Gezondheid20 jul '20 11:30Aangepast op 20 jul '20 13:37

LIVE UPDATES | Rutte 'iets hoopvoller' over EU-top

Auteur: BNR Webredactie

Er is nog steeds geen akkoord gesloten tijdens de EU-top die nu al drie dagen duurt. Wel staat Mark Rutte er steeds slechter op en deed voorzitter van de Europese Raad Charles Michel een emotionele oproep aan de 27 EU-leiders om tot een akkoord te komen. 'De top was vannacht heel dichtbij een mislukking, maar het ziet er wat hoopvoller uit', zegt Mark Rutte tegen Europaverslaggever Jesse Pinster in Brussel.

DEZE LIVEBLOG IS AFGESLOTEN. WIL JE MEER LEZEN? HIER VIND JE ONZE NIEUWE BLOG

Hoofdpunten

  • Mark Rutte irriteert Merkel en Macron;
  • Belgie verscherpt maatregelen niet, wel strengere handhaving;
  • Sterke stijging corona-besmettingen Belgie;

  • Alles over de coronacrisis | Ga naar onze dossierpagina!

    Blijf op de hoogte | download de BNR app

LIVE UPDATES

11:20 | De autoriteiten in Frankrijk hebben zo'n 400 tot 500 lokale uitbraken van het coronavirus gemeld. Dat zegt minister van Volksgezondheid Olivier Véran, die nog geen tekenen ziet dat een gevreesde tweede golf aanstaande zou zijn.

De honderden clusters waar nu nog sprake van is, zijn in veel gevallen te herleiden naar slachthuizen, verpleeghuizen of andere ondernemingen. Ook raakten soms groepen mensen besmet toen familieleden elkaar opzochten tijdens de zomervakantie, aldus de minister. "Op dit moment zijn we nog heel ver verwijderd van een tweede golf", beklemtoonde hij in een gesprek met Franceinfo.

Ondanks die geruststellende woorden, zag de Franse regering zich onlangs genoodzaakt nieuwe maatregelen te nemen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Er geldt vanaf maandag een mondkapjesplicht in alle afgesloten openbare gebouwen, zoals winkels, bioscopen, musea en overdekte markten. Wie die regel negeert, riskeert een boete van 135 euro.

09:00 | Er is nog steeds geen akkoord gesloten tijdens de EU-top die nu al drie dagen duurt. Wel staat Mark Rutte er steeds slechter op en deed voorzitter van de Europese Raad Charles Michel een emotionele oproep aan de 27 EU-leiders om tot een akkoord te komen. 'De top was vannacht heel dichtbij een mislukking, maar het ziet er wat hoopvoller uit', zegt Mark Rutte tegen Europaverslaggever Jesse Pinster in Brussel.

07:00 | De meeste ziekenhuizen waren financieel gezond aan het begin van dit jaar, maar die buffers zijn waarschijnlijk niet genoeg om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Zonder de onlangs toegezegde financiële steun komen de meeste ziekenhuizen in de problemen. Dat stelt Ruud Plu, directeur van Intrakoop, een grote inkoopcoöperatie van de zorg. Intrakoop analyseerde met accountants 66 jaarverslagen van Nederlandse ziekenhuizen over 2019.

Daaruit blijkt volgens Intrakoop dat de ziekenhuizen samen afgelopen jaar een positief resultaat hadden van 347 miljoen euro. In 2018 werd nog ruim 400 miljoen euro winst gemaakt.

03:30 | Het farmaceutische bedrijf AstraZeneca en de Oxford Universiteit delen maandag met de buitenwereld hoe hun onderzoek naar een mogelijk coronavaccin ervoor staat. Dat doen ze in het belangrijke wetenschapsblad The Lancet. Hun middel, AZD1222, is het meest vergevorderde middel dat besmetting met het coronavirus moet voorkomen. Nederland heeft samen met Duitsland, Frankrijk en Italië alvast 300 miljoen doses van AZD1222 besteld, ook al is het nog niet zeker of het werkt en of het veilig is. Het moet voorkomen dat Nederland achter het net vist als het middel er is.

De Fransen moeten deze week ook mondkapjes op in alle afgesloten openbare ruimtes. Het decreet dat de regering hiervoor uitvaardigt, wordt begin deze week van kracht. De plicht was er al in het openbaar vervoer, maar gaat nu ook gelden in bijvoorbeeld musea, cafés, winkels, kerken, postkantoren, banken en bioscopen. De plicht geldt in beginsel ook voor sportzalen, maar het masker hoeft tijdens het sporten niet voor.

Premier Jean Castex heeft haast gemaakt met de uitbreiding van de mondkapjesplicht. Zijn chef president Macron sprak eerst over augustus. Er is weer een stijging van het aantal besmettingen geregistreerd, maar volgens Castex gaat het de goede kant op met Frankrijk wat het virus betreft.

00:15 | Het coronadashboard, waarop de belangrijkste data van de epidemie worden verzameld, geeft onvolledige cijfers weer. Sinds begin deze maand zijn er ruim 264 besmettingen te weinig gemeld, schrijft NRC. Het dashboard meldde 1390 nieuwe besmettingen in juli, terwijl er 1654 meldingen bij het RIVM binnenkwamen.

Dit blijkt uit bestudering van de gegevens door Marino van Zelst, promovendus organisatiewetenschappen aan Tilburg University, die in zijn vrije tijd de coronacijfers onderzoekt. Ook niet alle ziekenhuisopnames worden in het dashboard gemeld, ontdekte Van Zelst: in juli werden er in totaal 48 mensen met Covid-19 opgenomen, terwijl het dashboard er 20 meldt. Het probleem is de manier waarop eerder foutief doorgegeven meldingen worden gecorrigeerd.

Zondag 19 juli

20:00 | De gesprekken tussen de Europese regeringsleiders zijn hervat, Alleen de Luxemburgse premier Xavier Bettel is afwezig in verband met corona-overleg in eigen land. Na de hele dag koortsachtig overleg in wisselende groepjes proberen de EU-leiders verdere bruggen te slaan in de slepende onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting en een coronaherstelfonds. Volgens ingewijden kunnen de onderhandelingen de hele nacht doorgaan.

19:20 | Een miljoen coronatests liggen nog op de plank in Nederlandse labs en bij leveranciers. De tests waren bedoeld om per 1 juni dagelijks iedereen met klachten te testen, maar er hebben zich veel minder mensen gemeld dan waarvan was uitgegaan, meldt de NOS. Meerdere deskundigen noemen het bestaan van een omvangrijke voorraad ongebruikte tests een goed moment voor het starten met een actiever testbeleid, anderen willen de tests bewaren.

18:15 | De maatregelen tegen de drukte op de Wallen en in de Kalverstraat hebben de situatie in de binnenstad van Amsterdam dit weekend wel verbeterd. Toch blijft het er te druk, vooral door grote groepen bezoekers. Daardoor ontstaan mogelijk risico’s voor de volksgezondheid. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Amsterdam weten. Aan het begin van komende week volgt een evaluatie en worden eventuele extra maatregelen voorbereid.

16:20 | Op de intensive cares liggen 17 mensen met het coronavirus. Dat is er 1 meer dan zaterdag. Buiten de ic's worden nu 76 mensen met het coronavirus verpleegd, 1 meer vergeleken met zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Intensivisten behandelen momenteel in totaal 585 mensen op de intensive cares, 15 minder dan een dag eerder. Dat zijn dus hoofdzakelijk mensen met andere aandoeningen dan corona.

'Het aantal Covid-patiënten in het ziekenhuis blijft beperkt. Lokale uitbraken, evenals de toename van het aantal infecties bij onze zuiderburen, onderschrijven het belang van alertheid en laagdrempelig testen', aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Kuipers verwijst naar de situatie in België waar het aantal coronabesmettingen fors toeneemt en afgelopen week dagelijks gemiddeld 143 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd.

Image

16:00 | De gemeente Amsterdam stelt zondag voor de Kalverstraat net als de dag ervoor tijdelijk eenrichtingsverkeer in. Het winkelend publiek kan alleen van de Dam naar de Munt lopen en niet omgekeerd.

De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland kondigde vrijdag aan dit weekeinde eenrichtingsverkeer in de Kalverstraat in te stellen als het druk wordt, in de hoop een toename van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan.

Zaterdag was het volgens een woordvoerder van de gemeente druk maar beheersbaar op de Kalverstraat. Toen werd rond 14.00 uur eenrichtingsverkeer ingesteld. Aan het eind van de middag mochten de shoppers weer in beide richtingen van de Kalverstraat gebruikmaken.

Op de Wallen geldt het hele weekend eenrichtingsverkeer in de avonden. Er staan hosts en verkeersregelaars die de bezoekers de looprichting aanwijzen. Zaterdagavond kort voor 23 uur werd het er zo druk, dat werd besloten korte tijd een aantal straten af te sluiten.

15:40 | Naar verluidt heeft Spanje zijn weerstand laten varen tegen het Nederlandse voorstel om subsidies uit het herstelfonds te blokkeren als de ontvanger geen werk maakt van vereiste hervormingen. Vooral Italië verzet zich hevig tegen de Nederlandse wens.

Italië en Spanje blijven schermen met de dreiging van de financiële markten, die op de kredietwaardigheid van armlastige lidstaten zouden afboeken als de regeringsleiders er niet uitkomen. Ze hopen zo de zuinige landen zover te krijgen dat ze snel en royaal over de brug komen, maar Nederland gelooft daar niets van.

15:00 | De Europese regeringsleiders proberen zondag koortsachtig om de weg vrij te maken voor de hervatting van het plenaire overleg over het coronaherstelfonds en de nieuwe begroting. Ze zouden met het middaguur weer verder gaan, maar om de tafel zitten met alle 27 leiders is al tot minstens 16.00 uur opgeschort.

Er wordt 'fors gepuzzeld' in alle mogelijke samenstellingen, zegt een ingewijde. Premier Mark Rutte overlegde onder meer met zijn 'zuinige' bondgenoten uit Zweden, Denemarken, Oostenrijk en Finland. Andere landen hebben ook getweeën of in groepjes onderonsjes. EU-president Charles Michel en zijn staf werken ondertussen aan nieuwe voorstellen die de vele meningsverschillen moeten overbruggen.

Als Michel met nieuwe voorstellen komt, is het nog niet slikken of stikken, denkt de bron. Er is pas een akkoord als iedereen het over alles eens is, en er zijn 'nog veel losse eindjes'. Maar zin in een nieuwe Top later deze maand heeft ook niet iedereen.

14:00 | België voert voorlopig geen nieuwe maatregelen in vanwege de stijgende cijfers maar gaat de huidige beter controleren en laten naleven. Dat zei minister Pieter De Crem van Binnenlandse Zaken en Veiligheid zondag na afloop van een overleg op regeringsniveau. Het gaat volgens hem vooral over het houden van afstand en sluitingsuren van de horeca. 'De politie is opgeroepen om altijd op te treden', zei De Crem. 'Verdere versoepelingen staan 'on hold'. Indien dit onvoldoende wordt nageleefd, dan is het niet uitgesloten dat er strengere regels komen.'

In België zijn tot nu toe ruim 63.700 besmettingen met corona vastgesteld. Er zijn 9800 mensen in het land overleden aan de gevolgen.

13:25 | Het optreden van premier Mark Rutte op de EU-top over het coronaherstelfonds en de nieuwe begroting doet denken aan de communistische dictatuur uit de Koude Oorlog, vindt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Rutte 'haat' zijn Hongaarse collega en Hongarije, stelt Orbán. 'Hij valt zó hard aan.'

Nederland en een aantal andere landen willen beletten dat lidstaten die de rechtstaat afbreken, geld krijgen uit het nieuwe fonds dat landen moet helpen op te krabbelen uit de coronacrisis. Landen als Polen en Slovenië en vooral Hongarije willen niet dat deze voorwaarde wordt vastgelegd.

De maatstaven waar Hongarije aan zou moeten voldoen zijn niet helder genoeg, klaagt Orbán. Daardoor zouden andere lidstaten Hongarije al kunnen straffen als het land een verkeerde indruk wekt en is het aan willekeur overgeleverd, zoals onder het communistische regime.

De onderhandelingen zijn zondagmiddag met wat vertraging hervat. Maar nieuwe voorstellen om de meningsverschillen te overbruggen zijn de regeringsleiders nog niet voorgelegd.

Orbán schat in dat overeenstemming over de rechtstaatkwestie nog "meerdere dagen vergt". Hij wil desnoods best een week blijven. Als het uiteindelijk stukloopt, "dan is het niet door mij maar door die kerel uit Nederland".

Image

10:50 | Hongkong neemt maatregelen nu een derde coronagolf dreigt. De leider van de stadstaat Carrie Lam maakte zondag bekend dat er de afgelopen 24 uur honderd nieuwe gevallen waren bijgekomen en verklaarde dat verspreiding van het virus niet onder controle is.

'Ik denk dat de situatie echt kritiek is en dat er geen tekenen zijn dat de situatie onder controle is', aldus Lam. Vanaf maandag moeten ambtenaren met niet-vitale functies of die niet bij noodhulpdiensten zitten, thuis werken. Onder andere amusementsparken en sportscholen blijven nog minstens een week dicht. Ondanks de boodschap van Lam lijkt Hongkong met bijna 7,5 miljoen inwoners vrij mild getroffen door het virus. De stadstaat heeft bijna 1800 besmettingen vastgesteld. Er zijn twaalf sterfgevallen door het virus geregistreerd.

10:25 | De EU-top over het coronaherstelfonds en de nieuwe begroting, die na moeizame onderhandelingen zaterdag, aan de derde dag begint, kan op niets uitlopen. Maar 'er is veel goede wil', zegt bondskanselier Angela Merkel, die zaterdagavond nog geërgerd opstapte uit overleg met onder anderen premier Mark Rutte.

Merkel, die in de onderhandelingen het voortouw neemt, heeft zondagochtend vooroverleg met de Franse president Emmanuel Macron en EU-president Charles Michel. Rond het middaguur zetten ook de andere regeringsleiders zich aan een nieuwe dag van besprekingen over het herstelfonds en de begroting, samen goed voor ruim 1800 miljard euro.

Image

09:00 | Nederland hoort maandag hoe de ontwikkeling van een mogelijk vaccin tegen het coronavirus verloopt. Dat middel is nog in de maak, maar voor de zekerheid heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) alvast honderdduizenden doses gereserveerd. De eerste testresultaten worden gedeeld in The Lancet, een belangrijk tijdschrift voor de medische wetenschap.

Het middel heet AZD1222. Het wordt ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf AstraZeneca en wetenschappers van de universiteit van Oxford in Groot-Brittannië. Nederland heeft samen met Duitsland, Frankrijk en Italië in totaal alvast 300 miljoen doses van het middel besteld, ook al is nog helemaal niet zeker of het werkt en veilig is. De Verenigde Staten bestelden 400 miljoen doses.

08:15 | Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus neemt in België fors toe. Het gezondheidsinstituut Sciensano meldde zondag dat in de periode 9 tot en met 15 juli de toename 61 procent groter was dan de week daarvoor.

Het instituut registreerde gemiddeld dagelijks 143 nieuwe besmettingen. Sciensano benadrukt dat het in deze fase belangrijk is dat de Belgen zich houden aan de maatregelen om zo de verspreiding van het virus in te dammen.

In België zijn tot nu toe ruim 63.700 besmettingen met corona vastgesteld. Er zijn 9800 mensen in het land overleden aan de gevolgen.

03:00 | Suriname heeft zaterdag het aantal van duizend coronabesmettingen overschreden, het totaal staat nu op 1001. Op dit moment zijn er nog 371 actieve gevallen, terwijl er 610 mensen hersteld zijn van de ziekte. Twintig mensen zijn overleden door de besmetting van het virus, vijf liggen er op de ic-afdeling. Dit blijkt uit de gegevens die zaterdag op de Covid-19-website zijn gepresenteerd.

De medische autoriteiten in Suriname hebben nog steeds grip op de situatie doordat ze van de meeste gevallen weten door wie en waar ze ontstaan zijn. Sinds het begin van de uitbraak is het gebied in het oosten rond de grens van Suriname met Frans-Guyana een probleemgebied.

De informatieverstrekking van het Covid-19 Management Team was de afgelopen week erg summier. Dat was het gevolg van de regeringswisseling die afgelopen donderdag plaatsvond waardoor er tijdelijk geen persconferenties werden georganiseerd. Het nieuwe Covd-19 Management Team gaat waarschijnlijk volgende week aan de slag.

Zaterdag 18 juli

22:15 | De regeringsleiders die het in Brussel proberen eens te worden over de EU-begroting en het coronafonds, zijn vanavond aangeschoven aan het diner. EU-president Charles Michel zal ze over de laatste stand van zaken inlichten na de hele dag urenlange onderhandelingen in kleine groepjes. Die hebben volgens ingewijden voor toenadering gezorgd, maar er liggen nog grote meningsverschillen. Na het dessert wil Michel de boel opbreken en zondag weer vers beginnen.

16:15 | De Britse overheid stopt vooralsnog met het bekendmaken van het dagelijkse aantal coronadoden uit angst voor fouten. De regering in Londen gaf opdracht tot een controle van de manier waarop het aantal doden wordt berekend.

De stap volgt na kritiek van wetenschappers dat de gepubliceerde aantallen sterfgevallen overdreven hoog zouden zijn. Onderzoekers van de statistieken stelden tekortkomingen vast. Zo wordt in Engeland iedereen als coronadode geteld die besmet was met het virus, of diegene nu stierf aan de infectie of hersteld was en stierf door iets anders.

Groot-Brittannië geldt met ruim 45.000 coronadoden als het zwaarst getroffen Europese land.

De premiers van België en Luxemburg nemen een frietje
De premiers van België en Luxemburg nemen een frietje
Ook de Visegrad-landen stemmen hun strategieën op elkaar af
Ook de Visegrad-landen stemmen hun strategieën op elkaar af
Arrivi info
Arrivi info

15:50 | Ondertussen wordt in Brussel niet meer met 27 landen tegelijk onderhandeld. Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel gaat in gesprek met de ‘zuinige landen’, de Zuid-Europese landen en zwaargewichten Frankrijk en Duitsland. Voorafgaand aan dit overleg stemmen Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden in een klein zaaltjes nogmaals hun strategie af.

15:30 | Het aantal coronapatiënten op de intensive care is sinds vrijdag met één gestegen. Daardoor liggen er nu nog 16 patiënten met Covid-19 op de ic, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen buiten de ic's is de afgelopen 24 uur gestegen met 2 en komt uit op 75. 'De bezetting van bedden met Covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen laat nog altijd een stabiel beeld zien. In aantal regio's zijn nu geen Covid-patiënten meer in de kliniek of op de ic opgenomen', licht voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg de gegevens toe.

15:00 | Een Outbreak Management Team zoals dat de overheid bijstond tijdens de coronacrisis is niet meer van deze tijd, zegt arts-microbioloog Alex Friedrich van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Friedrich reageert in BNR's Big Five op de vraag wat in de toekomst beter georganiseerd moet worden om de uitbraak van het virus effectief te counteren.

13:20 | De voorzitter van de Europese Raad Charles Michel probeert met een nieuw voorstel de vastgelopen onderhandelingen weer vlot te trekken. Europaverslaggever Jesse Pinster houdt het nieuwe voorstel tegen het licht.

11:10 | Het parlement van Australië gaat twee weken dicht uit vrees voor verspreiding van het coronavirus. Dat heeft premier Scott Morrison zaterdag aangekondigd. Volgens hem is het risico te groot dat parlementsleden afkomstig uit gebieden met veel coronabesmettingen het virus naar de hoofdstad Canberra brengen.

11:00 | Dat de eerste dag van de speciale Europese top over het corona-wederopbouwfonds en de EU-begroting niets heeft opgeleverd is vooral aan de Nederlandse premier Mark Rutte te wijten. Tijdens het diner op vrijdagavond loopt de irritatie over de Nederlandse opstelling op. Rutte geeft het zelf toe.

08:00 | In de Verenigde Staten is vrijdag wederom een recordaantal nieuwe coronabesmettingen op dagbasis vastgesteld. Bij 77.638 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen, blijkt uit gegevens van het Johns Hopkins Universiteit. De afgelopen 24 uur overleden 927 mensen in de VS.

Vrijdag 17 juli

19:00 | Je kon de Brit Tom Moore al een ridder zonder vrees of blaam noemen, na vandaag kan Captain Tom zichzelf ook écht een ridder noemen. Met zijn belachelijk unaniem succesvolle inzamelingsactie voor de National Health Service in tijden van corona - hij haalde meer dan 30 miljoen pond op met het lopen van 100 rondjes door zijn tuin - is hij een ware held geworden in het Verenigd Koninkrijk.

18:00 | Alle ogen in Brussel zijn gericht op premier Rutte. Binnen de EU wordt hij gezien als het grootste obstakel richting een akkoord over het corona-steunfonds en de EU-begroting. Samen goed voor meer dan 1.800 miljard euro uitgesmeerd over de komende zeven jaar. Althans, dat is het bedrag bij aanvang van de EU-top vandaag. Toch acht Rutte de kans op een akkoord lager dan 50 procent.

10:00 | We verwachten van wetenschappers dat ze met antwoorden komen, maar ook zij weten niet alles en discussiëren er stevig op los. Waarom zelfs de wetenschap geen zekerheid kan bieden, bespreekt Diana Matroos met Mieke Boon, hoogleraar Wetenschapsfilosofie aan de Universiteit Twente.

07:00 | Ziekenhuizen worstelen met de voorbereidingen op een eventuele tweede coronagolf. Ze willen de reguliere zorg zo min mogelijk stilleggen, maar ook het eigen personeel niet te zwaar belasten. Zo blijkt uit een rondgang van BNR langs diverse ziekenhuizen.

Donderdag 16 juli

20:00 | Corona raast in alle hevigheid door Amerika, met een trieste podiumplaats voor Florida: ruim 15.000 besmettingen op één dag. Niettemin ging pretpark Disney World gewoon open, zette Donald Trump zijn belangrijkste medische adviseur weg als prutser en ontbrandde er een schoolstrijd coronastijl: moeten ze weer open of blijven ze dicht?

17:00 | Het reisadvies voor Bulgarije is vanwege nieuwe coronabesmettingen aangescherpt van geel naar oranje, waardoor alleen nog noodzakelijke reizen gelden. Reisbrancheorganisatie ANVR is er niet blij mee en noemt het 'heel zuur'. Ook Corendon-topman Steven van der Heijden: 'Je confronteert mensen plotseling met een veranderd reisadvies.'

15:00 | Volgens Arno Verkade, directeur van Christie's Nederland en Duitsland, is échte topkunst verkopen alleen online voor veel kunstverkopers nog lastig. Het aanbod is beperkt, de kunstmarkt is niet meer zoals voorheen. 'Dat maakt voor de gemiddelde markt zoals wijn en horloges niet zoveel uit, maar een werk vanaf 150.000 tot 200.000 dollar wil je ook wel in het echt zien.'

13:40 | Net als de woninginbraken is ook het aantal diefstallen van personenauto's fors gedaald in de eerste zes maanden van dit jaar. Met 3.772 gestolen auto's lag het percentage 9,3 procent lager dan in dezelfde periode in 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigencriminaliteit.

13:00 | Voor het eerst besteden mensen minder online. Dat blijkt uit een onderzoek van brancheorganisatie Thuiswinkel.org over het eerste kwartaal van 2020. Door corona krijgt vooral de reisbranche rake klappen.

Image
(BNR)

12:40 | Het is de dag van de langst aangekondigde leugen uit de geschiedenis. Althans: volgens macro-econoom en beurscommentator Kees de Kort: de Chinese groeicijfers. Ze stellen De Kort in ieder geval weer niet teleur.

10:00 | Coronapatiënten die niet zijn opgenomen in het ziekenhuis, lijken meer moeite te hebben met herstellen. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. Veel ex-patiënten hebben nu last van vermoeidheid en ademhalingsprobleem.

Image
(BNR)

09:30 | Nederland gaat weer aan de slag na wat het kabinet een intelligente lockdown heeft genoemd. Aanpassen aan de anderhalvemeter-economie is geen keuze maar een must. Hoe ben je in deze tijden zo succesvol mogelijk? Het Groningse theaterfestival Noorderzon gaat 'gewoon' door deze zomer en trekt voor de speciale corona-programmering liefst zes weken uit, vertelt hoofd communicatie en marketing Milou de Boer.

09:00 | Werknemers maken amper gebruik van de mogelijkheid om een second opinion aan te vragen, omdat ze het niet eens zijn met een advies van hun bedrijfsarts. Sinds 2017 is het verplicht om werknemers die mogelijkheid te geven, maar er wordt jaarlijks maar zo'n 200 keer gebruik van gemaakt.

08:30 | Heineken heeft duidelijk last van de coronacrisis, die de bierverkopen hard raakt. Het bedrijf zette in de eerste helft van dit jaar een verlies van 300 miljoen euro in de boeken. Daarnaast deed de brouwer een afschrijving van 550 miljoen euro, zo werd in een voorlopige handelsupdate gemeld.

08:00 | De inzet van apps en druktemeters blijkt niet genoeg te zijn om grote drukte op toeristische locaties te voorkomen. Die drukte willen de gemeenten graag voorkomen, om zo de corona-risico's te beperken. Maar volgens experts die BNR heeft gesproken zijn, alleen apps en druktemeters niet genoeg om het risico van dat soort situaties genoeg te verkleinen.

07:00 | Nederlanders moeten alleen een mondkapje op doen in het openbaar vervoer, maar in veel landen om ons heen kiezen ze voor een veel strengere aanpak. Zo ook in Frankrijk, dat het dragen mondkapjes in gesloten openbare ruimtes wil verplichten.

06:40 | Het aantal werklozen in Nederland is in juni met 74.000 gestegen tot een totaal van 404.000. Daarmee had 4,3 procent van de beroepsbevolking geen werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Woensdag 15 juli

14:40 | Volgens Jos Vranken, topman van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, is Nederland haar plek als internationaal congresland voor de komende tijd kwijt. Dat zegt hij in BNR Zakendoen. 'De evenementenlocaties moeten van dieper komen dan hun buitenlandse concurrenten.'

Image
(BNR)

11:30 | Nederland gaat weer aan de slag na wat het kabinet een intelligente lockdown heeft genoemd. Aanpassen aan de anderhalvemeter-economie is geen keuze maar een must. Hoe ben je in deze tijden zo succesvol mogelijk? Elwin Kamp, CTO van vakanties.nl, nam twee weken geleden Zoover over en haalde daarmee miljoenen vakantiereviews in huis.

10:30 | Twintig procent van de werknemers geeft aan dat de werkgever steeds lakser omgaat met de coronaregels. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van vakbond CNV. Het gaat vooral om werkgevers in de industrie, de ICT en de zorg. Eén op de vijf ondervraagde werknemers voelt zich niet veilig tegen een coronabesmetting.

07:00 | Wereldwijd wordt er hoopvol gewacht op een coronavaccin. Alleen zo zouden we weer terug naar het normale leven kunnen. Maar ondertussen is het nog steeds volstrekt onduidelijk of we aan het eind van het jaar dan ook écht zo'n vaccin hebben. Dat zegt Ingrid Schellens, klinisch beoordelaar bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Dinsdag 14 juli

17:30 | Hamsterende klanten stuwen mede de omzet van supermarktketen Jumbo omhoog. In het eerste halfjaar steeg deze met 14 procent. Maar tegelijkertijd stortte de omzet bij La Place grotendeels in. Financieel topman van Jumbo Ton van Veen kan spreken van een enorme toeloop naar zijn winkels, en dat heeft de inkomsten flink opgeschroefd. 'Onze omzet in de supermarkten is enorm gestegen, gedeeltelijk door corona.

17:00 | Premier Rutte zet de deur open voor subsidies binnen het Europese corona-wederopbouwfonds, waarover later deze week een Europese top is. Maar Rutte gaat wel zware eisen stellen voor er sprake kan zijn van subsidies, dus acht de premier de kans op een akkoord niet erg groot.

16:15 | Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is licht gedaald van 118 naar 115. Het was de eerste afname na vier achtereenvolgende dagen van stijging. Afgelopen donderdag behandelden de ziekenhuizen 91 patiënten, het laagste aantal in de afgelopen maanden. Op maandag was dit gestegen naar 118. Het aantal coronapatiënten op de intensive care zakte dinsdag van 24 naar 21. Het schommelt nu al bijna twee weken rond de 20.

15:10 | Over 16 coronapatiënten heeft het RIVM in de afgelopen week gehoord dat ze in een ziekenhuis zijn opgenomen. Sinds het begin van de uitbraak hebben 11.892 mensen in een ziekenhuis gelegen. In de afgelopen week zijn zes mensen in een ziekenhuis opgenomen. De laatste opname was op 10 juli, afgelopen vrijdag. De andere meldingen zijn van eerder. Er is bijvoorbeeld een ziekenhuisopname van eind maart toegevoegd.

Op de verpleegafdelingen liggen 94 patiënten, evenveel als op maandag. Het is wel meer dan de 69 coronapatiënten van afgelopen vrijdag.

Image
(BNR)

13:00 | Toen de horeca dicht ging aan het begin van de coronacrisis, zat De Nadorst in Hoorn met een stuk minder omzet. Daar hebben ze, tijdens een out of the box-sessie iets op bedacht; Een reuzenrad op het terras. Altijd anderhalve meter en ook een creatieve oplossing voor het dicht blijven van de kermissen. Bas Baltus, eigenaar van De Nadorst vertelt over het plan.

11:20 | Achteraf gezien is het naïef geweest dat er geen scenario's waren waarin de noodzaak van een anderhalvemetersamenleving was opgenomen. Dat zegt Sjaak de Gouw, directeur van de GGD, in BNR's Big Five. Voorafgaand aan de coronapandemie ontbrak in alle scenariodenken de blikwijdte om de enorme impact voor te stellen.

10:00 | Hoewel het coronavirus mkb’ers hard heeft getroffen, hebben maar weinig kleine ondernemers gebruik gemaakt van het zogeheten coronakrediet. Dat schrijft het Financieele Dagblad. 'Banken lijken er geen zin in te hebben', zegt FD-journalist Frits Conijn.

09:15 | Door de harde opstelling inzake het corona-herstelfonds en de Europese begroting lijdt Nederland forse diplomatieke schade. Sterker nog: Nederland lijkt de risee van Europa te worden. Dit zegt fractievoorzitter Rob Jetten van D66. 'Rutte, sluit die deal.'

08:20 | De nieuwe corona-noodwet is moeilijk te handhaven. Dat zegt politievakbond ACP. In de wet staat dat iedereen die niet tot één gezin behoort, anderhalve meter afstand moet houden. Maar hoe controleer je dat? 'Dat gaat nog niet meevallen', zegt voorzitter Gerrit van der Kamp van politievakbond ACP.

Maandag 13 juli

17:30 | Jonge wetenschappers komen in de knel door de coronacrisis. Hun werk is ernstig vertraagd, en daarom is er een steunpakket van 350 miljoen euro nodig om dit probleem op te lossen. Dat schrijven het Promovendi Netwerk Nederland, PostdocNL en De Jonge Akademie in een brandbrief aan minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

17:00 | De Coronacrisis heeft in de Belgisch-Nederlandse grensregio tot de nodige ergernissen en problemen geleid. En dat moet natuurlijk niet weer zo lopen, mocht er een tweede golf komen. Daarom spraken minister Grapperhaus van Justitie en zijn Belgische collega Pieter de Crem met elkaar in Baarle-Nassau, vlakbij de Belgische grens.

16:45 | Bijna twee derde van de gedupeerde reizigers wil z'n reisvoucher nog dit jaar gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van GFK, in opdracht van reisbrancheorganisatie ANVR. Het gaat om mensen van wie de reis werd geannuleerd als gevolg van de coronacrisis.

16:15 | Het wetsvoorstel over de nieuwe 'coronanoodwet' is vanmiddag door het kabinet naar buiten gebracht, en aangeboden aan de Tweede Kamer. De wet zou de coronamaatregelen juridisch vastleggen. De Tweede Kamer heeft nu een week de tijd om te reageren op het wetsvoorstel.

14:40 | Toen het coronavirus uitbrak, gingen kantoren dicht, bleven vliegtuigen aan de grond en kon je op de treinstations een kanon afschieten. Remko Stolk is commercieel directeur bij schoonmaakbedrijf Asito, dat zijn geld onder meer verdient met het schoonmaken van kantoren, vliegtuigen en stations. 'Schoonmaak is cruciaal om uiteindelijk uit deze coronacrisis te komen.'

12:40 | Vakbond De Unie is tegen ingrijpen in de arbeidsvoorwaarden bij KLM. De Europese Commissie geeft goedkeuring aan het steunpakket van de Nederlandse overheid aan luchtvaartmaatschappij KLM ter waarde van 3,4 miljard euro. Dat steunpakket zou ook een reorganisatie en een verplicht loonoffer behelzen. 'Ik lees nergens dat ook ingestemd is met een ingreep in de arbeidsvoorwaarden', zegt voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie.

Image
(BNR)

10:30 | Nederland gaat weer aan de slag na de intelligente lockdown. Aanpassen aan de anderhalvemetereconomie is geen keuze, maar een must. Hoe ben je in deze tijden zo succesvol mogelijk? Het bedrijf Reducept ontwikkelde een VR-game die moet helpen bij pijnbestrijding - en mogelijk bij de bestrijding van het coronavirus.

08:20 | De zuidelijke Europese landen weten Mark Rutte te vinden. Vandaag verwelkomt de premier zijn Spaanse en Portugese collega in Den Haag. Eerder kwamen de Franse president Macron en de Italiaanse premier Conte langs. Eind deze week is een cruciale EU-top waar EU-voorzitter Duitsland een deal hoopt te sluiten over het coronanoodfonds.

07:15 | De hogere Nederlandse staatsschuld als gevolg van de coronacrisis, is goed voor ons land en voor de economie van de eurozone. Dat schrijft econoom en hoogleraar Coen Teulings in een nieuw onderzoek. Premier Rutte ontmoet vandaag zijn Spaanse en Portugese collega's over het Europese corona-noodfonds. Het onderwerp staatsschuld komt ongetwijfeld aan bod. 'Als je veel schuld hebt, mag je veel groeien, en die groei mag je gewoon uitgeven', zegt Teulings.

06:00 | Tienduizenden mensen hebben zich de afgelopen maanden gemeld om bij te springen in de overbelaste zorg tijdens de corona-uitbraak. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij Eextra handen voor de zorg' en recruiter BKV. 'Met name in maart en april kregen we ongeveer vijftienhonderd aanmeldingen voor nieuwe zorgprofessionals', zegt managing consultant Monique Damen van zorgrecruiter BKV.

Zondag 12 juli

16:50 | Opnieuw is er een stijging gemeld van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zaterdag lagen er nog 103 mensen met het virus in het ziekenhuis, dat is zondag gestegen naar 107. Daarvan verblijven 24 mensen op de intensive care, dat zijn er wel twee minder dan een dag eerder. 83 mensen liggen buiten de IC's in het ziekenhuis, dat zijn er 6 meer dan zaterdag, zo zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 'We signaleren nu twee weken een stabilisering in het aantal COVID-patiënten. De IC-bezetting is al een maand lang stabiel op een laag niveau', zo zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

14:15 | Nederland zal waarschijnlijk geen spelbreker zijn in het compromis over het coronanoodfonds van de EU. Zo denkt althans de Duitse staatssecretaris van Europese Zaken Michael Roth. Het herstelfonds gaat om een bedrag van 750 miljard euro waar de Nederlandse overheid eerder zeer kritisch naar keek.

Volgens Roth zijn de Nederlanders altijd 'zeer terughoudend' bij grote uitgaven van de Europese Unie. Maar nu is er volgens hem een 'duidelijk signaal van eenheid, maar ook van ambitie' nodig in Europa. 'Ik denk niet dat Nederland een compromis in de weg zal staan', zei de staatssecretaris in een interview met Bloomberg Television.

12:15 | In Duitsland doen ze het al: bij een lokale uitbraak van het coronavirus een heel gebied, wijk, of flat in lockdown zetten. Ook Nederland moet dat gaan doen zodra er kleinere uitbraken bekend worden. Zo zegt viroloog Ab Osterhaus in The Friday Move op BNR.

Het bron- en contactonderzoek moet dan wel flink opgevoerd worden. 'Ook al druk je het bijna weg. Als je maar constant die positieve gevallen die je nog krijgt, opspoort, dan weet je waar de haarden zitten.' Daar kunnen dan lokale maatregelen tegen ingesteld worden, zo zegt Osterhaus.

09:25 | Opnieuw zijn er in de VS een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In het afgelopen etmaal werden 71.389 mensen positief getest op het virus. Dat zijn er ruim tweeduizend meer dan in de dag ervoor gemeld werden. In totaal hebben al 3.24 miljoen mensen het longvirus opgelopen. Bijna 135.000 mensen zijn erdoor overleden, zo meldt het Johns Hopkins University.

17:55 | Voor het eerst in enkele dagen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen gestegen. Er liggen sinds vorige week vrijdag 8 patiënten meer op de verpleegafdelingen in ziekenhuizen. Daarnaast liggen er 26 patiënten op de intensive care in Nederland, dat is er één meer dan een week geleden. Zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is er geen reden tot zorg. 'We zien een lichte toename van het aantal COVID-patiënten, bij het lage totaal aantal is dat geen reden tot zorg.'

09:45 | In de Verenigde Staten is opnieuw een recordaantal coronabesmettingen gemeld. Bij ruim 69.000 mensen werd het virus vastgesteld, zo meldt Reuters. Negen staten maakten melding van de sterkste dagelijkse stijging tot dusver van het aantal coronabesmettingen. Ook in tientallen andere staten blijft het aantal coronagevallen toenemen.

Maandag 13 juli

18:00 | Circuit Zandvoort had met de huidige regelgeving zonder problemen een publiekloze Formule 1-race kunnen organiseren. Dat zegt circuitdirecteur Robert van Overdijk op BNR. De terugkeer van de Dutch Grand Prix stond gepland voor begin mei, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Toch had met de huidige regelgeving wel een Formule 1-race op het duinencircuit kunnen worden verreden.

16:30 | Nederland, Curaçao en Sint Maarten worden het maar niet eens over een nieuw steunpakket. Het kabinet wil de Caribische eilanden de komende 5 tot 7 jaar helpen met 500 miljoen euro. Maar Nederland stelt voorwaarden, waar vooralsnog alleen Aruba aan kan voldoen. Vanmorgen waren de premiers van de eilanden in Den Haag.

15:00 | Minister Grapperhaus is woedend op de Nederlandse jongeren die in het buitenland zich niet aan de coronaregels houden. 'Ik zeg ook tegen die ouders, als het mijn kinderen waren had ik ze teruggehaald.'

11:00 | Een kwart van alle ING-kantoren gaat sluiten. De bank heeft nu nog 170 consumentenkantoren in ons land, per direct gaan 42 daarvan dicht. Volgens Karin van der Pol, woordvoerder bij ING, stond de sluiting van de kantoren al op de planning vóór de uitbraak van het coronavirus, maar heeft de coronacrisis het plan wel versneld.

10:30 | De politie in de Belgische kustplaats Knokke-Heist had de afgelopen nachten de handen vol aan Nederlandse jongeren. Nu de cafés door de coronamaatregelen veel vroeger sluiten dan normaal, zetten de jonge vakantiegangers hun feestjes verder op straat.

09:00 | Premier Rutte zat gisteravond nog aan het diner met Angela Merkel, vanavond zit hij tegenover Giuseppe Conte. De bondskanselier en Italiaanse premier zien Nederland als het grootste obstakel op weg naar een akkoord over de nieuwe EU-meerjarenbegroting en het herstelfonds.

08:00 | Luchtvaartmaatschappijen hebben gezamenlijk meer dan 800.000 euro aan claims aan hun broek hangen. Deze claims komen via Claimbureau Aviclaim van mensen die geen genoegen nemen met een vliegvoucher maar gewoon hun geld terug willen.

07:00 | Volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur moet er nu niet alleen geïnvesteerd worden in de economie maar ook in duurzaamheid. Dit blijkt uit hun advies ‘Groen uit de Crisis.’ 'Kunnen we ons uit deze crisis investeren?'

06:30 | Veel werknemers zijn juist meer en langer gaan werken. Dat is van de conclusies die staat in nieuwste Work Trend Index van Microsoft. 'Dat komt omdat je altijd kan werken, je bent digitaal verbonden en er zit geen slot op', zegt Hans van der Meer directeur van de Microsoft 365 Business Group.

Donderdag 9 juli

19:00 | Zes Nederlandse vakbonden hebben namens het volledige personeel van KLM een formele klacht ingediend bij de Europese commissie. En die klacht gaat over het staatssteunpakket aan KLM. Onderdeel van het pakket is dat het personeel een loonoffer tot wel 20 procent moet brengen.

17:30 | Virologen van de Katholieke Universiteit Leuven hebben een potentieel coronavaccin in handen. Uit de eerste tests op hamsters blijkt het middel 'bijzonder goed te werken.' Ondanks de veelbelovende resultaten duurt het nog wel even voor het vaccin verder getest kan worden. Dit vanwege de financiële risico's die kleven aan klinische testen op mensen.

17:00 | Vanavond is Mark Rutte op bezoek bij Bondskanselier Merkel in aanloop naar de aankomende EU-top. De twee staatshoofden bespreken het plan voor het Europees herstelfonds. Merkel hoopt met het gesprek de kans te vergroten dat er volgende week een deal is over het herstelfonds, dat landen moet helpen om uit de coronacrisis te komen.

16:10 | Het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis wordt behandeld, is verder gedaald. Het zijn er nu 91, het laagste aantal in maanden. Op woensdag lagen 94 mensen in een ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalde van 74 naar 70, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

16:00 | De KNVB heeft nagedacht over hoe het betaald voetbal door kan gaan in de anderhalvemeter-samenleving. In hun protocol staat dat alleen fans van de thuisspelende ploeg aanwezig mogen zijn. Door bezoekers te verspreiden over de tribunes, denken ze dat 20 tot 40 procent van de plaatsen bezet kan worden.

13:30 | De woningmarkt heeft in het tweede kwartaal vrijwel geen effecten ondervonden van de coronacrisis, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Volgens de organisatie werden er relatief zelfs meer woningen boven de vraagprijs verkocht dan ooit tevoren. Wel daalde het aantal beschikbare woningen verder. Het beperkte huizenaanbod is in Nederland al langer een probleem.

12:00 | Sinds 16 maart heeft het Openbaar Ministerie 294 misdrijfzaken in relatie tot Covid-19 in behandeling genomen (peildatum 28 juni). Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak, waarbij ze beweren besmet te zijn met het coronavirus. Daarnaast om geweld tegen handhavers. Naast de misdrijven zijn er ook de overtredingen van de regionale noodverordeningen. Hiervoor zijn de afgelopen maanden circa 15.530 strafbeschikkingen uitgevaardigd, voornamelijk vanwege onvoldoende afstand houden.

10:30 | Door de coronacrisis komen er veel meer mensen zonder voedsel te zitten dan normaal. 121 miljoen mensen lopen daardoor gevaar te sterven door honger. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam Novib.

08:35 | Ruim vijftig grote Nederlandse bedrijven verwachten dat hun werknemers na de coronacrisis veel minder vaak gaan vliegen dan voorheen, schrijft het Financieele Dagblad. De bedrijven, verenigd in de Coalitie Anders Reizen, denken zo aanzienlijk te kunnen besparen én het milieu een handje te helpen.

08:00 | Ruim een kwart van de Nederlanders die voor hun werk onderweg zijn, heeft veel meer haast dan tijdens een privérit, blijkt uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland. Volgens Gerard Tertoolen, verkeerspsycholoog bij verkeersadviesbureau XTNT, kunnen werkgevers juist in coronatijd de gelegenheid benutten om het gedrag te beïnvloeden. 'Anders is de kans vrij klein dat verbetering tot stand komt.'

Image
(BNR)

07:30 | Toen de horeca dicht ging aan het begin van de coronacrisis, zat Brouwerij Pronck in Leiden met minder omzet. Daar hebben ze toen iets op bedacht; de Stay-At-Home-Borrel-Box. Door het flexibel aanpassen van elke box en animo bij bedrijven om hun team zo'n box op te sturen, lukte het rond de 90% van hun reguliere omzet te behouden. Founder van de brouwerij, Benjamin Wegman, vertelt hoe ze dat gedaan hebben.

06:30 | De signalen worden steeds sterker dat volgend jaar voor het eerst in jaren de huizenprijzen gaan zakken. Dat valt op te maken uit twee rapporten over de huizenmarkt. Vereniging Eigen Huis stelt in zijn huizenmarktmonitor dat veel er op wijst dat 'de woningmarkt over een half jaar de negatieve gevolgen van de coronacrisis daadwerkelijk gaat voelen'.

06:10 | Dat zzp'ers het zwaar hebben is al bekend, maar hoe zwaar blijkt nu uit cijfers van het CBS. Na drie maanden zonder inkomen komt een vijfde van de zzp'ers onder het minimumbestaansrecht te zitten.

Woensdag 8 juli

14:30 | De Europese Commissie heeft een Nederlands steunprogramma voor kleine bedrijven goedgekeurd onder de staatssteunregels die vanwege de coronacrisis tijdelijk zijn versoepeld. Het gaat om 25 miljoen euro aan gunstige leningen voor bedrijfjes die door de crisis zijn getroffen. De regeling wordt beheerd door Qredits, een stichting van banken en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Image
(BNR)

12:00 | Kinderen snappen niet altijd wat ouders nou precies aan het doen zijn tijdens het werk in huis. Om daar meer begrip voor te krijgen heeft McCoy een thuiswerkcall met kinderen georganiseerd. Tijdens deze meeting hebben kinderen gewerkt aan het ontwerpen van het ziekenhuis van de toekomst.

11:15 | Steeds meer stedelingen vragen zich in coronatijd af waarom ze nog per se in de stad moeten wonen. Makelaars in de provincie zien de interesse vanuit de Randstad dan ook steeds verder toenemen. Sinds vorig jaar stegen de huizenprijzen op sommige plekken van ongeveer vier ton tot zeven ton, zegt makelaar Kees Beltman uit Eerbeek. 'We zien een groep mensen uit de Randstad met een groter budget hier de woningmarkt afstruinen voor het middeldure en dure segment.'

10:00 | De regering van Curaçao gaat niet akkoord met de door Nederland aangeboden corona-lening. Vrijdag moet het eiland instemmen met de voorwaarden, maar premier Eugene Rhuggenaath heeft al laten weten dit onder geen beding te doen. Hij voorziet dat Curaçao onder de huidige voorwaarden weer een veredelde Nederlandse kolonie wordt. Ook Aruba en Sint-Maarten vinden de voorstellen onacceptabel.

08:00 | De RAI neemt afscheid van 30 procent van zijn personeel,. Het beurs- en congrescentrum zegt dat ontslagen door de coronacrisis niet meer te voorkomen zijn. de RAI ziet zijn hallen sinds maart leeg staan. En het eind is nog niet in zicht. Ook voor de rest van het jaar zijn alle evenement afgelast, terwijl de RAI er normaal zo'n 500 per jaar huisvest.

07:40 | De omstreden coronawet van het kabinet wordt flink aangepast na de felle kritiek die deze veroorzaakte, schrijft het AD. Onder meer de corona-app zou eruit worden gehaald net als de handhaving van de coronamaatregelen binnenshuis.

07:20 | Ben je het thuiswerken ook zo beu? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van 2DAYSMOOD blijkt dat het werkplezier van veel mensen onder de coronamaatregelen te lijden heeft, ook nu die langzaam maar zeker worden afgebouwd.

06:40 | De Verenigde Staten stappen officieel uit de WHO. President Trump kondigde het vertrek in mei al aan. Hij is zeer ontevreden over de rol van de wereldgezondheidsorganisatie de aanpak van corona.

06:20 | De zorgen van ondernemers over het voortbestaan van hun bedrijf door de coronacrisis neemt af. Waar een maand geleden het ondernemersvertrouwen in ons land nog nooit zo laag was, verwacht nu meer dan de helft van alle bedrijven een jaar of langer te kunnen blijven bestaan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

06:10 | Deze zomer op vakantie gaan, of gewoon lekker thuis uitrusten om bij te komen van de stressvolle coronamaanden? Voor veel flexwerkers is dat er niet bij. Zij nemen amper vakantiedagen op deze zomer. Dat concludeert adviesbureau Planmen, na onderzoek onder ongeveer tienduizend flexwerkers.

Dinsdag 7 juli

19:00 | De president van Brazilië, Jair Bolsonaro, is besmet met het coronavirus. Dat maakte hij vandaag bekend op een eigen belegde persconferentie. Nadat hij maandag symptomen van corona vertoonde en koorts kreeg, liet de Braziliaanse president zich voor de vierde keer testen. Ditmaal testte hij positief. Opmerkelijk, Bolsonaro heeft herhaaldelijk de coronapandemie als hysterie aangemerkt, en het virus als een griepje.

18:00 | Eén op de 20 coronapatiënten stoot zoveel virusdeeltjes uit dat je blootgesteld kunt worden aan het coronavirus via aerosolen. Dat zijn druppeltjes die zo klein zijn dat ze verder kunnen zweven dan anderhalve meter. Dat blijkt uit een studie van het RIVM. Onderzoekers van het RIVM gingen er tot nu toe altijd vanuit dat vooral grotere druppels gevaarlijk zijn. Het RIVM blijft erbij dat die anderhalve meter afstand houden belangrijk is.

16:00 | Ziekenhuizen behandelen nog steeds iets meer dan honderd coronapatiënten. Het zijn er dinsdag 103, één minder dan op maandag en twee minder dan op zondag. 'De cijfers geven een stabiel beeld', zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij denkt dat het door de vakantie de komende tijd niet drukker zal worden op de intensive cares.

Van de 103 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen 24 op de intensive care. Dat is eentje meer dan op maandag. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde van 81 naar 79.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is sinds begin april sterk gedaald, maar af en toe zitten er een paar dagen tussen waarop het aantal iets toeneemt.

15:50 | In Europa zijn nu meer dan 200.000 mensen bezweken aan het nieuwe coronavirus. Dat meldt persbureau AFP dinsdag op basis van een eigen telling. Het Verenigd Koninkrijk (44.236), Italië (34.869), Frankrijk (29.920) en Spanje (28.388) zijn verantwoordelijk voor ruim twee derde van de 200.005 sterfgevallen die nu zijn geregistreerd op een totaal van 2.751.606 besmette gevallen in Europa. In Nederland zijn er tot nu toe 6132 mensen overleden aan Covid-19. In totaal hebben 50.694 personen in Nederland het virus opgelopen.

13:00 | Het officiële dodental door het coronavirus is opgelopen tot 6132. In de afgelopen week heeft het RIVM 19 sterfgevallen doorgekregen. Het is de eerste keer dat het instituut met een wekelijkse update komt. Tot vorige week gebeurde dat dagelijks, maar vanwege het lage aantal besmettingen is dat aangepast. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen is getest. Het RIVM meldt alleen de overleden mensen bij wie het virus is vastgesteld.

11:50 | Overdracht van het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht, zogeheten aerosolen, "is mogelijk en moet niet worden veronachtzaamd". Die conclusie trekken onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een nieuwe studie. Ze hebben het onderzoek nog niet in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd, maar wel alvast toegankelijk gemaakt op MedRxiv, een website voor medisch onderzoek.

Image
(BNR)

11:00 | Het corona-proof maken van een kantoorruimte kan lastig zijn. SmartEagle ontwikkelde een sensor om op het plafond te hangen. Zo kan iedereen zien waar het druk is, waar ruimte is om te werken en hoeveel afstand er gehouden wordt. Bovendien kun je zo op afstand zien of de kust veilig is bij het koffie-apparaat.

10:00 | De Europese economie gaat dit jaar door een dieper dal dan Brussel nog maar twee maanden geleden verwachtte. In een nieuwe prognose rekent de Europese Commissie op een gemiddelde krimp van 8,7 procent in de eurozone, terwijl ze begin mei uitging van min 7,7 procent. Voor de zwaar door de epidemie getroffen zuidelijke lidstaten stelt het dagelijks EU-bestuur de cijfers fors naar beneden bij tot maar liefst -11,2 procent voor Italië, -10,9 voor Spanje en -10,6 voor Frankrijk.

09:00 | De economie veert langzaam weer op, maar op het niveau van voor de coronacrisis zitten we nog lang niet. Ondanks een opleving lagen consumentenuitgaven in juni nog altijd 10 procent lager dan in 2019. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro.

07:30 | De Franse president Emmanuel Macron is er tijdens de coronacrisis niet populairder op geworden. En dus was het tijd voor maatregelen. Gisteren verving hij bijna zijn volledige kabinet. Het is bijna een klassieker dat de Franse president op een dood punt in zijn ambtstermijn een flinke sanering van zijn kabinet doorvoert, zegt correspondent Eveline Bijlsma.

06:30 | Meer dan de helft van de Nederlanders heeft dit jaar meer moeite om de vaste lasten te betalen dan in 2019. De vaste lasten die maandelijks, elk kwartaal of jaarlijks terugkeren, zijn bij 77 procent van deze groep hoger geworden. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise. Vooral de lagere inkomens zijn kwetsbaar en de coronacrisis maakt het er voor hen niet beter op.

Maandag 6 juli

18:30 | Het UWV noemt de eerste dag waarop het loket van de tweede NOW-ronde open is, 'rustig'. Rond 16.00 uur hadden iets meer dan 5.500 ondernemers zich gemeld. Bij de eerste NOW-regeling waren dat er de eerste dag bijna 27.000. Dat er nog steeds 5.500 bedrijven op de eerste dag steun aanvragen is mogelijk nog steeds zorgelijk, zegt MKB-Nederland-voorzitter, Jacco Vonhof.

16:15 | Het idee erachter was: je geeft ernstig zieke COVID-patienten het bloedplasma van genezen patiënten. Daarmee ook de antistoffen die dan de genezing zouden moeten helpen. Maar nu blijkt dat driekwart van de patiënten zelf al antistoffen aanmaakt nog voor ze in het ziekenhuis aankomen en daarom legt het Erasmus MC hun veelbelovende plasmastudie stil.

13:45 | Zolang anderhalve meter de norm is, hebben de versoepelingen weinig effect op theaters en concertzalen. En daarom werkt de branche hard aan alternatieve plannen zoals bijvoorbeeld luchtbehandeling. 'Als dat lukt, en we de capaciteit die we veilig kunnen bieden vaststellen, dan kunnen we weer wat meer', zegt Joery Wilbers, bestuurslid van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

12:40 | Uber lapt de ontslagregels in Nederland aan de laars, zegt vakbond FNV tegen het FD. Het taxiplatform is hard getroffen door de coronacrisis en moet daarom 225 medewerkers in Amsterdam ontslaan. Volgens FNV maakt Uber niet de gebruikelijke gang naar het UWV, maar maakt het bedrijf met elke ontslagen medewerker individuele afspraken.

11:05 | Het afgelopen half jaar zijn er bijna tweeduizend meldingen geweest van plaagdieren. En dat zijn er opvallend veel meer dan in de eerste helft van 2019, toen er 1.235 meldingen waren. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) vermoedt dat dit onder meer door de coronacrisis komt.

10:00 | SuitSupply leent 40 miljoen euro met garanties van de overheid, meldt het Financieele Dagblad. Het kledingbedrijf doet een beroep op de regeling Garantie Ondernemersfinanciering, waar eerder onder andere KLM, Accell en Basic-Fit gebruik van maakten.

09:30 | Het organiseren van binnenbijeenkomsten zonder expliciete aandacht voor de ventilatie is 'een groot risico voor de volksgezondheid', menen 240 wetenschappers uit de niet-medische hoek. Ze menen dat de controle op ventilatie ernstig tekortschiet en willen dat de overheid daarom het zekere voor het onzekere neemt.

09:00 | Voor het noordelijke deel van Nederland is de zomervakantie begonnen. Reizen naar het buitenland kan vaak weer en dat doen we dus ook steeds massaler. Zo heeft Flixbus de dienstregeling flink moeten uitbreiden om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen.

Image
(BNR)

08:00 | De directie van de Ziggo Dome zat bij elke persconferentie op het puntje van haar stoel. En daar zijn ze elke keer weer op ingesprongen met mooie ideeën. Te beginnen bij Di-rect op het dak. Voordat Danny Damman Commercieel directeur werd bij de Ziggodome, werkte hij jaren bij de Amsterdam ArenA.

07:20 | De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, brengt vandaag een bezoek aan premier Rutte om te praten over de Europese meerjarenbegroting. Nederland en een aantal andere Europese landen hebben bezwaar geuit op het huidige voorstel.

07:00 | Er komen speciale toelatingsvoorwaarden voor hoger opgeleide vluchtelingen die hier willen studeren. Door de coronacrisis zijn veel van deze nieuwkomers in tijdnood gekomen voor hun inburgeringsexamens.

06:40 | De Nederlandse winkelstraten worden al een paar weken niet meer drukker. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal passanten bijna gehalveerd, blijkt uit onderzoek van Locatus. In de grootste steden is het nóg erger: die moeten het doen met ongeveer 40 procent van de bezoekers van vorig jaar.

Image
(BNR)

06:30 | Vol goede moed beginnen we aan de tweede helft van het jaar. De aandelenbeurzen hebben zich spectaculair hersteld en zijn alweer bijna terug op koersniveaus van voor de crisis. Ook in het echte leven mag bijna alles weer, dankzij de versoepelde coronaregels.

06:20 | In juni zijn aanzienlijk meer reisverzekeringen afgesloten dan in de maanden ervoor. Navraag bij onder meer Pricewise en Independer leert dat over de hele linie 50 tot 60 procent meer reisverzekeringen worden verkocht, al wordt het niveau van vorig jaar nog niet bereikt. Het wijst op een inhaalslag in het aantal geboekte buitenlandse reizen.

06:10 | Hoewel 70 procent van de werkgevers nadenkt over om- en bijscholing van hun personeel, zegt slechts 22 procent gebruik te gaan maken van het omscholingsprogramma van de overheid, dat speciaal voor de coronacrisis is opgericht. Dat blijkt uit een enquête van Ondernemend Nederland onder honderd bedrijven, op aanvraag van BNR.

20:00 | Honderden wetenschappers zeggen dat er aanwijzingen zijn dat het nieuwe coronavirus ook via kleinere deeltjes in de lucht mensen kan infecteren en roepen de WHO op haar aanbevelingen te herzien, meldt de New York Times. De WHO heeft gezegd dat het coronavirus zich voornamelijk van persoon tot persoon verspreidt via kleine druppeltjes uit de neus of mond. Die worden verspreid wanneer een persoon die met het virus is besmet, hoest, niest of spreekt.

16:00 | Vanwege de toegenomen coronavirusbesmettingen in Servië sluit Griekenland de grens voor reizigers uit dit Balkanland. Het inreisverbod geldt voorlopig tot 15 juli. Servië heeft vrijdag in de hoofdstad Belgrado de noodtoestand uitgeroepen vanwege de hoogste stijging van het aantal coronagevallen sinds april.

15:30 | In het Weizigtpark in Dordrecht zijn zondagmiddag toch tientallen mensen samengekomen ondanks een demonstratieverbod van de gemeente. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er zo'n twintig tot dertig mensen komen opdagen, maar is het verder rustig.De politie is ook aanwezig. De woordvoerder zei dat de politie de mensen laat begaan en vooralsnog niet ingrijpt. De actiegroep Dordrecht in Verzet had mensen opgeroepen om 13.00 uur 'massaal naar Dordrecht te komen'. Een woordvoerder van de actiegroep zei 'enkele honderden mensen' te verwachten. De actiegroep wilde zondag demonstreren tegen de 1,5 metersamenleving en de spoedwet die momenteel in ontwikkeling is. Maar de protestactie werd door de gemeente verboden. In eerste instantie leek de actiegroep zich daarbij neer te leggen, maar zondagmiddag plaatste zij toch op Facebook een oproep naar Dordrecht te komen.

15:20 | In de Spaanse noordwestelijke regio Galicië zijn zondag 70.000 mensen in lockdown geplaatst, uit angst voor een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Alle inwoners van de stad La Marina, 140 kilometer ten oosten van A Coruña, zullen de omgeving niet kunnen verlaten en bijeenkomsten van meer dan tien mensen worden verboden, om de kans op besmetting te beperken.

15:10 | De stad New York gaat maandag de derde fase in van de afbouw van de coronamaatregelen. De metropool van ongeveer 8,4 miljoen inwoners is relatief erg zwaar getroffen door het coronavirus en registreerde al 210.000 besmettingen en 23.000 mensen hebben het niet overleefd. De metropool gold als het epicentrum van het gevreesde virus in de Verenigde Staten. Maar het virus is over zijn hoogtepunt heen en volgens de autoriteiten is dat te danken aan de strenge beperkingen die zijn opgelegd.

14:35 | De Britse regering trekt 800 miljoen pond, omgerekend 888 miljoen euro, uit voor hulp bij het vinden van werk voor mensen die hun baan hebben verloren door de coronacrisis. Zo wordt onder meer het aantal arbeidscoaches in banencentra verdubbeld tot 27.000, aldus het Britse ministerie van Financiën.

14:30 | Ruim tweehonderd demonstranten tegen de coronamaatregelen hebben zondagmiddag deelgenomen aan een protestmars in het centrum van Amsterdam. De gemeente verbood een eerder aangekondigde optocht van de organisatie die op 28 juni vanaf de Dam zou starten. De route die de activisten zondagmiddag volgden, begon en eindigde bij het beeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. De actievoerders zien het overheidsbeleid dat is gebaseerd op de 1,5 metermaatregel als ernstige beperking van vrijheidsrechten.

Onderweg ontvingen de demonstranten af een toe een bemoedigend applaus, zoals rond het Rembrandtplein. Rondom de protestmars was veel politie op de been, maar de demonstratie verliep zonder wanklank.

14:20 | De Zuid-Marokkaanse toeristische havenstad Safi is in de nacht van zaterdag op zondag weer in een totale lockdown geplaatst uit vrees voor verspreiding van het coronavirus. Marokko is bezig met een geleidelijke versoepeling van de erg strenge coronamaatregelen, maar in een visconservenfabriek in Safi is volgens de autoriteiten.een nieuwe uitbraak van het gevreesde virus vastgesteld.

13:05 | Ook in Oostenrijk zijn in drie grote vleesverwerkende bedrijven coronagevallen geconstateerd. Twee van de bedrijven liggen niet ver van de Duitse grens.

In totaal twaalf medewerkers zijn positief getest op het coronavirus, bevestigde het crisisteam van de deelstaat Opper-Oostenrijk zondag tegen persbureau APA.

13:00 | De economie van de Verenigde Staten zal dit jaar sterker krimpen dan eerder gedacht, door het fors oplaaiende aantal nieuwe coronabesmettingen in de VS en het herinvoeren van beperkende maatregelen door sommige Amerikaanse staten om de virusuitbraak tegen te gaan. Dat liet zakenbank Goldman Sachs weten.

De economen van Goldman Sachs denken nu dat de grootste economie van de wereld dit jaar met 4,6 procent zal krimpen, terwijl eerder op een neergang met 4,2 procent werd gerekend. Volgens de Amerikaanse zakenbank zal de opleving in het derde kwartaal van dit jaar minder sterk uitvallen dan eerder geraamd.

12:15 | De Duitse economie is aan het herstellen van de coronacrisis en zal uiterlijk vanaf oktober weer gaan groeien. Dat verklaarde de Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier in een interview met Bild am Sonntag.

09:40 | Van de Nederlanders vindt 53 procent de snelheid waarmee de regering de coronamaatregelen versoepelt prima. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond van Peil.nl zondag op basis van onderzoek.

Van de ondervraagden vindt 22 procent dat de overheid sneller te werk moet gaan, nog eens 22 procent ziet ze liever iets minder snel verdwijnen. Drie maanden geleden kwam uit een peiling van De Hond ook het beeld naar voren dat de meeste Nederlanders het coronabeleid van de regering steunen. De verschillen in opvattingen tussen kiezers van de partijen zijn echter groot, blijkt uit de jongste peiling. Kiezers van VVD, CDA en D66 zeggen voor bijna drie kwart dat het huidige tempo goed is. Aanhangers van Forum Voor Democratie en PVV willen in meerderheid dat het sneller gaat.

09:20 | De Britse regering is van plan bij de farmaceutische giganten Sanofi en GlaxoSmithKline voor 500 miljoen pond (555 miljoen euro) zestig miljoen doses van het door die bedrijven te ontwikkelen vaccin tegen het coronavirus te bestellen. The Sunday Times meldde zondag dat de deal al bijna rond is. De regering zou dan tot de aanschaf overgaan, zodra het vaccin door Sanofi/GSK op mensen is uitgeprobeerd en succesvol blijkt. Met die proeven moet in september begonnen worden.

08:40 | De Britse regering overweegt cadeaubonnen uit te delen om mensen ertoe aan te zetten geld uit te geven in de zwaarst door de lockdown getroffen sectoren van de economie. De krant The Guardian meldt dat er een plan ligt om volwassenen vouchers ter waarde van omgerekend 555 euro en kinderen ter waarde van 277 euro te geven om te besteden in bijvoorbeeld de horeca of de kleinhandel.

06:20 | De Amerikaanse president Donald Trump verwacht dit jaar nog een vaccin te hebben voor het coronavirus. Dat zei hij tijdens een viering van Onafhankelijkheidsdag op het Witte Huis in Washington. 'We zijn onvoorstelbaar goed bezig', aldus Trump over de zoektocht naar een geneesmiddel voor het longvirus. Meerdere vaccins worden momenteel getest, stelde president. Viroloog Anthony Fauci zei eerder dat een vaccin mogelijk begin 2021 klaar kan zijn.

Trump uitte in zijn speech ter gelegenheid van 4 juli opnieuw kritiek op demonstranten die protesteren tegen politiegeweld en racisme in de VS. Dergelijke protesten vinden al weken plaats sinds de dood van George Floyd. Ook in Washington werd zaterdag weer gedemonstreerd.

03:50 | In Mexico zijn meer dan 30.000 coronadoden geregistreerd, meldden de gezondheidsautoriteiten zaterdag. Daarmee is het land Frankrijk gepasseerd qua sterfgevallen als gevolg van het longvirus.

In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur meer dan 43.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Het dagelijkse aantal nieuwe infecties is een stuk lager dan in de afgelopen vier dagen, toen iedere dag een recordaantal gevallen werd gemeld. Zaterdag ging het om ruim 57.000 besmettingen.

Zaterdag 4 juli

15:30 | De wereldberoemde kerk Sagrada Familia in Barcelona is zaterdag voor het eerst in bijna vier maanden heropend voor publiek. Als eersten mogen mensen die zich inzetten voor de bestrijding van het nieuwe coronavirus twee weekends de basiliek bewonderen. Normaal is de nog steeds niet afgebouwde kerk vol met toeristen die vaak lang hebben moeten wachten om naar binnen te kunnen. Aan de bouw werd in 1882 begonnen.

12:35 | De gemeente Utrecht heeft rond het Jaarbeursplein bij station Utrecht Centraal hekken laten neerzetten als voorzorgsmaatregel tegen een aangekondigde demonstratie van de groep Nederland in Opstand tegen de coronamaatregelen. De Utrechtse burgemeester heeft de demonstratie verboden.

12:30 | In een deel van Catalonië is een lockdown afgekondigd na nieuwe uitbraken van het coronavirus. Om 16.00 uur gaat de regio Segriá op slot, er wonen zo'n 200.000 mensen. Gisteren werden 60 nieuwe besmettingen gemeld.

11:00 | Vakbond FNV wil een loonsverhoging van 5 procent voor het personeel van winkels die tijdens de coronacrisis goed hebben gedraaid.

Volgens FNV-bestuurder Linda Vermeulen (Handel) verdienen winkelmedewerkers rond de 10 euro per uur. 'Jongeren verdienen vaak nog minder. Het is tijd voor waardering, al het applaus van de afgelopen tijd mag niet vrijblijvend zijn.' Zij zegt dat de looneis breed wordt gedragen door het winkelpersoneel. De loonsverhoging is volgens Vermeulen 'voor de werkers in vitale beroepen met een laag salaris tevens een grote stap richting een leefbaar loon van 14 euro per uur'.

Image

10:55 | Het Louvre in Parijs gaat maandag weer open. Het museum was sinds half maart dicht vanwege het coronavirus. De sluiting heeft het grootste en drukst bezochte museum ter wereld tientallen miljoenen euro's gekost. Volgens directeur Jean-Luc Martinez bedraagt het verlies meer dan 40 miljoen euro.

09:50 | Het aantal doden door het coronavirus in Rusland is volgens de officiële cijfers gestegen tot boven de 10.000. Het aantal sterfgevallen is in de afgelopen 24 uur gestegen met 168, waarmee het totale aantal coronadoden op 10.027 komt. Het aantal nieuwe besmettingen steeg volgens de Russische gezondheidsautoriteiten in een etmaal met 6632 en brengt het totaal op 674.515 besmettingen.

Image
( )

09:00 | Hoewel het aantal coronatesten minder is dan vooraf verwacht, hebben de GGD's nog steeds te kampen met opstartproblemen, blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws. Zo raken de testen van sommige mensen kwijt, kunnen uitslagen van patiënten door een storing niet worden gelezen of moeten mensen dagenlang wachten op hun uitslag.

De GGD's hebben de afgelopen maand minder coronabesmettingen aangetroffen dan vooraf werd verwacht. Sinds 1 juni kunnen alle mensen met klachten die duiden op Covid-19 zich laten testen.Van iedere 100 geteste mensen is slechts 1 persoon daadwerkelijk besmet. Ook het aantal mensen dat zich laat testen, valt lager uit dan verwacht. De GGD's kunnen nu zo'n 24.000 mensen per dag testen, maar het aantal testen is fors lager: zo'n 10.000 per dag.

05:00 | Kimberly Guilfoyle, de vriendin van Don Trump is besmet met het coronavirus. Dat meldt de New York Times. Guilfoyle speelt een belangrijke rol in het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump. Ze is belast met fondsenwerving om de verkiezingscampagne van de president te financieren.

De zoon van de president testte negatief op het virus. Het stel zou aanvankelijk de president vergezellen naar Mount Rushmore waar Trump onafhankelijkheidsdag viert, maar keerde terug naar huis. Voor zover bekend hebben de twee vrijdag geen contact gehad met de president.

04:00 | Pubs, restaurants, hotels, bioscopen, musea en vele andere instellingen in Engeland mogen vanaf zaterdag weer opengaan. Tegelijkertijd zal de afstandsregel waar mogelijk worden teruggebracht van 2 meter naar 1 meter. Uitzondering op de regel is de stad Leicester, waar op 30 juni een nieuwe lockdown is begonnen vanwege de hoge besmettingsgraad van het nieuwe coronavirus.

03:30 | Utrecht maakt zich op voor een mogelijk roerige dag. Eerder deze week is een demonstratie van 'Nederland in opstand' tegen de '1,5 meter-waanzin' verboden. Maar de politie heeft concrete informatie dat 'grote groepen relschoppers van diverse pluimage de demonstratie willen aangrijpen om tot een gewelddadig treffen (met de politie) te komen'. 'Dit zal leiden tot ernstige wanordelijkheden en doordat de 1,5 meter niet kan worden nageleefd, tevens tot gezondheidsrisico’s', aldus burgemeester Peter den Oudsten.

Nabestaanden kunnen dierbaren die ze in deze coronatijd hebben verloren, eren op een boot met bloemen die vanaf zaterdag door Amsterdam vaart. Op dit zogenoemde Hart van Troost kunnen mensen een bloem achterlaten met een persoonlijke boodschap voor degene die ze missen. Burgemeester Femke Halsema legt zaterdag aan het begin van de tocht samen met een paar nabestaanden een bloem op de boot.

Image

03:15 | De Canadese premier Justin Trudeau denkt er serieus over om volgende week niet af te reizen naar Washington om daar de Amerikaanse president Donald Trump en de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador te ontmoeten voor een topontmoeting over een nieuw Noord-Amerikaans handelsverdrag en onenigheid over aluminiumtarieven.

Volgens het Amerikaanse magazine Politico heeft Trudeau tegen journalisten gezegd dat hij bezorgd is over het Amerikaanse onvermogen om de coronacrisis onder controle te krijgen. De onderhandelingen over de voorwaarden rond de bijeenkomst, die gepland staat voor 8 en 9 juli, lopen nog wel.

02:30 | In Brazilië zijn het afgelopen etmaal ruim 42.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Daarmee passeerde het land de grens van anderhalf miljoen besmettingen tot 1,53 miljoen, meldde het ministerie van Volksgezondheid van het Zuid-Amerikaanse land.

Ook was er opnieuw een forse toename van het aantal doden als gevolg van het virus. Met 1290 nieuwe doden steeg het totaal aantal dodelijke slachtoffers van Covid-19 in het Zuid-Amerikaanse tot 63.174. Met deze cijfers telt het land na de VS de meeste besmettingen en de meeste doden.

Vrijdag 3 juli

08:00 | De spoedwet om burgers via hun telefoon te volgen om het coronavirus tegen te gaan moet van tafel, dat zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacy van iedereen met een mobiele telefoon komt hierdoor serieus in gevaar. 'Het is te snel gegaan', zegt Wolfsen.

07:00 | Slechts 4 procent van de reizigers maakt gebruik van verschillende soorten van (openbaar) vervoer. Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid is zogeheten ketenverplaatsing maar matig populair. Teleurstellend voor de overheid die al jaren probeert om mensen gebruik te laten maken van verschillende vervoersmodaliteiten.

06:00 | Bijna de helft van de winkeliers betaalt nog altijd de huur niet, zo blijkt uit navraag van BNR bij twee grote vastgoedadviseurs. De wanbetalers zitten vooral in de grote winkelstraten.

Donderdag 2 juni

19:45 | Geannuleerde vluchten, tickets die niet worden terugbetaald, en de vermaledijde vouchers die maar niet worden uitgekeerd. Vliegtuigmaatschappijen maken niet bepaald een vliegende start, nu ze weer van de grond mogen na de coronacrisis. De Consumentenbond ontvangt daarom veel klachten over de luchtvaartmaatschappijen.

17:30 | Een dag eerder dan verwacht is er een einde gekomen aan de eerste Brexit-onderhandelingen in maanden waarbij de onderhandelaars aan één en dezelfde tafel zaten. Door de coronacrisis was dat lang niet mogelijk.

16:50 | Na een bizar politiek jaar gaan de Tweede Kamerleden vanaf vannacht met reces tot september. Maar tijdens de coronacrisis ziet het er anders uit dan normaal.

13:10 | Hema heeft over het eerste kwartaal een netto-omzet behaald van 224,8 miljoen euro, een daling van 24,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Gegeven de onvermijdelijke effecten van de coronacrisis valt dat resultaat allerminst tegen, zegt topman Tjeerd Jegen in BNR Zakendoen. Hoewel de angst voor een tweede corona-uitbraak blijft, staat de warenhuisketen er vrij goed voor en zal er 'in de komende maanden' meer bekend worden over een overname.

12:40 | Uit een analyse van Kompas in Zorg en BS Health Consultancy onder 45 ziekenhuizen blijkt dat de groei van de wachttijden van de poliklinieken beperkt is gebleven tot de specialismen dermatologie, gynaecologie, KNO, oogheelkunde en orthopedie.

11:30 | KLM kan start- en landingsrechten verliezen als er nu of in de toekomst sprake is van een kapitaalinjectie. Dat zei minister Wopke Hoekstra van Financiën gisteravond in het KLM-debat. 'Maar van een kapitaalinjectie is nu echt geen sprake.'

10:40 | Bouwbedrijf BAM lijdt over de eerste helft van dit jaar een verlies van tussen de 130 en de 150 miljoen euro. Eerder deze week werd al bekend dat BAM 40 miljoen gaat betalen aan de Duitse stad Keulen om van alle processen rond de bouw van de metro af te zijn. Al langer was bekend dat het niet lekker ging met BAM.

09:10 | KLM kan start- en landingsrechten verliezen als er nu of in de toekomst sprake is van een kapitaalinjectie. Dat zei minister Wopke Hoekstra van Financiën gisteravond in het KLM-debat. 'Maar van een kapitaalinjectie is nu echt geen sprake.' De Tweede Kamer debatteerde tot middernacht over 3,4 miljard steun aan de door corona getroffen luchtvaartmaatschappij. VVD-Kamerlid Roald van der Linde is blij dat de risico's onder ogen worden gezien, maar is bezorgd.

Image
(BNR)

08:30 | Designer Outlet Roermond haalt 8,5 miljoen bezoekers per jaar, meer dan de Efteling. Een plotselinge sluiting was daarmee een klap. Veel van de bezoekers komen uit China. Die komen nu via een livestream toch naar het Roermond. Pieter van Voorst Vader, managing director bij Designer Outlet Roermond, ziet corona dan ook als een uitgelezen kans om ook de binnenlandse marketing op de schop te nemen. Je ziet meteen het effect dat marketing heeft en dat is zelden zo.

08:10 | Starters die aantonen dat ze altijd netjes hun hoge huur kunnen betalen, moeten sneller in aanmerking komen voor een hypotheek. Het CDA dient daarover vandaag een motie in in de Tweede Kamer. Volgens CDA-Kamerlid Julius Terpstra vallen starters momenteel te veel tussen wal en schip. Ze hebben een te hoog inkomen voor sociale huur. Maar een hypotheek krijgen is ook onmogelijk, terwijl hun maandelijkse huurlasten vaak gelijk zijn aan de aflossing van een hypotheek.

07:10 | Nederland kan meer vakantiegangers verwachten uit de buurlanden. Ondanks de coronacrisis willen meer mensen uit België, Duitsland, en Groot-Brittannië op vakantie naar Nederland dan eerder in de coronacrisis.

06:40 | Een deel van de bedrijven in Nederland maakt zich zorgen over klanten die hun betalingen uitstellen. Een op de vier Nederlandse organisaties ziet het risico op late betalingen groter worden in de komende twaalf maanden vanwege de coronacrisis. Dat meldt Intrum op basis van eigen Europees onderzoek.

06:10 | Hoewel steeds meer medewerkers weer af en toe naar kantoor mogen komen, werkt een groot deel van de Nederlanders nog altijd vanuit huis. En wat blijkt: thuiswerken is niet nadelig voor onze productiviteit. In verschillende onderzoeken werd de afgelopen weken de productiviteit van thuiswerken onder de loep genomen. Conclusie: het grootste deel van de werknemers is thuis niet minder productief dan op kantoor.

Woensdag 1 juli

18:05 | Nederland heeft 'op dit moment voldoende' van het coronamedicijn remdesivir. De fabrikant van de virusremmer heeft beloofd dat Nederland de komende tijd nog meer tegemoet kan zien, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

17:00 | KPMG voorspelt dat er zo'n vijf tot tien procent meer weggebruikers kunnen komen dan voor corona. Ze vrezen voor een permanente verschuiving van de trein naar de auto. Dat kan dan weer grote gevolgen hebben voor de klimaatdoelstellingen.

13:00 | De vrije theaterproducenten zijn tot nu toe buiten de boot gevallen bij de speciale steunprogramma's van minister Ingrid van Engelshoven voor de culturele sector. Dat zegt topman Arthur de Bok van Stage Entertainment in BNR Zakendoen. 'Het zou goed zijn om ook nog een verdere stap te nemen.'

12:30 | In Utrecht kan voor het eerst sinds 15 maart de deur open bij de Jaarbeurs en dat betekent een dag van beperkte vreugde. Beperkt, want net zoals veel andere evenementenlocaties is 2020 tot nu toe een rampjaar voor de Jaarbeurs door de coronacrisis. 'We gaan het dit jaar financieel niet meer goedmaken', zegt Albert Arp, topman van de Jaarbeurs.

Image
(BNR)

11:50 | Per 1 juli worden coronamaatregelen versoepeld, kunnen evenementen weer doorgaan en kan indoor skibaan SnowWorld ook weer open. Maar hoe doe je dat als 60% van je bezoek kleding en materiaal ter plekke huurt?

11:20 | Dàt er banen bij vliegtuigbouwer Airbus zouden verdwijnen wisten we al. Maar nu weten we ook hoeveel: 15.000, meer dan 10 procent van het totale personeelsbestand. In het Duitse Hamburg en het Franse Toulouse worden meer dan 10.000 mensen naar huis gestuurd.

10:20 | Er mag vanaf vandaag weer binnen gesport worden in de sportscholen. Maar dat gaat niet zomaar: je moet reserveren, omkleden moet vaak thuis en de sauna is ook dicht. En natuurlijk anderhalve meter afstand. Het is de allereerste keer dat verslaggever Thomas van Groningen vanaf de loopband een interview afnam, om meteen wat coronakilo's te verliezen. Hij ziet dat Piazza Sports, een exclusieve sportclub in Houten, een uur na de opening al behoorlijk vol is.

09:50 | De Verenigde Staten hebben vrijwel de hele voorraad remdesivir opgekocht. Het medicijn tegen ebola is de eerste virusremmer waarvan bewezen is dat die werkt tegen corona. Volgens The Guardian heeft de VS een half miljoen doses aangeschaft, dat is de hele voorraad en productie tot en met september.

08:50 | CDA en VVD maken zich zorgen over Air France. KLM moet in ruil voor miljarden leningen 15 procent bezuinigen. Maar de voorwaarden voor Air France zijn helemaal niet zo streng, klaagt de Tweede Kamer. Minister Cora van Nieuwenhuizen rekent vandaag in het KLM-debat op groen licht, zegt ze tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Iedereen is erg gecommitteerd om ervoor te zorgen dat het bedrijf deze crisis doorkomt.

08:15 | Vliegtuigbouwer Airbus grijpt hard in en schrapt 15 duizend banen. Dàt er banen bij vliegtuigbouwer Airbus zouden verdwijnen wisten we al, maar dit aantal was niet voorzien: meer dan 10 procent van het totale personeelsbestand. Vooral in Duitsland en Frankrijk, waar de grootste fabrieken van Airbus staan, worden ruim 10.000 mensen naar huis gestuurd. In het VK gaat het om meer dan 1.700 mensen, in Spanje om 900.

08:00 | De Nederlandse industrie is iets optimistischer over de export, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral de farmaceutische industrie en de voedingsmiddelenindustrie zien het een stuk zonniger in. Maar echt florissant staat het vertrouwen er niet voor, zolang er geen concreet zicht is op een coronavaccin, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie bij ABN Amro.

07:30 | Het Kremlin haalt alles uit de kast om Vladimir Poetin tot 2036 aan de macht te houden. Vandaag stemmen de Russen door middel van een volksraadpleging over 68 aanpassingen van de grondwet. Correspondent Joost Bosman ziet een lichte paniek ontstaan door Poetins tanende populariteit, met name door de coronacrisis. 'Het gaat er allemaal niet erg georganiseerd aan toe; stembussen staan opeens buiten in parken, en zelfs in de achterkleppen van auto's.'

07:10 | Het aantal besmettingen van het coronavirus is volgens een telling van persbureau Reuters in de Verenigde Staten met een nieuw recordaantal van meer dan 47.000 toegenomen. Het is de grootste dagelijkse toename in de VS sinds de uitbraak van het virus. De belangrijkste expert over infectieziekten in het land, viroloog Anthony Fauci waarschuwde dinsdag al dat de cijfers zelfs snel zouden kunnen verdubbelen.

Image
(BNR)

06:40 | Bijt het virus eindelijk in het stof? Ontwaakt de mensheid uit haar nachtmerrie? Herrijst hier de fiere, onafhankelijke, intelligente homo sapiens als een feniks uit zijn as? Driewerf ja! En nee, het gaat niet over Covid-19. Er was, voor het gelukkig snel groeiende leger gewetensvolle ondernemers, een perfecte storm nodig om Twitter, Facebook en Instagram de kaakslag te geven die de asociale media al zo lang te goed hadden.

06:00 | De helft van de grote bedrijven verwacht over een jaar minder mensen in dienst te hebben dan nu. Een op de tien bedrijven denkt dat een grote reorganisatie zoals bij KLM en NS nodig is. Dat blijkt uit een enquete van werkgeversvereniging AWVN.

Dinsdag 30 juni

18:00 | Door de combinatie van thuiswerken en mensen die vakantie vieren in eigen land worden er meer burenruzies verwacht. Dat meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Het centrum verwacht dat de spanningen vaker hoog op kunnen lopen.

17:30 | Voor je vertrek even checken of het niet te druk is in het stadspark, zwembad of bos. Dat is de bedoeling in de regio Veluwe-Arnhem-Nijmegen deze zomer. Op een Monitor Bezoekersdrukte is precies te zien waar er te veel mensen zijn. Om de proef op de som te nemen ging verslaggever Thomas van Groningen een potje recreëren met directeur Herre Dijkema van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. De druktekaart is te vinden bij de ANWB, lokale media en op toerismevan.nl.

17:00 | Het begint flink te rommelen bij het personeel van KLM. De vakbond van het cabinepersoneel is boos, en geeft in een brief de piloten van KLM een flinke veeg uit de pan. Die zouden volgens de vakbond een groter loonoffer moeten brengen. Nu zou ook het personeel dat modaal verdient, tot wel 20 procent van het loon in moeten leveren. 'Binnen KLM is oorlog uitgebroken', zegt luchtvaartverslaggever Yteke de Jong van De Telegraaf.

16:00 | Het Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft in Den Haag een 'ambitieus' plan gepresenteerd om de ic-capaciteit uit te breiden naar 1.700 bedden. Dat is het aantal dat volgens minister Hugo de Jonge nodig is bij een nieuwe corona-uitbraak. Om die capaciteit uit te breiden tot 1.700 plaatsen, zijn echter duizenden extra verpleegkundigen nodig.

14:00 | RIVM meldt 6 coronadoden en 3 ziekenhuisopnames

12:00 | Uitkeringsinstantie UWV heeft sinds vorige week maandag ruim 11.500 aanvragen ontvangen van onder anderen flexwerkers en oproep- en uitzendkrachten voor de zogeheten TOFA-regeling. Een groot deel van hen ontving de tegemoetkoming van 1650 euro al op de rekening. De Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) is bedoeld voor flexwerkers die in februari minimaal 400 euro verdienden, en in april minstens de helft daarvan verloren vanwege de coronacrisis.

Image
(BNR)

09:30 | De evenementenbranche is blij met de versoepelingen van de coronamaatregelen. Vanaf 1 juli is er geen limiet meer op het aantal personen bij het organiseren van een event. Wel moet de anderhalvemeter-regel door iedereen gehanteerd worden.

09:00 | Voor mkb'ers die hun vaste lasten niet kunnen betalen ligt vanaf vandaag een zak met in totaal 1,4 miljard euro klaar. De Tegemoetkoming Vaste Lasten komt bovenop de NOW-regeling voor loonkosten en is de opvolger van TOGS.

08:10 | Nog nooit eerder hebben hebben Nederlandse huishoudens zo veel geld apart gelegd als tijdens de coronacrisis. De afgelopen maanden is er voor 13,2 miljard euro bij elkaar gespaard, fors meer dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

08:00 | De coalitie is intern nog altijd verdeeld over 1 miljard euro aan coronahulp voor de ontwikkelingslanden. Het virus houdt in veel gebieden op de wereld nog steeds huis en daarom heeft een adviesorgaan van de regering voorgesteld om met spoed hulpgeld vrij te maken. Minister Sigrid Kaag mag in de loop van de middag haar opwachting maken in de Tweede Kamer.

07:50 | De Nederlandse bevolking heeft meer vertrouwen in de regering, maar minder in de economie. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Image
(BNR)

07:30 | Thuiswerken, video's schieten en evenementen organiseren. Het klinkt allemaal bekend in de oren in tijden van coronacrisis. Ook bij MediaMonks doen ze het allemaal. Maar zo'n virtueel evenement is wel even wat anders dan de gemiddelde Teams-vergadering.

07:10 | Er moet structureel meer geld geïnvesteerd worden in gemeenten die hard getroffen worden door de coronacrisis. Dat schrijven de twaalf provincies in een brief aan minister Ollongren van Binnenlandse zaken die BNR heeft ingezien.

07:00 | De aangekondigde huurverhogingen leiden tot forse weerstand onder huurders. Woningcorporaties ontvangen gemiddeld 30 procent meer bezwaren dan afgelopen jaar, blijkt uit navraag van BNR. De stijging komt deels doordat mensen onzeker zijn over hun toekomstige inkomsten. Ook de uitgebreide aandacht voor de verhoging in de politiek en media wordt als reden genoemd.

06:20 | Een gerichte en 'slimme' spitsheffing werkt beter dan een algemene kilometerheffing. Dat stellen het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving in de studie Kansrijk Mobiliteitsbeleid..

06:00 | Ondernemers hebben voor bijna 10 miljard euro aan belastinguitstel gekregen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het gaat dan om uitstel van de BTW, vennootschapsbelasting, bijdrage van de zorgverzekeringswet, loonheffingen en inkomstenbelasting. Binnen de horeca hebben de meeste ondernemers - een kleine 60 procent - om uitstel gevraagd

Maandag 29 juni

16:50 | De politie gebruikt naar verhouding minder vaak fysiek geweld, maar relatief vaker pepperspray en vuurwapens. Dat blijkt uit onderzoek van onder anderen de VU. Onderzoekers vergeleken 2016 met de jaren 2000, 2005 en 2010. De omvang van het politiegeweld bleef zo goed als gelijk. 'Politiegeweld is een gebrek aan vaardigheden, de politie traint te weinig', zegt politie-socioloog Jaap Timmer van de VU.

16:20 | Verpleeghuizen moeten meer inspraak krijgen voor bezoekersregelingen bij een tweede golf van het coronavirus. Er moet geen landelijk bezoekverbod komen, dat verbod leidde tot schrijnende situaties, is de conclusie van onderzoekers uit Groningen en Leiden. 'Achteraf gezien was het bezoekverbod veel te streng, dat zouden we nu anders doen', zegt hoogleraar Ouderengeneeskunde Wilco Achterberg van de Universiteit Leiden.

16:15 | Voor het eerst in heel lange tijd liggen minder dan 200 coronapatiënten nog in een ziekenhuis. Het aantal daalde van 208 naar 189, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal coronapatiënten op de intensive care steeg iets, van 30 naar 32. Verpleegafdelingen behandelen nog 157 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 21 minder dan op zondag.

13:30 | Nu landen langzaam weer uit de lockdown komen, struint ook de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) weer in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken de wereld af. Deze week aandacht voor de buitenlandse ondernemerskansen van Games for Health, een softwarebedrijf dat zorgapps ontwikkelt om ic-opnames te mentaal te verwerken. Te gast is Jurriaan van Rijswijk van Games for Health.

12:30 | Er is een Deltaplan ventilatie nodig om in het najaar goed voorbereid te zijn op de dreiging van een tweede coronagolf. Omdat we tegen die tijd veel meer in gesloten ruimtes als kantoren, zorginstellingen en scholen zitten, zijn we zeer kwetsbaar voor ondeugdelijke ventilatoren, heaters en air conditioners. Dat zegt Maurice de Hond in BNR Ask me Anything, waarin hij een uur lang discussieerde met viroloog Ab Osterhaus.

12:15 | De crisis in de luchtvaartsector treft ook de grote vliegtuigproducenten. Het Europese Airbus schrapt de komende twee jaar duizenden banen en verlaagt de productie met veertig procent. Ook Boeing heeft de productie al eerder teruggeschroefd, maar gaat nu wel weer testen met de Boeing 737 MAX. 'Testen heeft zeker zin, er zijn er immers al vijfduizend van verkocht', zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft.

10:30 | Bureaucratie zit de ontwikkeling van een coronavaccin in de weg, daarom wil de Europese Commissie regels rondom genetische manipulatie tijdelijk versoepelen, meldt de NOS. Het gaat om het begrip GMO (genetische gemodificeerde organismen). Knutselen aan het DNA van planten en dieren is aan strenge regels gebonden en dat heeft ook zijn weerslag op de ontwikkeling van vaccins.

09:30 | Nog meer financiële steun geven aan sectoren die het al zwaar hadden heeft zijn beperkingen, zegt Harold Goddijn, voorzitter van het Comité voor Ondernemerschap en TomTom-topman. 'Er is een behoorlijk risico dat de grootste klappen van de economische krimp bij het mkb terechtkomen. Het is hartstikke belangrijk dat de mobiliteit op de arbeidsmarkt omhoog gaat en de belastingdruk omlaag.'

09:00 | Het aantal faillissementen zal volgend jaar twee tot drie keer zo hoog liggen als in 2019. Dat voorspellen economen van ING. Door de economische krimp als gevolg van de coronacrisis vallen naar verwachting ook dit jaar meer bedrijven om. Nederland krijgt dit jaar naar verwachting te maken met een economische krimp van 6 procent. Daardoor stijgt het aantal faillissementen in 2020 volgens de onderzoekers met 40 procent tot ongeveer 4.500.

08:40 | ‘Digitalisering’ is de laatste jaren uitgegroeid tot het lievelingswoord van Duitse politici. Maar bij veel ambtenaren en officiële instanties ratelt nog altijd het faxapparaat. Als de coronacrisis één ding heel erg duidelijk maakt, dan is het dat het Duitse ambtenarenapparaat een digitale woestenij is, zegt correspondent Derk Marseille.

Image
(BNR)

08:30 | De Rijksoverheid heeft zijn cyberzaakjes niet op orde. Cyberaanvallen, citrix-problemen, ze kunnen onze maatschappij - voor korte of langere tijd - verlammen, waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter Jaap Aalbersberg. Juist de combinatie met de coronacrisis maakt de overheid kwetsbaar.

08:20 | Omdat bij Kentucky Fried Chicken er maar 30 klanten tegelijk binnen werden gelaten, moest de de rest van de clientèle bestellen, door de drive, óf zelf de keuken in. Hoe houd je dan je werknemers ook nog eens tevreden? Om de klanten in eigen keuken te helpen, is bedrijfsleiders gevraagd om zichzelf te filmen terwijl ze het kiprecept maakten.

08:00 | Er heerst onzekerheid of internationale studenten na de zomer nog wel naar Nederland komen. Uit cijfers in handen van BNR blijkt dat de afgelopen periode 3.400 woningen speciaal voor internationale studenten vervroegd vrijkwamen omdat studenten vertrokken.

07:00 | Het mkb gaat de hardste klappen opvangen van de coronacrisis, doordat het staatssteun-infuus er steeds verder af gaat. Dat zegt het Comité voor Ondernemerschap dat het ministerie van Economische Zaken adviseert. Maar nog meer financiële steun geven aan sectoren die het al zwaar hadden, daar moet de overheid niet aan beginnen, zegt Harold Goddijn, voorzitter van het Comité voor Ondernemerschap en TomTom-topman, in het FD.

06:30 | In juni waren industriële ondernemers opnieuw minder negatief. Het producentenvertrouwen ging van -25,1 in mei naar -15,1 in juni. Dat is de grootste verbetering in een maand tijd sinds de start van het onderzoek. Vooral het oordeel over de verwachte bedrijvigheid verbeterde enorm.

06:05 | Fraudeurs maakten de afgelopen maanden gretig misbruik van de beperkende maatregelen die waren ingesteld vanwege de coronauitbraak. Banken en opsporingsinstanties stuitten op tal van verdachte transacties. Bepaalde vormen van fraude waren ook sneller op te sporen dankzij de lockdown. Dat schrijft het FD. Casino's, kappers en restaurants die contant geld blijven storten terwijl ze dicht horen te zijn. Ondernemers die loonsubsidie aanvragen terwijl ze al tijden niet meer actief zijn.

19:50 | Als iemand in een lift een hoestbui heeft gehad, dan zijn kleine druppeldeeltjes een kwartier later nog steeds aanwezig. Wanneer de liftdeuren open zouden blijven staan, duurt het altijd nog zo'n twee minuten voordat die heel fijne risicodruppels uit de lucht verdwenen zijn, zegt Daniel Bonn, hoogleraar complexe vloeistoffen, in het tv-programma EenVandaag. Bonn, verbonden aan de UvA, adviseert niet in een lift te stappen maar de trap te nemen, als dat kan.

18:10 | Cijfers over nieuwe coronabesmettingen gaan naar alle waarschijnlijkheid weer een grote rol spelen op de internationale aandelenmarkten. Wereldwijd zijn inmiddels 10 miljoen besmettingen vastgesteld. Daarbij hebben de Verenigde Staten, 's werelds grootste economie, te maken met een nieuwe opleving van het longvirus. De gouverneurs van Texas en Florida sloten vrijdag onder meer de cafés weer.

17:50 | Volgens de Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes is Aruba klaar om vanaf aanstaande woensdag weer toeristen vanuit Nederland en enkele andere Europese landen te verwelkomen. Dat zei de minister-president nadat afgelopen zaterdag bij een repatriëringsvlucht van Arubanen in Nederland alle 51 aanwezige passagiers zijn getest op de luchthaven van Aruba. Die testen zijn goed verlopen, aldus de minister-president.

17:10 | Dat premier Mark Rutte China zo ruiterlijk moest bedanken omdat dat land mondkapjes naar Nederland bracht, is 'te belachelijk voor woorden'. Dat zegt CDA-Kamerlid en kandidaat-lijsttrekker Martijn van Helvert in de BNR-podcast De Strateeg.

16:20 | Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care behandeld wordt is met een persoon toegenomen, vergeleken met een dag eerder. Het zijn er nu 30. Op de verpleegafdelingen liggen 178 coronapatiënten, twee minder dan zaterdag. Intensive cares behandelen momenteel 541 mensen met andere aandoeningen, zoals tumoren en ernstige hartklachten. Dat zijn er 32 minder dan een etmaal geleden.

14:20 | Het dodenaantal door het coronavirus is de afgelopen 24 uur niet opgelopen en staat nog altijd op 6105. Er zijn drie persoon in een ziekenhuis opgenomen. Het totale aantal ziekenhuisopnames kwam daardoor op 11.871. Het RIVM stopt met het dagelijks melden van het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames door het coronavirus. Vanaf 1 juli komt er elke week een bericht, telkens op dinsdag om 14.00 uur.

14:00 | De politie en ME hebben het Malieveld leeggemaakt. De mensen die ondanks het verbod toch naar het grasveld waren gekomen om te demonstreren zijn weggeleid naar het Centraal Station. Diverse mensen die weigerden te vertrekken, zijn door agenten aangehouden. De politie heeft ook de weg van het Malieveld naar de binnenstad afgezet. Met een mobilofoon worden mensen opgeroepen weg te gaan uit Den Haag en niet te demonstreren.

13:25 | Verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis heeft melding gemaakt van 25 coronabesmettingen. Het gaat om 17 bewoners en 8 medewerkers. De besmette bewoners worden overgebracht naar de speciale Covid-afdeling in het Marnix Revalidatiecentrum in Vlaardingen. Medewerkers en vrijwilligers die het coronavirus hebben of verschijnselen vertonen die passen bij het virus zijn vrijgesteld van werkzaamheden.

In verband met de besmettingen geldt er sinds woensdag een bezoekstop.

13:15 | Waarnemend burgemeester Johan Remkes heeft zondag een noodbevel afgegeven vanwege de aanwezigheid van tientallen mensen op het Malieveld in Den Haag. Er geldt daar een demonstratieverbod, maar er zijn toch mensen naar Den Haag gekomen. De politie heeft zeker drie mensen aangehouden die ondanks meerdere verzoeken weigerden te vertrekken.

12:40 | Een aantal mensen heeft zich toch gemeld op het Malieveld in Den Haag. Volgens de politie met het doel om mogelijk toch te demonstreren. De demonstratie tegen de coronamaatregelen is door waarnemend burgemeester Johan Remkes verboden. Ook organisator Viruswaanzin heeft mensen opgeroepen niet naar Den Haag te komen. Rond het Malieveld zijn ook borden neergezet met de tekst: Ga naar huis.

12:20 | Het aantal mensen dat over de hele wereld is besmet met het coronavirus, is zondag de 10 miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. De Verenigde Staten tellen de meeste vastgestelde besmettingen: 2,51 miljoen, gevolgd door Brazilië met 1,31 miljoen. Ook als het gaat om het aantal doden door corona staat de VS bovenaan, met 125.539 sterfgevallen.

Image
(Daily Mail)

11:00 | De Britse premier Boris Johnson belooft tientallen miljarden te steken in de bouw van ziekenhuizen, scholen, woningen, wegen en spoorlijnen. Zo wil hij de Britse economie, die zwaar te lijden heeft van de coronacrisis, een oppepper geven. 'Als corona een bliksemflits was, dan krijgen we nu de donderslag van de economische gevolgen. Maar we zullen er klaar voor zijn', aldus Johnson in Daily Mail.

08:00 | De politie treedt mogelijk 'handhavend op' tegen demonstranten of relschoppers die ondanks een verbod toch naar Den Haag komen voor een protest tegen de coronamaatregelen. Het protest zou plaatsvinden op het Malieveld maar is verboden uit vrees voor nieuwe "ernstige wanordelijkheden" zoals vorige week. De initiële organisator van het protest van deze zondag, de groep Viruswaanzin, heeft inmiddels ook opgeroepen niet te komen demonstreren.

Lees ook | Grapperhaus tegen Viruswaanzin: Verbod is verbod

07:00 | British Airways ontslaat 350 piloten en plaatst nog eens 300 in een 'pool' om ze opnieuw in te huren als dat nodig is, meldt The Sun. De meeste piloten die met gedwongen ontslag krijgen te maken werken volgens de Britse krant op luchthaven Gatwick in Londen.

Lufthansa wacht een lange, pijnlijke sanering. Dat zegt grootaandeelhouder Heinz-Hermann Thiele in een interview met met de Duitse krant Bild am Sonntag. De sanering zal “vijf tot zes jaar” duren, "hoe pijnlijk kan niemand zeggen“.

Lees ook | KLM krijgt steunpakket van 3,4 miljard euro

Image
(BNR)

06:30 | Van experts tot politici: niemand denkt dat de wereld na de coronacrisis nog hetzelfde zal zijn. Op het wereldtoneel manifesteert dat zich nu al. De twee supermachten, China en de Verenigde Staten, vechten elkaar openlijk de tent uit. Wie gaat deze strijd winnen? Luister naar de podcast De Strateeg.

06:00 | Nederlandse toeristen kunnen weer naar Denemarken. Het land laat weer toeristische reizigers uit een aantal Europese landen toe waaronder Nederland. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag laten weten dat de zogenoemde kleurcode van Denemarken daarom aangepast is van ‘oranje’ (alleen noodzakelijk reizen) naar ‘geel’ (er zijn veiligheidsrisico’s). Toeristen moeten wel aantonen dat ze een minimaal verblijf van zes nachten in Denemarken hebben geboekt.

Zaterdag 27 juni

20:10 | Op de internationale donorconferentie ter bestrijding van de gevolgen van het nieuwe coronavirus zijn zaterdag tot dusver voor een bedrag van 6,15 miljard euro aan extra toezeggingen gedaan. Die tussenstand maakte Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zaterdagavond bekend. Van het bedrag is 4,9 miljard afkomstig van de EU.

19:10 | De Amerikaanse staat Florida telt nu 132.545 bevestigde gevallen van besmetting met het coronavirus. In een dag tijd kwamen er liefst 9585 bij. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten zaterdag bekendgemaakt. De aanwas van 7,8 procent in 24 uur is niet eerder zo groot geweest. Het dodental door Covid-19 steeg met slechts 24 tot 3390.

18:30 | Brazilië gaat 30 miljoen doses van het experimentele coronavaccin van AstraZeneca produceren. Dat vaccin moet tussen medio december en half januari gemaakt worden als wapen in de strijd tegen Covid-19, dat in het Zuid-Amerikaanse land hard heeft toegeslagen. Met de overeenkomst is 127 miljoen dollar gemoeid. Het plaatsvervangend hoofd van de Braziliaanse gezondheidsdienst, Elcio Franco, zei zich bewust te zijn van de risico's dat het vaccin niet of onvoldoende blijkt te werken.

18:00 | De grootschalige corona-uitbraak bij het vleesverwerkende bedrijf Tönnies in Rheda-Wiedenbrück, waardoor zeker 1.500 medewerkers ziek werden, lijkt aan de andere inwoners van de regio Gütersloh goeddeels voorbij te gaan. In het algemene bevolkingsonderzoek dat gaande is, zijn tot dusver slechts negen besmettingsgevallen geconstateerd. Inmiddels zijn al 4.100 mensen getest.

17:30 | Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care behandeld wordt is met 10 afgenomen ten opzichte van vrijdag. Het zijn er nu 29. Op de verpleegafdelingen liggen 180 coronapatiënten, eveneens tien minder dan vrijdag. 'Op dit moment liggen er dus nog maar ruim 200 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen', meldt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

16:00 | De Zwitserse pharmareus Roche zegt door enorme vraag nauwelijks voldoende testmiddelen op Covid-19 te kunnen produceren. "De vraag naar PCR-testen die acute Covid 19-besmetting aantonen overstijgt onze productie", zegt bestuursvoorzitter Christoph Franz in een interview met de Zwitserse krant Tages Anzeiger. De productie wordt daarom verder opgevoerd. Roche stelt prioriteit bij de levering van testmiddelen en waar die het hardst nodig zijn.

15:05 | Bondskanselier Angela Merkel wil Europa tijdens het Duitse EU-voorzitterschap de komende zes maanden sterker uit de coronacrisis laten komen. Zij zegt in haar wekelijkse videoboodschap op zaterdag zich ervan bewust te zijn 'dat aan het Duitse voorzitterschap van de EU grote verwachtingen zijn gekoppeld'. Die verwachtingen reiken volgens haar ver over het bedwingen van het coronavirus heen.

14:55 | Het RIVM stopt met het dagelijks melden van het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames door het coronavirus. Vanaf 1 juli komt er elke week een bericht, telkens op dinsdag om 14.00 uur. Alle informatie over de ontwikkeling van het virus wordt wel nauwgezet bijgehouden door het RIVM. "En als er iets bijzonders is, dan melden we dat meteen. Zo niet, dan komt het in het wekelijkse bericht", aldus een woordvoerder.

Image

14:45 | Leerlingen van groep 8 in het hele land krijgen van onderwijsminister Arie Slob een brief waarin hij terugblikt op het "heel apart" verlopen schooljaar door de coronacrisis. Omdat de scholieren vanuit huis moesten werken, misten ze veel activiteiten die volgens de minister juist bijzonder zijn voor het laatste jaar op de lagere school, voordat ze naar het voortgezet onderwijs overstappen.

14:15 | Het dodenaantal door het coronavirus is met 2 gestegen, naar 6,105, meldt het RIVM. Ook is één persoon in een ziekenhuis opgenomen. Het aantal mensen dat positief heeft getest op het coronavirus kwam op 50.074, dat zijn er 71 meer dan een dag eerder. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt.

12:30 | Viruswaanzin mag morgen niet demonstreren in Den Haag. De groep die zich verzet tegen de coronaregels had een kort geding aangespannen tegen het verbod van waarnemend burgemeester Johan Remkes om actie te mogen voeren. De rechtbank in Den Haag wees het verzoek om toch te mogen demonstreren af. Aanhangers van Viruswaanzin die toch gaan demonstreren, zijn strafbaar, zei minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gisteren tegen BNR. Viruswaanzin roept mensen nu op om morgen niet naar het Malieveld in Den Haag te komen.

12:00 | De afgelopen tien dagen hebben zich nog maar 26 huurders gemeld die door de coronacrisis in de knel zijn gekomen en daarbij geen hulp krijgen van hun verhuurder. Ze kunnen daarvoor terecht bij een speciaal registratiepunt bij de Huurcommissie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het meldpunt op 17 juni ingesteld om te achterhalen hoe groot het probleem is.

11:30 | De bezwaren die Nederland heeft tegen het Frans-Duitse herstelplan om uit de coronacrisis te komen, zijn gerechtvaardigd, zegt Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, in een interview met de Duitse krant Handelsblatt.. 'Ik neem de zorgen van Mark Rutte zeer serieus. Hij heeft gelijk als hij zegt dat hervormingen hand in hand moeten gaan met investeringen.'

10:30 | In het Verenigd Koninkrijk lijkt het enthousiasme voor het verlaten van de Europese Unie snel te verdwijnen. Iets meer dan een derde van de Britten (35 procent) staat nog achter de brexit, 57 procent wil in de EU blijven, zo meldt zakenwebsite Business Insider op basis van een onderzoek van European Social Survey. De Britse economie kreeg een behoorlijke klap moet incasseren door de coronacrisis,

09:30 | Goede doelen hebben de afgelopen maanden tientallen miljoenen euro minder inkomsten binnengekregen. Dat zegt Margreet Plug, directeur van branchevereniging Goede Doelen Nederland tegen FD. 'De inschatting van onze leden in april was een inkomstenderving van 10 tot 30 procent. Het gaat dan al gauw om tientallen miljoenen.' Huis-aan-huis collecteren zat er tijdens de coronacrisis niet in. Ook hardloop-, fiets- of zwemevenementen, waar traditioneel gezien flinke bedragen mee worden opgehaald voor goede doelen, gingen de afgelopen tijd niet door of werden opgeschort.

09:00 | Klinkende namen als Shakira, David Beckham en Charlize Theron zetten zich zaterdag in om miljarden op te halen voor de ontwikkeling en wereldwijde verdeling van betaalbare vaccins, tests en behandelingen voor Covid-19. Initiatiefnemers van de donorconferentie zijn de Europese Commissie en het burgerplatform Global Citizen. Zij roepen leiders van alle landen op samen te werken. De campagne is een vervolg op een fondsenwerving in mei die inmiddels bijna 10 miljard euro heeft opgeleverd.

07:00 | Met het oog op de verboden demonstraties zondag in Den Haag en Hoorn heeft de politie voor dit weekend een Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (NSGBO) opgetuigd. Dat is een soort nationale commandopost voor gebeurtenissen van grote impact die de gebieden van de regionale eenheden overschrijden. De politie is "voorbereid op een heet weekendje", zegt Wilbert Paulissen in De Telegraaf. De eenheidschef van de politie Oost-Brabant voert het woord namens deze staf.

03:00 | In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 40.870 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds de virusuitbraak begon, zo blijkt uit een telling van persbureau Reuters. De Johns Hopkins Universiteit meldde in de nacht van donderdag op vrijdag, een kleine 24 uur geleden, 37.077 nieuwe gevallen binnen een etmaal van het longvirus. Ook dat was een record. Het vorige werd in april vastgesteld en bedroeg toen 36.285.

Lees eerdere Liveblogs hier terug


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen