelal opgetogen, ook personeel. 'Als je voor iemand zorgt en je ziet die persoon zo blij, dan is dat voor jou ook heel fijn', zegt een woordvoerster van De Ruwaard in Oss. 'We merken dat bewoners echt opknappen van bezoek.'

08:20 | Koning Filip moet een commissie oprichten om België na de coronacrisis te hervormen op politiek, sociaal en economisch gebied. Daarvoor pleit Wim De Wulf, manager bij ExxonMobil, in een open brief aan de koning die de Vlaamse publieke omroep VRT heeft gepubliceerd.

06:00 | In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 1237 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. In totaal stierven 88.675 mensen in de VS aan het longvirus, het hoogste dodental wereldwijd. Het aantal inwoners in de VS dat is besmet met het longvirus ligt nu op 1.466.682. Wereldwijd zijn ruim 4,6 miljoen mensen geïnfecteerd.

Zaterdag 16 mei

20:15 | Wat er ook gebeurt, aan het eind van het jaar is het openbaar vervoer in Nederland zeker nog niet op het oude niveau. De financiële schade zal tot het eind van het jaar oplopen tot zo'n 2 miljard euro. En uitgaande van de ongunstige vooruitzichten zal daar volgend jaar zeker nog eens dat bedrag bijkomen, verwacht Pedro Peters, voorzitter van OV-NL.

19:00 | Ook de overheid blijkt miljoenen ondeugdelijke mondkapjes te hebben gekocht, die bestemd waren voor de zorg. Ruim vijf miljoen aangekochte maskers werden na een test direct afgekeurd. Nog 3,9 miljoen maskers zijn voorlopig afgekeurd, maar kunnen later misschien alsnog worden gebruikt. Dat blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH).

17:00 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is verder gedaald naar 346. Dat zijn er 32 minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De afgelopen week is het aantal coronapatiënten op de ic's met 36 procent afgenomen. Dat is beduidend sneller dan de drie weken daarvoor, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. 'Die snellere afname is gunstig voor het hervatten van andere zorg.'

16:00 | De Amerikaanse regering gaat de financiële bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deels herstellen. Dat meldt Fox News. Vorige maand zette president Donald Trump de financiering stop uit onvrede over hoe de WHO de coronapandemie aanpakt. Washington is bereid 'te betalen wat China betaalt' aan contributies, staat in een conceptbrief aan de WHO die Fox News in handen heeft.

15:30 | Clubs in het betaald voetbal zouden al flink uit de brand zijn geholpen met een overbruggingskrediet. Maar helaas: banken zijn niet bereid om bij te springen, terwijl aan tijdelijke steun van de overheid ook te veel haken en ogen zitten, zegt algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV. Tijdelijke 'funding' door individuele geldschieters kan de liquiditeitsproblemen van de clubs een stuk dragelijker maken.

14:00 | Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.670. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 27 nieuwe meldingen van overlijdens binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. Er zijn 45 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen vanwege het coronavirus.

13:40 | De impact van de recordkrimp van de economie in de eurozone is nog heel moeilijk vast te stellen. Veel hangt af van het herstelvermogen van de Europese economie na het opheffen van de beperkende maatregelen om het coronavirus in te dammen, zegt Bert Colijn, eurozone-econoom bij ING. 'De vraag is hoe snel we eruit gaan klimmen als de kruitdampen opgetrokken zijn.'

13:20 | Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Spanje is met 102 gestegen naar 27.563. Het gaat om de laagste stijging sinds 18 maart in het zwaar getroffen Zuid-Europese land, bericht de krant El País. De Spaanse autoriteiten hebben tot dusver bij 230.698 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen, enkele honderden meer dan op vrijdag. Ruim 146.000 patiënten zijn alweer hersteld van het virus.

13:00 | De onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over een handelsakkoord verlopen teleurstellend. Dat zegt Michel Barnier, die namens de EU aan tafel zit. Beide partijen moeten het uiterlijk in juni eens worden, anders ontstaan er problemen als de overgangsperiode op 31 december afloopt. Brusselse diplomaten voorzien dat de druk tot september wordt opgevoerd, voordat er echt spijkers met koppen worden geslagen.

10:30 | Italië gaat vanaf 3 juni reizen van en naar het buitenland weer toestaan. Dat heeft de regering zaterdag bepaald. Ook mogen Italianen vanaf diezelfde datum weer door heel het land reizen. De versoepeling van de coronamaatregelen in het land duurt tot na 2 juni, de nationale feestdag, om te voorkomen dat Italianen tijdens en in aanloop naar die dag in groten getale op pad gaan.

08:50 | Als het aan minister Wopke Hoekstra van Financiën ligt, komt de rekening van de coronacrisis niet op het bord van de gewone man. Dat zegt hij zaterdag in een interview met De Telegraaf. 'Financiële crises komen vaak neer bij mensen met een modale portemonnee. Dat is een onacceptabel antwoord.' Hoekstra benadrukt dat iedereen in Nederland de coronacrisis gaat voelen in de portemonnee. Om de financiële klappen op te vangen, wordt er veel geld betaald.

07:30 | Zorginstellingen worden op grote schaal geconfronteerd met ondeugdelijke mondkapjes. Dat meldt het AD zaterdag. De maskers bieden niet de beloofde bescherming tegen het coronavirus en certificaten zijn vaak vervalst. Toch gaan vooral verpleeghuizen met mondkapjes werken zonder ze te laten testen. Met alle risico's van dien. Zo stuitte de FIOD op meerdere handelaren die gebrekkige mondmaskers hadden verkocht aan zorginstellingen.

Vrijdag 15 mei

23:00 | Leningen aan de Nederlandse staat behoren nog altijd tot het veiligste soort krediet, oordeelt ratingbureau S&P Global. De toonaangevende kredietbeoordelaar handhaaft de AAA-status van Nederland, de hoogst mogelijke categorie van kredietwaardigheid. De vooruitzichten voor Nederland zijn volgens S&P stabiel, wat betekent dat afwaarderingen voorlopig niet voor de hand liggen.

21:50 | De populariteit van premier en VVD-leider Mark Rutte is midden in de coronacrisis flink gestegen. Zijn partij komt in de nieuwste peiling van I&O Research uit op 43 zetels. En dat zijn er tien meer dan de VVD haalde bij de verkiezingen in 2017. Maar volgens Rutte zelf zegt dat helemaal niets. 'Jongens, dit zegt echt helemaal niets. Ad Melkert had in februari 2002 45 zetels en kijk nou eens naar de verkiezingsuitslag.'

21:00 | Het kabinet vindt dat Schiphol op de lange termijn, en onder strikte voorwaarden, mag groeien naar 540.000 vliegbewegingen per jaar. Dat staat in de Luchtvaartnota die vanmiddag is gepresenteerd. De luchtvaart krijgt op dit moment forse klappen door de coronacrisis.

20:00 | Nederland heeft het inreisverbod voor mensen van buiten de EU verlengd tot en met 15 juni. Alleen voor noodzakelijke reizen zijn de grenzen open. Dat is om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De Europese Commissie kondigde de maatregel vorige week al aan. Het is de tweede keer dat het inreisverbod is verlengd. De Nederlandse grens ging dicht op 19 maart. Onder meer diplomaten, medisch personeel en vrachtwagenchauffeurs.

19:00 | Het is 'denkbaar' dat de horeca het hele pinksterweekend al open mag zijn. Maar eerst moet duidelijk worden of de versoepeling van de maatregelen die voor 1 juni is gepland wel kan doorgaan, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Politieke partijen en horeca hebben gevraagd of het niet mogelijk is om de cafés en restaurants al het weekend vóór maandag 1 juni open te doen. De horeca heeft zwaar te lijden onder de sluiting die vanwege het coronavirus is opgelegd.

17:40 | Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is de afgelopen zeven weken meer dan 35 miljoen euro aan inkomsten misgelopen. Dat zegt directeur Alexander Pechtold op BNR. Door de coronacrisis moest het CBR de afgelopen twee maanden ongeveer 300.000 theorie- en praktijkexamens annuleren. 'We zitten nu inmiddels over de 35 miljoen euro aan kosten', zegt Pechtold in De Nationale Autoshow.

17:10 | Méér banken en verzekeraars zouden rentemiddeling moeten aanbieden, vindt de Vereniging Eigen Huis. Dat kan mensen die in financiële problemen komen door de coronacrisis enorm helpen, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis tegen BNR.

16:30 | De Nederlandse economie is met 1,7 procent gekrompen in het afgelopen kwartaal. Dat is de grootste krimp sinds de bankencrisis in 2009. Met name huishoudens gaven veel minder uit, vooral aan horeca en cultuur. Maar ook de export kreeg een forse tik, zegt minister Hoekstra van Financiën tegen politiek verslaggever Laurens Boven. Hij noemt de cijfers 'buitengewoon somber'. 'Vertrouwen is een basisingrediënt voor een goede economische situatie.'

16:00 | Het kabinet neemt maatregelen om de woningmarkt toegankelijker en betaalbaarder te maken voor starters en mensen met een middeninkomen. Zo komt er een maximum op de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector, en krijgen gemeenten de mogelijkheid om het opkopen van betaalbare koopwoningen door beleggers tegen te houden. Dat meldt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

15:50 | Het plan om Schiphol in de Noordzee uit te breiden lijkt tot zeker 2050 van de baan. Dat zou in de luchtvaartnota van het kabinet staan, die binnenkort gepresenteerd wordt, meldt de Telegraaf. Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen zou in die nota bovendien stellen dat groei niet meer zo vanzelfsprekend wordt als voorheen.

15:10 | De Hongaarse premier Orban zegt dat hij bereid is eind mei af te zien van zijn noodbevoegdheden in de coronacrisis. Die extra macht is door tegenstanders en in Europa fel bekritiseerd. De stap terug door Orban wordt gemeld door Hongaarse correspondenten in Brussel. Kort daarvoor had de Duitse minister van Buitenlandse Zaken nog fel uitgehaald naar landen die onder de dekmantel van coronamaatregelen de mensenrechten drastisch beperken.

14:20 | Volgens de Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath verbindt Nederland 'onrealistische eisen' aan nieuwe coronasteun. Volgens Rhuggenaath moet Curaçao er meer aan doen om "economisch, financieel en mentaal" zelfstandig te worden. Tijdens een persconferentie in de aanloop naar gesprekken in Nederland over de steun benadrukte hij 'geen loopjongen' van Nederland te zijn.

14:05 | De anderhalvemetersamenleving stelt beleidsmakers voor grote uitdagingen op het gebied van logistiek, inrichting van de publieke ruimte en verkeer. Verslaggever Martijn de Rijk sprak met Jeroen van Berkel, die het verkeer in het Amsterdamse stadsdeel West in portefeuille heeft.

14:00 | Het RIVM meldt dat vandaag 53 personen overleden zijn gemeld als gevolg van COVID-19. Het aantal doden is daarmee gestegen naar 5.643. 35 patiënten werden in het ziekenhuis opgenomen waarmee het aantal opgenomen coronapatiënten steeg naar 11.492. 200 mensen werden positief getest, het aantal officiële besmettingen komt daarmee op 43.681.

13:55 | Thuiswerken maakt bedrijven kwetsbaarder voor het risico op het lekken van gevoelige informatie, bijvoorbeeld door het gebruik van onveilige apparatuur of communicatiekanalen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder heeft een inventarisatie gedaan bij vijftien financiële ondernemingen en accountantsorganisaties naar de invloed van de uitbraak van het nieuwe coronavirus op de bedrijfsvoering en hoe zij omgaan met de toenemende informatiebeveiligingsrisico’s. Hieruit zijn diverse risico's naar voren gekomen die extra aandacht vragen.

13:50 | De lockdown die in Frankrijk was opgelegd om het coronavirus te bestrijden, heeft geleid tot een scherpe daling van de drugshandel en een reusachtige piek in de prijzen van drugs.

De minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zei vrijdag op een persconferentie in het hoofdkwartier van het antiterrorismebureau in Nanterre dat de drugshandel in zijn land met 30 tot 40 procent is afgenomen. Het hoofd van de Franse drugsbestrijding Stéphanie Cherbonnier zei dat de prijzen met 30 tot 60 procent omhoog zijn gegaan.

13:40 | De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) heeft met ingang van vrijdag de regel afgeschaft dat inwoners die uit Europese landen naar NRW terugkeren twee weken thuis moeten blijven om te kijken of ze het coronavirus al dan niet hebben 'meegenomen'. De deelstaatsregering heeft laten weten dat dit voorschrift is vervallen voor inwoners die uit de EU, IJsland, Liechtenstein, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland terugkeren, berichtte de Rheinische Post. De afschaffing is overeenkomstig aanbevelingen van de Duitse regering en zou door andere deelstaten opgevolgd gaan worden. NRW loopt met de afschaffing voorop.

13:35 | Het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 wordt in Nederland zwaar onderschat. De 'oversterfte' ligt in werkelijkheid bijna twee keer zo hoog als het aantal officieel gerapporteerde overlijdens, zei de Belgische viroloog Steven Van Gucht op een persconferentie over de ontwikkeling van de epidemie in Europa. Het aantal coronadoden in België nadert de 9000 en is nu 'bijna 2,2 keer hoger dan in het zwaarste griepseizoen in recente tijden'.

13:20 | Iedereen moet vanaf 1 juli gewoon weer aan het werk gaat. Niet thuis, maar op kantoor. Dat schrijft CDA Business Club aan partijgenoten. Op kantoor weet men elkaar te stimuleren en is men productiever. Uiteindelijk is dat ook beter voor de economie. Dat stelt Peter Arensman, voorzitter van de CDA Business Club.

13:05 | Italianen mogen vanaf 3 juni weer door heel het land reizen. Vanaf maandag zouden ze al in hun eigen regio's vrij op pad mogen gaan. Dit staat in plannen van premier Giuseppe Conte. Hier wordt naar verwachting vrijdag nog toe besloten.

13:00 | Voor basisscholen was het in de eerste week dat zij weer open mochten lastig om met de 1,5 meterregel om te gaan, blijkt uit een rondgang langs drie scholenkoepels. De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat de regering daar rekening mee moet houden bij een eventuele heropening van het voortgezet onderwijs.

12:45 | De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal al hard geraakt door de coronacrisis, terwijl die pas in maart begon. Het bbp daalde met 1,7 procent ten opzichte van de voorgaande periode. Volgens het CBS is de economie met het snelste tempo gekrompen sinds het dieptepunt van de financiële crisis in 2009. 'Dit is wel wat we verwacht hadden', zegt hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN Amro, 'Het tweede kwartaal wordt nog veel slechter.'

12:30 | Het totale aantal sterfgevallen blijft dalen en volgt daarmee de trend die ook te zien is in dagelijks gepubliceerde cijfers over de coronadoden. Wel overleden vorige week nog honderd meer mensen dan te verwachten viel als de uitbraak van het nieuwe coronavirus er niet was geweest. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Amsterdam UMC en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de eerste week van mei overleden naar schatting ruim 3000 mensen. Onder normale omstandigheden was dat 2900 geweest, denken de onderzoekers. Zij hebben dat ingeschat door het sterftecijfer in voorgaande weken te analyseren. Een week eerder lag het sterftecijfer nog boven de 3300.

12:00 | De Nederlandse Banken steunen bedrijven inmiddels met zo’n 11 miljard euro. Het gaat om bijna 143.000 bedrijven, die bijvoorbeeld uitstel krijgen van aflossingsverplichtingen of leningen krijgen. 'De komende tijd zal het nog wel stijgen', zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken.

11:45 | Het aantal sterfgevallen door het coronavirus is vrijdag in Spanje gestegen met 138. Het is het laagste aantal doden sinds maandag, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het totaal aantal doden staat nu op 27.459. Het aantal bevestigde besmette gevallen nam toe van 229.540 tot 230.183.

11:05 | De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,8 procent gekrompen vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit een tweede raming van het Europese statistiekbureau Eurostat die overeenkomt met een eerdere schatting. Het is de sterkste krimp sinds het begin van de metingen. In het vierde kwartaal van 2019 groeide de economie van het eurogebied van achttien landen nog met 0,1 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Voor de gehele Europese Unie werd een krimp opgetekend van 3,3 procent.

10:20 | De FIOD gaat sneller optreden zonder langdurig vooronderzoek bij vermoeden van coronafraude. De opsporingsdienst krijgt de afgelopen maanden steeds meer signalen van fraude zoals met malafide verkoop van mondkapjes of misbruik van steunmaatregelen. In veel gevallen gaat de FIOD langs verdachten om ze te waarschuwen.

10:15 | Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in Rusland is vrijdag opgelopen naar 262.843. Dat is een stijging van 10.598 nieuwe bevestigde gevallen. Volgens de autoriteiten zijn de afgelopen 24 uur 113 mensen bezweken aan Covid-19. Het totaalaantal doden komt hiermee op 2418. Het land telt na de Verenigde Staten en Spanje het hoogste aantal bevestigde gevallen. In totaal zijn 6,4 miljoen Russen getest. Rusland heeft 145 miljoen inwoners.

Slovenië heeft de corona-epidemie voor beëindigd verklaard en doet vanaf 31 mei de grenzen voor mensen uit andere EU-landen open. De sterke daling van het aantal nieuwe coronapatiënten is volgens de regering in Ljubljana voldoende reden het land weer open te stellen. Alleen mensen die duidelijk ziekteverschijnselen vertonen en geen woon- of verblijfplaats in het land hebben, kunnen worden teruggestuurd.

10:05 | De economie van Duitsland is in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,2 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau bekend op basis van voorlopige cijfers.

Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In het vierde kwartaal van 2019 kromp het bruto binnenlands product van de grootste economie van Europa met een herziene 0,1 procent. Eerder werd een onveranderd niveau gemeld.

10:00 | De economie kromp vorig kwartaal door corona met 1,7 procent, het snelste tempo sinds 2009. Dit meldt het CBS. Met name door de gedwongen sluitingen van cafés, restaurants en andere horeca-gelegenheden in maart werd het bruto binnenlands product (bbp) 1,7 procent kleiner vergeleken met de voorgaande periode.

09:45 | Zzp'ers die kunnen terugvallen op het inkomen van hun partner, kunnen vanaf volgende maand geen aanspraak meer maken op de tozo-regeling. De coronasteun vervalt dus voor deze groep. Haagse bronnen hebben deze plannen van staatssecretaris Van Ark bevestigd aan het FD. 'Nu moet er strenger gekeken worden', zegt FD-journalist Johan Leupen.

09:10 | Nederlandse onderzoekers beweren een grote stap te hebben gezet naar een medicijn tegen het coronavirus. Ze zouden een belangrijk antilichaam hebben ontdekt dat kan werken tegen het virus. Viroloog Ab Osterhaus, namens de Tierärztliche Hochschule in Hannover verbonden aan het onderzoek, benadrukt dat het niet om een vaccin gaat.

De Britse hoofdstad Londen stelt momenteel hooguit 24 nieuwe gevallen van coronavirus per dag vast en patiënten besmetten nauwelijks nog anderen. Dit staat in een analyse van onderzoekers van de overheid en van de Universiteit van Cambridge volgens plaatselijke media. Het aantal nieuwe gevallen halveert elke drie tot vier dagen en op basis daarvan wordt er van uitgegaan dat de metropool in juni al geen nieuwe gevallen van het virus meer heeft.

08:20 | Voorzitter van Techniek Nederland Doekle Terpstra verwacht een vraaguitval voor het derde en vierde kwartaal, en dan met name in de private sector. 'Daar gaat een gat vallen, die uitval gaat er komen', zegt Terpstra, 'Laten we elkaar in die periode vinden en helpen zodat we mensen dan niet buiten de deur moeten zetten die we later absoluut weer nodig hebben'. Terpstra stelt een tijdelijke overbrugging voor: 'Wij verplichten ons eraan mensen vast te houden en vragen daarvoor een soort deeltijd-NOW. In tweede instantie vragen we sectoren die minder sterk zijn voor de toekomst om mensen om kunnen te scholen voor bouwen techniek'.

07:45 | Het aantal werkuren in de uitzendbranche is met bijna een kwart gedaald. En de branche verwacht een omzetdaling van tussen de twintig en dertig procent. 'Het beeld is wisselend, maar de grote klappen vallen in de horeca, de evenementenbranche en de reissector', zegt directeur Jurriën Koops van de ABU, de branchevereniging voor Uitzendondernemingen op BNR.

Bestuurder Bart Berden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg denkt dat het te vroeg is om de coronamaatregelen te versoepelen, met name in Brabant. Vanuit de zorg zou het beter zijn nog even vol te houden, om het zorgpersoneel de tijd te gunnen om op adem te komen, aldus Berden in een gesprek met de Volkskrant. Hij wijst erop dat in Brabant nog steeds 40 tot 45 procent van de ic-bedden wordt ingenomen door coronapatiënten. 'De instroom van nieuwe coronapatiënten blijft ook hoog. Die neemt in onze provincie veel minder snel af dan gehoopt en ook minder snel dan elders in Nederland.'

07:30 | Kiezers waarderen de corona-aanpak van het kabinet en dat levert vooral de grootste coalitiepartij VVD steun op, blijkt uit de jongste peiling van I&O Research. De liberale partij kan op 43 virtuele zetels rekenen, terwijl alle andere partijen onder de 16 zetels blijven steken.

Twee op de drie kiezers steunt het optreden van het kabinet in de coronacrisis. Vooral premier Mark Rutte (VVD) zelf staat er goed op: zijn waarderingscijfers is van een 5,8 naar een 7,2 gegroeid. Dat de kabinetten-Rutte de financiën op orde hebben gekregen na de financiële crisis in 2008 wordt ook gewaardeerd.

07:15 | Voorzitter Wim van Mourik van Cumela Nederland, de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra, zegt dat bouwers en opdrachtgevers nog niet beseffen dat het straks slechter gaat in de bouw. 'Ontslagen gaan er echt komen', zegt Van Mourik op BNR.

06:50 | Nog nooit was het ondernemersvertrouwen in ons land zo laag als afgelopen maand. Zelfs tijdens het dieptepunt van de economische crisis van 2009 was er meer optimisme. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen zegt geschrokken te zijn.

06:15 | Brancheorganisaties in onder meer de bouw en techniek pleiten voor speciale overheidssteun vanaf september. Zij verwachten na de zomer te maken te krijgen met de echte klap van de coronacrisis. Dat staat in een brief die vandaag wordt aangeboden aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en die in handen is van BNR.

06:05 | In de Australische staat New South Wales (NSW) mogen restaurants, bars en cafés vrijdag weer open. Ook speeltuinen en buitenzwembaden mogen na twee maanden weer worden bezocht. Met de versoepelingen hoopt de federale overheid de economie weer aan te zwengelen, die door de coronacrisis hard getroffen is.

06:00 | De steun van Nederlandse banken aan bedrijven vanwege de coronacrisis bedraagt inmiddels zo'n 11 miljard euro. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) worden bijna 143.000 bedrijven bijgestaan, bijvoorbeeld door die uitstel van aflossingsverplichtingen te geven en leningen te verstrekken om deze moeilijke periode door te komen.

Het steunbedrag loopt gestaag op. Twee weken terug ging het nog om 7 miljard euro, en twee weken daarvoor om 5,4 miljard euro. Ook het aantal bedrijven dat wordt geholpen groeit duidelijk. Dit waren er bij de vorige peiling nog ruim 111.000.

05:50 | Op basisscholen met veel leerlingen uit arme gezinnen is het ­verzuim deze week hoog, omdat ouders angstig zijn hun kinderen weer de klas in te sturen. Zo dreigen kwetsbare kinderen een nog ­grotere onderwijsachterstand op te lopen. Daarvoor waarschuwt het Jeugdeducatiefonds, schrijft de Volkskrant. De eerste geluiden sinds de heropening van de scholen begin deze week zijn verontrustend, vertelt directeur Hans ­Spekman. Het Jeugdeducatiefonds steunt zo’n tweehonderd basisscholen met leerlingen uit achterstandssituaties.

05:00 | Het ministerie van VWS mag ziekenhuizen niet langer in onzekerheid laten over hun financiële toekomst. Dat zegt David Jongen, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) tegen het FD. Volgens Jongen is het niet mogelijk alle extra kosten voor de coronacrisis op te vangen binnen de bestaande afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Zo zou VWS de opschaling van ic-capaciteit kunnen betalen - 550 extra bedden kost zo'n 550 miljoen euro extra per jaar. Ook zou VWS garantie kunnen geven op het uitkeren van subsidies, zoals voor opleidingen, ook als die vanwege corona tijdelijk stilliggen.

04:45 | In een brandbrief aan partijgenoten in het kabinet roept de ondernemersclub van het CDA op Nederland niet meer zo veel mogelijk thuis te laten werken. Dat schrijft het AD. Terwijl cafés en restaurants zich opmaken voor de heropening op 1 juni, blijft het overheidsadvies ongewijzigd: werk zo veel mogelijk thuis. De CDA Business Club vindt dat moeilijk te rijmen met elkaar en heeft een brandbrief geschreven aan landelijke CDA-kopstukken, onder wie vicepremier Hugo de Jonge en minister van Financiën Wopke Hoekstra. Daarin worden de partijgenoten opgeroepen uiterlijk 1 juli 'de mensen weer naar het werk te laten gaan'.

03:30 | Het toerisme in Zeeland en Rotterdam-Rijnmond krijgt weer lucht. De veiligheidsregio’s versoepelen de beperkingen voor toeristische bedrijven. Beide regio’s draaiden het toerisme in maart volledig op slot om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

In Zeeland mogen campings en bungalowbedrijven weer 50 procent van de accommodaties verhuren. Dat was in de eerste weken van mei 15 procent, speciaal voor de ‘rustzoekers’. Zeeland verwacht meer toeristen tijdens Hemelvaart en Pinksteren, maar aangezien de Belgische grens nog tot en met 8 juni is gesloten, blijven de Belgen thuis. Ook Duitsers zijn er nog nauwelijks en de horeca is nog gesloten.

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal waarschijnlijk flink gekrompen als gevolg van de coronacrisis. Het gaat naar verwachting om de grootste terugslag sinds de financiële crisis ruim tien jaar terug. Dat is de gemiddelde verwachting van economen die persbureau Bloomberg peilde, vooruitlopend op de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag naar buiten brengt.

02:40 | De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) vreest dat 150.000 tot 200.000 hartpatiënten dit jaar geen zorg krijgen vanwege de coronacrisis. Dat meldt NRC op basis van een rapport dat de beroepsvereniging opstelde in samenwerking met onderzoeksbureau Gupta Strategists.

01:55 | Zzp'ers die kunnen terugvallen op het inkomen van hun partner kunnen vanaf volgende maand geen coronasteun meer aanvragen. Nu de coronacrisis langer duurt, vindt staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark (VVD) dat voortzetting van de zogeheten Tozo-regeling gepaard moet gaan met strengere voorwaarden. Dat zeggen Haagse bronnen die inzage hebben gehad in de plannen tegen het FD.

De invoering van de partnertoets is bedoeld om te garanderen dat alleen zzp'ers in 'broodnood' beroep doen op de zzp-regeling. Tot nu toe stelde het kabinet bewust nauwelijks eisen aan de aanvragers, onder het devies dat snelheid boven zorgvuldigheid ging. Sociale Zaken volstond met een 'moreel appel' om geen misbruik te maken van de zzp-bijstand, die maximaal € 1500 per zzp'er maand bedraagt. Het kabinet trok er van maart tot en met mei al € 3,5 mrd voor uit.

00:50 | De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft z’n handen vol aan meldingen van fraude, waarbij misbruik wordt gemaakt van de huidige coronacrisis. Dat meldt De Telegraaf. Met snelle acties worden coronafraudeurs door FIOD-rechercheurs beentje gelicht. 'Kwaadwillenden zien corona als een verdienmodel', zegt FIOD-teamleider Martine Suijkerbuijk over de grote hoeveelheid signalen van fraude die bij de opsporingsdienst binnenkomen.

00:10 | Het ondernemersvertrouwen in Nederland is gedaald tot het laagste niveau ooit gemeten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de stemming in het bedrijfsleven sinds 2008 peilt. De coronacrisis zorgt in alle bedrijfstakken voor somberheid. Het ondernemersvertrouwen kwam aan het begin van het tweede kwartaal uit op min 37,2. In het eerste kwartaal kwam de stemmingsindicator nog uit op een plus van 6,4.

00:00 | Werknemers met een flexibel dienstverband zaten het eerste kwartaal steeds vaker zonder werk. In de eerste drie maanden van dit jaar waren er 1,8 miljoen flexwerkers. Een jaar eerder waren dat er nog 1,9 miljoen. De afname is het grootst bij uitzendkrachten. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO op basis van een analyse.

Het aantal openstaande vacatures is als gevolg van de coronacrisis fors gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek verdwenen in drie maanden tijd ruim 60.000 vacatures. Daarmee was sprake van de grootste daling ooit gemeten en ook van de eerste daling in zeven jaar tijd. De sterkste afname tot nu toe werd gemeten tijdens de financiële crisis. In het vierde kwartaal van 2008 nam het aantal openstaande vacatures met 49.000 af. Het kwartaal erop ging het om een daling met 44.000.

Bedrijven hebben in totaal ongeveer 45 miljard euro aan compensatie voor omzetdalingen aangevraagd via de NOW-regeling. Dat meldt ABN AMRO op basis van een eigen berekening. Groothandels, winkels en industriële bedrijven draaien het meeste omzetverlies als gevolg van de coronacrisis. De zogeheten Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid is bedoeld voor bedrijven die hun omzet zien terugvallen door de crisis. Ze kunnen, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen.

Donderdag 14 mei

17:30 | Het IOC stelt 800 miljoen dollar beschikbaar voor kosten uitstel Olympische Spelen. Dat heeft IOC-voorzitter Thomas Bach gezegd na een videovergadering met het uitvoerend comité van het hoogste sportorgaan ter wereld. Vanwege de coronacrisis moesten de Spelen van Tokio 2020 met een jaar worden uitgesteld. Het grootste deel van het bedrag, 650 miljoen dollar, gaat naar de organisatie in Japan. Met 150 miljoen dollar wil het IOC de internationale sportfederaties en nationale olympische comités financieel ondersteunen.

17:20 | De kinderopvang moet RIVM-richtlijnen volgen en niet op basis van eigen gevoel besluiten om kinderen te weigeren. Dat zegt BOINK, de belangenorganisatie voor ouders in de kinderopvang, tegen BNR. Kinderen met een snotneus worden regelmatig onterecht naar huis gestuurd, vindt de organisatie.

16:35 | Moskou begint vrijdag met het massaal gratis testen van burgers op het coronavirus. Dat meldt burgemeester Sergej Sobjanin van Moskou op zijn website. Doel is tegen het einde van de maand 100.000 mensen per dag te testen.

Bij de eerste uitrol worden om de paar dagen ongeveer 70.000 bloedanalysetests aangeboden, zei Sobjanin.

16:30 | Het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering is in maart met 56 procent gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat meldt de vereniging van sociale diensten Divosa op basis van gegevens van 179 gemeenten. Die gemeenten vertegenwoordigen meer dan de helft van het bijstandsbestand in Nederland.

16:20 | Op 1 juni gaat het nieuwe corona-protocol van het ov in. De NS denkt dat de treinen voor de helft gevuld zullen zijn. Het andere ov gaat uit van een maximale capaciteit van 30 tot 40 procent.

16:10 | De vakbond voor spoorwegpersoneel VVMC is tevreden met het protocol voor reizigers en medewerkers dat de ov-bedrijven hebben bekendgemaakt. De bond pleit er wel voor dat de conducteurs en stewards per vervoerder duidelijke instructies krijgen, zegt bestuurder Wim Eilert van VVMC. "Voor ons geldt steeds, onze leden werken veilig of niet."

16:00 | Nog 410 Nederlandse coronapatiënten liggen op intensive cares. Dat zijn er 22 minder dan woensdag.

Precies een week geleden behandelden de intensivecareafdelingen 584 mensen die het coronavirus hadden opgelopen. Het aantal ic-patiënten is in een week tijd met 30 procent gedaald. De daling gaat sneller dan in de afgelopen drie weken, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

15:30 | In een etmaal zijn er in Groot-Brittannië ruim 400 mensen aan het coronavirus gestorven. Het land telt nu 33.614 coronadoden, en is daarmee na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld.Inmiddels is bij ruim 233.000 mensen het coronavirus vastgesteld.

15:00 | De collectieve salarisvermindering in het betaalde voetbal wordt breed gedragen door alle belangrijke organisaties die actief zijn in de eredivisie en eerste divisie. Dat concludeert zaakwaarnemer Rob Jansen na een topoverleg op het hoofdkantoor van de KNVB, waar vakbonden VVCS en ProProf, belangenbehartigers van coaches (CBV), clubs (FBO), eredivisie (Eredivisie CV) en eerste divisie (CED) aan deelnamen.

14:40 | Het protocol voor het openbaar vervoer laat mensen met een beperking met veel vragen zitten, klaagt Iederin, een organisatie die zich voor de belangen van gehandicapten en chronisch zieken inzet. Het protocol geldt vanaf juni, als het openbaar vervoer weer op volle capaciteit gaat rijden en ervoor moet zorgen dat passagiers en ov-personeel zich zo goed mogelijk tegen het nieuwe coronavirus kunnen beschermen.

14:35 | Mensen die ziek zijn geworden door werk waarbij ze zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen, moeten "snel en zonder hoge drempels" een beroep kunnen doen op een financiële tegemoetkoming. Dat zegt een commissie die hier onderzoek naar heeft gedaan. Daarnaast moet er meer gedaan worden om beroepsziekten te voorkomen. Bedrijven die hier nalatig in zijn, verdienen een boete, oordeelt de adviescommissie onder leiding van PvdA'er en oud-vakbondsman Ton Heerts.

14:15 | Luchthaven Schiphol heeft door de wereldwijde reisbeperkingen wegens het nieuwe coronavirus amper passagiers verwelkomd in april. In die maand vlogen 98 procent minder mensen van en naar de Amsterdamse luchthaven dan een jaar eerder.

14:00 | Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5590. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 28 nieuwe meldingen van overlijdens binnengekregen.

13:40 | De Japanse regering heeft in een groot deel van het land de noodtoestand beëindigd. Het gaat om gebieden die niet zwaar zijn getroffen door het coronavirus. De hoofdstad Tokio en de metropool Osaka blijven nog wel grotendeels op slot totdat de uitbraak daar is ingedamd.

13:35 | De ooit zo belangrijke zakentak van ABN Amro is nu vooral een blok aan het been van de bank. Deze week werd duidelijk dat de zakentak enorme verliezen heeft geleden. De kans is daarom groot dat de nieuwe topman Robert Swaak van deze tak af wil.

13:30 | De toeristenbranche in Zeeland moet het dit jaar vooral hebben van de zomervakantie. De boekingen voor de zomermaanden stromen momenteel binnen, zegt voorzitter Arjen Brinkman van de Zeeuwse afdeling van Hiswa-Recron.

13:15 | Zo'n driehonderd mensen hebben zich al aangemeld voor een sneltest op het coronavirus die reisorganisatie Corendon aanbiedt. Het gaat om tests die moeten aangeven of je antistoffen tegen het longvirus hebt aangemaakt. Het initiatief kwam Corendon op stevige kritiek te staan van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Corendon wil met de tests oefenen voor procedures die klanten moeten doorgaan voor 'coronavrije vakanties' die het deze zomer hoopt aan te bieden.

13:00 | Fransen kunnen in juli en augustus weer op vakantie gaan. Premier Edouard Philippe heeft dit zijn landgenoten beloofd na maanden van lockdown. Hij wil wel dat ze de vakantie vooral in eigen land doorbrengen. Hij zei dat momenteel 95 procent van alle hotels gesloten is als gevolg van de coronamaatregelen. Philippe zei dat de regering daarom 18 miljard euro uittrekt voor extra steun aan de uitgeschakelde toerismesector.

12:30 | De NS verwacht bij de hervatting van de reguliere dienstregeling ongeveer 50 procent van de stoelen in de treinen te kunnen benutten. De vervoerder benadrukt dat die capaciteit vooral bedoeld is voor noodzakelijke reizen. De overheid heeft het gebruik van een mondkapje in het ov verplicht gesteld. De NS rijdt vanaf 2 juni weer grotendeels de reguliere dienstregeling en wil het maximale aantal treinen laten rijden dat nodig is om Nederland bereikbaar te houden.

12:00 | KLM gaat klanten van wie de vlucht de komende tijd geannuleerd wordt de mogelijkheid geven om geld terug te krijgen. Daarmee reageert de luchtvaartmaatschappij op de richtlijn van de Europese Commissie. Klanten moeten dan wel iets langer op hun geld wachten, waarschuwt KLM. De mogelijkheid om een voucher te krijgen ter waarde van de geboekte vliegtickets blijft bestaan. KLM komt verder met een plan om de vouchers aantrekkelijker te maken.

11:30 | Een vaccin tegen de ziekte Covid-19 zou in een optimistisch scenario over een jaar gereed kunnen zijn. Dit heeft het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam laten weten. Covid-19 is de ziekte die het gevolg is van het nieuwe coronavirus dat eind vorig jaar is opgedoken en wereldwijd al bijna 300.000 levens heeft geëist.

11:20 | Woningcorporaties hebben de afgelopen maanden massaal ingetekend op een regeling die bedoeld is om de bouw van nieuwe woningen te stimuleren. Er liggen nu plannen voor zo'n 75.000 woningen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) verwacht dat dat nog stijgt tot 80.000, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

10:50 | Intratuin wil na de coronacrisis minder afhankelijk zijn van met name kerstartikelen uit China. Daarom wordt een deel van de productie verplaatst naar Europa, zegt directeur Peter Paul Kleinbussink. 'Sommige specialismen zitten daar nou eenmaal, maar we gaan wel kijken of we productie dichter bij huis kunnen plaatsen.'

10:20 | Sinds het begin van de coronacrisis heeft de politie al tienduizend bekeuringen uitgeschreven wegens het overtreden van de regels. Maar steeds meer burgers vinden dat ze onterecht op de bon geslingerd zijn, en vechten de boetes aan, schrijft de Volkskrant. Er is vooral veel onduidelijkheid over de regelgeving, zegt strafrechtadvocaat Justin Kötter,

09:30 | Thuiswerken is de nieuwe standaard en dat moet zo blijven. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur wil voorkomen dat Nederlanders de komende periode, als de coronamaatregelen verder afgebouwd worden, weer massaal in de auto stappen. De overheid wil daar graag afspraken over maken met werkgevers. Maar hoe ver kun je daarin gaan? Het antwoord hoor je in de nieuwste aflevering van Spitsbrekers.

08:45 | SC Cambuur en De Graafschap treffen de KNVB vandaag voor de de rechter, omdat de voetbalbond afziet van promotie en degradatie in het betaald voetbal. Dat betekent een flinke financiële strop voor de koploper en de 'runner-up' van de Keukenkampioendivisie. Het zijn lang niet de enige clubs die de pijn van de crisis nu echt gaan voelen.

08:15 | De transportsector wordt hard geraakt door de coronacrisis. Maar liefst 70 procent van de leden van brancheorganisatie TLN ziet de omzet dalen, gemiddeld met 29 procent. Tien procent heeft acute liquiditeitsproblemen. TLN verwacht dat dit percentage nog gaat stijgen, omdat een lange betalingstermijn in de sector gebruikelijk is.

07:45 | In de Verenigde Staten zijn woensdag (lokale tijd) 22.000 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat betekent dat nu zeker 1,4 miljoen Amerikanen besmet geraakt zijn met het virus. Volgens tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore steeg het aantal sterfgevallen door corona woensdag met 1813 tot ruim 84.000. De Verenigde Staten zijn wereldwijd het hardst getroffen door het coronavirus.

07:35 | Accepteer je vliegtuigvoucher, maar verzilver 'm niet, stop hem weg in een oude sok tot de luchtvaartmaatschappij je je centen terug wel terug moet geven. Dat is het advies dat claimbureau EUclaim gaat geven aan gedupeerden, blijkt uit navraag van BNR. En voor wie het had gemist: zo'n vliegtuigvoucher krijgen mensen van veel luchtvaartmaatschappijen voor - door de coronacrisis - geannuleerde vluchten, in plaats van geld terug.

07:00 | Het kabinet wil ook flexwerkers die zijn ontslagen in de coronatijd tegemoet komen. De regeling geldt voor flexwerkers van 18 jaar en ouder. Ze kunnen drie maanden lang 600 euro per maand krijgen. Roos Wouters is van Werkvereniging, een organisatie die zich inzet voor onder andere flexwerkers. Zij is boos en noemt de 600 euro een fooi.

06:20 | De grootste piek van de coronacrisis ligt achter ons en toch verloopt het opschalen van de reguliere zorg moeizaam. De capaciteit is in veel gevallen nog lang niet op het niveau van vóór de crisis, zo blijkt uit navraag door BNR bij dertien grote en middelgrote ziekenhuizen.

06:00 | Nederlandse zwembaden hebben sinds de sluiting in maart bijna 40 miljoen euro aan omzet verloren. En hoewel de binnenbaden weer open zijn, vreest een groot deel van de zwembadondernemers het onder deze omstandigheden nog maar vier maanden te kunnen volhouden.

05:40 | Donald Trump noemt het advies van medisch topadviseur Anthony Fauci over de heropening van de Amerikaanse economie 'onacceptabel'. Fauci waarschuwde de Senaat dinsdag voor het te snel heropenen van het land tijden de corona-epidemie. Dat zou volgens de immunoloog kunnen leiden tot nieuwe corona-uitbraken. 'Voor mij is het een onacceptabel antwoord', zei Trump woensdag (lokale tijd) tijdens een persbriefing in het Witte Huis.

23:00 | De Amerikaanse president Trump heeft een voormalige chef van een farmaconcern te hulp geroepen in de strijd tegen het dodelijke coronavirus. Het gaat om Moncef Slaoui, die aan het hoofd stond van de vaccindivisie van GlaxoSmithKline. Hij moet helpen bij het versneld ontwikkelen van een vaccin, aldus een regeringsfunctionaris. Ook een Amerikaanse generaal wordt betrokken bij de zogenoemde Operation Warp Speed.

21:10 | De bevolking op de hele wereld zal moeten leren leven met het coronavirus. Misschien zal het nooit verdwijnen, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Terwijl landen beginnen met het geleidelijk versoepelen van de beperkingen die zijn opgelegd om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt, verwacht de WHO dat het virus mogelijk nooit helemaal zal worden weggevaagd.

18:45 | Flexwerkers kunnen 600 euro per maand krijgen. Dat melden Haagse bronnen aan BNR - na berichtgeving van de NOS. Minister Koolmees was aan het broeden op een regeling voor de flexwerkers, die worden ontslagen in de coronacrisis. Het plan moet wel nog worden behandeld door de Tweede Kamer.

18:30 | 'Kinderen als verspreider van het coronavirus hebben we niet kunnen vinden', zegt Patricia Bruijning, kinderarts-epidemioloog bij het UMC Utrecht en adviseur van het OMT, tegen BNR. In Denemarken zijn de de scholen alweer een aantal weken open, en daar zijn de besmettingen niet gestegen. Dat is interessant voor Nederland, omdat het RIVM goed in de gaten houdt wat het effect is van versoepelingen in andere landen.

18:15 | Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid hebben een stand van zaken gegeven na het overleg in de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Daarin praten de meest betrokken ministers over de coronacrisis. Er zijn geen nieuwe besluiten genomen, maar premier Rutte herhaalt de gekende adviezen met betrekking tot bewegingsbeperkingen en hygiënemaatregelen.

17:05 | De 'ommezwaai' in de kwestie rond de vouchers die passagiers krijgen ter compensatie van geannuleerde vluchten in verband met het coronavirus is uiterst ongelukkig. Dat betoogt de Consumentenbond in een reactie. Anders dan eerder gemeld begint de Europese Commissie toch nog geen inbreukprocedure tegen Nederland en andere lidstaten vanwege de kwestie over het afkopen van gedupeerde reizigers met een tegoedbon.

15:45 | België versoepelt opnieuw de coronamaatregelen. Vanaf maandag mogen de kappers en andere contactberoepen hun zaken weer openen, op afspraak en met een aantal strenge veiligheidsvoorschriften. Ook de dierentuinen kunnen open, maar ze moeten een strikt en gelimiteerd onlineticketsysteem gebruiken, net als een aantal musea. Dat heeft premier Sophie Wilmès bekendgemaakt na afloop van een vergadering met de Nationale Veiligheidsraad. Die zet het licht op groen voor de tweede fase van het versoepelen van de lockdown sinds 14 maart.

15:25 | Er wordt vooralsnog geen inbreukprocedure tegen Nederland en andere lidstaten gestart vanwege vouchers die passagiers krijgen ter compensatie van een geannuleerde vlucht in verband met het coronavirus. Vicevoorzitter Margrethe Vestager zegt in een Tweet dat ze zich eerder woensdag heeft vergist met haar mededeling daarover. 'Het was mijn misvatting over de status van de brief die we vandaag sturen. Het spijt me dat ik verwarring heb veroorzaakt', schrijft de Deense.

14:40 | Op 11 mei zijn de meeste mensen die een contactberoep uitoefenen weer aan het werk gegaan. FNV MOOI krijgt veel vragen en opmerkingen over werkplekken waar werknemers zich niet veilig voelen. Daarom lanceert FNV MOOI het meldpunt #IkWilVeiligWerken.

13:00 | Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties moeten gedupeerden van een geannuleerde vlucht vanwege de coronacrisis hun geld teruggeven als die passagiers geen voucher willen ter compensatie. De keuze voor een financiële vergoeding is een recht van de gedupeerde, dat vastligt in het Europees passagiersrecht, zegt de Europese Commissie.

12:15 | Veel Nederlandse bedrijven in het buitenland hebben het moeilijk. Zestig procent heeft last van handelsbarrières door de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van NLinBusiness in opdracht van VNO-NCW. Veel bedrijven hebben het vooral zwaar omdat ze lokaal geen steun krijgen. Ze worden onder meer geconfronteerd met problemen als uitval van de vraag, complexe logistiek, thuiswerken en financieringsissues, zegt Edo Offerhaus van NLinBusiness.

12:00 | De gevolgen van de grote ontslagronde bij reisconcern TUI kan ook gevolgen hebben voor Nederland. Dat zegt Arjen Kers, baas van TUI Nederland, in BNR's Ask Me Anything. TUI maakte vanmorgen bekend dat er mogelijk 8000 banen geschrapt worden om overeind te blijven in de coronacrisis.

10:50 | De Europese Commissie is druk bezig om een zomervakantieplan te smeden voor alle Europeanen. In veel verschillende Europese landen worden de eerste plannen gesmeed om toeristen te lokken, ondanks de coronacrisis. Een ambitie die Brussel deelt, maar bij voorkeur wél centraal georganiseerd voor heel Europa.

10:10 | De schoonmaakbranche roept de overheid op om de NOW-regeling voor de sector langer in stand te houden. Dat is hard nodig, nu blijkt dat sommige schoonmaakbedrijven nauwelijks omzet draaien zolang festivals en hotelovernachtingen uitblijven. Dat zegt Piet Adema, voorzitter van de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten.

09:40 | Dat de 'stroppenpot' bij ABN Amro honderden miljoenen hoger is dan bij bijvoorbeeld ING brengt Swaak niet van zijn stuk. 'De wijze waarop wij dat doen is heel consistent. Laten we niet vergeten dat we in een heel volatiele periode leven, daar heb je als bank je voorzieningen bij te treffen. We zijn als bank in staat geweest om bijna 95.000 mensen onmiddellijk te voorzien van een uitstel van betaling van rente en aflossingen, hypotheken en consumptieve kredieten.'

08:50 | Vooral werknemers bij grote bedrijven en de overheid zullen profiteren van de scholingsvoorwaarde in het tweede NOW-steunpakket, valt op te maken uit onderzoek van de universiteit van Tilburg naar het succes van de Van Werk naar Werk-regeling van de afgelopen jaren.

08:35 | Mensen die door het corona-virus hun al betaalde vakantie mislopen, moeten dat geld terug krijgen als ze dat willen. Dat is een van de aanbevelingen van de Europese Commissie die woensdag worden gepresenteerd, meldt het AD. Een meerderheid van de EU-lidstaten had gevraagd om een versoepeling of een opschorting van de rechten van reizigers. Zij voorzien dat hun toeristische sector omvalt als alle boekingen moeten worden terugbetaald.

08:20 | Werknemers omscholen voor een baan in een heel andere sector moet veel makkelijker worden Dat vinden ChristenUnie, D66 en PvdA. Ze denken aan een transitiefonds, zoals bijvoorbeeld in Scandinavië bestaat. Het aanpassen van de transitievergoedingen bij ontslag wordt ook gesuggereerd, maar volgens Tweede Kamerlid voor de PvdA Gijs van Dijk kan het simpeler.

08:10 | Terwijl ziekenhuizen de gewone zorg langzaam opstarten, mijdt nog altijd een flinke groep patiënten de zorg. Ze bellen niet met hun huisarts of 112, ook al hebben ze klachten die kunnen wijzen op iets ernstigs. Volgens de Federatie Medisch Specialisten zijn patiënten bang in het ziekenhuis het nieuwe coronavirus op te lopen, of om de zorg onnodig te belasten, schrijft Trouw. De specialisten vrezen dat de schade voor de gezondheid groot is.

08:00 | De corona-maatregelen zetten de Nederlandse arbeidsmarkt steeds verder op slot. Dat blikt ook uit cijfers van vacaturesite Indeed, die het aantal vacatures met 36 procent zag teruglopen in vergelijking met vorig jaar. Toch is in sommige sectoren, zoals de kappersbranche, alweer een lichte stijging te zien, zegt Arjan Vissers, strategie-verantwoordelijke bij Indeed.

07:40 | Werkgevers vragen werknemers steeds vaker om een loonoffer of uitstel van vakantiegeld. Zo blijkt uit rondgang van BNR langs rechtsbijstandsverzekeraars. Rechtsbijstandsverzekeraar ARAG kreeg sinds maart meer dan 1.600 meldingen van ondernemers van wie de arbeidsvoorwaarden waren gewijzigd.

07:20 | ABN Amro heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies van 395 miljoen euro geleden als gevolg van de coronacrisis, waar een jaar geleden nog winst werd gemaakt. Volgens het financiële concern moest er erg veel geld opzijgezet worden voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden.

07:00 | Het omscholen van werknemers moet in deze coronacrisis veel beter aangepakt worden dan in de vorige crisis, vinden ChristenUnie, D66 en PvdA. Zo moet het veel makkelijker worden om van de ene sector naar de andere sector omgeschoold te worden.

06:40 | Een bottleneck dreigt bij de uitvoering van corona-noodpakket 2.0, zo waarschuwt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken op BNR. Uitkeringsinstantie UWV bijvoorbeeld kan de corona-maatregelen – en moties – nauwelijks bijbenen. Daardoor laat noodpakket 2.0 mogelijk nog even op zich wachten.

06:10 | De Vereniging Afvalbedrijven vreest verstopte rioleringen als gevolg van massaal gebruik van mondkapjes, blijkt uit navraag door BNR. Die vrees wordt gedeeld met stichting Rioned, het kenniscentrum voor de riolering. Beide zijn bezorgd over het verkeerd weggooien van mondkapjes en pleiten voor een brede publiekscampagne.

Dinsdag 12 mei

19:45 | Er vliegt wel eens een vliegtuig. Maar verder is het vooral heel erg stil. En dat maakt Schiphol tot een heel vreemde, van de realiteit losgezongen plek. Onze verslaggever Martijn de Rijk ging langs op de ooit nog zeer drukke luchthaven.

18:40 | Het plasma-geneesmiddelen-bedrijf van Sanquin gaat internationaal samenwerken op het gebied van plasma, om te helpen met een geneesmiddel tegen het coronavirus. In de zogeheten Plasma-alliantie zitten onder andere grote farmaceuten en leidende plasma-geneesmiddelen-bedrijven.

18:08 | Groot-Brittannië gaat nog miljarden ponden steken in het redden van banen. De Britse minister van Financiën heeft tot nu 14 miljard pond per maand betaald aan de Britse deeltijd-ww. De verwachting was dat dat vandaag zou worden teruggeschroefd, in plaats daarvan wordt de regeling juist verlengd tot het najaar.

17:40 | Sportscholen kunnen mogelijk eerder open dan aangekondigd. Minister van Rijn, van Medische Zorg en Sport, gaat kijken of de branche voor 1 september al open kan. Daarvoor zijn dan wel extra maatregelen in sportscholen nodig. Daarbij moet volgens de minister gedacht worden aan bijvoorbeeld 'de intensiteit van het sporten', de hoeveelheid mensen die wordt toegestaan in een sportschool en het aantal aanwezige apparaten.

17:25 | Als we het coronavirus onder controle weten te houden, mag de horeca, met beperkingen, open per 1 juni. Maar dat betekent wel: van te voren reserveren, met maximaal 4 mensen aan een tafel of bar, en het personeel vraagt of je klachten hebt. Zo gaat een avond uit eten er dan uitzien.

16:45 | Scholieren gaan volgens onderzoek nog net zo vaak studeren als voor de invoering van het leenstelsel in het 2015, toen de basisbeurs werd vervangen. Wel lenen studenten meer via de aanvullende beurs. Dat kan nadelig zijn voor hun start op de woningmarkt. De coronacrisis met de bijbehorende economische crisis kan studenten nog verder in de problemen duwen, volgens Nic Vrieselaar, econoom bij RaboResearch. 'Een vast contract is veel minder vanzelfsprekend geworden. De werkloosheid gaat oplopen bij deze groep starters, ook door de coronacrisis, verwachten wij.'

16:30 | Er liggen nog 463 Nederlandse coronapatiënten op de intensive cares. Dat zijn er 35 minder dan gisteren. 'Voor het eerst in lange tijd liggen er meer non-Covid- dan Covid-patiënten op de Nederlandse ic’s', meldt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Op de intensive cares in Nederland liggen 451 mensen met het coronavirus en 462 mensen met andere aandoeningen

15:37 | Fitnessbedrijf BigGym sleept de Nederlandse Staat voor de rechter. Daarmee probeert de keten een einde te maken aan de gedwongen sluiting van sportscholen tot 1 september. BigGym, dat twintig sportscholen heeft in Nederland, noemt de maatregelen disproportioneel en eist dat die worden opgeheven. Het bedrijf zou zelf nameijk al een geschikt en veilig protocol hebben. Ook verwijst de sportketen naar andere landen, zoals Oostenrijk, Zwitserland en verschillende deelstaten van Duitsland. Daar zijn de sportscholen deze week weer open.

15:05 | De onderhandelingen van nieuwe cao's heeft ook te lijden onder de coronacrisis. Volgens de AWVN, die betrokken is bij zo'n 800 cao's, werden er in april maar zes cao's afgesproken. Normaal gesproken zouden dat er tientallen zijn. Ook ligt de gemiddelde afgesproken loonstijging lager. Die bedroeg in april 2,4 procent. De afgelopen zes maanden was dat gemiddeld 3 procent, stelt de AWVN.

14:00 | Het dodental als gevolg van het coronavirus is het afgelopen etmaal met 54 gestegen naar 5.510, meldt het RIVM. Er zijn 35 nieuwe ziekenhuisopnames.

13:40 | Er zijn nog te veel bedrijven en sectoren die geen beroep kunnen doen op de eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro (TOGS) om in crisistijd de vaste lasten te kunnen betalen. MKB-Nederland pleit in een brief aan de Tweede Kamer om verdere uitbreiding van de regeling voor 'schrijnende gevallen'. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, vindt dat de keuze van sectoren die wel of niet in aanmerking komen niet is uit te leggen.

13:15 | Ook na de coronacrisis willen veel werknemers thuis blijven werken. Voor de coronacrisis werkte al zo'n 6 procent van de werknemers thuis. Dat aantal zal stijgen naar 26 procent als de coronacrisis eenmaal voorbij is, meldt RAI Vereniging op basis van onderzoek dat is uitgevoerd door Maurice de Hond.

12:30 | Dat het aantal sterfgevallen door het coronavirus daalt, is ook te zien aan het totale sterftecijfer. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de week van 27 april overleden ongeveer 170 mensen meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020.

12:00 | De autoriteiten in de Chinese miljoenenstad Wuhan gaan mogelijk de hele bevolking testen op het coronavirus. Chinese staatsmedia berichten dat lokale overheden in de metropool opdracht hebben gekregen om plannen op te stellen voor het testen van inwoners. In de metropool, waar de pandemie begon, zijn de afgelopen dagen weer nieuwe besmettingen vastgesteld. Het is nog onduidelijk wanneer het massale testen van inwoners van start moet gaan.

11:00 | Ook de metaalsector verwacht flinke klappen later dit jaar. De vooruitzichten zijn daar somber. Voor het tweede kwartaal worden dramatische cijfers verwacht. 80 procent van de bedrijven in de metaalsector ondervindt nu al problemen en meer dan 40 procent maakt gebruik van de NOW-regeling om het hoofd boven water te houden. 'Het buitenland moet ook van het slot af willen we weer goed zaken kunnen doen.'

10:50 | Door de coronacrisis worden de rechten van verdachten geschonden, menen strafrechtadvocaten. De verhoorkamers in politiebureaus en gevangenissen zijn veel te klein, waardoor advocaat en cliënt veel te dicht bij elkaar zitten, weet Jeroen Soeteman van de Verenging van Strafrechtadvocaten uit eigen ervaring. Het is een situatie waarin we gebracht worden en het gaat om keuzes die we helemaal niet willen maken.'

10:30 | De Spaanse regering heeft een quarantaine van twee weken bevolen voor alle reizigers die vanaf 15 mei naar het land komen. De maatregel is bedoeld om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in het land te beteugelen. De inkomende reizigers moeten thuis of in hun accommodatie blijven en mogen slechts naar buiten gaan om noodzakelijke boodschappen te doen, naar gezondheidscentra te gaan en in geval van een "noodsituatie".

10:00 | De Belastingdienst kan bedrijven redden door niet-professionele schenkingen makkelijker te maken. Dat zegt notaris Aniel Autar. Hij kwam op het idee toen hij hoorde van een kleine ondernemer in de problemen, die hulp van vrienden kreeg aangeboden. 'Geef iemand zelf ook een voordeeltje en ik denk dat je een win-win-situatie krijgt.' De wet ként al een vrijstelling in de successiewet als het gaat om natuurlijke personen met een onderneming.

09:20 | De corona-epidemie in Denemarken blijft ondanks de versoepeling van lockdownmaatregelen in hevigheid afnemen. Overheidsinstituut SSI zegt dat iedere besmette persoon het virus in de eerste week van mei overdroeg aan gemiddeld 0,7 andere personen. Dat is fors minder dan op het hoogtepunt van de epidemie in maart, toen dat zogeheten reproductiegetal bijna op 2 stond.

09:00 | We moeten collectief de kosten gaan dragen om structureel 600 extra IC-bedden paraat te hebben. Dat zegt Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg, Erasmus Universiteit Rotterdam. De zorgsector buigt zich momenteel over de kosten om ziekenhuizen ‘uitbraakproof’ te maken. De uitbreiding van het aantal IC-bedden en de bijbehorende kosten worden als het aan Meurs ligt onderdeel van de Wet publieke gezondheid.

08:50 | Hoe houden CEO's in deze coronacrisis met hangen en wurgen de BV Nederland aan de gang? Wat vinden zij van de crisisaanpak en hoe helpen zij hun klanten deze crisis door? Elke dag bespreek ik dat met één van hen en vandaag is dat Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. 'Dat noodfonds van 300 miljoen heeft zeker geholpen, maar het is een eerste stap.'

08:30 | In deze coronacrisis mijden mensen het openbaar vervoer. En dat is goed nieuws voor de fabrikanten van fietsen, e-bikes en speed pedelecs. Die worden nu massaal verkocht, blijkt uit navraag bij Gazelle en de Accell Group, het bedrijf achter merken als Batavus en Sparta. Gemeenten moeten daarop inspelen door de infrastructuur goed af te stemmen op de groei van tweewielers, zegt Han ten Broeke, voorzitter van Bovag.

08:00 | De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben al 101 nieuwe coronabesmettingen gelinkt aan een lokale uitbraak in een populaire uitgaansbuurt in hoofdstad Seoul. De autoriteiten doen verwoede pogingen om duizenden mensen op te sporen die nachtclubs en kroegen in het district Itaewon hebben bezocht. De virusuitbraak in Zuid-Korea leek eerder nog te zijn ingedamd, maar de autoriteiten sloten afgelopen weekend op meerdere plaatsen toch weer uitgaansgelegenheden.

07:40 | Het basisonderwijs in Nederland vocht de laatste jaren voor meer erkenning, meer salaris voor de docenten en minder werkdruk. Is de coronacrisis een kantelpunt in de strijd die het onderwijs voert? De leraar blijkt nu opeens een vitaal beroep. En ouders waren snel uitgekeken op het thuisonderwijs. In de podcast Voorbij de Anderhalve Meter spreekt Maarten Bouwhuis met Claire Boonstra, onderwijsvernieuwer, en Maarten Jacobs, schoolleider in Helmond.

07:20 | In deze coronacrisis mijden mensen het openbaar vervoer. En dat is goed nieuws voor de fabrikanten van fietsen, e-bikes en speed pedelecs. Die worden nu massaal verkocht, blijkt uit navraag bij Gazelle en de Accell Group, het bedrijf achter merken als Batavus en Sparta. Gemeenten moeten daarop inspelen door de infrastructuur goed af te stemmen op de groei van tweewielers, zegt Han ten Broeke, voorzitter van Bovag.

06:45 | De regering schakelde influencers in voor de coronacampagne om jongeren in lockdown te houden. De corona-influencers komen uit de Talpa stal, een soort verkapte staatssteun voor mediamiljardair-in-nood John de Mol, terwijl het hele idee achter sociale media nu net is dat je geen mediamagnaat nodig hebt om je publiek te bereiken, zegt Marianne Zwagerman in haar column. 'We moeten allemaal in de pas lopen. Dat is enger dan een virus.'

06:20 | Medisch topadviseur Anthony Fauci is van plan de Amerikaanse Senaat dinsdag te waarschuwen voor het te snel heropenen van het land tijdens de coronapandemie. Een dergelijke maatregel kan volgens Fauci tot "onnodig lijden en de dood" leiden. Dat schrijft The New York Times. Fauci is de directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) en geldt als één van de voornaamste adviseurs van Trump in de coronacrisis.

06:10 | Bedrijven bereiden zich voor op grootschalige ontslagrondes. Ze vrezen dat de coronacrisis een langdurig negatief effect zal hebben op hun onderneming. Dat blijkt uit navraag van BNR bij verschillende advocatenkantoren. De ontslaggolf komt mogelijk in een stroomversnelling als bedrijven mensen straks ongestraft mogen ontslaan.

22:15 | De burgemeesters van de Veiligheidsregio's zien de opening van de terrassen op 1 juni met vertrouwen tegemoet. Steeds meer mensen gaan eropuit, maar volgens de burgemeesters blijven zij voldoende afstand van elkaar houden. Zij verwachten niet dat zij door de openstelling van de horeca ineens massaal boetes moeten gaan uitdelen, zo laat burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen weten.

20:30 | In Frankrijk zijn maandag 263 nieuwe coronadoden gemeld die stierven in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Dat zijn er 193 meer dan zondag, toen het nog om 70 gevallen ging. Nu telt Frankrijk 26.643 doden als gevolg van het coronavirus. Volgens de autoriteiten liggen maandag 2712 mensen op de intensive care. Dat aantal daalde al enkele dagen op rij. Zondag ging het nog om 2776 gevallen. Het land versoepelde maandag enkele coronamaatregelen.

19:35 | Sinds vandaag kunnen de kinderen weer naar school, kunnen wij weer naar de kapper. Echter, hoe meer er mag, hoe ingewikkelder het sociale leven wordt. Neem een borrel met vrienden waarbij de anderhalve meter niet in acht wordt genomen. BNR's Paulien Sewuster vraagt zich af wat dan te doen: zeurpiet spelen of negeren? 'Spreek mensen vooral niet aan op hun moraliteit', zegt hoogleraar sociale wetenschappen Naomi Ellemers van de Universiteit Utrecht.

19:15 | Er zijn sterke aanwijzingen dat de kans op besmetting met het coronavirus binnen veel groter is dan buiten. Dat zou ermee te maken hebben dat het virus zich niet alleen verspreidt via grotere druppeltjes, maar ook via hele kleine - die binnen als een soort mist blijven hangen. Dit zegt dokter Eize Wielinga tegen Mark Beekhuis. Scholen zijn weer open, maar hadden we niet beter met de festivals kunnen beginnen?

19:10 | Vladimir Poetin verlicht de lockdown juist op het moment dat het aantal coronabesmettingen in zijn land flink toeneemt. Rusland telt meer dan tweehonderdduizend besmettingen en staat op de vierde plek op de wereldranglijst qua corona-besmettingen. En toch zei Poetin zojuist dat de Russen weer naar hun werk kunnen. 'Het is onbegrijpelijk', zegt Ruslandcorrespondent Joost Bosman.

18:40 | Het aantal kankerdiagnoses in Nederland is in maart en april drastisch gedaald. Zo daalde het aantal huidkankerdiagnoses begin april tot 39 procent van het gebruikelijke gemiddelde. Mensen stellen hun doktersbezoek uit omdat ze bang zijn om corona op te lopen of dokters te veel te belasten. 'Over zo'n grote daling waren we verbaasd', zegt hoogleraar klinische epidemiologie Sabine Siesling en verbonden aan het Integraal Kankercentrum Nederland tegen BNR.

18:35 | De klim- en boulderhallen moeten tot september dichtblijven. En dat tot grote ergernis van de inmiddels ruim tachtig clubs die Nederland rijk is; zij zijn er vast van overtuigd dat ze minstens zo Corona-veilig zijn als bijvoorbeeld de supermarkten of de scholen. Verslaggever Martijn de Rijk bezocht Boulderhal Delfts Bleau in Delft. Hij kreeg een lesje op niveau en sprak bondscoach Michiel Nieuwenhuizen van het Nederlands team sportklimmen en eigenaar Sander Ter Steege van Boulderhal Delfts Bleau.

18:00 | In Zuid-Korea zijn vandaag 35 nieuwe coronabesmettingen gemeld, en dat is het hoogste aantal in een maand tijd. De oorzaak moet hoogstwaarschijnlijk worden gezocht in het weer opengooien van de horeca, die zit door de nieuwe uitbraken weer verplicht op slot. 'Ik vermoed dat Zuid-Korea het nachtleven weer gaat dichtgooien', zegt hoogleraar epidemiologie Anne-Mieke Vandamme van de Universiteit van Leuven.

17:55 | De kappers zijn van af vandaag weer open. En u begrijpt het. De handen jeuken om weer aan de slag te gaan. En dan hebben we het nog niet over al die bossen wild haard die hoognodig een heggenschaar kunnen gebruiken. Verslaggever Martijn de Rijk was bij kapper Hizi Hair in Soest en peilde de stemming.

17:50 | In De Klap van Corona bezoekt Harmen van der Veen de gasten die hij de afgelopen jaren interviewde. Hoe varen ze en hoe ervaren ze deze crisis? Deze aflevering spreekt Van der Veen Karel van Broekhoven van stichting Rust bij de Kust die strijdt tegen de herrie van Zandvoort en de komst van de Formule 1.

17:30 | De gemeente Emmen oefent voor de aangekondigde verdere versoepeling op 1 juni wanneer de terrassen mogelijk weer open gaan. Gemeent en horeca hebben daarom in het centrum een proefterras opgesteld. BNR spreekt erover met wethouder Guido Rink van Economische Zaken.

16:55 | In China is de vrees voor een tweede besmettingsgolf van het coronavirus toegenomen nadat in de stad Wuhan nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Dat meldt de South China Morning Post maandag. Wuhan geldt als het epicentrum van de virusuitbraak. Afgelopen weekend raakten ook al mensen besmet in Shulan, een stad in het noordoosten van het land.

In Wuhan zijn zes nieuwe besmettingsgevallen bekendgemaakt. Dat is voor het eerst sinds 8 april, toen de lockdown van de miljoenenstad werd opgeheven. De nieuwe gevallen zaten al in quarantaine.

16:50 | Minister Sander Dekker van rechtsbescherming wil de faillissementswet doorzetten om te voorkomen dat bedrijven omvallen. Dit tot onvrede van een flink deel van de Tweede Kamer die vreest dat kleinere ondernemers er de dupe van worden. 'De minister heeft haast', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

16:30 | De regering van Sint-Maarten heeft aangekondigd dat op 1 juni restaurants, bars, bioscopen, theaters, kappers, scholen, sportscholen en winkels weer open mogen. Op 15 juni mogen ook nachtclubs en massagesalons open.

De bedrijven en instellingen, die waren gesloten vanwege de coronacrisis, moeten wel aan de regels van sociale afstand voldoen. Ook heeft de overheid richtlijnen opgesteld over hygiëne en omgang met klanten en personeel. De versoepeling van de regels gaat niet door als er de komende tijd meer besmettingen bij komen.

16:30 | Onderwijsorganisaties laten weten dat deze eerste schooldag goed en rustig is verlopen. Er werd natuurlijk wel met spanning naar uitgekeken, want scholen moeten allerlei maatregelen nemen om de kans op verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. 'De voorbereiding was gigantisch', zegt directeur Olivier Vermeulen van de Openbare Basisschool Rhoon-Portland in BNR's Spitsuur.

16:25 | De Russische president Vladimir Poetin heft de periode van niet werken, die in Rusland was opgelegd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, vanaf dinsdag op. Bepaalde sectoren in de economie zoals de bouw en de landbouw kunnen hun activiteiten weer opstarten als zij de veiligheidsregels volgen, aldus de president. Grote evenementen blijven in het hele land nog wel verboden en alle hygiënische maatregelen blijven gewoon van kracht. Poetin zei dat Russen van 65 jaar en ouder nog thuis moeten blijven.

16:00 | Op de intensive cares liggen nog 498 mensen met het coronavirus. Dat zijn er negen minder dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 'Een beperkte daling, maar dit past binnen de normale schommelingen. Voor het eerst zitten we onder de 500. Een paar dagen later dan gedacht, maar toch is het een belangrijke stap vooruit', zegt Bas Leerink, hoofd van het coördinatiecentrum.

15:15 | Dankzij de versoepelde coronamaatregelen mochten naast kappers en basisscholen ook bibliotheken maandag hun deuren weer openen. De eerste vestigingen openden maandagochtend met beperkte dienstverlening. Zo kunnen bezoekers lenen via selfservice en boeken terugbrengen in een speciale container. Het is nog niet mogelijk om gebruik te maken van de computers en printers of om te werken, studeren of samen te komen in de bibliotheek. Ook mogen niet te veel mensen tegelijk naar binnen en zijn er 'kuchschermen' opgehangen.

15:10 | Ruim vijfhonderd Nederlandse muzikanten hebben de afgelopen weken een aanvraag ingediend voor een bijdrage uit een extra noodfonds voor uitvoerende kunstenaars. Sena, de organisatie die de inkomsten uit muzieklicenties verdeelt, heeft dat noodfonds vanwege de coronacrisis in het leven heeft geroepen. Normaal worden in één jaar zo'n tweehonderd aanvragen gedaan voor het reguliere fonds, verdeeld over drie rondes.

14:50 | In Batavia Stad was meer dan 66 procent van de winkels gelosten sinds maart, maar nu de eerste versoepelingen zijn doorgevoerd, is de fashion outlet grotendeels weer oen. Volgens CEO Otto Ambagtsheer van Via Outlets is het een uitdaging om de balans te vinden tussen veiligheid en het uitnodigen van klanten. 'Er mogen nu maximaal duizend auto's parkeren, en klanten wordt gevraagd om zoveel mogelijk van maandag tot woensdag te komen zodat de weekendpiek kan worden vermeden.'

14:45 | In Zuid-Korea zijn maandag 35 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal in een maand tijd, aldus de autoriteiten. Eerder mocht de horeca weer open, iets wat nu verkeerd lijkt te zijn uitgepakt. Op meerdere plaatsen in het land, en met name in de populaire uitgaansbuurt Itaewon in de hoofdstad Seoul, raakten mensen besmet met het coronavirus. Hierdoor moesten bars, clubs en kroegen direct weer op slot.

14:20 | Luchtvaartmaatschappijen moeten er ernstig rekening mee houden dat de vraag naar zakelijke reizen zal terugvallen, ook als de coronacrisis voorbij het hoogtepunt is. Daarvoor waarschuwt de baas van Qatar Airways, Akbar Al Baker. Hij denkt dat het werken op afstand gemeengoed zal worden en daarmee de vraag naar zakenreizen minder zal worden.

Door de coronacrisis wordt ook Qatar Airways, net als sectorgenoten, hard geraakt. Volgens Al Bakar zal het nog jaren duren voor dat de reizigersstroom weer op het niveau van voor de crisis zit. Hij noemt het een verrassing als dit niveau voor 2023-2024 weer is bereikt.

14:15 | Hoteluitbater Marriott International heeft in april vrijwel al zijn hotelkamers zien leeglopen vanwege reisverboden om het coronavirus onder controle te krijgen. De omzet per beschikbare hotelkamer, een maatstaf voor de bezettingsgraad, kelderde vorige maand met 90 procent. In het eerste kwartaal was de neergang beperkt tot ruim een vijfde. De nettowinst daalde eveneens sterk.

14:00 | Het aantal overleden coronapatiënten is met 16 toegenomen. Volgens de officiële registratie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn nu 5456 Nederlanders aan het virus gestorven. Van deze patiënten stond vast dat ze waren besmet.

Het werkelijke dodental ligt fors hoger, omdat ook mensen overlijden die niet zijn getest. Ook liggen de cijfers wat achter, omdat GGD'en sterfgevallen soms pas een of meerdere dagen later doorgeven aan het RIVM.

13:10 | In Duitsland groeit de politieke wil om de grenzen met de buurlanden weer te openen. De meeste grenzen gingen midden maart dicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Duitsland gooide de grens met onder meer Nederland niet helemaal op slot om de handel en het grensverkeer niet te dwarsbomen. Maar inmiddels pleit regeringspartij CDU van bondskanselier Merkel voor het beëindigen van de grenscontroles

13:00 | Dat er in 25 verpleeghuizen vanaf deze week bij wijze van proef één bezoeker per bewoner mag komen, betekent nog niet dat de visite op dit moment al overal komt en kan komen. Niet iedere deelnemende instelling aan de proef doet meteen al vanaf maandag mee aan de versoepeling. De eerste reacties zijn bij de Bennekomse locatie Walraven van zorgorganisatie Opellawel erg enthousiast en soms zelfs emotioneel.

12:50 | Naast de scholen openen ook de bibliotheken vandaag weer de deuren. Sinds 16 maart waren zij gesloten. Om nu weer open te gaan is best een uitdaging voor de bibliotheken. Bovendien: vooral kleinere bibliotheken en vestigingen in Noord-Brabant kunnen er deze week voor kiezen om nog even de deuren gesloten te houden.

12:30 | Bedrijven moeten grotere buffers opbouwen om klappen zoals nu tijdens de coronacrisis op te vangen. Daarvoor pleiten een aantal grote beleggers, schrijft het FD. Ze nemen dan genoegen met minder dividend. 'Ook onze beleggers beseffen dat dit een unieke crisis is', zegt directeur Paul Koster van de Vereniging van Effecten Bezitters.

12:25 | In Duitsland groeit de politieke wil om de grenzen met de buurlanden weer te openen. De meeste grenzen gingen midden maart dicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Duitsland gooide de grens met onder meer Nederland niet helemaal op slot om de handel en het grensverkeer niet te dwarsbomen. Maar inmiddels pleit regeringspartij CDU van bondskanselier Merkel voor het beëindigen van de grenscontroles, als alle veiligheidsmaatregelen rond corona maar worden toegepast. Toppolitici van de christendemocraten, zoals CDU-premiers van meerdere deelstaten, noemen een snelle terugkeer naar de normale situatie voor corona wenselijk. Ook bij sommige kopstukken van de sociaaldemocratische coalitiepartner van Merkel, de SPD, zijn deze geluiden te horen.

12:20 | De UEFA overweegt de kwalificatiewedstrijden voor de Champions League en de Europa League voor het komend seizoen gedeeltelijk dan wel geheel te schrappen. Dat melden Britse media. De overkoepelende organisatie vreest in tijdnood te komen, nu er wereldwijd niet kan worden gevoetbald. Vooralsnog moet het huidige seizoen in de Europese bekers nog worden afgemaakt, maar of en wanneer dit gaat gebeuren is onduidelijk.

12:05 | Het zal vandaag behelpen zijn op de basisscholen, die na bijna twee maanden sluiting weer opengaan. Want lang niet alle docenten en kinderen komen weer naar school. Volgens Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders, zijn veel vragen al beantwoord, maar laten ervaringen uit onder meer Denemarken zien dat het de eerste drie dagen nog flink behelpen kan zijn.

11:50 | Het aantal coronapatiënten in België dat in het ziekenhuis op de intensivecareafdeling ligt, daalt per dag met 5 procent. Dat zei viroloog Stevan Van Gucht op de dagelijkse persconferentie over de ontwikkeling van de epidemie in het land. Er liggen nog 2222 coronapatiënten in de ziekenhuizen. 478 personen worden op de intensivecareafdelingen behandeld, en van hen liggen er 299 aan de beademing.

11:40 | Ursula von der Leyen, de Duitse voorzitter van de Europese Commissie, dreigt met een inbreukprocedure tegen haar eigen land - tevens het grootste en machtigste land in de Europese Unie. Met name Jens Weidmann, 'de Duitse Klaas Knot', zit daardoor in een spagaat: hij moet zijn afspraken met de ECB nakomen én luisteren naar de Duitse rechters.

Na een dieptepunt de afgelopen tijd sterven in Spanje steeds minder mensen aan het coronavirus. Het aantal coronadoden steeg het afgelopen etmaal opnieuw minder snel dan de dagen ervoor. Er zijn 123 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus geregistreerd, het laagste aantal in zeven weken. Het totaal aantal doden staat nu op 26.744. Het aantal bevestigde besmettingen is 227.436, en wat dat betreft is Spanje het zwaarst getroffen land na de Verenigde Staten.

11:15 | Nederland moet een miljard euro uittrekken om kwetsbare landen in bijvoorbeeld Afrika te helpen het coronavirus te bestrijden. Dat is niet alleen 'medemenselijk', maar ook 'welbegrepen eigenbelang', stelt een belangrijke adviesraad van het kabinet. 'Door de gedeeltelijke lockdowns kunnen juist veel arme mensen niet werken. En die hebben juist dagelijks werk nodig om 's avonds eten op tafel te hebben', zegt Marleen Dekker, hoogleraar inclusieve ontwikkeling in Afrika.

10:50 | In het tweede noodpakket voor ondernemers die in problemen zitten vanwege de corona-maatregelen vervalt waarschijnlijk de ontslagboete. Nu moeten ondernemers die aanspraak maken op de NOW-regeling beloven dat ze geen personeel wegsturen, straks kunnen bedrijven het geld voor iets anders gebruiken en toch mensen ontslaan.

10:30 | Manneken Pis heeft een op maat gemaakt mondkapje gekregen. Het masker werd gemaakt door het modehuis Maison Degand en is versierd met de Belgische vlag en kleine rode hartjes. Het beeldje van het plassende mannetje toont zo zijn solidariteit met de bevolking in de strijd tegen het coronavirus. Het is bedoeld als steunbetuiging aan het zorgpersoneel, de vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor het maken van mondmaskers.

10:00 | In een aantal metro's in de regio Parijs is het te druk voor de reizigers om voldoende afstand van elkaar te bewaren. In de treinstellen op de drukste lijnen staan mensen relatief dicht op elkaar, zoals op lijn 13, melden Franse media. Veel Parijzenaars vrezen dat ze niet mee kunnen, omdat er minder metro's rijden. Hierdoor ontstaat extra drukte. De forenzen dragen wel mondkapjes. Dit is in Frankrijk in het openbaar vervoer verplicht gesteld.

09:35 | Onderwijsminister Arie Slob heeft de eerste kinderen van de Florens Radewijnsschool in Zwolle welkom geheten op hun eerste schooldag na de acht weken durende sluiting vanwege het coronavirus. Aan de rand van het plein van de basisschool, waar de ouders hun kinderen moeten achterlaten, voerde hij korte gesprekjes met de ouders en kinderen. Die waren vooral vrolijk en gaven aan dat ze het fijn vinden om weer naar school te gaan.

09:05 | Na een maandenlange gedwongen sluiting door het coronavirus gaan in delen van Duitsland maandag onder meer fitnessstudio's en restaurants weer open. Versoepelingen zijn er onder meer in de aan Nederland grenzende deelstaten Noordrijn-Westfalen (NRW) en Nedersaksen. In NRW bijvoorbeeld kun je weer naar de sportschool, en ook de sporthallen zijn weer toegankelijk. De horeca moet wel aan strikte voorwaarden voldoen.

08:40 | Vandaag gaan de basisscholen, peuterspeelzalen en kinderopvang weer open, maar de ventilatiesystemen laten te wensen over. Met de opening van al deze gebouwen maakt Techniek Nederland zich ernstig zorgen over de verspreiding van het coronavirus door ventilatiekanalen. 'Onder meer uit onderzoek van TNO blijkt dat ventilatie vaak een sluitpost is.' Het is daarom belangrijk om er extra middelen voor te reserveren.

08:10 | De kappers gaan vandaag eindelijk weer open, maar dat betekent niet dat hun zorgen voorbij zijn. Veel kappers verwachten nog twee tot drie jaar te moeten herstellen van zeven weken sluiting. 'We maken nu een tsunami van enthousiasme mee: op de dag na de persconferentie van Rutte werden meer afspraken gemaakt dan normaal in een hele maand. Maar de omzet die we nu gemist hebben kunnen we nooit meer inhalen: we kunnen niet in een keer twee maal knippen.'

07:40 | 45 procent van de tentenverhuurbedrijven denkt het niet te overleven als de crisis langer dan zes maanden duurt. Het geschatte omzetverlies voor dit jaar bedraagt 385 miljoen euro. Het gaat volgens Martijn van den Broek van de TVD, de branchevereniging voor Nederlandse tentverhuurbedrijven, zeker niet alleen om festivaltenten. Ook bij beurzen, bedrijfsevenementen en bij de opvang van vluchtelingen worden grote tijdelijke tenten geplaatst.

07:15 | Kleine schuldeisers moeten beter beschermd worden in de hervormde faillissementswet, zodat ze minimaal een deel van de vordering terug kunnen krijgen. Daarvoor pleit Ondernemend Nederland. Vandaag stemt de Tweede Kamer over de hervorming. 'Die wet, de WOA, gaat in feite over de mogelijkheid om een financiële reorganisatie door te voeren bij een bedrijf als het niet goed gaat. Zo hebben bijna altijd mkb-schuldeisers het nakijken.'

06:40 | De Britse regering gaat het land nog niet ontgrendelen, liet premier Boris Johnson weten in een tv-toespraak. Voor sommigen was de handhaving van de lockdown een tegenvaller. Maar eigenlijk is de grootste zorg voor de Britse regering hoe je de Britten zo ver krijgt om na twee maanden binnen zitten weer onbezorgd de straat op krijgt.

06:25 | In Nederland is nog niemand privé aangeklaagd voor het aansteken van iemand anders met het coronavirus. Voor aansprakelijkheid is een grondslag nodig, in dit geval de onrechtmatige daad: handelen in strijd met de wet. De vraag die Kees Dorresteijn vandaag uitzoekt voor Helder! is dus: kun je aansprakelijk worden gesteld als je coronaklachten verzwijgt?

06:10 | Schuldhulpverleners verwachten door de coronacrisis overspoeld te worden met hulpvragen. Op dit moment merken sommige gemeentes en schuldhulporganisaties al een stijging in de hulp. De grote piek verwacht men echter pas later, als de steunmaatregelen van de overheid ophouden. Zo blijkt uit onderzoek van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening, kredietverlening en maatschappelijke bewindvoering, en Divosa.

05:20 | Het aantal mensen in Duitsland dat de afgelopen 24 uur is besmet met het coronavirus bedraagt 357. Dat meldde het Robert Koch-Institut maandag, de Duitse tegenhanger van het RIVM. Een dag eerder steeg het aantal vastgestelde besmettingen met 667, zaterdag waren dat er nog 1251. Tot nu toe zijn 169.575 inwoners geïnfecteerd geraakt. Het aantal mensen dat het afgelopen etmaal stierf aan de gevolgen het longvirus ligt op 22.

22:40 | Kappers openen maandag weer de salons na weken van sluiting, maar in enkele salons in Brabant zetten ze al vlak na middernacht de schaar in de coronakapsels. In Boxmeer ging de eerste knipbeurt naar de hoogste bieder van een veiling voor het goede doel. Het opgehaalde geld gaat naar de stichting Vrienden van het Maasziekenhuis. Het Haaratelier in Den Bosch wordt om middernacht heropend door de wethouder van economische zaken.

21:00 | De Britse premier Boris Johnson komt zoals verwacht met een nieuw waarschuwingssysteem waarmee de ontwikkeling van coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk snel in kaart kan worden gebracht. Dit alarmsysteem kan helpen plaatselijk maatregelen te treffen tegen de verspreiding van het virus. Johnson zei dat zondagavond in een toespraak op televisie over de plannen om de lockdownmaatregelen geleidelijk te versoepelen.

18:10 | Het was dit weekend drukker dan afgelopen week in het openbaar vervoer in de regio Den Haag. Een aantal keren zijn extra trams ingezet om de passagiers beter te spreiden, zegt een woordvoerster van HTM. De vervoerder riep afgelopen week mensen op geen gebruik te maken van de tram of bus om bijvoorbeeld naar het strand of park te gaan, zodat mensen uit zogenoemde vitale sectoren kunnen blijven rekenen op hun tram en bus.

17:25 | Veel Europese landen trekken vanaf maandag beperkingen in die waren ingevoerd om verspreiding van het coropnavirus tegen te gaan. Landen en soms deelstaten, provincies of gemeenten hebben een verschillend beleid en daarom vormt de versoepeling in Europa een lappendeken van instructies. In Nederland heropenen onder meer lagere scholen, kapperszaken en bibliotheken hun deuren weer. In andere landen worden ook meer stappen gezet.

16:25 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is zondag gedaald naar 507. Dat zijn er 34 minder dan op zaterdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de coronapatiënten liggen er 492 op Nederlandse ic's. Op intensive cares in Duitsland verblijven zondag nog vijftien Nederlandse coronapatiënten, gelijk aan zaterdag.

16:10 | Het RIVM komt dagelijks met de cijfers over het aantal coronadoden. Daarbij geeft het instituut twee disclaimers af: niet alle corona-doden worden per se als zodanig geregistreerd. En bovendien kunnen data met enige vertraging binnenkomen. Om een iets geleidelijker beeld te geven hieronder een grafiek met het gemiddelde aantal geregistreerde corona-doden, telkens gemeten over de laatste zeven dagen.

15:10 | Veel inwoners van Kessel (Limburg) hebben antistoffen in hun lichaam aangemaakt die het coronavirus te lijf gaan. Dat bevestigt de stichting IMtest op basis van de eerste resultaten van de grote immuuntest in Kessel, meldt 1Limburg. Voor de test hebben zich 853 mensen uit Kessel en omgeving aangemeld. Een test kost 70 euro. 'Uit onze eerste inventarisatie blijkt dat het percentage van mensen met antistoffen heel hoog is, zegt 'voorzitter Dorien van Doorn.

14:00 | Het aantal doden gelieerd aan het coronavirus is het afgelopen etmaal met 18 gestegen naar 5.440. Er zijn 22 nieuwe ziekenhuisopnames, meldt het RIVM.

12:00 | Het aantal sterfgevallen door het coronavirus in Spanje de afgelopen 24 uur is weer lager dan een dag eerder. Zondag werd de dood van 143 mensen gemeld, tegenover 179 op zaterdag. Het is het laagste dodental sinds maart. Het geregistreerde dodental door Covid-19 komt nu op 26.621. Het aantal besmettingen is gestegen met 812, dat zijn er tweehonderd meer dan een dag eerder.

10:00 | In Rusland zijn nog eens 11.000 besmettingen vastgesteld. Het totaal komt daarmee op 209.688. In Rusland zijn voor zover bekend 1915 patiënten aan het virus bezweken. Ruim 30.000 patiënten zijn al genezen. Het uit China afkomstige virus deed in Rusland eind januari zijn intrede door Chinese toeristen in het Aziatische deel van het land. De autoriteiten grepen snel in en wisten het virus daar redelijk onder controle te houden.

21:50 | Op veel plekken in Nederland was het vandaag druk. Vooral stadscentra, bouwmarkten en recreatiegebieden werden veel bezocht. Over het algemeen hielden mensen rekening met de regels rond het coronavirus. Toch hield niet iedereen voldoende afstand in binnensteden. Dit leidde soms tot bezorgdheid bij overheden en tot verbazing en boosheid op sociale media. Onder meer in Leeuwarden waren volgens handhavers te veel mensen op de been.

20:00 | In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur tachtig mensen overleden aan het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds begin april. Vrijdag overleden 243 mensen. Het geregistreerde dodental staat nu op 26.310. Ook in Italië is het aantal mensen dat aan het coronavirus is overleden lager dan een dag eerder. Het geregistreerde dodental van de afgelopen 24 uur staat op 194, tegenover 243 een dag eerder. Zeker 30.395 mensen zijn aan het virus overleden.

19:10 | Nederland is in zijn eentje te klein om zelf alle cruciale middelen in de strijd tegen COVID-19 te produceren of op voorraad te hebben. Dat zegt Uri Rosenthal, oud-minister van Buitenlandse Zaken en emeritus-hoogleraar bestuurskunde, in BNR De Wereld. Hij pleit daarom voor een alliantie met 'gelijkgestemde landen', voornamelijk uit de EU. 'Brussel werkt aan een aantal initiatieven. Waren die er maar eerder geweest.'

17:30 | In meerdere Duitse steden zijn mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de coronamaatregelen van de regering. In Berlijn en Frankfurt kwamen honderden mensen bijeen, in München zeker 3.000. In hoofdstad Berlijn werden zeker dertig mensen gearresteerd omdat ze zich niet aan de regels hielden om afstand van elkaar te houden. De demonstratie was goedgekeurd, maar het maximale aantal toegestane aanwezigen van 50 werd ruim overschreden.

17:20 | De gemeente Breda heeft de toegangswegen naar de Galderse Meren per direct afgesloten. Het is er te druk. Op Twitter meldt de gemeente: 'Kom dus niet naar de Galderse Meren'. De Galderse Meren is een gebied van recreatieplassen ten zuiden van Breda. Op sociale media maken veel mensen zich erg boos over de grote drukte her en der in Nederland. Twitteraars zeggen door die drukte rekening te houden met een opleving van het coronavirus.

16:50 | CNV-voorzitter Piet Fortuin is verbijsterd over de houding van Koninklijke Horeca Nederland in de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden tijdens de coronacrisis. Een dag na een 'constructieve' videoconferentie op voorzittersniveau tussen bonden en KHL besloot de horecabond het overleg met de vakbonden op te schorten, zegt Fortuin in BNR Zakendoen. 'Vindt u het gek dat ik na zo'n actie zeg: op deze manier doe je dat niet?'

15:40 | Het mooie weer heeft op veel plekken in het land toch mensen naar buiten getrokken. Niet overal is het zaterdagmiddag heel druk, en op sommige locaties bleef het zelfs tegen de verwachting in rustig. Maar in enkele binnensteden loopt wel veel winkelend publiek en houdt niet iedereen voldoende afstand. Zoals in Leeuwarden, waar het echt te druk is, meldt de handhavingsdienst vanmiddag.

14:20 | Coronagezant Feike Sijbesma begrijpt niets van verwijten over de opdrachten die zijn oude werkgever DSM van hem heeft gekregen om beschermingsmaterialen te fabriceren in de strijd tegen het coronavirus. Het speciaalchemieconcern verdient geen cent op de mondmaskers en ontsmettingsmiddelen en bovendien kom je nou eenmaal al gauw bij DSM uit als je in Nederland betrouwbare materialen zoekt, zegt hij in BNR's The Friday Move.

14:00 | Het officiële dodental door het coronavirus is met 63 gestegen. Sinds het begin van de uitbraak zijn zeker 5422 mensen overleden die besmet waren met het virus. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 58. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven aan het RIVM. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 42.382. Dat zijn er 289 meer dan op vrijdag.

13:00 | Vliegtuigen van Czech Airlines vliegen vanaf 18 mei weer. De toestellen van de luchtvaartmaatschappij hebben dan zes weken stilgestaan vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. De maatschappij vliegt op een beperkt aantal bestemmingen. Amsterdam, Frankfurt, Parijs en Stockholm zijn de eerste mogelijke bestemmingen. Op 24 en 25 mei komen Kiev, Odessa en Boekarest daarbij.

12:00 | De NS roept mensen op niet meer met de trein naar Zandvoort te reizen tenzij het strikt noodzakelijk is. De drukte is volgens het spoorbedrijf nu nog te doen, maar de vervoerder vreest later op de dag te moeten ingrijpen als nog meer mensen naar Zandvoort de trein pakken. 'We doen daarom een klemmend beroep op reizigers om niet meer met de trein te gaan. We willen nog genoeg ruimte overhouden voor mensen die wel echt voor hun werk moeten reizen.'

11:50 | De premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, wil dat Duitsland het liefst maandag al de grenzen met op zijn minst Frankrijk weer opent. Laschet is tegenstander van grenssluitingen geweest uit vrees voor onherstelbare economische schade en door de verwevenheid van regio's in NRW met buurlanden. De grenssluiting is volgens hem buiten proporties en er kan 'veel beter grensoverschrijdend tegen het virus gestreden worden'.

08:20 | Premier Boris Johnson werkt dit weekend aan versoepeling van de lockdown, maar volgens Britse media kondigt hij zondag ook een verplichte quarantaine aan voor iedereen die het land binnenkomt. Alle mensen, ook Britten, zouden dan een adres moeten opgeven waar ze twee weken lang blijven. Volgens The Times zal dat voor zover mogelijk worden nagegaan. Personen die zich blijken te onttrekken aan de quarantaine riskeren een boete van 1.000 pond en deportatie.

07:00 | Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC verwacht de komst van een tweede coronagolf naar ons land. 'Hoe groot die is, dat hebben we voor een deel met ons eigen gedrag in de hand', zegt Koopmans in een interview met het AD. De adviseur van het kabinet sluit zich aan bij twee topexperts in Duitsland, die waarschuwen voor een tweede coronagolf, die mogelijk nog krachtiger is dan de eerste.

02:00 | Verpleeghuizen hebben vanaf begin maart geprobeerd hun personeel te laten testen op Covid-19, maar werden geweigerd door laboratoria hoewel die soms voldoende testcapaciteit in huis hadden. Zelfs toen vanaf half maart bezoek aan verpleeghuizen werd verboden en de urgentie opliep, konden zij nog steeds nergens terecht omdat laboratoria vasthielden aan de RIVM-richtlijnen.

20:25 | De coronamaatregel voor rijscholen om tijdens rijlessen zo veel mogelijk ramen dicht te houden en de airco uit te laten, wordt geschrapt. Het omstreden advies van de branchevereniging stond haaks op de RIVM-richtlijnen voor contactberoepen, schrijft de NOS. Diverse rijscholen en rij-instructeurs hadden donderdag forse kritiek op de richtlijn in het nieuwe veiligheidsprotocol.

20:10 | De Eurogroep is het tijdens een videovergadering snel eens geworden over de details van speciale coronasteun door het Europese permanente noodfonds ESM. Er is tot maximaal in totaal 240 miljard euro aan kredieten beschikbaar tot eind 2022 voor alle lidstaten om directe en indirecte kosten in de gezondheidszorg, behandelingen en preventieve maatregelen vanwege het coronavirus te kunnen financieren. De leningen zullen een looptijd van tien jaar hebben.

20:00 | Er zijn genoeg leraren om de scholen aanstaande maandag te openen. Dat zegt minister Arie Slob van Onderwijs tegen BNR. Duizenden leraren blijven maandag thuis, bleek eerder vandaag uit onderzoek van DUO en het AD. Volgens Slob kunnen die prima van uit huis werken en dan nog is over het algemeen het beeld dat er op de meeste scholen voldoende docenten zijn. Omdat het ook een 50 procent-bezetting is, kan men de lessen maandag gewoon laten beginnen.

18:20 | De Woonbond wil dat het kabinet ingrijpt om te voorkomen dat huurverhogingen worden doorgevoerd. Uit een rondgang van het Financieele Dagblad blijkt dat veel huurders in juli toch een huurverhoging voor de kiezen krijgen. 'Stop nou met het kapot belasten van die sociale huursector. We kregen heel veel meldingen van huurders die zich zorgen maken over hun inkomensontwikkeling en tóch een hoge huurverhoging op de mat hebben gehad.'

17:05 | Het UWV heeft al 2 miljard euro uitgekeerd aan bedrijven die loon-steun nodig hebben. De bedrijven die steun krijgen, verwachten een omzetdaling van gemiddeld 70 procent. Ze hebben samen 1,8 miljoen mensen in dienst. In totaal hebben 121.000 bedrijven zich gemeld voor de NOW-regeling, 110.000 kregen steun.

16:55 | Minister Martin van Rijn van Medische Zorg heeft geen zak geld klaarliggen voor het betaald voetbal. Dat zegt hij tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Van Rijn wacht nog op een corona-protocol van de KNVB. Ook VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff roept de voetbalwereld op om met een plan van aanpak te komen. 'Op anderhalve meter voetballen zou de buitenspelregel een beetje onnodig maken, dus ik weet niet of dat lukt.'

16:25 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gezakt tot 564. Dat zijn er 20 minder dan op donderdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) denkt aan het einde van volgende week uit te komen op 435 coronapatiënten op de IC's. Van de coronapatiënten liggen 549 op Nederlandse ic's, 17 minder dan donderdag. Op intensive cares in Duitsland liggen 15 Nederlandse coronapatiënten, drie keerden er terug naar Nederland.

15:40 | Minister Eric Wiebes van Economische Zaken wil vaste lasten van bedrijven gaan betalen. Maar dat gaat voor half mei niet lukken, zegt hij tegen BNR. De Tweede Kamer vroeg gisteren - in het coronadebat - om extra steun voor maak-bedrijven, tuinbouw en horeca. 'Ook dat is belangrijk, al is het van een andere aard dan loonkosten, maar het zijn ook kosten. Een kwart van onze economie gaat op aan dit soort kosten.'

14:55 | Grote angst in de sportbranche: vier op de tien sportclubs zijn bang dat ze de coronacrisis niet zullen overleven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Mulier Instituut, in opdracht van sportkoepel NOC*NSF. Janine van Kalmthout, die meedeed aan het onderzoek, legt uit waar die angst vandaan komt.

14:35 | De werkloosheid in de Verenigde Staten is in april omhooggeschoten naar het hoogste niveau in meer dan tachtig jaar vanwege de coronacrisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. De werkloosheid bedroeg 14,7 procent, wat het hoogste niveau is sinds de Grote Depressie in de jaren dertig. Dat blijkt uit het officiële banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. In maart stond de werkloosheid nog op 4,4 procent.

14:00 | Het RIVM meldt vandaag 71 nieuwe sterfgevallen. Het totale aantal mensen dat aan het coronavirus is overleden komt daarmee op 5.359. Er zijn 35 nieuwe ziekenhuisopnames, het totale aantal ziekenhuisopnames stijgt daarmee naar 11.227. Ten slotte is het aantal positief geteste personen 319 met gestegen naar 42.093.

13:30 | Kappers kunnen het beste ook een mondkapje dragen als ze aanstaande maandag weer hun werk oppakken. Ook de klanten zouden hun neus en mond moeten bedekken, adviseert vakbond FNV. De Nederlandse overheid heeft bij versoepeling van de lockdown het gebruik van gezichtsbescherming bij kappers niet verplicht gesteld. De grootste vakbond van Nederland wijst erop dat meningen van deskundigen over dit onderwerp verschillen en dat een mondkapje toch een goed idee is.

13:15 | Het aantal Spanjaarden bij wie het coronavirus is vastgesteld, is toegenomen met 1410, meldt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid vrijdag. Daarmee stijgt het aantal besmettingen aanzienlijk sneller dan donderdag, toen 1122 nieuwe besmettingen werden gemeld.

Het totale aantal vastgestelde besmettingen in Spanje komt daarmee op 222.857. Madrid meldde vrijdag ook een hoger aantal doden dan donderdag. In het laatste etmaal overleden 229 Spanjaarden met het longvirus. Donderdag werden 213 doden gemeld. Het officiële Spaanse dodental staat op 26.299.

12:50 | Veel zelfstandigen zijn tevreden met de wijze waarop gemeenten tijdens de coronacrisis omgaan met aanvragen van inkomensondersteuning, maar de verschillen zijn groot. Ongeveer 30 procent is er juist negatief tot zeer negatief over. 'Jammer genoeg moet toch nog een kwart van de zelfstandigen langer dan vier weken wachten op een reactie van hun gemeenten. Dat is te lang en ook niet goed', constateert vakbond FNV Zelfstandigen op basis van een enquête onder ruim 1300 zelfstandigen over de uitvoering van de zogeheten Tozo-regeling.

De gemeente Den Bosch neemt een aantal maatregelen om bezoekersstromen komend weekend te reguleren. Het gaat om een uitbreiding van het experiment dat vorig weekend in het centrum begon, waarbij Den Bosch eenrichtingsverkeer invoerde voor voetgangers in een deel van de binnenstad.

12:40 | De EU verdeelt de komende dagen 1,5 miljoen medische maskers over zeventien lidstaten, waaronder Nederland. Ook het Verenigd Koninkrijk krijgt een partij geleverd. De maskers zijn aangekocht via door de Europese Commissie georganiseerde aanbestedingen waar lidstaten op kunnen intekenen. In totaal worden 10 miljoen maskers aangeschaft. Die worden de komende weken in partijen van 1,5 miljoen verdeeld over regio's en landen die er behoefte aan hebben.

12:00 | Ruim 15 procent van ondernemend Nederland verwacht dat het voor hun bedrijf einde oefening is als de coronacrisis langer dan twee maanden duurt. Daarbovenop komt nog eens 31 procent die verwacht om te vallen als de crisis langer dan drie tot zes maanden duurt. Een en ander komt naar voren uit begin april uitgevoerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel (KvK), het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), MKB-Nederland en VNO-NCW.

11.50 | Heel werkend Nederland denkt erover na: hoe handhaaf je die anderhalve meter afstand straks, als de mensen weer echt op hun werk aan het werk gaan? Verslaggever Martijn de Rijk nam een kijkje bij het Algemeen Nederlands Persbureau in Den Haag.

11:45 | Verpleegkundigen vinden de plannen van minister De Jonge over het opschalen van de ic-capaciteit veel te optimistisch. De Jonge wil structureel opschalen naar zeventienhonderd ic-bedden. En ook zegt hij dat er tijdelijk opgeschaald kan worden naar drieduizend bedden. 'Het is te vroeg voor die zeventienhonderd', zegt voorzitter Gerton Heyne van de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden op BNR.

11:35 | De Italiaanse provincie Zuid-Tirol opent per direct winkels en vanaf maandag onder meer ook de cafés, restaurants, kappers en musea. Ze tart daarmee de centrale regering in Rome. Die wil zeker tot 11 mei wachten om een besluit te nemen over grote versoepelingen van de beperkende coronamaatregelen.

Net als in vele andere landen staat de Italiaanse regering onder druk van de lagere overheden om de maatregelen die al weken van kracht zijn te versoepelen. Diverse Italiaanse regio's hebben plannen ingediend om beperkingen in te trekken.

11:30 | Het aantal mensen dat in België is gestorven als gevolg van het coronavirus is het afgelopen etmaal gestegen met 107, waarmee het totaal komt op 8521. Ruim de helft van hen overleed in een woonzorgcentrum. Een dag eerder werden nog 80 sterfgevallen gemeld.

In de ziekenhuizen liggen 2555 patiënten, de afgelopen 24 uur waren er 108 nieuwe opnames, terwijl 221 mensen werden ontslagen. Op de intensivecareafdelingen daalde het aantal patiënten verder met 34 tot 508. Van hen worden er 339 beademd, aldus viroloog Steven Van Gucht.

11:25 | Onderwijsminister Arie Slob laat onderzoeken of en in hoeverre kinderen leerachterstand hebben opgelopen in de acht weken thuisonderwijs. Dat gebeurt niet alleen in het primaire, maar ook in het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs. 'We zijn ook al aan het nadenken hoe we eventueel opgelopen tekorten in de komende tijd kunnen wegwerken', zei Slob vrijdag.

11:20 | Een eerste versie van de corona-app die de overheid wil laten maken, moet eind mei klaar zijn. Het gaat volgens het ministerie van Volksgezondheid om 'een werkende toepassing die op beperkte schaal getest kan worden', nog niet om de definitieve versie. De app moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Dat moet helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

10:55 | Diergaarde Blijdorp gaat vanaf woensdag 20 mei gefaseerd open. De dierentuin in Rotterdam gaat aanvankelijk eerst open voor abonnementhouders, daarna voor dagbezoekers.

10:50 | Het aantal vastgestelde besmettingen met het nieuwe coronavirus in Rusland is de afgelopen 24 uur toegenomen met 10.699. Dat is minder dan een dag eerder. Wel ligt de dagelijkse stijging van het aantal gediagnosticeerde patiënten voor de zesde dag op rij boven de 10.000.

Het totale aantal besmette personen in Rusland komt daarmee op 187.859. Donderdag meldde Rusland nog een recordaantal van 11.231 vastgestelde besmettingsgevallen in de voorafgaande 24 uur.

10:45 | De goederenexport van Duitsland is in maart met 11,8 procent gekrompen ten opzichte van februari onder druk van de coronacrisis. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau bekend.

Het is volgens het statistiekbureau de grootste exportkrimp op maandbasis sinds het begin van de metingen in 1990. Economen hadden in doorsnee op een daling met 5 procent gerekend. In februari steeg de export van de grootste economie van Europa nog met een herziene 1,2 procent. De Duitse import nam in maart met 5,1 procent af. Dat is de grootste afname sinds 2009.

10:35 | Huurders die door de coronacrisis in financiële problemen komen, kunnen zich melden bij hun verhuurder. Die kan dan kijken of er voor hen maatwerk mogelijk is. Dat zei minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vrijdag in een reactie op de jaarlijkse huurverhogingen per 1 juli die bij veel huurders zijn aangekondigd.

De minister heeft onlangs een moreel appel gedaan op de woningcorporaties en andere verhuurders om coulant om te gaan met huurverhogingen en oplossingen te zoeken voor mensen die de huur niet kunnen opbrengen. Volgens haar gaat het over de hele linie om een gematigde huurverhoging, gelijk aan de inflatie met een heel klein beetje erbij. 'Er zijn uitzonderingen en dan zijn het eerder die excessen waar je iets aan moet doen, dan dat je aan alles iets moet doen', zegt Ollongren.

10:30 | Niet alleen loonkosten – via de NOW regeling - maar ook de vaste lasten van ondernemers moeten door de overheid worden gedekt. Dat willen de vier coalitiepartijen, bleek gisteravond bij het coronadebat. 'Wopke Hoekstra kijkt of hij het kan meenemen', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

10:00 | De kappers gaan weer open, maar de klanten moeten roddelbladen nog missen. De leesmap ligt er voorlopig nog niet. Maarten Bouwhuis spreekt met directeur Willem Visser van de Leesmap. Veertig procent van de klanten is zakelijk zoals kappers en tandartsen en juist in hún protocollen staat dat er geen bladen mogen liggen.

09:20 | Om bedrijven te helpen de coronacrisis door te komen maakt het kabinet 750 miljoen euro extra vrij voor overbruggingskredieten. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken gisterenavond bekend. Bedrijven kunnen tussen de tien en vijftigduizend euro lenen. 'Ik ben heel blij met deze regeling', zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland op BNR.

08:40 | ING verwacht een diepe crisis en heeft daardoor een stroppenpot van 661 miljoen opzij gezet. Dit zegt CEO Ralph Hamers in De Ochtendspits. Hamers denkt dat de economie de jaren 2021 en 2022 nodig zal hebben om te herstellen. 'Daar zetten we nu geld voor opzij'.

08:05 | Het aantal sterfgevallen door het coronavirus in Duitsland is de afgelopen 24 uur met 147 gestegen naar 7266. Dat meldde het Robert Koch-Institut vrijdag, de Duitse tegenhanger van het RIVM. De toename was iets groter dan donderdag toen er 123 nieuwe sterfgevallen werden geregistreerd. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg met 1209 naar 167.300. Die toename was iets minder dan een dag eerder.

De Duitse regering kondigde woensdag versoepelingen van de beperkende maatregelen aan maar laat het veelal aan de deelstaten over hoe die er precies gaan uitzien. De meeste winkels mogen weer open en sporten is weer toegestaan. De Duitse voetbalcompetitie op de hoogste twee niveau's wordt half mei hervat.

08:00 | Ruim de helft van de basisscholen, 57 procent, start maandag met een incompleet team. Op deze scholen komen gemiddeld drie leerkrachten niet naar school op 11 mei. Dat meldt DUO Onderwijsonderzoek & Advies na onderzoek samen met het AD onder 1250 basisschoolleraren.

De overgrote meerderheid van de leerkrachten (92 procent) die starten met een incompleet team, geeft aan dat dit geen problemen oplevert of dat de problemen te overzien zijn. Een ruime meerderheid van de leerkrachten, 80 procent, heeft er veel zin om 11 mei weer aan de slag te gaan met hun leerlingen. De overige leerkrachten vinden vooral dat het eigenlijk niet verantwoord is de scholen maandag weer te openen.

07:50 | Bouwbedrijf Heijmans heeft in het eerste kwartaal een beperkte impact van de coronacrisis op de voortgang van projecten gemerkt, met weinig financiële schade. De onderneming is tevreden over haar prestaties in het afgelopen kwartaal en zegt in een goede positie te zijn om de uitdagende marktomstandigheden door de crisis het hoofd te kunnen bieden.

Volgens de bouwer vielen de omzet, het resultaat en de kaspositie beter uit dan verwacht en waren die hoger dan een jaar eerder. Heijmans stelt dat de prestaties werden gestuwd door een zachte winter met hoge productieniveaus en dat een goede bodem is gelegd voor dit jaar. Concrete cijfers werden niet naar buiten gebracht.

07:30 | In de eerste weken van de corona-pandemie overleden in Nederland meer mannen dan vrouwen, dat blijkt uit onderzoek van het CBS. En dat is opmerkelijk, want normaal overlijden er in Nederland juist meer vrouwen. Volgens CBS-socioloog Tanja Traag sluit het beeld in Nederland daarmee aan bij wat we eerder zagen in China en later in de rest van de wereld.

07:20 | In de Nederlandse industrie werd in maart gemiddeld per dag 2,5 procent minder geproduceerd dan in dezelfde maand vorig jaar, onder druk van de coronacrisis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee is de productie voor de tweede maand op rij gedaald. In februari was al sprake van een teruggang met 1,3 procent.

In de meeste bedrijfsklassen van de industrie lag de productie in maart lager. Die in de transportmiddelenindustrie kromp het hardst. Diverse bedrijven in deze branche hebben 19 maart hun fabrieken volledig gesloten. In de machine-industrie was nog wel sprake van productiegroei.

07:15 | De winst van ING is in het eerste kwartaal flink gekelderd als gevolg van de coronacrisis. Het financiële concern hield onder de streep 670 miljoen euro over, ruim 40 procent minder dan een jaar eerder. Daarmee presteerde ING nog wel beter dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Zij gingen volgens een peiling door persbureau Bloomberg gemiddeld uit van een resultaat van iets minder dan 411 miljoen euro. ING zette in totaal 661 miljoen euro opzij voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden.

07:00 | De gevreesde faillissementsgolf na het uitbreken coronacrisis laat nog op zich wachten. Ook het aantal bedrijven dat onder verscherpt toezicht van de bank staat stijgt nauwelijks. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij de Belastingdienst, Kamer van Koophandel en een aantal grote banken. 'Ik denk dat het wel meevalt', zegt hoogleraar Finance Jaap Koelwijn van de Nyenrode Business Universiteit op BNR.

06:30 | Grote bedrijven als KPN, ABN Amro en Unilever worstelen flink met de anderhalvemeter-economie, zo blijkt uit een rondgang van BNR bij diverse corporaties. Onder andere Unilever, KPN en ABN Amro vrezen voor een tekort aan parkeerplekken, nu minder mensen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.

06:15 | Ondanks de coronacrisis gaat bij veel mensen per 1 juli de huur omhoog. Volgens de verhuurders zijn de huurstijgingen wel gematigder vanwege de pandemie. Huurdersorganisatie de Woonbond zegt meldingen van forse verhogingen te krijgen, meldt het FD. De afgelopen weken hebben veel huurders in Nederland weer de jaarlijkse huurverhogingbrief op de mat gehad. Huurdersorganisaties hadden erop aangedrongen de huren voorlopig niet te verhogen, omdat veel huurders door de coronacrisis een inkomensdaling verwachten.

De zorg voor patiënten met het coronavirus kan het beste in een paar centra worden gebundeld. Dat zegt bestuursvoorzitter Joep de Groot van zorgverzekeraar CZ in Trouw. Zo komt er ruimte vrij voor kleinere ziekenhuizen om de 'gewone' patiënt te behandelen.

05:20 | Australië gaat de coronamaatregelen die van kracht zijn in het land in drie fasen versoepelen. De overheid mikt erop in juli alle beperkingen te hebben opgeheven, zei premier Scott Morrison vrijdag. De Australische staten en territoria bepalen zelf wanneer zij de versoepelingen invoeren, zei Morrison. Australië stelde in maart een lockdown in om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook gingen de grenzen van het land op slot. Het aantal dagelijkse nieuwe infecties in het land is de afgelopen tijd teruggelopen tot zo'n twintig gevallen per dag. In Australië zijn 6901 besmettingen van het coronavirus bekend en 97 doden te betreuren.

03:30 | Op bijna zestig procent van de basisscholen ontbreken maandag leraren. Gemiddeld drie leraren per basisschool hervatten hun werk voor de klas niet. Dat blijkt uit representatief onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies en het AD onder 1250 leerkrachten. Vier procent van de leraren gaat niet terug naar school. Nog eens drie procent twijfelt nog over de terugkeer. Omgerekend starten tussen de 5300 en 9400 leraren maandag niet. Toch verwacht slechts acht procent van de leraren grote problemen door de afwezigheid van collega's. Meer dan de helft van de leerkrachten denkt dat de gaten wél zijn dicht te lopen.

De winst van ING is in het eerste kwartaal waarschijnlijk flink gekelderd als gevolg van de coronacrisis. Dat voorzien analisten gepolst door persbureau Bloomberg. Bij de kwartaalcijfers, die de bank vrijdagochtend presenteert, zijn de kenners verder alert op mogelijke opmerkingen over de zoektocht naar een nieuwe topman of -vrouw voor ING.

03:15 | In Afrika kunnen in het eerste jaar van de coronapandemie tot 190.000 patiënten overlijden als maatregelen om de longziekte in te dammen niet effectief blijken. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport.

De onderzoekers deden voorspellingen voor 47 landen waar in totaal ongeveer een miljard mensen wonen. Naar schatting 23 tot 44 miljoen mensen raken besmet als de maatregelen het virus onvoldoende afremmen.

02:25 | Vakbonden FNV en CNV trekken tijdens de komende cao-onderhandelingen voor de supermarktbranche alles uit de kast om ervoor te zorgen dat de werknemers een flinke loonsverhoging krijgen. Enkele tienduizenden werknemers in de supermarkten profiteren nauwelijks van de winsten in de branche en hoeven voorlopig ook niet te rekenen op een bonus of extraatje, meldt de Telegraaf.

00:50 | Brazilië kan binnen een maand met 'economische ineenstorting' te maken krijgen door de coronamaatregelen die van kracht zijn in het land. Daarvoor waarschuwde economieminister Paulo Guedes donderdag (lokale tijd) op een persconferentie.

Volgens Guedes kan het land door de maatregelen op korte termijn te maken krijgen met voedseltekorten en onrust. 'Binnen ongeveer 30 dagen kunnen er tekorten ontstaan in winkelschappen en kan de productie ongeorganiseerd raken, wat leidt tot een systeem van economische ineenstorting, van sociale wanorde', aldus de minister.

00:30 | De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft een 'mondelinge boodschap' naar de Chinese president Xi Jinping verstuurd. Dat meldt staatspersbureau KNCA. Kim zou Xi in de boodschap gefeliciteerd hebben met diens 'succesvolle' bestrijding van het coronavirus.

00:05 | Ziekenhuizen kunnen niet op korte termijn structureel 1700 intensivecarebedden bemannen om telkens coronapatiënten op te vangen. Dat meldt NRC. 'Daarvoor hebben we veel te weinig ic-verpleegkundigen. We hebben er nu 3800. We zouden er 1650 bij moeten hebben', zegt Chief Nursing Officer Bianca Buurman, de belangrijkste adviseur van de minister op het gebied van verpleegkunde.

Die nieuwe ic-verpleegkundigen zullen pas over anderhalf jaar zijn bijgeschoold. Gerton Heyne, voorzitter van de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden, zegt dat het 'veel te vroeg is' om te spreken van 1700 ic-bedden.

00:00 | In het eerste kwartaal van dit jaar was het ziekteverzuim onder werknemers het hoogst sinds het eerste kwartaal van 2003. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe voorlopige cijfers. De toename deed zich door het coronavirus voor in vrijwel alle bedrijfstakken.

Het ziekteverzuim in de afgelopen drie maanden was 5,2 procent, wat betekent dat van elke honderd dagen die een werknemer werkte, hij of zij zich gemiddeld 5,2 dagen ziek meldde. In de gezondheidszorg en de industrie verzuimden werknemers het meest: 6,7 procent. Met een percentage van 6,2 is het ziekteverzuim in het openbaar bestuur ook bovengemiddeld.

Donderdag 7 mei

18:40 | Het kabinet heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid gevraagd om te onderzoeken hoe de overheid en andere betrokken partijen de crisis hebben aangepakt. Hoogleraar Ira Helsloot ziet het vooral als een slimme politieke zet om in ieder geval de eerste tijd geen discussie te hebben over een parlementair onderzoek naar het optreden van de regering.

18:15 | Sportscholen zijn bang dat de helft van de branche ten onder gaat als ze inderdaad tot 1 september dicht moeten blijven. Coalitiepartijen CDA, VVD en D66 pleiten voor een vroegere opening.

17:45 | Het RIVM gaat met drie planbureaus samenwerken om het kabinet te adviseren over de gevolgen van de coronacrisis. Sociaal en Cultureel Planbureau, Centraal Planbureau en Planbureau voor de Leefomgeving opereren onafhankelijk van het kabinet. De adviezen hebben een sociaal, economisch, leefomgevings- en gezondheidsperspectief. In de loop van mei adviseren zij het kabinet over de punten die naar hun mening maatschappelijk het meest urgent zijn.

17:30 | Het staat nog niet vast dat de horeca op 1 juni weer open kan. 'Dat weten we pas een week vantevoren' zei premier Rutte tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. 'We moeten ons baseren op cijfers van virologen. Zij houden de verspreiding van het virus in de gaten en kijken of de opnames in het ziekenhuis en de intensive care laag genoeg blijven.'

16:45 | De brief van minister De Jonge waarin staat dat landelijke evenementen pas weer kunnen plaatsvinden als er een vaccin is tegen corona, is ook concertorganisator Mojo rauw op het dak gevallen. Directeur Ruben Brouwer vraagt zich vooral waarom zijn branche helemaal niet betrokken wordt bij het overleg over de maatregelen.

16:30 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gezakt tot onder de 600. Op dit moment liggen nog 584 patiënten op de intensive cares. Dat zijn er 42 minder dan gisteren. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding verwachtte aan het eind van deze week uit te komen op 500 coronapatiënten op de ic's, maar dat wordt waarschijnlijk niet gehaald.

15:30 | Regeringspartijen VVD en CDA vragen zich af of cafés en restaurants niet al het hele pinksterweekend open kunnen. In de plannen die het kabinet gisteren uit de doeken deed, mogen de horecagelegenheden vanaf maandag 1 juni, Tweede Pinksterdag, weer open. De partijen pleiten ervoor om de terrassen het hele pinksterweekend al open te gooien.

14:20 | Grote winkelketens als HEMA en Etos gaan op korte termijn mondmaskers verkopen op en bij stations. Albert Heijn kijkt nog naar mogelijkheden om mondkapjes aan te bieden aan klanten op relevante locaties zoals Schiphol en treinstations. Volgens de HEMA liggen de mondkapjes er ruim voor 1 juni, als de mondmaskerplicht in het ov van kracht wordt.

14:15 | Ondernemers die ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen toch niet aan werk kunnen, worden opgeroepen zich te melden bij Ondernemend Nederland, ONL. Dat zei oprichter Hans Biesheuvel in BNR's Ask Me Anything. Biesheuvel kreeg veel telefoontjes van teleurgestelde ondernemers na de persconferentie van gisteravond. Premier Rutte herhaalde toen dat er geen besluiten kunnen worden genomen die alles afdekken.

14:10 | Het aantal faillissementen in Nederland is in april te midden van de coronacrisis met ruim een derde gestegen op jaarbasis. Ook daalde het aantal nieuw opgerichte bedrijven, meldt de Kamer van Koophandel (KvK). April was de eerste volledige maand waarin in Nederland maatregelen tegen het nieuwe coronavirus van kracht waren.

14:06 | VodafoneZiggo verwacht op korte termijn een concreet verzoek van het kabinet om 'anonieme data' te overhandigen, om zo inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus. Alleen onder voorwaarden is het bedrijf mee te werken aan het verzoek, zegt CEO Jeroen Hoencamp in BNR Zakendoen, naar aanleiding van de brief die Hugo de Jonge daarover vandaag aan de Tweede Kamer verstuurde.

14:00 | In het afgelopen etmaal heeft het RIVM 84 sterfgevallen door het coronavirus doorgekregen. Het officiële dodental is daarmee opgelopen tot 5288. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 39 naar 11.192. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 41.774. Dat zijn er 455 meer dan op dinsdag.

13:55 | De Europese Unie is met 'grote tegenzin' akkoord gegaan met de censuur door de Chinese autoriteiten van een opinieartikel van de ambassadeurs van de EU en haar lidstaten in China over de relatie met de wereldmacht. De krant China Daily schrapte op last van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking de zinsnede dat het coronavirus zijn oorsprong had in China en van daaruit over de wereld is verspreid.

13:30 | Conducteurs moeten de mondkapjesplicht voor passagiers gaan handhaven in de treinen, zegt een woordvoerder van de NS. 'Wie vanaf juni in de trein reist en geen mondkapje draagt, kan bijvoorbeeld worden gevraagd om de trein bij het volgende station te verlaten en daar een mondkapje aan te schaffen', zegt de NS-woordvoerder met verwijzing naar een uitspraak van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag bij het tv-programma Op1.

12:20 | De hypotheekrente loopt voor het eerst sinds jaren weer op. Daarmee rijst de vraag of het tijdperk van de historisch lage rente aan zijn einde gaat komen, of dat er alleen maar sprake is van een rente-hobbeltje. Sinds het begin van de coronacrisis op 13 maart steeg de rente met een rentevaste periode van 30 jaar heel geleidelijk, van 1.87 naar 1,98 procent, de 20 jaar vaste rente steeg van 1,97 naar 2,2 procent

12:00 | Gejuich en roodgloeiende telefoons gisteravond bij de kappers. Die mogen weer open vanaf 11 mei. Verslaggever Thomas van Groningen peilde de stemming bij kapper John Berens in Goirle. In de zaak van Berens stonden de kappersstoelen al 1,5 meter uit elkaar, dus dat levert geen probleem op. Als kapper kun je die afstand natuurlijk niet aanhouden tegenover de klant, maar het voordeel is dat je elkaar niet in het gezicht kijkt, zegt hij.

11:40 | RIVM-kopstuk Jaap van Dissel is kritisch over het advies mondkapjes te gebruiken als 1,5 meter afstand houden niet kan. Hij blijft erbij dat de maskers "gering effect" hebben en ze niet geschikt zijn als vervanging voor het houden van afstand. Dat zei hij tijdens de briefing over corona door deskundigen in de Tweede Kamer.

11:15 | Ahold Delhaize heeft behoorlijk weten te profiteren van de coronacrisis. De kwartaalwinst steeg met maar liefst 48 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar, grotendeels als gevolg van de hamsterwoede van veel Nederlanders. De omzet steg met 12,2 procent. De vlag gaat niet uit, want daarvoor is de aanleiding te treurig, zegt Frans Muller, CEO van Ahold Delhaize. Bovendien ziet hij de vraag langzaam maar zeker wat afvlakken.

10:40 | Totale verbijstering bij sportschoolhouders: ze mogen van het kabinet pas 1 september weer open. Het slaat volgens de sector helemaal nergens op. Het besluit is gebaseerd op foute aannames, zegt algemeen directeur Ronald Wouters van branchevereniging NLActief tegen BNR. 'Wij hebben gisteren met verontwaardiging en ongeloof kennis genomen van het besluit.'

10:20 | Acht op de tien Nederlanders zijn ervan overtuigd dat anderhalve meter afstand van elkaar houden helpt tegen de verspreiding van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de GGD’s. Volgens Marijn de Bruin van het RIVM is het heel belangrijk om duidelijk te blijven maken wat die maatregelen allemaal opleveren. 'Heel veel mensen zijn enorm gemotiveerd om anderen niet te besmetten.'

09:40 | Speciaalchemieconcern DSM voelt dat de coronapandemie de industrie parten speelt. Een turbulente start, voor de kersverse co-CEO's Dimitri de Vreeze en Geraldine Matchett. Maar de samenwerking met Auping en Afpro bij de ontwikkeling van mondkapjes moet volgens De Vreeze als voorbeeld dienen voor de manier waarop business en overheid elkaar in de toekomst opzoeken en helpen.

09:00 | Inmiddels trekt de capaciteit van de KLM-vliegtuigen weer wat aan, merkt topman Pieter Elbers. Met de 2 tot 4 miljard euro staatssteun hoopt hij vooral een bijdrage te leveren aan het versterken van de economie. 'Je moet dat vliegwiel van de economie weer draaiende krijgen. Op het moment dat tussen iedere passagier anderhalve meter afstand moet zitten, kun je niet meer vliegen.'

08:30 | Hoewel premier Mark Rutte gisteren niet specifiek inging op vakanties, bespeurde de ANVR een aantal lichtpuntjes voor de reisbranche. Over de mogelijkheden om komende zomer nog op reis te gaan zijn nog onduidelijk, erkent Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR, maar alleen al de verruiming van de maatregelen in verschillende vakantielanden biedt een aanknopingspunt.

07:20 | KLM heeft het eerste kwartaal van 2020 afgesloten met een operationeel verlies van 275 miljoen euro. De luchtvaartmaatschappij wordt net als sectorgenoten keihard geraakt door de coronacrisis, in verband waarmee een gigantische hoeveelheid vluchten zijn geschrapt. De prestaties in het tweede en derde kwartaal worden naar verwachting nog slechter doordat, zoals het er nu naar uitziet, respectievelijk 95 en 80 procent van de geplande vluchten niet vertrekt.

07:10 | Sectoren die buiten de boot vielen bij het eerste steunpakket voor ondernemers die zijn getroffen door de corona-maatregelen, krijgen extra aandacht bij het samenstellen van een tweede pakket. Dat bevestigt Hans de Boer van werkgeversvereniging VNO-NCW op BNR. Het gaat met name om seizoenswerk, zegt De Boer. 'Die maken hun omzet in slechts een paar maanden per jaar en daar wordt in de NOW zoals die er nu ligt geen rekening mee gehouden.'

06:50 | Mensen die vanwege de coronacrisis doelbewust hun rekeningen niet betalen, brengen het voortbestaan van bedrijven in gevaar. Daarvoor waarschuwt de beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders op BNR. Ze maken misbruik van de coulante houding van bedrijven, die wanbetalers sinds de crisis minder hard aanpakken.

06:30 | Terrassen en restaurants mogen vanaf 1 juni onder voorwaarden weer open. Maar voor discotheken, clubs, kleine café met weinig vloeroppervlakte is er per 1 juni nog weinig te vieren. Ondanks de beperkingen is Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, blij dat de horeca nu wél enig perspectief heeft gekregen. 'Maar de vlag kan zeker nog niet uit, want ook met deze restricties opengaan betekent een verliesgevende zaak.'

06:00 | De 1,5 metersamenleving blijkt in de praktijk een moeilijk verhaal. Ruim twee derde van de Nederlanders heeft in de supermarkt of op het werk last van mensen die te dichtbij komen. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van het RIVM en de GGD's onder 90.000 Nederlanders, meldt het AD. De regering kondigde woensdag aan de samenleving weer stukje bij beetje op te gaan starten, waarbij de 1,5 meterregel een van de belangrijke pijlers is.

03:00 | Het Longfonds wil patiënten, artsen en onderzoekers verenigen om samen de nieuwe chronische longziekte te bestrijden die ontstaat als het coronavirus uit het lijf is vertrokken. Dat schrijft Trouw. Het Longfonds waarschuwt dat het voortwoekerende coronavirus in veel gevallen leidt tot een nieuwe chronische longziekte. De littekens in de longen veroorzaken een soort longfibrose, maar met een totaal andere oorzaak.

22:40 | De woensdag aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen voor theater- en concertpodia zijn 'compleet onuitvoerbaar'. 'Inclusief personeel, bespelers en technici is er nog slechts ruimte voor een handjevol toeschouwers. Welk publiek bereik je dan nog?', reageert Gabbi Mesters van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) tegen ANP. Volgens haar is het voor theaters goedkoper om dicht te blijven.

21:00 | De Museumvereniging is blij dat de 420 musea in Nederland hun deuren binnenkort weer voor het publiek kunnen openen. Dat zegt de brancheorganisatie van musea in een reactie op de persconferentie woensdag van het kabinet. 'We zijn verheugd dat we in de volgende fase zijn aanbeland, dat betekent dat musea op 1 juni waarschijnlijk weer open kunnen, zij het in veel gevallen wel op op beperkte schaal', aldus een zegsvrouw van de organisatie.

20:45 | Ondernemers in de horeca hebben voor het eerst perspectief op betere tijden, nu het kabinet een geleidelijke verlichting van de coronamaatregelen heeft aangekondigd. Maar voor veel cafés of restaurants zit een heropening er nog niet in, dus blijft de kans op faillissementen en banenverlies in de sector groot. Aanvullende steunmaatregelen blijven daarom nodig, vindt Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

19:45 | Vanaf 1 juli mogen cafés, restaurants, bioscopen, culturele instellingen en kerken weer 100 mensen tegelijk toelaten. Die ruimere grens geldt ook voor bruiloften en uitvaarten. Alle aanwezigen moeten wel 1,5 meter onderlinge afstand bewaren. Bovendien kan de versoepeling alleen doorgaan als het coronavirus in de tussentijd niet opnieuw om zich heen grijpt. Als alles goed gaat, kunnen volgens premier Rutte per 1 september sauna’s, sportscholen, casino’s, coffeeshops en bordelen weer open.

19:25 | De mondkapjes die verplicht worden in het openbaar vervoer moet je zelf maken of kopen. Dat zei premier Rutte. Wie er geen draagt, riskeert een boete. Medische mondkapjes blijven voorbehouden aan de zorg.

19:20 | De kinderen gaan volgende week weer naar school, hele dagen. Per 11 mei kunnen de meeste mensen met contactberoepen weer aan de slag, onder de voorwaarde dat het werk zoveel mogelijk op anderhalve meter wordt georganiseerd. Bovendien moet er gewerkt worden op afspraak. Per 11 mei mag ook iedereen boven de 18 buiten sporten, maar daarna is het thuis douchen.

19:15 | De terrassen mogen op 1 juni weer open. Wel moet 1,5 meter afstand in acht worden gehouden. Kerken, congrescentra en crematoria mogen op 1 juli open voor maximaal 100 personen.

19:10 | Het is de bedoeling dat vanaf 1 juni iedereen die corona-achtige klachten heeft, getest kan worden. Dat zegt minister De Jonge. Als iemand besmet blijkt, is het cruciaal dat er contactonderzoek komt. Een besmet persoon moet daarnaast veertien dagen in quarantaine.

19:05 | Het coronavirus zal ons leven blijven beheersen totdat er een vaccin is, zegt minister De Jonge. Daarom is het belangrijk dat het aantal intensive care-plekken flexibel wordt verhoogd tot 1700 plekken. Hij maakt daar afspraken over met ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen.

18:45 | De zorgomzet van de algemene ziekenhuizen is door de vermindering van de reguliere zorg tijdens de coronacrisis de afgelopen maanden met gemiddeld 47 procent gedaald. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. De vereniging heeft de kwestie voorgelegd aan de Tweede Kamer.

17:45 | De horeca is blij dat er weer wat perspectief is, nu terrassen en restaurant op 1 juni onder voorwaarden weer open mogen. Maar uitbreiding van het compensatiepakket blijft nodig, zegt Rober Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.

17:15 | De Tweede Kamer gaat akkoord met de staatssteun van 2 tot 4 miljard euro aan KLM, maar stelt wel voorwaarden. Volgens minister Van Nieuwenhuizen is Nederland minstens net zo ambitieus als Frankrijk als het gaat om duurzaamheidseisen. Maar harde toezeggingen zijn niet gedaan.

16:15 | Reizigers in het openbaar vervoer moeten vanaf 1 juni verplicht een mondkapje dragen. Het kabinet zal dat later bekendmaken, bevestigen ingewijden tegenover de NOS. Treinen, trams, bussen en metro's gaan vanaf die datum ook weer meer rijden.

16:00 | De kappers zijn dolblij dat ze weer aan het werk mogen. Er wordt wel een strict protocol in acht genomen. Om genoeg klanten te kunnen helpen, wordt gekeken of de openingstijden kunnen worden opgerekt. Het dragen van mondkapjes is vrijwillig.

15:20 | Driekwart van de Nederlanders wil dat de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld, blijkt uit de enquête Namens Nederland. Een op de acht mensen wil dat alle beperkingen worden opgeheven, een op de negen wil dat de huidige beperkingen blijven gelden.

15:15 | De voetbalcompetities op de twee hoogste niveaus in Duitsland kunnen worden hervat. Vanaf half mei zijn duels zonder publiek toegestaan in Duitsland, waarmee de Bundesliga de eerste competitie in een van de vijf toplanden is die weer van start gaat. In Frankrijk is het seizoen beëindigd. Italië, Spanje en Engeland hebben nog geen besluit genomen.

15:00 | De coronacrisis laat goed zien hoe flexibel en innovatief ondernemers kunnen zijn. Een bedrijfskledingproducent, een evenementenbureau en een tentenfabriek stampten gezamenlijk in drie weken 'Safety Screens' uit de grond. Het bedrijf maakt met veel succes veiligheidsschermen van PVC.

14:00 | Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 5.204. Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 36 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 27 naar 11.153. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 41.319. Dat zijn er 232 meer dan op dinsdag.

12:40 | In de Tweede Kamer wordt gedebatteerd over de miljardensteun die KLM van het kabinet krijgt om de coronacrisis het hoofd te bieden. Vorige week kondigden de ministers Van Nieuwenhuizen en Hoekstra een reddingspakket aan ter waarde van 2 tot 4 miljard euro. Het geld komt er sowieso wel, daar is brede steun voor in de Kamer, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

12:10 | Met Moederdag in zicht begint de bloemenhandel alweer flink aan te trekken, zegt Leon Haasbroek van FloraHolland tegen verslaggever Hugo Reitsma. De weken 12 en 13 waren echt een dieptepunt, zegt Haasbroek, met veel doordraaien, weinig handel en slechte prijzen. De afgelopen weken ging het snel omhoog: 'We zitten op ongeveer 80 procent van het aantal stelen dat we normaal gesproken verhandelen.'

11:50 | De Europese Centrale Bank heeft vrij laconiek gereageerd op de juridische bom die gisteren afging in Karlsruhe. Het Duitse grondwettelijk hof, het Bundesverfassungsgericht, oordeelde dat het opkoopprogramma van de ECB mogelijk in strijd is met de Duitse grondwet. De eerste gevolgen zijn al te merken: de rente op Italiaanse leningen begon gisteren al op te lopen.

11:15 | Het Rode Kruis verwacht dat dit jaar vanwege de coronacrisis de grootste hulpoperatie moet worden gevoerd sinds de Watersnoodramp in 1953. De actie gaat een slordige 30 miljoen euro kosten, bedoeld voor onder meer hulpmiddelen zoals voedselpakketten en beschermingsmiddelen. Op gironummer 7244 is inmiddels al aardig wat geld binnengekomen, maar er is meer nodig, zegt directeur Marieke van Schaik.

11:05 | De EU zal dit jaar door de coronacrisis een "recessie van historische proporties ervaren". De Europese Commissie verwacht gemiddeld 7,7 procent krimp voor de negentien eurolanden en een gemiddelde werkloosheid van 9,6 procent. Maar volgend jaar kruipt de eurozone uit het dal. Brussel rekent op een groei van gemiddeld 6,3 procent bij een toename van investeringen van 10,2 procent.

10:30 | Door de coronacrisis staan veel theaters en concertpodia op omvallen. Als er niet snel wat gebeurt, gaat één op de drie deze zomer failliet, ondanks een steunpakket van 300 miljoen euro, zegt Gabbi Mesters van de branchevereniging voor podia in Nederland. Een extra subsidie van 55 miljoen euro voor schouwburgen en concertzalen is onontbeerlijk, zegt Mesters. 'Er moet in ieder geval heel snel iets gebeuren. Podia zijn sowieso nog gesloten tot 1 juni verwachten wij.'

10:10 | Voor kwetsbare pubers is de lockdown een grote uitdaging. En dus is het maar goed dat de kinder- en jeugdhulpverlening grotendeels in bedrijf is gebleven: de pubers kunnen niet naar school en missen de feestjes. Voor het Trimbos-instituut is dat reden om onderzoek te doen naar de invloed van corona op het puberbrein. En kinderpsychologen zetten alle zeilen bij om pubers te kunnen blijven helpen.

09:40 | Het is nog niet duidelijk welke voorwaarden worden gekoppeld aan de herstart van contactberoepen zoals kappers. Het Outbreak Management Team (OMT) vergaderde maandag over zijn adviezen aan het kabinet, maar wilde de uitkomsten daarvan nog niet delen met BNR. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken broedt intussen op nieuwe steunmaatregelen voor de horeca.

09:20 | Reizigers moeten zich weer welkom voelen in het openbaar vervoer. Dat stelt reizigersvereniging Rover. Volgens Rover-directeur Freek Bos dreigt reisschaamte te ontstaan onder een aantal reizigers. Wanneer de coronamaatregelen worden versoepeld, moet de ov-reiziger niet worden achtergesteld, vindt Rover. De reizigersvereniging verwacht dat thuiswerken en onderwijs op afstand voorlopig de norm blijft.

08:50 | De twee grootste pensioenfondsen van Nederland hebben de afgelopen maanden grote verliezen geleden op hun fossiele beleggingen. Dat zegt milieu-en mensenrechtenorganisatie Both Ends in het Financieele Dagblad. De fondsen zien de risico's, maar ze zijn niet van plan om het roer nu in één keer helemaal om te gooien. Wel is het een extra reden om meer in te zetten op duurzame beleggingen.

08:10 | Wekenlange druk op de borst, misselijkheid en keelklachten. En dat allemaal door corona. In een lotgenotengroep op Facebook delen meer dan 1.500 Nederlanders en Belgen hun ervaringen. Zij vragen zich af waarom zich ze zo lang beroerd voelen. Medisch immunoloog Ger Rijkers ziet een overeenkomst met reacties bij andere infectieziekten. 'Op basis daarvan zeg ik: het heeft te maken met de sterkte van de eerste reactie.'

07:40 | Juweliers en goudsmeden luiden de noodklok. Als er straks geen tweede steunpakket van de overheid komt vallen heel veel bedrijven om, zegt Patrick Thio van de Federatie Goud en Zilver, de branchevereniging voor zo'n 700 goudsmeden en juweliers. Al is het volgens Thio lastig om eenduidig beeld te schetsen of iets over totale omzetverlies te zeggen. Wel dramatische weken geweest, normaal is dit goede periode.

07:20 | GroenLinks wil dat banken, oliehandelaren en leasemaatschappijen gaan meebetalen om KLM overeind te houden. Financiële partners zouden niet alleen in goede, maar ook in slechte tijden hun steentje moeten bijdragen. KLM is namelijk nog verre van gered. Als alternatief voor zo'n bail-in is een splitsing van het bedrijf niet uit te sluiten. Het kabinet heeft aangegeven 2 tot 4 miljard euro in KLM te willen stoppen, om het bedrijf te ondersteunen.

07:00 | Rijke en beroemde Britse bedrijfsleiders kunnen de mond vol hebben van solidariteit, de Britten willen boter bij de vis. Zo niet, dan krijgen de Bransons en Beckhams van deze wereld de toorn van de bevolking over zich heen, zag correspondent Lia van Bekhoven in Londen. Vooral voor Branson, een van de populairste Britse ondernemers, zou dat een forse aderlating zijn. Zijn populariteit doet nauwelijks onder voor die van het koningshuis, zegt Van Bekhoven.

06:50 | De arbeidsmarkt lijkt zich te herstellen van de eerste klappen van de lockdown. Dat blijkt uit cijfers van Intelligence Group en Jobdigger die ze publiceren in het FD. De daling van het aantal gepubliceerde vacatures is de afgelopen weken gestopt. En bij uitzendbureaus is er nu sprake van een lichte stijging. De harde vacaturestops zijn nu een beetje losgelaten, legt Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group uit.

06:20 | Het kabinet koerst eerder dan verwacht af op een mogelijke afbouw van de lockdown. Vandaag komen de ministers bijeen en wordt waarschijnlijk een plan gepresenteerd. Het gaat om een spoorboekje uit de coronacrisis, melden verschillende media. Dat moet duidelijk maken op welke termijn welke sector minder strenge regels kan verwachten. Zo hoopt het kabinet perspectief te bieden aan burgers die naar versoepeling van de maatregelen snakken.

06:10 | Het Nederlandse Rode Kruis verwacht dat zij dit jaar vanwege de coronacrisis de grootste hulpoperatie zal uitvoeren sinds de Watersnoodramp in 1953. Dit zal de organisatie ruim 30 miljoen euro gaan kosten, laat zij woensdag weten. Het Rode Kruis schat in dat minstens een paar honderdduizend mensen in Nederland en de Cariben in nood zullen komen.

23:20 | Na de 1 miljoen ton aardappelen dreigen nog veel meer oogsten te worden vernietigd als gevolg van de coronacrisis. Daarom heeft de stichting Samen tegen voedselverspilling een meldpunt opgericht voor boeren die geen afnemers meer hebben voor hun producten. Nu al worden tonnen kalfsvlees ingevroren, zegt Toine Timmermans, programmamanager Duurzame voedselketens aan de Wageningen Universiteit.

23:00 | Het zal dit jaar met de Nederlandse economie nog slechter gaan dan eerder werd voorspeld. Dat verwacht staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Ze zei dat vanavond na afloop van een overleg met haar Europese collega’s. 'Door de coronacrisis gaat het economisch gewoon heel erg slecht. De 7,5 procent krimp die het IMF heeft voorspeld vind ik nog aan de positieve kant.'

21:50 | Na de gedwongen sluiting midden maart door de coronacrisis, wil de Duitse politiek de horeca vanaf 9 mei geleidelijk weer openen. Voor toeristen zouden er vanaf eind mei weer bedden beschikbaar moeten zijn. Het plan komt van de zestien Duitse deelstaten. Hun ministers van Economische Zaken maakten hun streven duidelijk in een video-overleg met de Duitse minister van Economische Zaken.

20:40 | Het Franse dodental door het coronavirus is gestegen naar 25.531. Het afgelopen etmaal zijn volgens de autoriteiten 330 sterfgevallen gemeld. Het gaat om de grootste stijging van het dodental in zes dagen. Frankrijk behoort wereldwijd tot de zwaarst getroffen landen. De druk op de Franse ziekenhuizen neemt wel af. Zo daalt het aantal patiënten op de intensive care al 27 dagen op rij.

19:50 | Het massaal schrappen van de dividenduitkering bij grote door de coronacrisis getroffen bedrijven pakt financieel erg slecht uit voor de Franse staatskas. Volgens APE, het agentschap dat de vele overheidsbelangen van Frankrijk beheert, loopt de schatkist in Parijs hierdoor dit jaar waarschijnlijk zo'n 2 miljard euro mis. Dit verlies komt bovenop de vele miljarden die de Fransen al kwijt zijn aan coronasteun voor het bedrijfsleven.

19:10 | Japan geeft mogelijk donderdag al groen licht voor het gebruik van het antivirale middel remdesivir bij de behandeling van patiënten met Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dan buigt een commissie van het Japanse ministerie van Volksgezondheid zich over de vraag of het middel versneld kan worden goedgekeurd. Minister van Volksgezondheid Katsunobu Kato zei dat hij een positief advies van de experts direct zal overnemen.

18:10 | Bloedbank Sanquin gaat 1 miljoen bloedtests inzetten voor onderzoek naar immuniteit en antistoffen van het coronavirus. Het lopende onderzoek wordt zo flink uitgebreid, meldt de organisatie. De nieuwe tests zijn besteld in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid. Zorgminister Hugo de Jonge en testgezant van het kabinet Feike Sijbesma brachten dinsdag een bezoek aan Sanquin om de komst van de tests te markeren.

17:53 | Olie- en gasconcern Shell was vandaag erg in trek op de beurs in Amsterdam dankzij de oplopende olieprijzen. Daardoor steeg de beurswaarde van Shell met ongeveer 6,5 procent. De belangrijkste beursgraadmeters toonden duidelijk herstel na de zware koersverliezen van een dag eerder. De AEX-index aan het Damrak sloot 2,7 procent in de plus op 509,83 punten. Maandag verloor de hoofdindex nog ruim 3 procent.

16:50 | De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector, met bijvoorbeeld de luchtvaart, horeca en detailhandel, is in april onder druk van de coronacrisis stevig teruggevallen. Dat komt naar voren uit een cijfer van onderzoeksinstituut ISM. De inkoopmanagersindex, de graadmeter voor de bedrijvigheid, kwam uit op een stand van 41,8, tegenover 52,5 in maart. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. Onder economen was de verwachting al dat de sector zou krimpen, met een gemiddelde prognose van 37,9.

16:20 | Op de intensivecareafdelingen liggen 644 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 39 minder dan maandag. Dat blijkt dinsdag uit de jongste cijfers van het LCPS. Momenteel liggen 618 coronapatiënten op de intensive care in Nederland. De overige 26 mensen verblijven op afdelingen in Duitsland, twee minder dan maandag. Het aantal mensen dat om andere redenen dan Covid-19 op de intensive care ligt daalde van 394 naar 377.

14:45 | De versoepelingen van de coronamaatregelen die Oostenrijk enkele weken geleden invoerde, hebben tot nu toe geen toename van het aantal besmettingen met het virus veroorzaakt. Dat meldde de Oostenrijkse minister van Volksgezondheid. Oostenrijk ging ongeveer zeven weken geleden vrijwel op slot om verspreiding van het virus tegen te gaan. Het land was daarmee vrij snel waardoor het aantal besmettingen en doden beperkt bleef tot respectievelijk ruim 15.000 en meer dan 600 tot nu toe.

14:10 | Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 5168, meldt het RIVM. In de afgelopen 24 uur zijn er 86 sterfgevallen gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 89 naar 11.126. Het aantal positief geteste personen nam met 317 toe tot 41.087. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven. Overlijdens en opnames in het weekeinde worden vaak op maandag verwerkt en doorgegeven, en komen dan naar buiten in de cijfers van dinsdag. Het aantal doorgegeven sterfgevallen op dinsdag (+86) is hoger dan het aantal van 26 op maandag.

13:45 | In Den Haag zijn tientallen betogers aangehouden, zij demonstreerden tegen de coronamaatregelen. De actievoerders hebben zich niet verzet tegen de aanhouding, ze worden met bussen naar het politiebureau gebracht.

Burgemeester Johan Remkes had eerder opdracht gegeven een einde te maken aan een betoging tegen coronamaatregelen in zijn stad, omdat de betogers zich niet zouden houden aan de aanwijzingen van de politie. De gemeente had de Koekamp als locatie aangewezen, op voorwaarde dat de tientallen betogers de aanwijzingen van de politie zouden opvolgen en overal minimaal anderhalve meter afstand tot elkaar zouden houden.

13:30 | Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is tot boven de 32.000 gestegen. Dat is het hoogste aantal doden dat tot nu toe in Europa is gemeld, volgens gegevens die dinsdag zijn gepubliceerd. Het nationale bureau voor statistiek zei dat er in Engeland en Wales 29.648 mensen zijn overleden waarbij Covid-19 in de overlijdensakten was vermeld. Het Verenigd Koninkrijk ging op 23 maart in lockdown, later dan andere grote Europese landen.

België

Het aantal mensen dat in België is overleden als gevolg van het coronavirus staat op 8016. De afgelopen 24 uur werden 97 nieuwe sterfgevallen geregistreerd, van hen overleden er 57 in een ziekenhuis en 40 in een woonzorgcentrum. Het is de derde dag op rij dat er minder dan honderd mensen met Covid-19 in een hospitaal worden opgenomen. Sinds 15 maart zijn 12.441 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. Op de intensive care liggen 646 patiënten, een daling van 9.

Het aantal gerapporteerde besmettingen nam toe met 242 tot 50.509.

12:30 | Kapperszaken denken snel weer open te kunnen. Brancheorganisatie Anko hoopt woensdag meer duidelijkheid te krijgen van het kabinet over heropening, dan wordt een beslissing genomen over verdere versoepeling van de coronamaatregelen en data waarop de aangepaste maatregelen kunnen ingaan. 'We hebben positieve signalen maar het blijft ingewikkeld. Wij willen weten welke beschermingsmiddelen er nodig zijn', aldus de brancheorganisatie.

Voor de kappers open kunnen moeten ze dan nog wel de benodigde beschermingsmiddelen als mondkapjes aanschaffen. 'Voor ondernemers telt iedere dag dat ze dicht zijn. En je merkt dat de klanten nu ook wel weer graag willen langskomen.'

10:00 | Wetenschappers in Utrecht en Rotterdam hebben een antistof gevonden die mogelijk werkt tegen het coronavirus. Het kan misschien voorkomen dat het virus een cel binnendringt en mensen ziek maakt. En als iemand al ziek is, kan de antistof wellicht voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt door het lichaam.

Lees ook | 'Nederlanders vinden antistof tegen corona'

09:00 | Reizigersorganisaties willen dat de normale dienstregelingen weer volledig worden opgestart. Dat schrijft De Telegraaf. NS en ProRail experimenteren met oplossingen in de trein en op zes stations om het gevaar van besmetting te verkleinen. De vervoerders willen nu voornamelijk meer beschermende maatregelen. 'Wat overblijft zijn beschermende maatregelen, zoals mondkapjes, slimme looproutes en het gecontroleerd gebruik van voertuigen om ophoping van mensen te voorkomen', aldus een woordvoerder van koepel OVNL, waarbij alle vervoerders zijn aangesloten. 'Overheden, bedrijfsleven en onderwijs kunnen meer spreiding aanbrengen in werk- en studietijden, zodat niet iedereen tegelijk in de volle spits hoeft te reizen. We pleiten ook voor stimulering van de fiets.'

07:00 | Het kabinet praat deze week over een mogelijke verplichting voor reizigers om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Ook wordt nagedacht over de heropening van kapperszaken begin volgende week. Buitenterrassen van horeca zouden op 1 juni weer open kunnen gaan. Deze voorstellen liggen op tafel en neemt het kabinet naar verwachting woensdag over om geleidelijk de lockdown terug te draaien, melden ingewijden aan het ANP.

Treinen, bussen en metro's blijven vooralsnog wel bestemd voor noodzakelijke ritten, zoals voor mensen met een vitaal beroep. Vanaf juni komen daar onder andere scholieren uit het voortgezet onderwijs bij als zij weer naar school mogen.

06:30 | In de zes weken dat de IKEA-winkels dicht waren, heeft het meer dan de helft van zijn omzet kunnen behouden met online verkoop. Die groeide met 400 procent ten opzichte van de pre-coronatijd. Dat zeg Paul de Jong, Country Manager IKEA Nederland, tegen BNR Nieuwsradio.

Luister ook | Ikea breekt online records

06:00 | Volgens minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag zijn nationalisme en protectionisme niet het antwoord op de coronacrisis. 'Iedereen die nu roept 'nationalisme of protectionisme is goed', vergeet dat je dan alles opknipt. De meeste landen hebben noch de slagkracht, noch de markt om dat te kunnen.' Nederland kan dat als handelsland al helemaal niet, stelt de minister in een interview met het AD. De minister pleit voor het maken van blijvende veranderingen en niet alles bij het oude laten als de uitbraak voorbij is. Zo wil ze de lonen van mensen die in de zorg en het onderwijs werken verhogen, wanneer dat financieel weer mogelijk is. Ze wil ook dat er naar duurzaamheid en digitalisering wordt gekeken.

Maandag 4 mei 2020

19:40 | Het Verenigd Koninkrijk heeft de laagste dagelijkse stijging van het aantal coronadoden gemeld sinds eind maart. Het officiële dodental steeg met 288 naar 28.734. Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. De Britse regering laat een nieuwe app testen op het eiland Wight die moet helpen verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

18:40 | Wereldwijd zijn er meer dan een kwart miljoen mensen aan het coronavirus overleden. Dat blijkt uit een overzicht van de Amerikaanse website Worldometer, die alle meldingen van geregistreerde gevallen bij elkaar optelt.

16:30 | Het wordt vanavond een bijzondere dodenherdenking. De Dam is leeg en de Koning gaat voor het eerst speechen. En bevrijdingsdag morgen krijgt een hele andere wending met lege bevrijdingsfestivals. 'Het is anders gegaan dan we hadden voorbereid. Ik heb de toespraak van de koning nog niet ingezien', zegt Jan van Kooten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

16:25 | Het is een race tegen de klok tussen China en de EU om wie het eerst het coronavaccin op de markt brengt. Vandaag organiseert Brussel een online donor-conferentie, waarmee de EU 7,5 miljard euro bij de Europese leiders wil ophalen voor een vaccin. Daarmee willen ze mensenlevens redden, maar ook de strijd met China winnen.

16:20 | In Duitsland zijn weer enkele coronamaatregelen versoepeld: de eerste kinderen zijn vandaag naar school gegaan en ook de kappers zijn weer open. Ondertussen is er vanuit haar eigen partij forse kritiek op kanselier Angela Merkel omdat ze als 'een vorst' zou regeren en omdat de versoepeling te langzaam zou gaan.

16:15 | Op de intensivecareafdelingen liggen nog 683 Nederlanders met het coronavirus. Dat zijn er 5 minder dan op zondag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is een lichte daling, maar die past binnen de verwachtingen, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Van de Nederlandse ic-patiënten met het coronavirus liggen er momenteel 655 in Nederland. Verder verblijven 28 Nederlandse patiënten op intensivecareafdelingen in Duitsland, evenveel als op zondag. Niemand is in het afgelopen etmaal overgeplaatst. Wel is het LCPS maandag bezig om een paar patiënten die opgeknapt zijn, terug te halen uit Duitsland.

Op de intensive cares liggen 377 mensen met andere aandoeningen. Onder normale omstandigheden zijn dat er 800 tot 900 mensen.

15:05 | Air France lijkt voorlopig gered. De Europese Commissie heeft vandaag ingestemd met een miljardensteun voor de noodlijdende Franse zustermaatschappij van KLM. Air France krijgt zeven miljard euro via een lening en staatsgaranties op leningen. 'Hier kunnen ze een half jaar mee door', zegt luchtvaartdeskundige Yteke de Jong op BNR.

15:00 | Duitsland verlengt de controles aan zijn grenzen tot 15 mei, meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn. De maatregel is afgestemd met de Europese Commissie, zegt hij.

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer pleitte vorige week al voor een verlenging van de controles, die plaatsvinden aan de grenzen met Denemarken, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, en Oostenrijk. Grensovergangen met Nederland en België worden niet bewaakt. Wel zijn controles in een gebied tot 30 kilometer voorbij de grens geïntensiveerd.

14.50 | Moskou stampt noodhospitalen uit de grond om het snel groeiend aantal coronapatiënten in de stad te kunnen opvangen. De loco-burgemeester zei tegen staatspersbureau TASS dat ze er over ongeveer twintig dagen moeten staan. De operatie moet in totaal 10.000 bedden opleveren.

14:45 | De verkoop van Nederlandse vlaggen is explosief gestegen. Dat blijkt uit een rondgang van BNR. De grootste vlaggenverkopers zeggen nu vijf keer meer vlaggen te verkopen dan in dezelfde periode vorig jaar. In deze periode worden doorgaans veel vlaggen gekocht, voor Koningsdag, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen