Gezondheid11 jun '20 12:06

Nederlands kandidaat-vaccin wordt eerder op mensen getest

Auteur: BNR Webredactie

Een kandidaat-vaccin tegen het coronavirus wordt al vanaf volgende maand op mensen getest. Aanvankelijk stonden de eerste klinische testen in september gepland, maar Janssen Vaccins & Prevention, uit Leiden, gaat toch in juli al starten, dit werd bekend gemaakt door viroloog Hanneke Schuitemaker.

Dat de test op mensen eerder van start kan gaan, komt doordat de ontwikkeling van het vaccin tot nu toe voorspoedig verliep, volgens Schuitemaker. 'We moeten voortdurend in gedachte houden dat het geen zekerheid is dat dit vaccin gaat werken. Als het goed blijkt te zijn, kijken we wel naar de mogelijkheid om het ook sneller beschikbaar te maken. Janssen heeft al wel bekend gemaakt dat parallel aan de test, het mogelijke vaccin al wel in productie gaat', zo stelt Schuitemaker.

Bedrijfsrisico

'Het is een groot bedrijfsrisico. Als het straks niet blijkt te werken, dan kan het weer weggegooid worden. Dat is echt kostbaar spul, kan ik je vertellen', zegt de viroloog, 'Maar onder de omstandigheden nemen we dat bedrijfsrisico. Natuurlijk krijgen we ook financiële ondersteuning, ook van de Amerikaanse overheid, om dit soort risico's te kunnen dragen.'

Lees ook | Liveblog coronacrisis

Image
(ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen