Gezondheid26 jul '20 16:45

Weinig interesse in steunfonds voor zorgpersoneel

Auteur: Aäron Loupatty

Er lijkt nauwelijks interesse te zijn voor het nieuwe steunfonds voor zorgpersoneel dat zelf slachtoffer is geworden van het coronavirus. De nieuwe stichting Zorg na Werk na Coronazorg (ZWiC) heeft 8 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar er zijn slechts dertig aanvragen.

Tot nu toe heeft ZWiC in totaal een bedrag van 4,1 miljoen euro opgehaald, dat door het Ministerie van Volksgezondheid wordt verdubbeld. Dat bedrag is ruim genoeg om alle dertig aanvragen te honoreren, maar tot dusver kunnen slechts 13 zorgverleners rekenen op een uitkering. 'In de tijd dat wij het fonds hebben opgezet, dus maart, april en mei, waren alle zorgverleners ontzettend druk met werkzaamheden op de IC's. Daaruit blijkt dat bij hen het fonds nog niet heel bekend is. Daar komen we nu achter. We proberen nu toch nog een keer dat het fonds wat bekender wordt, zodat mensen die recht op het geld hebben een aanvraag kunnen indienen', zo verklaart Marijn Houwert, traumachirurg en mede-oprichter van ZWiC, het lage aantal aanvragen voor het zorgfonds.

Verdubbeling aantal aanvragen

Tot nu toe zijn slechts 13 aanvragen gehonoreerd. 'Voor een aantal aanvragen hebben we nog extra informatie nodig. We willen het snel doen, maar ook zorgvuldig. Het is ook nog ontzettend belangrijk om te benadrukken dat we er willen zijn voor de zwaarst getroffen zorgverleners. Dat gaat om zorgverleners die op de IC's zijn gekomen of voor nabestaanden van zorgverleners die zijn overleden', legt Houwert uit. Verwacht wordt dat het aantal aanvragen nog minimaal verdubbelt.

Zorgpersoneel wordt getest op het coronavirus bij een mobiele testlocatie in de vorm van een camper. Door gebruik te maken van de camper, wil de organisatie op een laagdrempelige manier de zorgmedewerkers in de regio bedienen.
Zorgpersoneel wordt getest op het coronavirus bij een mobiele testlocatie in de vorm van een camper. Door gebruik te maken van de camper, wil de organisatie op een laagdrempelige manier de zorgmedewerkers in de regio bedienen. (ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen