Gezondheid17 jul '20 06:23Aangepast op 17 jul '20 07:40

Ziekenhuizen vrezen tekorten bij tweede coronagolf

Auteur: BNR Webredactie

Ziekenhuizen worstelen met de voorbereidingen op een eventuele tweede coronagolf. Ze willen de reguliere zorg zo min mogelijk stilleggen, maar ook het eigen personeel niet te zwaar belasten. Zo blijkt uit een rondgang van BNR langs diverse ziekenhuizen.

Ziekenhuizen vrezen een tekort aan personeel bij een mogelijk volgende coronapiek. Volgens hen ligt de uitdaging niet bij het hebben van voldoende beschermingsmiddelen of ic-bedden, maar bij het hebben van voldoende mankracht. Het Medisch Spectrum Twente noemt het een grote puzzel. Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort gaat nog een stapje verder en zegt dat een eventueel tweede coronagolf een nog grotere uitdaging wordt voor ziekenhuizen dan de eerste golf al was.

Luister ook | 'Stekker uit CoronaMelder-app als coronacrisis voorbij is'

In maart en april konden de ziekenhuizen de druk op de zorg nog flink opvangen door de planbare zorg uit te stellen. Daardoor kwam er meer ruimte beschikbaar voor de coronapatiënten. Door het afschalen van de reguliere zorg hadden ziekenhuizen deels personeel ‘over’ n konden artsen en verpleegkundigen worden ingezet op de zogeheten corona-afdelingen en IC’s.

Luister ook | Niet opgenomen coronapatiënten hebben moeite met herstellen

Planbare zorg wordt kritieker

Bij een eventueel volgende coronagolf willen ziekenhuizen de reguliere zorg zoveel mogelijk door laten gaan. De ziekenhuizen die BNR heeft gesproken zitten namelijk alweer bijna op hetzelfde niveau als voor de corona-crisis. En dat willen ze graag zo houden. Ook kun je de reguliere zorg niet eindeloos blijven uitstellen, want ook de planbare zorg wordt op den duur steeds kritieker. Het plaatsen van een nieuwe heup of knie lijkt misschien niet urgent, maar als je het te lang uitstelt, wordt dat het wel. Doordat ziekenhuizen het afschalen van de reguliere zorg tot een minimum willen beperken, kunnen zij minder schuiven met personeel en zijn er minder artsen en verpleegkundigen om extra bij te springen op de IC en corona-afdelingen.

Luister ook | Werknemers maken nauwelijks gebruik van second opinion

De rek is er uit

Daarnaast hebben artsen en verpleegkundigen de afgelopen maanden extra uren moeten maken om alle coronapatienten op te kunnen vangen en is de rek er een beetje uit. Bijna de helft van de zorgmedewerkers geeft aan te hebben overgewerkt. En ziekenhuizen willen hun personeel bij een eventueel tweede golf niet weer overvragen.

Schuiven met personeel

Wel proberen ziekenhuizen oplossingen te vinden met betrekking tot mogelijke tekorten van personeel. Ziekenhuizen geven aan dat er een groot te kort is aan personeel en het lastig is om aan meer mensen te komen. Volgens het St. Antonius Ziekenhuis ligt de oplossing dan ook niet bij het aannemen van extra mensen, maar moet je als ziekenhuis heel goed kijken naar de capaciteit van je eigen personeel en kijken of je daarmee kan schuiven als het nodig is.

Luister ook | Nederlanders bezoeken GGD-teststraat te weinig

Opleiden

Onder andere Ziekenhuis Groep Twente en het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem kijken wel naar de mogelijkheid om extra medewerkers op te leiden tot IC-verpleegkundige. Maar volgens de ziekenhuizen is dat geen oplossing voor de korte termijn, want zo’n opleiding duurt anderhalf tot twee jaar. Ook speelt het prijskaartje een grote rol. Het opleiden van extra personeel kost veel geld en niet elk ziekenhuis heeft daar op dit moment de financiële middelen voor. Daarnaast vinden ziekenhuizen ook de onduidelijkheid moeilijk. Niemand weet of, wanneer en in welke mate er een volgende coronagolf komt en dat maakt het voor ziekenhuizen lastig om concrete plannen te maken.

Luister ook | Tienduizenden nieuwe aanmeldingen zorgpersoneel tijdens coronacrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen