Gezondheid23 aug '20 18:20Aangepast op 24 feb '22 10:50

Live Updates | Aantal coronapatiënten op ic's gelijk gebleven

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal coronapatiënten dat zondag op de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen ligt, is gelijk gebleven aan het aantal van de dag ervoor: 42. Vrijdag ging het nog om 43 patiënten.

Er liggen 565 mensen met andere klachten dan corona op de ic's, 26 minder dan zaterdag. De totale ic-bezetting staat zondag op 607. Het aantal Covid-opnames buiten de ic bedraagt zondag 129 - twee minder dan een dag eerder.

Extra uitzendingen

Waar iedereen voor vreesde is nu toch een feit: de invasie in Oekraïne. Bij BNR houden we je de hele op de hoogte met extra uitzendingen over de situatie in Oost-Europa, de reacties erop en de beste analyses van onze deskundigen. De hele dag zullen we daarom de programmering aanpassen van onze radio-uitzendingen. Dat ziet er als volgt uit:
  • 06.00 - 10.00 Ochtendspits in het teken van de Russische inval
  • 10.00 - 12.00 Extra uitzending over de oorlog in Oekraïne
  • 12.00 - 15.00 Zakendoen in het teken van de Russische inval
  • 15.00 - 19.00 Extra uitzending over de oorlog in Oekraïne

Blijf op de hoogte | download de BNR app

LIVE UPDATES

Maandag 24 augustus

07:00 | Rioolwaterzuiveringsbedrijven waarschuwen voor overstromende riolen en tientallen miljoen euro's schade. We blijven massaal onze wegwerpmondkapjes en hygiënische doekjes door de wc spoelen. Rioolwaterzuiveringsbedrijven roepen op om herbruikbare mondkapjes te gebruiken.

06:30 | Koninklijke Horeca Nederland vindt dat er te veel willekeur bestaat bij de controle op het naleven van de coronaregels in de horeca. Het hangt er nu maar net van af in welke gemeente of veiligheidsregio je zit met je kroeg of restaurant. En omdat ondernemers niet weten waar ze aan toe zijn, hebben ze continu het gevoel dat ze op eieren lopen. Dat zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland tegen BNR.

Zondag 23 augustus

16:05 | Het aantal coronapatiënten dat zondag op de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen ligt, is gelijk gebleven aan het aantal van de dag ervoor: 42. Vrijdag ging het nog om 43 patiënten.

Er liggen 565 mensen met andere klachten dan corona op de ic's, 26 minder dan zaterdag. De totale ic-bezetting staat zondag op 607. Het aantal Covid-opnames buiten de ic bedraagt zondag 129 - twee minder dan een dag eerder.

De cijfers zijn bekendgemaakt door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: 'Het aantal opgenomen Covid-patiënten is deze week vrijwel stabiel gebleven. De ziekenhuizen kunnen de zorg voor Covid- en overige patiënten momenteel goed aan. Dit alles is in combinatie met de afvlakking van het aantal nieuwe besmettingen een geruststellend signaal, eens te meer wanneer we deze situatie weten vast te houden.'

15:50 | Het coronadashboard van de overheid meldt zondag 457 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat zijn er 51 minder dan de dag ervoor, toen het aantal 508 bedroeg.

In de regio Amsterdam-Amstelland zijn 81 nieuwe besmettingen vastgesteld, in Rotterdam-Rijnmond gaat het om 65 nieuwe gevallen. In de regio Haaglanden zijn 39 nieuwe gevallen geregistreerd, in de regio Utrecht 32 en in Midden- en West-Brabant 33.

14:30 | De president van Sicilië heeft een decreet uitgevaardigd dat de massale uitzetting van asielzoekers van het eiland gelast vanwege de nieuwe risico's op besmetting met het coronavirus. Dat heeft president Nello Musumeci zondag op Facebook aangekondigd. Het decreet is op die pagina te lezen.

Het is onduidelijk hoe de drastische maatregel kan worden uitgevoerd en of de conservatieve Siciliaan de bevoegdheid heeft om deze uit te vaardigen. Er is niet onmiddellijk gereageerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken in Rome.

'Sicilië kan niet worden binnengevallen, terwijl Europa een oogje dichtknijpt en de regering geen enkele pushback uitvoert', schrijft Musumeci. Volgens de maatregel moeten alle Siciliaanse opvangcentra voor migranten maandag om middernacht worden ontruimd. De bewoners worden naar elders in Italië of Europa overgebracht. Ook worden nieuwe migranten die over zee aankomen niet meer op het eiland toegelaten.

14:20 | Een naar schatting kleine duizend mensen hebben zich zondagmiddag op het Malieveld verzameld om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Zij vinden dat de overheid met de maatregelen hun rechten schendt. De demonstratie begon om 14.00 uur.

Er is veel politie op de been, ook te paard. De demonstranten hebben Nederlandse vlaggen en scanderen leuzen als "wij zijn Nederland". Er is opgeroepen om vreedzaam te betogen, 1,5 meter afstand te houden en geen alcohol te nuttigen, omdat de politie anders de demonstratie zal beëindigen.

12:15 | Een deel van de Bazaar Beverwijk is op last van de veiligheidsregio Kennemerland met ingang van zondag gesloten, omdat het onmogelijk blijkt 1,5 meter afstand te houden. Gemeente en veiligheidsregio zeggen het te betreuren dat ze de maatregel moeten nemen, 'gezien de impact op de economie', maar zien geen andere mogelijkheid.

Het gaat om de drie grootste hallen van de Bazaar, waarin de Oosterse markt en het Foodcourt zijn gevestigd. Gemeente en veiligheidsregio dringen erop aan dat bezoekers van het deel dat nog open is afstand houden, omdat anders sluiting van nog meer hallen dreigt.

De Bazaar zegt zich overvallen te voelen door het besluit, vooral ook omdat er vrijdag nog overleg heeft plaatsgevonden met de voorzitter van de veiligheidsregio en de locoburgemeester van Beverwijk. De Bazaar heeft tal van maatregelen genomen om bezoekersstromen te doseren. Ook is het verplicht een mondkapje te dragen.

Door de sluiting worden honderden ondernemers getroffen, zegt de directeur van de Bazaar. Om ze te helpen heeft hij een kraam buiten aangeboden. Deze worden zondag opgebouwd. In totaal zijn er 2500 ondernemers actief in de Bazaar.

10:25 | Terugkerende vakantiegangers hebben dit weekeinde soms meer dan twaalf uur lang moeten wachten bij de Sloveens-Oostenrijkse grens, nadat de regering in Wenen strengere toegangscontroles had ingevoerd om de coronapandemie te beteugelen.

De nieuwe verordening was zaterdag ingevoerd vanwege de toenemende infecties in Kroatië. Alle reizigers die in dat land zijn geweest moesten zich bij de gezondheidsautoriteiten aan de grens laten registreren.

Veel vakantiegangers waren hiervan niet op de hoogte. Een Duitser zei dat hij nog op internet had gezocht naar een nieuw reisbeleid voordat hij aan zijn terugreis uit Kroatië begon. 'We hebben dit nergens gezien', zei hij over de nieuwe maatregel. Hij vertelde dat hij veertien uur in de file heeft gestaan, voordat hij Oostenrijk binnen kon rijden.

Oostenrijkse functionarissen zijn zondag begonnen om buitenlandse automobilisten door te laten rijden, waardoor de wachttijd verminderde tot zes uur.

09:50 | Een wc-bezoekje lijkt heel veilig, maar kan ook een bron zijn van de verspreiding van het coronavirus. Door een simpele spoelbeurt van iemand met het virus, worden er een boel luchtdruppeltjes - ook wel bekend als aerosolen - verspreid. En daar kunnen anderen weer besmet door raken. Zo schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke blad Physics of Fluids

07:50 | Het aantal mensen dat in India besmet is geraakt met het nieuwe coronavirus is zondag de 3 miljoen gepasseerd. Volgens de autoriteiten zijn tot nu toe 3.044.940 besmettingen gemeld.

Het 1,3 miljard inwoners tellende land registreerde bovendien de grootste dagelijkse stijging van het aantal besmettingen. In de laatste 24 uur zijn 69.239 nieuwe gevallen geregistreerd, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Na de Verenigde Staten en Brazilië heeft India het hoogst aantal mensen dat besmet is geraakt met het virus. India bevestigde de laatste miljoen gevallen in slechts zestien dagen en de vorige miljoen in 21 dagen.

Het dodental als gevolg van Covid-19 staat op 56.706, een toename van 912 sinds zaterdag.

De deelstaat Maharashtra, met de financiële hoofdstad Mumbai, is het zwaarst getroffen met 671.942 besmettingen en 21.995 sterfgevallen.

07:35 | Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België is voor de zevende dag op rij gedaald. In de afgelopen week werden gemiddeld 507,9 besmettingen per dag geregistreerd. Dat is een daling met 15 procent in vergelijking met een week eerder. Het gemiddeld aantal doden per dag blijft wel stijgen, aldus het gezondheidsinstituut Sciensano.

Nog wel is altijd sprake van een stijging van het aantal besmettingen in het gewest Brussel. Daar werden in een week tijd werden 898 besmettingen vastgesteld, 76 meer dan een week eerder. Ook in de provincies Vlaams-Brabant (+57) en Henegouwen (+23) is het virus in opmars. In de provincie Antwerpen werden 794 besmettingen bevestigd, 416 minder dan de week daarvoor.

In totaal zijn in België 81.468 bevestigde besmettingen met het coronavirus, 574 meer zijn dan het aantal dat zaterdag was gemeld. Het aantal doden blijft nog toenemen. De afgelopen week stierven gemiddeld 9,7 mensen per dag aan Covid-19. Dat is een toename met 31 procent in vergelijking met vorige week. Het totale dodental staat op 9988, drie meer dan zaterdag.

05:15 | Op Aruba zijn inmiddels zeven mensen overleden door Covid-19. Dat heeft de Arubaanse regering zaterdag bekend gemaakt. Op dit moment liggen dertig mensen in het ziekenhuis die zijn besmet met het coronavirus. Daarvan liggen er vijf op de intensive care.

Er zijn momenteel 1081 besmettingen op Aruba. In totaal zijn bijna 17.000 mensen op het eiland getest op het coronavirus.

02:40 | Brazilië heeft voor het eerst sinds vier dagen minder dan duizend doden als gevolg van het coronavirus geconstateerd. Het ministerie van Volksgezondheid telde zaterdag wel opnieuw meer dan 50.000 besmettingen.

In Brazilië is het virus bij 3.582.362 mensen vastgesteld. Daarmee is het land na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen. Het dodental als gevolg van Covid-19 liep volgens de cijfers van het ministerie met 892 slachtoffers op tot 114.250. Vorige week waren er in Brazilië ook enkele dagen met minder dan 1000 nieuwe doden.

Wereldwijd zijn ondertussen meer dan 800.000 mensen overleden aan het virus. In de VS zijn 176.321 mensen overleden aan corona. Mexico meldde zaterdag dat het dodental met 664 is opgelopen tot 60.254. Het land heeft na de VS en Brazilië de meeste doden te betreuren. Ook in India zijn in totaal meer dan 50.000 doden geregistreerd.

Zaterdag 22 augustus

16:25 | Het aantal coronapatiënten dat op zaterdag op de intensive care-afdelingen van de ziekenhuizen ligt, bedraagt 42. Dat is er een minder dan vrijdag.

Op de ic's liggen 591 mensen met andere klachten dan corona. Dat zijn er 12 minder dan een dag eerder. De totale ic-bezetting is 633, 13 patiënten minder dan vrijdag. Het aantal Covid-opnames buiten de ic bedraagt 131, een afname van twee.

De jongste cijfers zijn bekendgemaakt door het het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: 'Het aantal opgenomen Covid-patiënten is het afgelopen etmaal opnieuw stabiel gebleven. Het aantal opnames loopt achter op het aantal besmettingen. Dat komt allereerst doordat naar verhouding meer besmettingen optreden bij jongeren. Eenzelfde beeld wordt gezien in sommige andere Europese landen.'

16:00 | De gemeente Rotterdam gaat, net als in Amsterdam, het verplicht dragen van een mondkapje in grote delen van de stad handhaven. Vanaf zondag wordt door politie en handhavers (boa’s) een boete van 95 euro uitgeschreven bij weigering.

Het dragen van een mondkapje is verplicht in delen van het centrum van Rotterdam, zoals de Meent en de Lijnbaan, op de markten van de Binnenrotte, Grote Visserijstraat en Afrikaandermarkt en in de winkelcentra Zuidplein en Alexandrium.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb constateert dat mensen die een mondkapje dragen zich ergeren aan anderen die dat niet doen. 'Circa 75 procent van de Nederlanders houdt zich aan de maatregelen van het kabinet. Zij vinden het vervelend dat een ander deel van Nederland zich niet aan de maatregelen houdt en verwachten van de overheid dat die optreedt. Het aanscherpen van de handhaving en het zichtbaar aanwezig zijn van handhavers draagt bij aan het opvolgen van de maatregelen.'

De pilot met mondkapjes in Rotterdam loopt tot en met 31 augustus. Eerder deze week maakte Rotterdam bekend dat 28 augustus duidelijk wordt gemaakt of de pilot wordt voortgezet.

14:55 | De Belgische tak van reisorganisatie TUI stuurt volgende week 28 vliegtuigen leeg naar de Spaanse vakantieregio's Almeria en de Balearen om terugkerende reizigers op te halen. Nieuwe vakantiegangers worden niet meer meegenomen.

De populaire bestemmingen in Andalusïe en vakantie-eilanden Mallorca en Ibiza kleuren rood op de coronakleurenkaart van Buitenlandse Zaken in België. Toeristen zijn daarom niet meer welkom. Een deel van de ruim 3.500 Belgen die er met TUI op reis zijn kunnen met hun reguliere terugvlucht naar huis vliegen. Ook voor degenen die na 29 augustus zouden terugkeren, is plaats op de retourvlucht vrij gehouden.

Vrijdag schrapte TUI wegens toegenomen besmettingen alle vluchten naar de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) tot en met 5 september. Reizigers die naar die bestemmingen zouden vliegen, krijgen de keuze uit een alternatieve bestemming, een voucher of terugbetaling.

14:35 | De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan voor kinderen vanaf twaalf jaar hetzelfde mondmaskerbeleid te voeren als voor volwassenen. Dat maakte de WHO vrijdagavond bekend in een richtlijn voor besluitvormers die is opgesteld in samenwerking met de VN-kinderhulporganisatie Unicef. In de richtlijn wordt uiteengezet of en wanneer het raadzaam is om kinderen mondmaskers of -kapjes te laten dragen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen.

Voor kinderen tussen de zes en elf jaar wordt het dragen van een mondmasker niet algemeen aanbevolen. In situaties en op plekken waar het niet mogelijk is om afstandsregels in acht te nemen, moet het wel worden overwogen, aldus de WHO en Unicef, die scholen als voorbeeld noemen. De internationale organisaties stellen dat maskers het leren voor kinderen moeilijker kunnen maken.

Jongere kinderen zouden niet verplicht moeten worden om maskers te dragen, vooral omdat ze de maskers niet zelfstandig op en af kunnen doen. Kinderen onder de zes jaar moeten onder constant toezicht staan als ze maskers dragen.

De experts vinden ook dat kinderen de kans moeten krijgen om aan te geven hoe zij over de mondmaskers en -kapjes denken. Doorzichtige maskers, die gelaatsuitdrukkingen zichtbaarder maken en minder angstaanjagend kunnen zijn voor kinderen, zouden minder bescherming bieden dan mond- en neusbedekking gemaakt van stof.

In hoeverre kinderen bijdragen aan de overdracht van het coronavirus, is nog niet helemaal duidelijk, aldus de experts. Volgens de WHO is ongeveer één tot zeven procent van de vastgestelde Covid-19-gevallen wereldwijd te herleiden tot kinderen. In vergelijking met andere leeftijdsgroepen waren er minder sterfgevallen.

13:20 | Meer dan 800.000 personen zijn wereldwijd overleden als gevolg van een besmetting met het nieuwe coronavirus, stelt het Franse persbureau AFP op basis van een eigen telling. Volgens het Britse persbureau Reuters zijn er meer dan 23 miljoen mensen besmet met het longvirus.

Het virus stak eind vorig jaar de kop op in China en verspreidde zich in enkele maanden over de wereld. De meeste besmettingen zijn respectievelijk geregistreerd in de Verenigde Staten, Brazilië, India en Rusland.

Het nieuwe coronavirus heeft tot nu toe het meeste doden geëist in de VS, Brazilië, Mexico en India. Iets minder dan een kwart van zowel het totale aantal doden als het aantal besmettingen is geregistreerd in de VS.

12:55 | De presentatie van het langverwachte plan voor herstel van de Franse economie is een week uitgesteld. Het plan is gereed, maar het tijdpad voor de uitvoering nog niet, aldus een regeringswoordvoerder zaterdag.

Aanvankelijk zou herstelplan komende dinsdag worden geopenbaard, maar de heropening van de scholen in Frankrijk eist na een lockdown van twee maanden alle aandacht op, onder meer door goede maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het plan wordt nu in de eerste week van september gepresenteerd.

Het herstelplan behelst een bedrag van 100 miljard euro om de economie impulsen te geven. Details ervan lekten al eerder uit, zoals belastingverlaging voor het lokale bedrijfsleven, aanpak van de jeugdwerkloosheid en investeringen in milieu- en klimaatmaatregelen.

11:20 | Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is gestegen met 2.034, meldt het Robert Koch Institut (RKI). Dat aantal is het hoogste aantal vastgestelde nieuwe infecties binnen 24 uur sinds eind april.

In Duitsland staat het aantal besmettingen nu op 232.082. Het aantal doden door toedoen van Covid-19 is volgens het instituut met 7 gestegen tot 9267.

Het aantal infecties loopt de afgelopen dagen flink op. De stijging wordt toegeschreven aan teruggekeerde vakantiegangers uit risicogebieden en de stijging van het aantal afgenomen testen.

10:40 | Een café aan de Tuinweg in Hoofddorp moet dicht omdat de coronamaatregelen niet werden nageleefd. Politiemensen zagen dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag veel mensen waren in de horecazaak en op het terras. De bezoekers stonden schouder aan schouder, meldt de politie. De burgemeester van Haarlemmermeer heeft het café daarop direct gesloten. De politie heeft de bezoekers verzocht weg te gaan. Dat gebeurde zonder problemen.

08:45 | Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België is gerekend over een week met 17 procent gedaald. Het gemiddeld aantal besmettingen per dag ligt nu op 509,4, meldt gezondheidsinstituut Sciensano zaterdag.

Ook het aantal opnames in de Belgische ziekenhuizen daalt, maar het gemiddeld aantal doden per dag blijft toenemen. In de afgelopen week stierven gemiddeld tien mensen per dag aan Covid-19, een toename met 52 procent in een week. Het totale dodental in het land staat op 9985.

De daling van het aantal coronagevallen tekent zich af in het grootste deel van België, maar in het gewest Brussel is nog altijd sprake van een stijging. In een week tijd werden rond de hoofdstad 874 besmettingen vastgesteld, 68 meer dan een week eerder.

In België zijn de afgelopen maanden 80.894 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Het aantal ziekenhuisopnamen ligt op 29,7 per dag. Op de intensive care-afdelingen liggen 74 patiënten.

07:20 | Onderzoekers van het onderzoeksinstituut IHME, verbonden aan de Universiteit van Seattle, vrezen voor een nog hoger dodental als gevolg van het coronavirus in de Verenigde Staten. Volgens rekenmodellen van het instituut kunnen er begin december mogelijk 310.000 mensen zijn overleden aan Covid-19. Dat zijn er nog 15.000 meer dan het rekenmodel twee weken geleden becijferde. .

De onderzoekers zeiden ook dat als 95 procent van de mensen in het openbaar altijd mondkapjes zouden dragen, het dodental tot 1 december misschien kan terugvallen tot 240.000.

Op dit moment zijn er in de VS door de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore meer dan 175.000 doden als gevolg van het coronavirus geteld. Iedere dag sterven er gemiddeld ongeveer duizend Amerikanen door het longvirus. Volgens het model van het IHME zou dat aantal halverwege oktober kunnen oplopen naar 2000 per dag.

De Verenigde Staten zijn met ruim 5,6 miljoen besmettingen het land dat het zwaarst is getroffen door de coronapandemie.

07:00 | Ruim een derde van de hulpverleners stelt dat de agressie op de werkvloer toeneemt door de coronacrisis. Dat zegt vakbond CNV na onderzoek onder 1150 leden in de publieke sector, waaronder zorgmedewerkers, ambulancepersoneel, gevangenispersoneel, ov-personeel en beveiligers.

Van de ondervraagden wordt 40 procent vaker agressief benaderd door patiënten, cliënten en omstanders en heeft 15 procent vaker te maken met fysiek geweld. Zo'n 70 procent zegt dat mensen een korter lontje hebben door de coronacrisis.

'Schokkend, schrijnend en ontluisterend', zegt Patrick Fey, vicevoorzitter CNV. 'Onze hulpverleners staan dag en nacht klaar om Nederland te helpen. Dat uitgerekend zij met zoveel agressie te maken hebben, is stuitend. Schelden, grof taalgebruik, duwen, klappen krijgen, spugen: bij veel hulpverleners komt dit vaak voor. Hulpverleners verdienen meer dan ooit onze waardering en steun.'

Volgens het onderzoek van CNV zegt 16 procent van de ondervraagden dat ze te weinig steun krijgen van de leidinggevende nadat ze agressief zijn benaderd en vindt 22 procent dat de werkgever te weinig maatregelen neemt tegen agressie op de werkvloer. 'Dit zijn te hoge percentages. Werkgevers hebben hierin een cruciale rol', zegt Fey. 'We roepen hen op om hun personeel zoveel mogelijk te ondersteunen in deze zware fase.'

04:00 | Een flink aantal Nederlanders waant zich immuun voor het coronavirus. Het AD stelt uit onderzoek van onderzoeksbureau Markteffect onder ruim duizend Nederlanders dat 28 procent van de ondervraagden niet het gevoel heeft (nog) besmet te kunnen raken met het virus. Experts vinden dat zorgwekkend.

Vooral mensen tussen de 35 en 54 jaar geloven in hun eigen immuniteit: 34 procent uit die groep voelt zich veilig voor het virus. Mannen wanen zich vaker immuun dan vrouwen.

Experts zeggen in een reactie in de krant dat onder een deel van de bevolking een misplaatst gevoel van veiligheid bestaat. 'De immuniteit tegen corona is onder de Nederlandse bevolking maximaal 10 procent', stelt Ger Rijkers, immunoloog bij Roosevelt University College.

Volgens Rijkers vormen mensen die denken immuun te zijn, een gevaar voor de effectiviteit van het coronabeleid. 'Het risico is dat deze mensen zich niet houden aan de maatregelen die besmettingen moeten voorkomen.'

09:45 | De moedermelk van vrouwen die het coronavirus hebben gehad bevat antistoffen. Dat blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC. Onderzoekers gaan nu kijken of de moedermelk gebruikt kan worden om coronabesmettingen te voorkomen.

09:30 | Het kabinet gaat de salarissen in de zorg niet verhogen. Dat schrijven ministers De Jonge, Van Ark en Blokhuis aan de Tweede Kamer. Ze zien geen ruimte op de begroting, gezien de onzekere economische omstandigheden. De zorgbewindslieden willen wel inzetten op loopbaanontwikkeling, het verminderen van de regeldruk en meer autonomie voor zorgpersoneel.

07:30 | Koninklijke Horeca Nederland is niet te spreken over de verscherpte toezicht op de Amsterdamse horeca, die burgemeester Halsema heeft aangekondigd. Halsema vindt dat nodig om het oplopende aantal coronabesmettingen tegen te gaan.

07:00 | De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema scherpt toezicht op horeca en zalencentra aan. Zo krijgen ondernemers nog maar één waarschuwing in plaats van twee als ze de regels overtreden en kan bij excessen worden overgegaan tot onmiddellijke sluiting voor maximaal vier weken, zei Halsema dinsdag tijdens een persconferentie op het stadhuis.

06:30 | De omzet van de Industrie is in dit tweede kwartaal 16,6 procent lager dan een jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek. Vooral de transportmiddelenindustrie kreeg het met 39 procent omzetverlies zwaar te verduren.

Dinsdag 18 augustus

21:00 | De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema scherpt toezicht op horeca en zalencentra aan. Zo krijgen ondernemers nog maar één waarschuwing in plaats van twee als ze de regels overtreden en kan bij excessen worden overgegaan tot onmiddellijke sluiting voor maximaal vier weken. Dat zei Halsema dinsdag tijdens een persconferentie op het stadhuis.

19:30 | Premier Mark Rutte adviseert 'zeer, zeer dringend' thuis geen feestjes borrels of andere bijeenkomsten te organiseren. 'Ga liever naar een horeca-gelegenheid', zegt Rutte, daar waar de anderhalve meter gerespecteerd kan worden. Ontvang je toch mensen, dan maximaal 6 gasten, kinderen tot 12 jaar niet meegerekend. Ook moet de afstand van anderhalve meter gerespecteerd worden en moet gevraagd worden of mensen klachten hebben. Na 1 september moeten mensen zo veel mogelijk thuis werken.

18:30 | In Frankrijk wordt vanaf 1 september een nieuwe coronamaatregel ingevoerd. De werkende Fransman zal vanaf dan verplicht een mondkapje moeten dragen op de werkvloer. 'Op plekken waar je mensen tegenkomt, zul je er vanaf 1 september aan moeten geloven', zegt Frankrijk-correspondent Stefan de Vries.

18:03 | Steeds meer scholen voeren een mondkapjesplicht in. Deze week gaan de scholen in de regio-Noord weer open. De ventilatie wordt nagekeken en de leerlingen moeten afstand houden van de leraar. Maar veel scholen vinden het beleid van minister Slob onduidelijk. En nemen zelf extra maatregelen, zoals het Mendelcollege in Haarlem dat vandaag zijn deuren opende.

17:30 | Traditiegetrouw heeft het kabinet de begrotingsgesprekken afgetrapt op het Catshuis. Dat gebeurde in informele sfeer, in spijkerbroek en op gympen. Verslaggever Sophie van Leeuwen was erbij.

16:45 | Thuiszorg West Brabant gaat zelf cliënten testen op corona. Op die manier willen ze de teststraat ontlasten. En het is meteen een oplossing voor mensen die zelf moeilijk naar de teststraat kunnen komen.

16:35 | Burgemeester Femke Halsema kondigt vanavond nieuwe coronamaatregelen aan voor Amsterdam. Het aantal besmettingen nam de afgelopen weken fors toe in de hoofdstad. Amsterdams D66-fractievoorzitter én horeca-ondernemer Reinier van Dantzig pleit voor mondkapjes, meer testen en meer gezond verstand bij horeca-ondernemers.

14:30 | In de afgelopen week hebben 4.013 mensen te horen gekregen dat ze het nieuwe coronavirus hebben opgelopen. Dat is iets minder dan de 4.036 gevallen die in de week tot vorige dinsdag waren bevestigd. Zestien mensen zijn in de afgelopen week overleden aan het coronavirus. Dat waren een week eerder negen, en de week daarvoor zes. Verder werden vijftig mensen in een ziekenhuis opgenomen vanwege een besmetting, tegen 38 in de week ervoor en 44 nog een week eerder.

12:40 | Meer dan een kwart van de werknemers in de standbouwersbranche is door de coronacrisis al werkloos geworden. In totaal gaat het om 28 procent van de mensen in loondienst, meldt branchevereniging CLC Vecta. 'We hopen dat de overheid de steunmaatregelen gaat verlengen', zegt directeur Riemer Rijpkema van CLC Vecta.

11:00 | Een verplichte meter afstand voor middelbare scholieren is een van de opties om te voorkomen dat scholen op korte termijn weer moeten sluiten wegens besmettingsgevaar. Dat zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team.

09:00 | Bedrijven zien door de wereldwijde coronapandemie de gezondheid van werknemers als het grootste risico voor hun inkomsten, blijkt uit een enquête van risico- en verzekeringsadviseur Aon. Een opvallende trendbreuk, zegt Alex van den Doel, directeur global risk consulting van Aon.

07:40 | Er moet een derde steunpakket komen, maar wel op een slimme manier. Dat bepleit PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher. Het kabinet moet gerichte investeringen naar voren halen en mensen die door corona hun baan verliezen moeten naar ander werk worden gebracht, in tekortsectoren als techniek, onderwijs, zorg en verduurzaming.

07:20 | Maaltijdbezorgers beleven gouden tijden, zeker als het gaat om de extra verkoop van pizza's, taco's en patat. Ook nu de horeca weer grotendeels open is, ligt het 'bezorgniveau' nog boven dat van vóór corona, en ook in de aanwas van bezorgers gaat het de sector voor de wind.

06:45 | De Autoriteit Persoonsgegevens heeft harde kritiek op de corona-app CoronaMelder. De toezichthouder adviseerde minister Hugo de Jonge op 6 augustus al om te wachten met de lancering van de app. Toch startte gisteren een proef met die app in Oost-Nederland. De kritiek van de AP is nauwelijks gefundeerd, zegt Brenno de Winter, verantwoordelijk voor de beveiliging en privacy rondom de app.

06:10 | Het vertrouwen in de corona-aanpak van het kabinet lijkt af te brokkelen. 42 procent vindt dat het kabinet strengere maatregelen moet nemen om het virus in te dammen. In juni was dat nog 16 procent, blijkt uit een peiling van Citisens.

Maandag 17 augustus

18:00 | Nu alles online gaat, zijn er ernstige zorgen over eerstejaarsstudenten. De studentenbonden LSVb en ISO willen dat er meer aandacht komt voor nieuwe studenten en hoe zij hun weg gaan vinden in een nieuwe stad, school en studie. De kans op isolatie is groot, zeggen deze organisaties.

13:20 | Van alle grote economieën heeft de coronacrisis de Britse het hardst geraakt. Meerdere oproepen van de regering om Britten weer op hun werkplek te krijgen zijn gestrand, ziet correspondent Lia van Bekhoven in Londen. Slechts 34 procent van Britse werknemers is teruggekeerd naar de werkvloer, nauwelijks de helft van het percentage in landen als Frankrijk en Duitsland.

12:00 | De politie in Den Haag en Utrecht heeft de afgelopen dagen de handen vol gehad aan rellende jongeren en het voorkomen van nieuwe rellen. Een directe link met 'strandrellen' in onder meer Scheveningen en Amsterdam is er niet, meent Abdessamad Bouadid, criminoloog verbonden aan de Erasmus Universiteit.

10:00 | In Amsterdam dient vandaag een kort geding tegen de mondkapjesplicht die geldt in delen van de stad. De zaak is aangespannen door Ab Gietelink, bewoner en cultureel ondernemer op de Wallen, samen met marktkooplui van de Albert Cuyp en protestgroep Viruswaarheid, voorheen bekend als Viruswaanzin. Jos Teunissen, emeritus hoogleraar staats- en bestuursrecht, vindt dat de 'aanklagers' vrij grote woorden gebruiken, met hun 'fundamentele inperking van de grondrechten van bewoners, ondernemers en bezoekers op de Wallen':

09:40 | De corona-app is sinds vannacht te downloaden. De app stuurt de gebruiker bericht als hij of zij in de buurt is geweest van iemand bij wie een corona-besmetting is vastgesteld. Vandaag begint een proef met de app in Twente en Drenthe.

08:50 | De economische klap door de coronacrisis is in Nederland 'ongekend hard', maar iets minder hard dan eerder geraamd. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB), dat zojuist de eerste versie van Macro-Economische Verkenningen presenteerde. Daarin wordt een beeld geschetst van de verwachte ontwikkeling van de economie in de komende periode.

07:00 | Privacydeskundigen maken zich zorgen over hoe de horeca omgaat met contactgegevens van gasten. Sinds een week worden gasten verzocht hun gegevens achter te laten voor een eventueel bron- en contactonderzoek. Maar niet overal gaat dat even privacy-vriendelijk, blijkt uit een rondgang langs privacydeskundigen door BNR.

06:30 | In Noord-Nederland beginnen de scholen vandaag weer, behalve voor middelbare scholieren die in 'oranje' gebieden op vakantie zijn geweest en die nu in isolatie moeten blijven. Bovendien is de ventilatie op veel scholen nog een groot probleem, net nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. De Algemene Onderwijsbond (AOb) pleit voor snelle extra controles van de ventilatiesystemen op scholen.

Zondag 16 augustus

20:15 | Het aantal coronapatiënten dat op zondag op de intensive care-afdelingen van de ziekenhuizen ligt, is 36. Dat zijn er drie minder dan een dag eerder. Daarbij liggen 578 mensen op de ic-afdelingen in verband met niet-coronagerelateerde klachten, vijf minder dan de voorgaande dag. De totale ic-bezetting bedraagt nu 614, acht minder dan de dag ervoor. Het aantal mensen met corona dat is opgenomen buiten de ic is 122, twee minder dan zaterdag. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

19:15 | Italië heeft zondag zijn discotheken gesloten en stelt het dragen van mondkapjes in de nachtelijke uren verplicht in openbare ruimtes. Het land neemt de maatregelen omdat het te maken heeft met een toename van het aantal besmettingen met het coronavirus.

14:40 | Honderden betogers van de Belgische groep Viruswaanzin betogen in het centrum van Brussel tegen de ingrijpende en vaak verwarrende coronamaatregelen. Een van de organisatoren, Michael Verstraeten, beklemtoonde tegenover de nieuwssite van BRUZZ dat dit geen manifestatie is om de ernst van het virus te ontkennen, maar om te betogen dat de coronamaatregelen buiten alle proporties zijn. Het middel is volgens de demonstranten zo veel erger dan de kwaal. 'Het is geen Spaanse griep' relativeerde Verstraeten het nieuwe coronavirus in plaatselijke media.

10:50 | Op Vlieland is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Dat meldt de GGD Fryslân. Deze persoon verbleef als toerist met het eigen gezin op het eiland. Hij of zij is inmiddels met speciaal vervoer van het Waddeneiland gehaald en gaat thuis in isolatie. De GGD doet een bron- en contactonderzoek.

Zaterdag 15 augustus

16:50 | Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor delen van Spanje, Frankrijk en België aan. Vanaf middernacht geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen) ook voor de volgende gebieden. In Spanje: Madrid, de Balearen (onder andere Ibiza en Mallorca), Burgos, Salamanca, Almeria en Navarra. In Frankrijk gaat het om het gebied om Parijs en Bouches-du-Rhône (het gebied rondom Aix-en-Provence en Marseille). In België krijgt ook Brussel code oranje.

15:15 | Bij de Rotterdamse studentenvereniging S.S.R. hebben 23 deelnemers van een reis naar Griekenland corona opgelopen. Het college van bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft daarom besloten de verenging direct uit te sluiten van alle fysieke en onlineactiviteiten tijdens de zogeheten Eurekaweek, de introductieperiode voor het nieuwe studiejaar. Dat meldt de universiteit.

15:00 | Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is in vergelijking met vrijdag met 1 gestegen tot 39. Het aantal opnames vanwege corona buiten de intensive care bedraagt 124. Dat zijn er vier meer dan de vorige dag. 'Het aantal Covid-19-patiënten blijft geleidelijk toenemen, zowel op de intensivecareafdelingen als daarbuiten. Sinds eind juli is het aantal verdubbeld', meldt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zaterdag. Intensive cares behandelen ook 622 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn er zes meer dan vrijdag.

15:00 | In Rusland is volgens de autoriteiten de eerste lading vaccins tegen het coronavirus van de band gerold. Het nieuws komt slechts vier dagen nadat president Vladimir Poetin wereldkundig had gemaakt dat een vaccin was ontwikkeld.

11:50 | In Duitsland zijn volgens cijfers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Johns Hopkins zaterdag ruim 1510 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat is het hoogste aantal nieuwe gevallen in een etmaal sinds het begin van de maand mei. Het totale aantal besmettingen dat in de Bondsrepubliek is vastgesteld komt daarmee op 223.791. In heel het land zijn momenteel 12.000 dragers van het virus en circa 225 patiënten die als ernstig ziek gelden. Al meer dan 202.000 mensen zijn hersteld. Door het virus zijn er bijna 9300 mensen overleden.

08:05 | Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD wisten op 15 mei dat de bron- en contactonderzoeken veel meer tijd in beslag nemen dan in het opschalingsplan stond dat diezelfde dag was gepresenteerd. Het moest gemiddeld acht uur zijn, en niet vijf uur zoals in het plan stond. Dat meldt de NOS. Bron- en contactonderzoeken kosten dus 60 procent meer tijd, maar er is er geen actie ondernomen om meer werknemers op te leiden die dat extra werk zouden moeten gaan uitvoeren.

05:15 | Wordt met een toekomstig vaccin een chip in mensen geïmplanteerd? Dat is goed mogelijk, denkt een deel van de Nederlanders, meldt Trouw. Is geloven in samenzweringen een asymptomatisch bijverschijnsel van het coronavirus? Ze zijn duidelijk hoorbaar in de samenleving: mensen die denken dat er opzet in het spel is, dat het virus onderdeel is van een complot tegen de mensheid.

03:30 | De verplichte zelfisolatie voor mensen die vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk reizen start zaterdag om 05.00 uur. Het aantal besmettingen in Nederland loopt volgens de Britse regering te snel op, waardoor reizigers vanuit Nederland een te groot risico vormen.

Zondag 8 augustus

18:00 | De Veiligheidsregio Kennemerland heeft de noodverordening aangepast zodat er opgetreden kan worden tegen spontane feestjes op het strand van Bloemendaal. Politie en handhavers gaan optreden tegen mensen die met een geluidsinstallatie naar het strand komen. De apparatuur kan in beslag worden genomen, zo is zondag bekendgemaakt.

De maatregel is genomen omdat er volgens de veiligheidsregio steeds meer van dit soort feestjes komen waarbij de aanwezigen nog nauwelijks afstand houden terwijl vanwege het coronavirus nog steeds 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Zaterdagavond maakte de politie een einde aan zo'n spontaan feestje op het strand van Bloemendaal. Ook vrijdagavond werd er gefeest op het strand.

16:05 | Het aantal Covid-patiënten dat op de Intensive Care verblijft, bedraagt 31. Dat is 3 meer dan de dag ervoor. Dit meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Volgens het centrum liggen daarnaast 545 non-Covid-patiënten op de IC, 31 minder dan de voorgaande dag. De totale IC-bezetting bedraagt 576, 28 minder dan de dag ervoor. Het aantal Covid-opnames buiten de IC bedraagt 87, 8 meer dan gisteren.

15:50 | Tussen zaterdagochtend en zondagochtend hebben 577 mensen te horen gekregen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is meer dan de 486 nieuwe gevallen die het coronadashboard van de overheid op zaterdag meldde en de 519 nieuwe besmettingen van vrijdag. De regio Rotterdam-Rijnmond is grootste brandhaard en daar zijn de afgelopen 24 uur 153 nieuwe gevallen geregistreerd. In Amsterdam-Amstelland werd het virus vastgesteld bij 89 mensen.

In Midden- en West-Brabant kwamen er 65 nieuwe coronagevallen bij. In Den Haag en omstreken werden 43 besmettingen vastgesteld. net als vorige week ligt het reproductiegetal boven de 1.

14:05 | De terugkeer van alle scholieren in de schoolbanken is een nationale prioriteit, schrijft de Britse premier Boris Johnson in een ingezonden artikel in de krant Mail on Sunday. Johnson noemt 'scholen net even langer gesloten houden dan strikt noodzakelijk is' sociaal onaanvaardbaar, economisch onhoudbaar en moreel onverdedigbaar.

De zomervakantie in Engeland eindigt begin september. Britse media meldden, volgens een anonieme overheidsbron, dat Johnson liever winkels, cafés en restaurants weer zou laten sluiten dan scholen, als er een sterke toename van coronabesmettingen komt.

Vorige week waarschuwden wetenschappers van het University College London dat het systeem voor het traceren van contacten in Groot-Brittannië nog niet klaar was voor een landelijke terugkeer naar school. Groot-Brittannië is het zwaarst getroffen land in Europa door de pandemie. Meer dan 46.500 mensen zijn overleden en ruim 310.000 Britten zijn besmet met het coronavirus.

12:50 | De Noord-Koreaanse machthebbers hebben hulpgoederen gestuurd naar de zuidelijke grensstad Kaesong. Die stad ging eind juli in lockdown als gevolg van een uitbraak van het coronavirus.

Staatsmedia in de geïsoleerde dictatuur toonden zondag beelden van een trein met hulpgoederen die arriveerde in Kaesong. Daar zouden ook honderden mensen bijeen zijn gekomen om te laten zien dat ze hun leiders dankbaar zijn. Die burgers droegen mondkapjes en waren soms in tranen.

10:40 | Russische ontwikkelaars van een coronavaccin beweren al in oktober te kunnen beginnen met inenten. Maar publicaties over voorlopige testresultaten ontbreken nog en oktober lijkt wel héél optimistisch, voor een vaccin waarvan de ontwikkeling nog maar in fase 1 zit. Toch is het goed om de ontwikkelingen in Rusland nauwgezet te volgen, zegt Marjolein Kikkert, moleculair viroloog van het LUMC Leiden, in BNR De Wereld.

09:30 | Bij twee nertsenbedrijven in Elsendorp (gemeente Gemert-Bakel) en Vredepeel (gemeente Venray) zijn besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Daar huizen respectievelijk 12.000 en 6.000 nertsen. Daarmee komt het aantal nertsenbedrijven met besmettingen op 29. In 27 eerdere gevallen zijn alle nertsen geruimd. Dat gaat ook bij deze twee bedrijven zo spoedig mogelijk gebeuren, meldden de ministeries van Volksgezondheid en van Landbouw zondagochtend.

07:45 | Meer dan 5 miljoen Amerikanen zijn inmiddels besmet geraakt met het coronavirus. Geen enkel land heeft meer besmettingen gemeld, bericht The New York Times. Zeker 161.000 patiënten met het virus zijn overleden.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de VS piekte op 16 juli. Toen stelden de autoriteiten bij nog eens 75.697 mensen vast dat ze besmet waren. De dodelijkste dag was 15 april, toen 2.752 sterfgevallen zijn gemeld. Het virus greep de afgelopen maanden snel om zich heen in de VS die zo'n 330 miljoen inwoners tellen.

06:20 | Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus per etmaal in Duitsland is fors gedaald. Het Robert Koch Instituut (RKI) meldt dat in de laatste 24 uur 555 coronatesten positief waren. Zaterdag meldde het RKI nog 1.122 positieve tests, een lichte daling ten opzichte van vrijdag toen er 1.147 waren. Duitsland telt tot nu toe 215.891 besmettingsgevallen en 9.196 doden.

05:50 | Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft stijgen. In de periode tussen 30 juli en 5 augustus raakten gemiddeld 564,4 mensen dagelijks besmet. De stijging bedraagt 19 procent op weekbasis. Dagelijks overlijden nu gemiddeld 3,4 mensen aan Covid-19, een toename met 33 procent op weekbasis. In totaal zijn nu al zeker 73.401 mensen in België besmet geraakt met het coronavirus, zijn 9.870 patiënten overleden en moesten 18.444 mensen in een ziekenhuis worden opgenomen.

05:00 | In Nieuw-Zeeland zijn sinds zondag al honderd dagen geen nieuwe coronabesmettingen meer geconstateerd. Gezondheidsfunctionarissen waarschuwen echter dat er geen ruimte is voor zelfgenoegzaamheid. Er zijn nog steeds 23 actieve besmettingen, maar die werden allemaal aan de grens ontdekt. De geïnfecteerden verblijven in beheerde isolatiefaciliteiten.

04:00 | Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Suriname stijgt snel. Vrijdag werd een recordaantal van 107 positieve testen gemeld, zaterdag kwamen er nog eens 104 nieuwe gevallen bij. Sinds de uitbraak raakten 2.306 Surinamers besmet, 29 van hen zijn overleden.

De Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin zei in het parlement dat president Chan Santokhi wordt geadviseerd strengere maatregelen te treffen om verspreiding tegen te gaan. Vermoedelijk komt Santokhi binnenkort met nieuwe beperkingen, meldt de lokale nieuwssite Starnieuws.

Eind vorige maand draaide de president vanwege het groeiende aantal besmettingen de versoepeling van de coronamaatregelen deels terug. De belangrijkste aanscherpingen toen waren het verlengen van het uitgaansverbod met een uur en het terugbrengen van het samenscholingsverbod naar maximaal vijf mensen. Een andere verandering was dat de drie algemene coronamaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje, de 1,5 meter afstand-regel en regelmatig handen wassen, verplicht gesteld werden.

03:00 | De Belgische kustplaatsen Blankenberge en Knokke-Heist staan tot nader order geen dagjesmensen meer toe op hun grondgebied. Door de enorme toestroom van strandgasten vanwege het mooie weer en diverse incidenten in de afgelopen dagen zeggen de burgemeesters van beide gemeenten hiertoe genoodzaakt te zijn.

00:10 | In het afgelopen etmaal zijn 905 Brazilianen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee stijgt het aantal coronadoden in het land boven de 100.000 en komt uit op 100.447. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt. Bijna 50.000 inwoners hebben de afgelopen 24 uur positief getest op het longvirus. Tot nu toe zijn ruim drie miljoen Brazilianen besmet geraakt.

Brazilië geldt al langere tijd als een van de hardst getroffen landen. Het land telt na de Verenigde Staten het hoogste aantal vastgestelde coronagevallen. Brazilië heeft ook het hoogste dodental na de VS.

Zaterdag 8 augustus

20:30 | Het West-Brabantse stadje Bergen op Zoom gaat de komende tijd strenger controleren of mensen in restaurants, kroegen en uitgaansgelegenheden wel genoeg afstand van elkaar houden en of er niet te veel mensen binnen zijn. Supermarkten moeten beter opletten dat niet te veel mensen tegelijk boodschappen doen en dat winkelwagentjes en -mandjes goed worden ontsmet. Bergen op Zoom is naar verhouding een van de grootste brandhaarden van Nederland.

18:00 | Het coronavirus houdt de laatste weken vooral huis in de Randstad en het westen van Noord-Brabant, maar ver daarbuiten is ook een uitbraak ontstaan. In het Noord-Friese Dokkum zijn zeker veertien mensen besmet door één bezoeker van een thuisfeestje. Volgens de Friese GGD heeft het virus zich voornamelijk verspreid op een terras in de buitenlucht. De meeste besmette mensen zijn jongeren die elkaar kenden. Ze zijn in quarantaine gegaan om te voorkomen dat ze het virus verder verspreiden.

11:00 | De Italiaanse regering heeft vrijdag een stimuleringspakket goedgekeurd van in totaal 25 miljard euro om de ​​economie weer op gang te brengen. Die is zwaar geraakt door de coronacrisis. Italië was het eerste Europese land dat door de pandemie werd getroffen en een lockdown van meer dan twee maanden zorgde voor een zware klap voor de economie. Het door het kabinet goedgekeurde pakket bevat meer dan 100 maatregelen.

10:00 | Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft verder toenemen. In de periode tussen 29 juli en 4 augustus zijn gemiddeld 567,9 mensen per dag besmet geraakt. Dat blijkt uit de dagelijkse update van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging met 25 procent op weekbasis. In dezelfde periode werden gemiddeld 22,1 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Elke dag overlijden nu gemiddeld 3,1 mensen aan Covid-19.

07:30 | De Amerikaanse president Donald Trump beloofde vrijdag (lokale tijd) eenzijdig te handelen om de loonheffingen voor alle Amerikanen tot eind 2020 en mogelijk langer op te schorten. Ook aanvullende werkloosheidsuitkeringen en andere coronahulp worden verlengd als er geen deal kan worden bereikt met de Democraten over een nieuw coronahulppakket.

Vrijdag 7 augustus

16:00 | Het Nederlandse moederbedrijf FNG, van onder andere Miss Etam, Steps en Claudia Sträter, is failliet. De winkels blijven voorlopig wél open en werknemers worden doorbetaald door het UWV. Ondanks het faillissement aast het moederbedrijf wel op een doorstart. Een woordvoerder van FNG Nederland laat aan persbureau ANP weten dat er 'meerdere geïnteresseerden' zijn voor een doorstart voor de winkels.

14:00 | Volgens burgemeester Paul Depla van Breda zal de huidige aanpak rondom introductieweken het draagvlak voor de coronamaatregelen verder laten afnemen. Dat zegt de burgemeester in BNR's Ask Me Anything.

13:00 | De coronacrisis heeft een ongekende impact op de Rotterdamse haven en herstel zal nog jaren duren. Zo blijkt uit een onderzoek van het onderzoekscentrum voor transport en handel van de Erasmus Universiteit in opdracht van Smartport.

12:20 | Gisteren riep Mark Rutte jongeren op zich beter aan de coronamaatregelen te houden, omdat er anders strengere moeten volgen. Maar ondertussen blijft er niet veel over voor de jongeren, nu ook de introductieweken grotendeels zijn afgelast. Is het terecht dat Rutte zich op de jongeren richt? En heeft dat constant waarschuwen bij jongeren wel zin?

08:30 | Installateurs en leveranciers redden het niet om voor de winter alle verouderde schoolgebouwen van goede ventilatiesystemen voorzien. Dat zegt de Vereniging van Luchttechnische Apparaten, de VLA, tegen BNR. Volgens Wouter Wijma, voorzitter van de VLA, lagen de aanvragen voor ventilatiesystemen de afgelopen maanden nagenoeg stil. 'Scholen hebben aan het begin van de coronacrisis alles in werking gezet om thuisonderwijs mogelijk te maken.

07:00 | De arbeidsinspectie gaat strenger handhaven op coronaregels op de werkvloer. Bij de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werden tot en met 2 augustus bijna 2.797 meldingen gedaan door werknemers vanwege het overtreden van die regels, zo meldt de Inspectie tegen BNR.

Donderdag 6 augustus

19:20 | Horecazaken en bijvoorbeeld pretparken en musea kunnen twee weken worden gesloten als de GGD vaststelt dat er meerdere besmettingen met het coronavirus hebben plaatsgevonden.

Dat meldde minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over het toenemende aantal coronabesmettingen. Bezoekers van horecagelegenheden moeten bij aankomst hun naam en contactgegevens laten registreren, zodat die gebruikt kunnen worden voor bron- en contactonderzoek.

19:10 | De GGD gaat telefonisch controleren of reizigers die terugkomen uit landen met een oranje reisadvies twee weken in quarantaine gaan. Dat maakte zorgminister Hugo de Jonge bekend tijdens een ingelaste persconferentie met minister-president Mark Rutte over het coronavirus.

Vorige week besloot het kabinet dat reizigers niet verplicht twee weken in thuisquarantaine moeten wanneer zij terugkomen uit landen met het reisadvies code oranje. Wel werd hen dringend verzocht om twee weken in thuisisolatie te blijven.

19:00 | Bezoekers van horecagelegenheden moeten bij aankomst hun naam en contactgegevens laten registreren, zodat deze informatie gebruikt kan worden voor bron- en contactonderzoek. Als de GGD vaststelt dat er bij een horecagelegenheid meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden, kan de zaak voor veertien dagen worden gesloten. Dat meldde minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over het toenemende aantal coronabesmettingen.

18:00 | Om 19:00 uur houden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat ze de 'algemene situatie zullen duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio's en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen.' Ook bepaalt de Tweede Kamer of er een plenair debat komt over corona, zoals aangevraagd door PvdA-leider Lodewijk Asscher. Er stond al een commissievergadering gepland voor 12 augustus, maar Asscher wil een plenair debat.

16:20 | Vanochtend kwam het nieuws dat de introductieweken dit jaar niet door zouden gaan, maar bronnen bevestigen aan BNR dat de introductieweken in beperkte mate toch door mogen gaan. Vanavond houden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent het coronavirus.

12:00 | Scholen moeten snel hun ventilatiesystemen verbeteren, anders dreigen zij de nieuwe coronabrandhaarden te worden. Dat zeggen verschillende wetenschappers en experts vandaag in het AD. Maar het RIVM heeft nog steeds geen duidelijke richtlijnen over ventilatie gegeven. Techniek Nederland roept het instituut daarom op om alle denkbare ventilatiesystemen te laten controleren.

10:00 | Met behulp van elektronische incidentmeldingen kunnen files sneller opgelost worden. De eerste resultaten van een pilot wijzen uit dat bergers gemiddeld een minuut sneller uitrukken. Sinds jaar en dag worden incidenten op snelwegen telefonisch gemeld. Stichting Incident Management Nederland, die jaarlijks 120.000 meldingen afhandelt, stuurt vervolgens een berger naar de locatie.

08:20 | Studenten reageren vol onbegrip over het mogelijk verbod introweken. Dat zegt de landelijke studenten vakbond tegen BNR nadat bekend werd dat Rutte waarschijnlijk vanmiddag een streep zet door de introweken. Vanavond geven Rutte en minister De Jonge een persconferentie waar mogelijk nieuwe maatregelen worden gepresenteerd.

08:00 | Door de coronacrisis zijn veel bruiloften geannuleerd of uitgesteld. Voor een bruidsfotograaf is dat het moment om na te denken over alternatieven. Voor fotograaf Simone Jansen was dat een overstap naar levenseindefotografie.

18:00 | Het is dweilen met de kraan open. Steeds meer Nederlanders lappen de coronaregels aan hun laars en dat baart de GGD zorgen. Het aantal besmettingen is de afgelopen dag verder toegenomen met 426.

13:00 | Booking.com, KLM, Sodexo, NS, Damen Shipyards... Allemaal kondigden ze grote reorganisaties aan. Hiermee is de ontslaggolf begonnen. De koersval van de Amerikaanse dollar kan een flinke hap nemen uit de winsten van de beursgenoteerde Nederlandse bedrijven. En het aantal schapen op Texel is flink gedaald. Want wol brengt weinig op, en op vleesgebied is er veel concurrentie.

10:15 | Nederland gaat weer aan de slag na de intelligente lockdown. Aanpassen aan de anderhalvemeter-economie is geen keuze maar een must. Hoe ben je in deze tijden zo succesvol mogelijk? Christa Courage, eigenaar van Courage Interieur, bedacht met haar team het concept van de zeecontainer als thuiswerkplek.

08:30 | Ruim zestienduizend mensen zijn vermoedelijk besmet met het coronavirus. Zo luidt de schatting van het RIVM. Twee weken geleden riep een groep adviseurs van het ministerie van Volksgezondheid al op om snel nieuwe maatregelen te nemen. Maar op dat verzoek heeft het ministerie nog niet op gereageerd.

07:30 | Deelautobedrijven zien een forse stijging in het aantal gebruikers. Het aantal ritten is sinds de coronamaatregelen tussen de 30 en 50 procent gestegen, blijkt uit een rondgang van BNR langs verschillende aanbieders.

19:00 | Duitsland heeft al te maken met een tweede golf van het coronavirus. Dat zegt de Duitse bond van artsen. Een belangrijk signaal, zegt correspondent Derk Marseille. Vanuit de regering is er nog geen sprake van een officiële tweede golf.

18:15 | Reisvouchers van mensen die na 16 maart geboekt hebben, worden niet gedekt, zegt de Consumentenbond. Als een reisorganisatie omvalt en je hebt alleen een voucher, krijg je je geld dus niet terug. Het gaat met name om pakketreizen, die normaal gesproken gedekt zijn als een reisorganisatie omvalt, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond.

17:45 | Op dit moment zijn de intensive cares niet berekend op een nieuwe aanwas van Covid19-patiënten. Nu het ook voor het zorgpersoneel een vakantieperiode is, is het aantal bedden op de ic's teruggeschaald, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care.

16:10 | Het aantal coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week bijna verdubbeld ten opzichte van een week eerder. Dat meldt het RIVM, dat 2.588 meldingen binnen kreeg over nieuwe vastgestelde besmettingen. Het aantal positief geteste Nederlanders ligt daarmee 95 procent hoger dan een week eerder, toen het RIVM 1.329 besmettingen noteerde.

14:00 | Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis zal in de toekomst 'tientallen procenten' minder kantoorruimte nodig hebben. De kantorenmarkt zal door de ervaringen van de afgelopen vier coronamaanden voorgoed veranderen, verwacht bestuursvoorzitter Peter Oosterveer. Op de korte termijn zal de aandacht nog vooral uitgaan naar het coronaproof maken van de bestaande kantoorruimte.

12:15 | Als je op de Kalverstraat in Amsterdam zonder mondkapje rondloopt kun je vanaf woensdag een boete van 95 euro krijgen. Dat laat de gemeente Amsterdam weten. Het verplichte mondkapje geldt voor iedereen vanaf dertien jaar die op een drukke plek in de binnenstad loopt, zoals de Wallen, de Kalverstraat en de Albert Cuypstraat.

10:00 | Chemieconcern DSM sluit niet uit dat er gedwongen ontslagen vallen. Dat zegt topman Dimitri de Vreeze tegen BNR. Door de coronacrisis wordt met name de materialentak van het bedrijf hard geraakt, werd vanochtend bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Het concern moet bezuinigen, waarschuwt De Vreeze. Het bedrijfsresultaat van DSM daalde met 47 procent.

08:00 | Flink minder zelfstandige ondernemers doen aanspraak op de tweede Tozo-regeling. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken. Bijna vierhonderdduizend zzp'ers vroegen een Tozo 1 aan. Voor de tweede regeling zijn dat er een geschatte 85.000. 'We zien een forse afname van het aantal telefoontjes van verontruste ondernemers', zegt Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen.

Maandag 3 augustus

19:00 | Drukke plaatsen mijden, dat is een van de belangrijkste regels waar we ons aan moeten houden om het coronavirus te bestrijden. Omdat het soms lastig kan zijn om in te schatten hoe druk het is op de plaats waar je heen wil, ontwikkelde het Bureau Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen een druktemonitor. Sinds juni kan je die raadplegen in de provincie Gelderland, en sinds vandaag is het ook actief in de provincie Utrecht.

17:30 | De eigenaren van een toeristentreintje in Leeuwarden eisen in een kort geding dat ze meer passagiers mogen vervoeren. Ze hebben tussen elke bank een spatscherm geplaatst van plastic, maar de veiligheidsregio wilde geen uitzondering op de corona-regels maken.

15:00 | Nu landen langzaam weer uit de lockdown komen, struint ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken weer de wereld af. Zo belanden we in Chili, waar speciale kansen ontstaan op het gebied van eco-design van duurzame verpakkingen, inzameling van plastic, scheiden van afval en recycling, of natuurlijk consultancy op dit gebied.

13:30 | De Nederlandse industrie is in juli blijven krimpen, maar die krimp was wel minder sterk dan de maanden ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers. Volgens de vereniging staat de inkoopmanagersindex nu op een stand van 47,9. In juni was dat nog 45,2.

11:00 | Bijna negenhonderd zelfstandige ondernemers zetten hun bedrijf afgelopen maanden om in een BV. Dat is 21 procent meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel.

08:00 | De overheid lijkt moeite te hebben om jongeren zich aan de maatregelen te laten houden. Een campagne wordt daarom opgezet voor jongeren. Maar ondertussen probeerden premier Rutte met een Insta-post en burgemeester Aboutaleb met een ouderwetse brief de jongeren te bereiken.

06:00 | PvdA-leider Lodewijk Asscher wil dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in Nederland. De maatregelen die de verschillende regio's nemen lopen te veel uiteen en zijn daardoor onoverzichtelijk. Asscher wil woensdag al een Kamerdebat. Afgelopen week steeg het aantal met meer dan 2.000. Veiligheidsregio's nemen extra maatregelen, met als gevolg steeds grotere verschillen in de regionale aanpak van het coronavirus.

Gerelateerde artikelen