Gezondheid17 jul '20 11:49Aangepast op 17 jul '20 14:03

Borstamputatie maakt borstkankerpatiënten het ongelukkigst

Auteur: BNR Webredactie

Vrouwen die borstkanker krijgen worden gelukkiger wanneer ze kiezen voor een borstbesparende operatie of borstreconstructie dan wanneer ze kiezen voor amputatie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Erasmus MC.

'Het verlies van een borst is natuurlijk een gebeurtenis die behoorlijke invloed kan hebben op het leven van patiënten. Maar nu weten we ook wat de impact op de langere termijn is', zegt Marc Mureau, hoogleraar oncologische reconstructieve chirugie en plastich chirug bij het Erasmus MC. 'Als je kijkt naar kwalitatieve aspecten is dat vrouwen die een reconstructie met eigen lichaamsweefsel krijgen zich beter voelen. Aan de andere kant zagen we dat vrouwen met een borstbesparende operatie de beste lichaamsbeleving hebben.'

Overlevingskans

De behandeltechnieken worden steeds beter. Bovendien kunnen vrouwen vaak kiezen welke behandeling ze willen. 'In een vroeg stadium hebben ze die keuze eigenlijk wel. Belangrijk om te weten is dat de overlevingskans tussen beide behandelmethoden hetzelfde is', volgens Mureau. Toch kiezen sommige vrouwen nog voor amputatie uit angst dat de kanker terugkomt. 'Dat snap ik ook, maar het is juist belangrijk dat we dan een goed gesprek houden waarin we alle informatie geven', aldus Mureau.

Maatwerk

Mureau benadrukt ook dat behandelingen steeds persoonlijker worden en dat op elke patiënt maatwerk wordt toegepast, en een combinatie van verschillende behandelingen. Zoals een operatie aangevuld met hormoontherapie.

(ANP POOL ROYAL IMAGES PATRICK VAN KATWIJK)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen