Gezondheid15 jul '20 06:56Aangepast op 15 jul '20 09:44

Coronavaccin dit jaar twijfelachtig

Auteur: BNR Webredactie

Wereldwijd wordt er hoopvol gewacht op een coronavaccin. Alleen zo zouden we weer terug naar het normale leven kunnen. Maar ondertussen is het nog steeds volstrekt onduidelijk of we aan het eind van het jaar dan ook écht zo'n vaccin hebben. Dat zegt Ingrid Schellens, klinisch beoordelaar bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Op dit moment worden er twintig verschillende soorten vaccins klinisch getest. Daarvan moet nog gewacht worden op de eerste afgeronde studies, zo vertelt Schellens. 'Ik denk dat we voor het eind van het jaar een stuk meer weten of het mogelijk is om een vaccin te ontwikkelen tegen COVID. Dat vaccin zal dan nog zeker niet beschikbaar zijn voor iedereen, dat zal nog een hele tijd duren. Op dit moment lopen de eerste echt grote studies naar de werkzaamheid van de potentiële vaccins. De resultaten van die studies komen hopelijk wel tegen het eind van dit jaar', stelt een hoopvolle Schellens.

AstraZeneca

'Een aantal vaccins wordt al op grote schaal getest, één daarvan is het Oxford-vaccin', vertelt Schellens, verwijzend naar het vaccin waar Nederland al in geïnvesteerd heeft van AstraZeneca. 'Daarnaast zijn er nog meer vaccins die goede resultaten laten zien in kleine testgroepen. Daar wordt gekeken naar een afweerrespons, vervolgens worden die op grote schaal getest op de werkzaamheid en veiligheid', zo beschrijft de klinisch beoordelaar het proces waar een mogelijk vaccin tegen het coronavirus doorheen moet gaan.

Veiligheidseisen

Maarten Postma, hoogleraar Global Health Economics van de Rijksuniversiteit Groningen, had verwacht dat meer mensen bereid zouden zijn om zich tegen het virus te laten vaccineren. Uit een opiniepeiling van EenVandaag bleek dat maar 60 procent van de mensen daartoe bereid zou zijn. 'Ik was zelf ook verbaasd dat mensen niet veel meer bereid zouden zijn om zich ertegen te willen vaccineren. Het is ook wel logisch dat mensen denken dat als het nu zo snel geproduceerd wordt, het dan ook niet altijd even goed kan zijn. Maar ik denk dat er rekening mee gehouden moet worden dat deze vaccins ontwikkeld worden onder dezelfde veiligheidseisen als andere vaccins, en die zijn hoog. Want vaccins geef je alleen aan gezonde mensen.'

ILLUSTRATIE - Een illustratieve foto van een medicijn of vaccin tegen het COVID-19 coronavirus.
ILLUSTRATIE - Een illustratieve foto van een medicijn of vaccin tegen het COVID-19 coronavirus. (ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen