Gezondheid13 jun '20 15:31Aangepast op 13 jun '20 17:56

Nederland koopt mogelijk coronavaccin op

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet heeft honderdduizenden vaccins opgekocht om het coronavirus te bestrijden. Of het vaccin daadwerkelijk werkt, is nog niet zeker. Vanuit een vaccinalliantie, waarin Nederland samen met Italië, Duitsland en Frankrijk zitten, zijn 300 tot 400 miljoen vaccins voor heel Europa gekocht.

Zaterdag hebben de landen met de Britse farmaceut AstraZeneca afspraken gemaakt over de levering van het mogelijke vaccin. Als de ontwikkeling van het vaccin goed verloopt en het werkt, dan komen er vanaf eind 2020 stapsgewijs in totaal 300 tot 400 miljoen vaccins beschikbaar voor Europa, zo schrijft minister Hugo de Jonge (VWS).

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Geld kwijt als het vaccin niet werkt

Hoeveel de alliantie betaald heeft voor de inkoop van het nog te testen vaccin wil het ministerie niet bekend maken vanwege de 'onderhandelingspositie.' Wel laat het ministerie weten dat de farmaceut het vaccin tegen de kostprijs heeft verkocht. Ook als het vaccin niet blijkt te werken, betaalt het kabinet voor het vaccin. 'Het contract is getekend. Het dat er ook betaald gaat worden. Als blijkt dat het vaccin niet werkt, dan zijn we een deel van het geld kwijt. Dat weegt volgens ons op tegenover de maatschappelijke voordelen als het wel blijkt te werken', zegt een woordvoerder van het ministerie tegen BNR.

Image
(ANP)

Alle EU-lidstaten mogen meedoen

Ook al doen alleen een select aantal landen mee aan de zogenoemde 'Inclusieve Vaccin Alliantie', toch zullen de vaccins die besteld zijn voor alle EU-lidstaten beschikbaar gesteld worden,. 'Mocht het vaccin beschikbaar komen, dan is het de afspraak dat het vaccin wordt verdeeld op basis van het aantal inwoners per land. Dat betekent dat eind 2020 de eerste vaccins voor Nederland beschikbaar kunnen komen', zo schrijft het ministerie van van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een persbericht. Dat betekent niet dat andere lidstaten kunnen meeliften op het vaccin dat onder andere door Nederland is betaald. 'Als andere landen willen aansluiten. Dan moeten zij ook betalen voor hun eigen vaccin. Hoeveel dat zal zijn, vraagt nog om nadere uitwerking', laat een woordvoerder aan BNR weten.

Dossier | Coronavirus

Testen op mensen

Op dit moment werkt de farmaceut aan een onderzoek waarbij het vaccin op ruim 10.000 mensen zal worden getest. Later deze maand gaat er nog een test plaatsvinden met nog eens 30.000 mensen, zo laat het ministerie weten.

Naast AstraZeneca is de Vaccinalliantie ook aan het praten met andere farmaceuten die bezig zijn met het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen