Gezondheid6 jul '20 16:28

Erasmus MC legt plasmastudie coronavirus stil

Auteur: BNR Webredactie

Het idee erachter was: je geeft ernstig zieke COVID-patiënten het bloedplasma van genezen patiënten. Daarmee ook de antistoffen die dan de genezing zouden moeten helpen. Maar nu blijkt dat ruim driekwart van de patiënten zelf al antistoffen aanmaakt nog voor ze in het ziekenhuis aankomen en daarom legt het Erasmus MC hun veelbelovende plasmastudie stil.

Lees ook | Sanquin aan de slag met geneesmiddel coronavirus

79 procent

79 procent van de patiënten in het onderzoek hadden al antistoffen. Dat was veel meer dan de onderzoekers hadden verwacht. De inspanningen kunnen daarom beter worden verlegd naar andere studies. Waarin de onderzoekers over een langere periode en al vroeger in het stadium van ziek worden onderzoek kunnen doen. 'We achten de kans zo klein dat het op dat moment nog een voordeel biedt, dat we de studie nu stilleggen', zegt hoofdonderzoeker Bart Rijnders.

Kwetsbaren

Dat zoveel patiënten zelf antistoffen maken, is een nieuw inzicht. 'Het verbaasde ons wel dat de grote meerderheid tien dagen na de ziekenhuisopname al antistoffen had. Als we iedereen die corona oploopt plasma moeten geven, gaan we wel heel veel plasma moeten uitdelen.' Maar voor de meer kwetsbare patiënten kan wel worden gekeken of plasma kan worden gegeven. Dan zou er vroeger in het verloop van de ziekte worden ingegrepen bij patiënten die nog thuis zijn en een groot risico hebben. Maar er wordt nu nog onderzocht op basis van welke criteria dat moet gebeuren.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Gerelateerde artikelen