Gezondheid18 jul '20 15:14

'Outbreak Management Team niet meer van deze tijd'

Auteur: BNR Webredactie

Een Outbreak Management Team zoals het team dat de overheid bijstond tijdens de coronacrisis is niet meer van deze tijd. Dit zegt arts-microbioloog Alex Friedrich van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Friedrich reageert in BNR's Big Five op de vraag wat in de toekomst beter georganiseerd moet worden om de uitbraak van het virus effectief te counteren.

Luister ook | Corona-aanpak. Ira Helsloot, hoogleraar Besturen en Veiligheid

Draagvlak

'Je hebt veel meer expertise nodig. In het OMT zaten alleen maar medische, microbiologische en virologische professionals', zegt Friedrich, 'Je hebt gedragswetenschappers nodig, antropologen, macro-economen, zelfs linguïsten. Je hebt een kerngroep nodig, maar je moet er wel meer mensen bij kunnen betrekken. Bijvoorbeeld via specifieke georganiseerde sessies en een reviewsysteem. Daarmee creëer je veel meer draagvlak dan met zo'n heilig clubje mensen in geheimhouding met elkaar, ik weet niet meer of dat van deze tijd is'.

Luister ook | Corona-aanpak. Sjaak de Gouw, GGD

Verbazing

Friedrich, die aan het begin van de coronacrisis bekend en verguisd werd door zijn pleidooi voor een regionale crisisaanpak, verbaast zich erover dat de overheid het zorgsysteem zijn werk niet heeft laten doen. 'Waarom hebben we ons zorgsysteem, met alle huisartsen en laboratoria, vanaf het begin hun werk niet laten doen? Het hele zorgstelsel werd beperkt door een paar laboratoria, de GGD nam taken over van de huisartsen terwijl de infrastructuur van de GGD onvoldoende was. Slechts een gedeelte van het zorgstelsel was in staat om te reageren'.

Luister ook | Corona-aanpak. Alex Friedrich, arts-microbioloog

Zorgsysteem piekfijn in orde

Volgens Friedrich is het Nederlandse zorgsysteem meer dan goed toegerust om uitbraken van virusinfecties het hoofd te bieden en had de zorg gewoon carte blanche moeten krijgen. 'Doen jullie maar lekker je werk, COVID is een infectieziekte en daarin loopt Nederland wereldwijd voorop. Nederland bang voor een infectieziekte? Never, nooit. We zijn best in class als het gaat over antibioticaresistentie, over tbc, iedereen kijkt jaloers naar Nederland hoe we dat organiseren. Maar in plaats daarvan kwam er een kunstmatige top-downstructuur die geprobeerd heeft het zorgsysteem te organiseren'.

Luister ook | Corona-aanpak. Marion Koopmans, viroloog

Gebruik capillaire structuren

Friedrich is ervan overtuigd dat wanneer gebruik was gemaakt van onze bestaande zorginfrastructuur de golf die we gekend hebben nooit was ontstaan. 'Een epidemie is niet overal tegelijkertijd in Nederland, die ontstaat ergens dus je moet de structuren gebruiken die capillair in het land zijn: de huisartsen, ziekenhuizen, verpleegkundigen, de wijkverpleegkundigen. Op die manier hadden we de eerste kleine overdrachten kunnen ontdekken'.

Luister ook | Corona-aanpak. Mieke Boon, hoogleraar Wetenschapsfilosofie

Golf kan voorkomen worden

Niet alleen denkt Friedrich dat we de eerste golf zo hadden kunnen voorkomen, ook de tweede golf kan zo voorkomen kunnen worden. 'We gaan uitbraken krijgen, we gaan grote uitbraken krijgen, maar in een groot gedeelte van het land krijgen we die niet. Daarom hoeven we niet overal alles op slot te gooien.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen