Gezondheid29 jul '20 19:36Aangepast op 29 jul '20 20:29

Mogelijk lokale experimenten met verplicht dragen van mondkapjes

Auteur: BNR Webredactie

Er komt nog geen landelijke plicht op het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte. Dat is zojuist bekend gemaakt door het Veiligheidsberaad. Wel zullen er mogelijk regionaal experimenten komen met een verplichting.

Voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, minister van Ark van Medische Zorg en viroloog en infectioloog Jaap van Dissel van het RIVM spraken de pers toe tijdens een persconferentie vanavond.

OMT

Lid van het Outbreak Management Team en RIVM Jaap van Dissel benadrukte het advies van het OMT over het medische nut van mondkapjes. Zo zou er vooralsnog geen duidelijk bewijs zijn dat het dragen van niet-medische mondkapjes helpt bij het inperken van de coronabesmettingen. Hij herhaalde dat de reeds geldende maatregelen, anderhalve meter afstand houden en thuis blijven wanneer je ziek bent, nog steeds de beste wapens zijn tegen de verspreiding van het virus. Zo zijn er vooral clusters ontstaan omdat mensen zijn samengekomen op familiebijeenkomsten of jongerenfeestjes waarbij het toepassen van die regels minder in acht werd genomen.

Minister van Ark

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg had het dan weer over hoe belangrijk het overleg is tussen de veiligheidsregio's om een lappendeken aan verschillende maatregelen en dus onduidelijkheid te voorkomen. Zij benadrukt dat anderhalve meter afstand houden misschien niet de leukste maatregel is, maar wel de belangrijkste. Daarnaast wordt er gekeken naar het instrumentarium dat beschikbaar is voor de veiligheidsregio's om de coronamaatregelen te handhaven. Zo kan er op regionaal en lokaal vlak geëxperimenteerd worden daar waar de coronabesmettingen sneller oplopen dan elders in het land. Zo hebben de voorzitters van de veiligheidsregio's opgeroepen om te kijken naar nieuwe maatregelen om gedragsbeïnvloeding makkelijker of beter te maken.

Voorzitter Bruls

De voorzitter van het Veiligheidsberaad en tevens burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls zegt dan weer dat de situatie nog steeds zorgelijk is. Het ontbreken van nieuwe landelijke maatregelen wil niet zeggen dat de situatie wat betreft het aantal besmettingen onder controle is. Regionaal en lokaal gaan cijfers omhoog. Vooral in Amsterdam en Rotterdam worden blijvende stijgingen verwacht. Daar is sprake van veel besmettingen in vergelijking met andere delen van het land. Dat betekent volgens Bruls ook dat er automatisch verschillen zullen ontstaan in de regionale aanpak. Daarnaast benadrukt Bruls de oproep van minister Van Ark dat het belangrijk blijft om de ogen open te houden en te blijven nadenken over nieuwe instrumenten van handhaving. Zo noemde hij een publiekscampagne als voorbeeld van een instrument voor gedragsbeïnvloeding om het maatschappelijk bewustzijn over de coronamaatregelen scherp te houden. En dat de veiligheidsregio's genoeg ruimte moeten blijven krijgen om regionaal en lokaal te kunnen ingrijpen.

Mondkapjes

Het RIVM ziet op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens geen bewijs om het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht te stellen. Dat zei corona-adviseur van het instituut Jaap van Dissel na een bijeenkomst met de voorzitters van de veiligheidsregio's en minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM boog zich dinsdag over de vraag of een mondkapjesplicht nut kan hebben. Het kabinet wil ook geen landelijke plicht.

Amsterdam en Rotterdam

Het overleg ging dus niet enkel over de mondkapjesplicht. Er werd breder gekeken dan dat om overleg over hoe maatregelen voor gedragsbeïnvloeding kunnen worden getest en met elkaar worden gedeeld. Voorzitter Bruls zegt dat vooral een goed verhaal achter een bepaalde maatregel belangrijk is om het opvolgen ervan te kunnen garanderen. 'Burgemeesters Femke Halsema van Amserdam en Ahmed Aboutaleb van Rotterdam lijken al aan te sturen op het dragen van mondkapjes op bepaalde plaatsen. Zij zullen alvast willen experimenteren met die maatregel', zegt verslaggever ter plaatse Jesse Pinster. Niet alleen mondkapjes, maar ook strenger handhaven ligt nu op tafel om de stijging in het aantal coronabesmettingen onder controle te krijgen.

De meeste bezoekers van De Bazaar dragen mondkapjes. De markt vraagt alle bezoekers een mondkapje te dragen, als maatregel tegen het coronavirus.
De meeste bezoekers van De Bazaar dragen mondkapjes. De markt vraagt alle bezoekers een mondkapje te dragen, als maatregel tegen het coronavirus. (Olaf Kraak / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen