Gezondheid21 jul '20 16:56Aangepast op 21 jul '20 17:16

Overlijdenskans coronavirus daalt door Nederlands onderzoek

Auteur: BNR Webredactie

Wereldwijd kunnen er tienduizenden coronapatiënten worden gered door baanbrekend onderzoek in Zuyderland Medisch Centrum. Met medicatie is een overdreven immuunreactie die optreed bij ongeveer een kwart van de patiënten onderdrukt. Hierdoor is de kans op herstel 79% hoger en de kans op overlijden zelfs meer dan gehalveerd.

Rémy Mostard is hoofdonderzoeker van het Zuyderland Medisch Centrum en legt de werking van de behandeling uit. 'Bij een kwart van onze patiënten was er sprake van een cytokinestorm, wat betekent dat het immuunsysteem een overdreven reactie gaf. In veel gevallen doet zo'n reactie meer slecht dan goed. Daarom hebben we bij 86 patiënten een immuun-onderdrukkend medicijn toegediend, prednison, en eventueel tocilizumab.

Beluister ook | Crypto Update | Bonus-bitcoins aan veel Venezolanen niet besteed

Van de drie behandelde patiënten wordt één extra leven gered', zo vertelt Mostard. Daarnaast herstelden veel patiënten ook nog eens sneller dan zonder deze behandeling. 'Twee keer zoveel patiënten verbeterde duidelijk in een twee keer zo korte tijd. De kans op herstel is dus 79% hoger, de kans op overlijden 65% lager, en de kans om op de IC te moeten worden beademd is 71% lager.'

Beluister ook | Voorbij de Anderhalve Meter | Een stuwmeer aan onbekende patiënten

Beschikbaarheid van het medicijn

De behandeling met Prednison is vrij eenvoudig, omdat het middel goed beschikbaar is volgens Mostard. 'Prednison kost weinig en is goed beschikbaar in de hele wereld, dus deze behandeling is goed mogelijk voor patiënten wereldwijd.'

Een illustratieve foto van reageerbuisjes met een medicijn of vaccin tegen het COVID-19 coronavirus. ANP KOEN VAN WEEL
Een illustratieve foto van reageerbuisjes met een medicijn of vaccin tegen het COVID-19 coronavirus. ANP KOEN VAN WEEL (ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen