Gezondheid23 jun '20 13:27

Regionale lockdown rondom Duits slachthuis Tönnies

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft een regionale lockdown ingesteld rondom het Duitse slachthuis Tönnies. Ten minste 1.500 personeelsleden van het slachthuis zijn besmet met het coronavirus. Om het virus niet verder te laten verspreiden wordt er in het gebied rondom Gütersloh een lockdown van minstens een week ingesteld. In het afgegrendelde gebied wonen zo'n 365.000 mensen.

Minister-president Armin Laschet van de deelstaat zegt dit in deze regio de grootste besmettingshaard van Duitsland is. Gütersloh ligt tussen Bielefeld en Dortmund, op ongeveer 150 kilometer van Enschede. De bewoners van de regio mogen de komende week alleen in het openbaar zijn met leden van het eigen gezin of één persoon van buitenaf. Ook de bioscopen, sportscholen en moeten dicht.

Beluister ook | Al bijna 1.300 besmettingen bij Duitse slachterij Tönnies

Eerste Kreis in lockdown

Correspondent Derk Marseille zegt dat dit de eerste keer is dat een 'Kreis', een bestuurlijke regio van meerdere gemeenten, in lockdown gaat. Ook legt hij uit dat deze lockdown niet dwingend is. 'Mensen mogen nog uit het gebied reizen, dat kan niet verboden worden. Maar het dringende beroep betekent wel dat er politieauto's door de straten gaan rijden die mensen oproepen om de regio niet te verlaten.'

Beluister ook | R-waarde in Duitsland flink gestegen

Intussen kan ook iedereen die klachten heeft direct worden getest, en 7.000 medewerkers van slachthuis Tönnies zitten in quarantaine. Op die manier hopen de autoriteiten de brandhaard snel onder controle te krijgen. Volgens Marseille duurt de lockdown in elk geval tot 30 juni, daarna beslissen de autoriteiten of de regio weer geopend kan worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen