Gezondheid3 jun '20 19:53Aangepast op 3 jun '20 20:21

We kunnen weer op vakantie

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet past het reisadvies voor Europese landen aan vanaf 15 juni. Dat maakte premier Rutte bekend op een persconferentie.

Een vakantie in Nederland kan en mag weer. Wel blijft het openbaar vervoer voor noodzakelijke reizen. Het advies is dus om de fiets of de auto te pakken. Voor twaalf Europese landen, waaronder populaire vakantielanden als Duitsland, België, Italië en Kroatië, en het Caribisch deel van Nederland geldt vanaf 15 juni code geel. Dat houdt in: reizen is verantwoord, maar let op. Zweden en het Verenigd Koninkrijk vallen er voorlopig buiten.

Reisadvies checken

Tussen 15 juni en 5 juli wordt daar hoogstwaarschijnlijk een groep andere landen aan toegevoegd. Dan zullen naar verwachting onder andere ook Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland weer open zijn voor Nederlanders. Rutte raadt aan om vóór het boeken en het vertrek het reisadvies te checken op Nederlandwereldwijd.nl .

Buiten Europa

Het kabinet raadt reizen buiten Europa af. De reizen naar landen buiten Europa houden voorlopig code oranje: ga er alleen heen als het echt niet anders kan. En als je terugkomt uit zo'n land, ga je twee weken in thuisquarantaine.

Buitenlandse toeristen

Buitenlandse toeristen uit EU- en Schengenlanden waar de gezondheidsrisico's vergelijkbaar zijn met die hier, zijn vanaf 15 juni welkom in Nederland. Dat geldt dan nog niet voor toeristen uit Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Intussen wordt gewerkt aan plannen om de toeristen zo goed mogelijk te spreiden.

Repatriëren

Het kabinet gaat deze zomer geen vakantiegangers terughalen die in landen verblijven waar weer een uitbraak van het coronavirus is. 'Repatriëren gaan we niet doen', zei premier Rutte. Reizigers moeten zelf proberen terug te komen als in hun vakantieland het virus weer opduikt.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

2020-06-03 20:15:16 DEN HAAG - Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en gebarentolk Irma Sluis tijdens een persconferentie na afloop van een overleg van de Ministeriele Commissie Crisisbeheersing (MCCb) over het coronavirus. ANP BART MAAT
2020-06-03 20:15:16 DEN HAAG - Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en gebarentolk Irma Sluis tijdens een persconferentie na afloop van een overleg van de Ministeriele Commissie Crisisbeheersing (MCCb) over het coronavirus. ANP BART MAAT ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen