Gezondheid4 jun '20 18:09

Is het veilig vliegen in coronatijd?

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf 15 juni mogen we weer op vakantie en dus ook weer vliegen. Het OMT heeft geen advies uitgebracht over het besmettingsgevaar in het vliegtuig. Spitsuur stelde die vraag aan twee experts.

Beluister ook | Het Coronaspreekuur over veilig vliegen

Het risico is niet groot, denkt professor Daniel Bonn van het Institute of Physics van de UvA. Joris Melkert, luchtvaartexpert aan de TU Delft, stapt ook gewoon in.

Schoon aan boord

Melkert vertrouwt op de vele maatregelen die zijn genomen, zoals de vraag om online in te checken, het dragen van een mondkapje aan boord en de goede ventilatie die je met het blazertje boven je hoofd nog kunt versterken. Volgens hem is het met een uitgebreid luchtzuiveringssysteem behoorlijk schoon aan boord.

Druppels

Met de beruchte aerosols, de kleine virusdruppeltjes die lang in een ruimte kunnen blijven hangen, is het in een vliegtuig anders, zegt Bonn. De ventilatie is daar volgens hem beter dan in de meeste kantoorgebouwen. De 1,5 meter afstand moet wel in acht worden gehouden. Daarbij gaat het om de grote druppels die vrijkomen bij hoesten of praten. Die zijn heel gevaarlijk, omdat er een heleboel virussen in zitten. Een mondmasker zou die tegen moeten houden.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Gerelateerde artikelen