Gezondheid15 jul '20 19:23

Nederlanders bezoeken GGD-teststraat coronavirus weinig

Auteur: BNR Webredactie

Hoewel Nederlanders het corona-test-beleid steunen, racen ze niet naar de teststraat als ze klachten hebben. En ook thuis blijven met klachten doet het grootste deel niet. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de GGD's.

Lees ook | 'Corona-drive-thru' test nu ook doorverwezen patiënten

Twijfel? Laat je testen

De kans dat je positief wordt getest, is klein. Dat erkent Marijn de Bruin, gedragswetenschapper bij het RIVM. Toch blijft het heel erg belangrijk dat mensen zich bij twijfel of milde symptomen laten testen. Op die manier kunnen gezondheidsinstanties de vinger aan de pols houden en beter inschatten waar en hoe extra besmettingen zich ontwikkelen. 'Bijvoorbeeld een verkoudheid is helemaal niet te onderscheiden of dat een gewone verkoudheid is, of dat het Covid-19 is. Er is nu veel capaciteit voor het testen. Het beleid is nu: 'bij twijfel, laat je testen.'

Symptomen

De symptomen zijn: (milde) verkoudheidsklachten als hoesten, niezen, loopneus, koorts, verhoging, benauwdheid en plotseling verlies van reuk en smaak. 'In dit geval moet je zo snel mogelijk actie ondernemen', zegt De Bruin.

2020-06-02 11:06:36 HOUTEN - Medewerkers van de GGD Utrecht nemen coronatesten af in een teststraat in Houten. Iedereen die klachten heeft die lijken op symptomen van het coronavirus, kan zich laten testen. ANP KOEN VAN WEEL
2020-06-02 11:06:36 HOUTEN - Medewerkers van de GGD Utrecht nemen coronatesten af in een teststraat in Houten. Iedereen die klachten heeft die lijken op symptomen van het coronavirus, kan zich laten testen. ANP KOEN VAN WEEL (ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen