Gezondheid16 jul '20 09:04

Werknemers maken nauwelijks gebruik van second opinion

Auteur: BNR Webredactie

Werknemers maken amper gebruik van de mogelijkheid om een second opinion aan te vragen, omdat ze het niet eens zijn met een advies van hun bedrijfsarts. Sinds 2017 is het verplicht om werknemers die mogelijkheid te geven, maar er wordt jaarlijks maar zo'n 200 keer gebruik van gemaakt.

Lastige werknemers

Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Landelijke Pool Bedrijfsartsen Second Opinion (LPBSO), die het grootste deel van de second opinions uitvoert. Vakbond CNV herkent het beeld dat de second opinion maar amper wordt aangevraagd. 'Enerzijds denken we dat werknemers veel vertrouwen hebben in de bedrijfsarts. Anderzijds zou het kunnen liggen aan de angst voor gedoe, wat zou kunnen ontstaan als een werknemers de second opinion van de bedrijfsarts in twijfel trekt. Dat ze worden gezien als lastige werknemer', verklaart Piet Fortuin, voorzitter van het CNV.

Angst onnodig

Petra van de Goorbergh, directeur van Oval, de branchevereniging van Arbodiensten, is het eens met de verklaring van Fortuin. Oval is ook één van de organisaties achter de LPBSO. 'De mogelijke angst die ervaren wordt is niet nodig. Als je een second opinion aanvraagt is de werkgever niet betrokken bij het proces. We moeten met goede voorlichting deze twijfel en angst wegnemen. En anders kan je ook bij het UWV een deskundig oordeel aanvragen.'

Luister ook | BNR Beter | Dokters en Data

Een arts bekijkt een patiënt
Een arts bekijkt een patiënt ( ANP Bas Czerwinski)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen