Gezondheid20 jul '20 19:01

Coronavaccin Universiteit Oxford is veilig

Auteur: BNR Webredactie

Het coronavaccin dat ontwikkeld wordt door de Universiteit van Oxford en het bedrijf AstraZeneca is veilig. Dat blijkt uit eerste onderzoeksresultaten die gepubliceerd zijn in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Nederland heeft al veel van deze vaccins besteld.

Lees ook | Coronavaccin dit jaar twijfelachtig

Eindexamen

Het is zeker een volgende stap naar een vaccin wat zou kunnen werken. Het geeft een specifieke immuunreactie en geeft geen noemenswaardige bijwerkingen. 'Maar we weten nog niet of het vaccin ook daadwerkelijk goed beschermd tegen het coronavirus. Dat moet nu nog goed worden onderzocht. Worden mensen die dit vaccin hebben gekregen niet of minder ziek van het coronavirus? Dat is het eindexamen voor dit virus', zegt Marjolein Kikkert, moleculair viroloog aan het LUMC in Leiden.

Twijfels

Dat het ontwikkelingsproces zo snel gaat, geeft sommige mensen twijfels over de veiligheid van het vaccin. 'Het gaat er uiteindelijk om hoe goed het wordt getest en bij hoeveel mensen het wordt getest. Normaal zijn die procedures inderdaad wat langer, maar het papierwerk is nu gewoon wat sneller. Uiteindelijk is het toch zo dat als je maar voldoende mensen dit vaccin geeft en je ziet dat er geen problemen geeft, dat je toch die conclusies kan trekken. Omdat dit vaccin bij veel mensen zal worden gebruikt, moet je zeker zijn dat het geen problemen geeft.'

Lees ook | KU Leuven heeft potentieel coronavaccin in handen

(Koen van Weel / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen