Gezondheid7 jul '20 18:56

Besmetting via kleine druppels tóch mogelijk

Auteur: BNR Webredactie

Eén op de 20 coronapatiënten stoot zoveel virusdeeltjes uit dat je blootgesteld kunt worden aan het coronavirus via aerosolen. Dat zijn druppeltjes die zo klein zijn dat ze verder kunnen zweven dan anderhalve meter. Dat blijkt uit een studie van het RIVM. Onderzoekers van het RIVM gingen er tot nu toe altijd vanuit dat vooral grotere druppels gevaarlijk zijn. Het RIVM blijft erbij dat die anderhalve meter afstand houden belangrijk is.

Aerosolroute

Volgens viroloog Erwin Duizer van het RIVM en één van de onderzoekers van deze studie scheidt niet iedereen evenveel virus uit: 'Het grootste deel van de mensen scheidt onvoldoende virussen uit om die aerosolroute belangrijk te maken, vijf procent doet dat wél'. Overdracht van het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht, zogeheten aerosolen, 'is mogelijk en moet niet worden veronachtzaamd', zo luidde de conclusie die Duizer en zijn collega's trokken. Ze hebben het onderzoek nog niet in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd, maar wel alvast toegankelijk gemaakt op MedRxiv, een website voor medisch onderzoek.

Meer uitstoot, meer risico

Het RIVM ging er tot nog toe altijd van uit dat het coronavirus zich vooral via grote druppels verspreidt. Vandaar het algemene advies om 1,5 meter afstand te houden tot anderen. Ook volgens de nieuwe inzichten is de kans op besmetting via kleine druppeltjes meestal zeer klein. Maar naarmate meer virusdeeltjes worden uitgestoten en in de lucht blijven hangen, stijgt het risico hoogstwaarschijnlijk. De onderzoekers signaleren dat er steeds meer bewijs is dat erop duidt dat het coronavirus zich binnenshuis via de lucht verspreidt.

Gerelateerde artikelen