Gezondheid30 jul '20 08:49

Zorgen in ziekenhuizen om anderhalve meter

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn grote zorgen over veiligheid in ziekenhuizen in coronatijd. Verschillende betrokken organisaties zeggen tegen BNR dat er chaos en verwarring heerst over het mondkapjesbeleid. Bij het Erasmus MC voelen veel vrijwilligers en patiënten zich onveilig, omdat personeel geen anderhalve meter afstand houdt. Dat blijkt uit een interne mail, die in handen is van BNR, waarin werknemers worden opgeroepen om het goede voorbeeld te geven.

(ANP Jerry Lampen)

Verdeeldheid

Op dit moment heerst grote verdeeldheid over het dragen van mondkapjes in ziekenhuizen. In het ene ziekenhuis ben je als bezoeker verplicht er eentje te dragen en in het andere ziekenhuis kom je er niet in mét mondmasker. Het zou het gevoel van schijnveiligheid kunnen opwekken en het is niet direct te zien wie last heeft van coronaklachten, als iedereen zo'n mondkapje draagt.

Eigen beleid

Hoewel ziekenhuizen het advies van het RIVM volgen, mogen ze uiteindelijk zelf hun mondkapjesbeleid bepalen. Er is geen landelijk beleid. En dat zorgt voor bezoekers soms voor verwarring. We spraken met de Patiëntenfederatie en verschillende beroepsorganisaties voor zorgpersoneel en die gaven aan dat hier veel chaos over heerst binnen ziekenhuizen. 'We moeten niet vergeten dat mensen in ziekenhuizen een contactberoep hebben', zegt Michel van Erp van zorgvakbond NU91.

Onveilig gevoel

Het Erasmus MC heeft diverse klachten van patiënten en vrijwilligers ontvangen over medewerkers die zich niet aan de anderhalvemeter-regel houden. Ze hebben aangegeven dat zij zich hierdoor niet meer veilig voelen binnen het ziekenhuis. Het ziekenhuis ziet dit als 'een serieus signaal in een tijd waarin onze organisatie juist een plek moet zijn waar patienten terecht kunnen voor hun -uitgestelde- zorg'. Daarom vragen ze aan hun personeel om deze klachten van patiënten en vrijwilligers serieus te nemen. Als medewerkers hebben ze een belangrijke voorbeeldfunctie, stelt het ziekenhuis.

In een schriftelijke reactie laat het ziekenhuis nog weten dat de mail is gestuurd naar hun medewerkers, omdat het naleven van de coronamaatregelen belangrijk is en blijft. 'Deze nieuwe tijd vraagt om aanpassing van gedrag en dat kan soms een uitdaging zijn. De kracht zit hem in het herhalen van de boodschap, houd anderhalve meter afstand. Het Erasmus MC is veilig om te bezoeken en dat moet ook zo blijven. Dit blijven we daarom herhalen onder onze medewerkers.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen