Gezondheid12 jun '20 07:41

Te weinig zorgpersoneel voor een tweede golf in Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Nederland heeft niet genoeg zorgpersoneel om een tweede coronagolf aan te kunnen. Dat zeggen de drie grote zorgvakbonden tegen BNR.

Grote druk

De vakbonden CNV, FNV en NU91 maken zich ernstig zorgen over het personeelstekort onder IC-verpleegkundigen. Minister De Jonge wil meer IC-bedden aanschaffen, maar dit heeft volgens de vakbonden geen zin omdat er geen personeel is om die bedden te bezetten. Hierbij komt bij dat onder de coronabesmettingen maar liefst 28 procent van de patiënten zelf in de zorg werkt, wat de druk op de zorg ook vergroot.

Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, uit ook zijn zorgen over het tekort. 'We hadden al voor de coronacrisis te maken met te weinig medewerkers. Wij moeten ervoor zorgen dat ons vak aantrekkelijker gaat worden.' Of de zorg een tweede golf gaat overleven zegt Gommers niet. Wel laat hij weten dat er nagedacht wordt over de werkwijze tijdens de eerste golf. 'We moeten nu kijken naar wat er goed en slecht ging en van die fouten leren.'

Zorgpersoneel wordt getest op het coronavirus bij een mobiele testlocatie.
Zorgpersoneel wordt getest op het coronavirus bij een mobiele testlocatie. (ANP Sem van der Wal)

Reguliere zorg

Personeel uit de reguliere zorg werd tijdens de eerste golf ingezet voor de verzorging van coronapatiënten. 'Nu laten de ziekenhuizen weten dat dit niet meer gaat gebeuren. Ze moeten ook zorgen dat patiënten met andere klachten naar het ziekenhuis kunnen', zegt Elise Merlijn, vakbondsbestuurder van FNV Zorg & Welzijn. Merlijn pleit voor om een groep ziekenhuispersoneel achter de hand te houden voor het geval dat er een tweede golf komt.

Luister ook | Capaciteit reguliere zorg weer grotendeels benut

R boven de 1

Het reproductiegetal dat aangeeft hoeveel andere personen een coronapatiënt in Nederland besmet, groeit langzaam boven de één uit. Dat zegt Jacco Wallinga, de belangrijkste modellenmaker van het RIVM, in een interview met Trouw. Hij vreest daarom voor een opleving van het coronavirus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen