Gezondheid25 jun '20 13:56

Bonus voor zorgpersoneel, maar wel pas in najaar

Auteur: BNR Webredactie

Veel applaus kreeg het hardwerkende zorgpersoneel al, maar nu komt daar toch een zorgbonus bij, van 1.000 euro netto per zorgmedewerker. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) meldde dat zojuist. Als een volstrekte verrassing kwam de bonus niet, zeker omdat Kamerbreed al een motie was aangenomen voor eenmalige zorgbonus, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Beluister ook | Ongekend in Vredestijd | Wat is de kleur van deze recessie: rooskleurig of bloedrood?

De regeling gaat gelden voor alle mensen in de zorg 'op wie wij zo hebben mogen rekenen', licht De Jonge toe. 'Verpleegkundigen, verzorgenden en de mensen die zich hebben ingezet op de ic's, in de verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en de jeugdzorg. Ze moesten door de coronacrisis dubbele diensten draaien, omdat ze zelf voor coronapatiënten moesten zorgen, of omdat de coronazorg vroeg om een hele ingewikkelde bezoekregeling uit te voeren.'

Beluister ook | Voorkom dat zorgpersoneel toeslagen moet terugbetalen

Met deze bonus is nog niet aan alle wensen van het zorgpersoneel voldaan. Zo is de verwachting dat het bedrag pas in het najaar op de rekening staat, omdat de werkgevers de bonus zelf nog moeten aanvragen, en dat kan waarschijnlijk niet voor oktober. 'En je moet het niet verwarren met een andere motie, over structureel hogere betalingen voor zorgpersoneel, die het niét haalde in de Tweede Kamer.' In totaal gaat het om zo'n 800.000 zorgmedewerkers.

Op het gebouw tegenover het OLVG is een spandoek opgehangen.
Op het gebouw tegenover het OLVG is een spandoek opgehangen. (ANP / Robin van Lonkhuijsen )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen