Gezondheid11 aug '20 06:45Aangepast op 11 aug '20 07:43

SP wil meer geld naar reddingsbrigades

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet moet meer geld beschikbaar maken voor de Reddingsbrigade, anders komt de professionalisering van de brigades in het geding. Dat zegt de SP tegen BNR. Zondag moest de reddingsbrigade nog een recordaantal mensen uit zee redden, vier zwemmers verdronken.

( )

Luister terug | Reddingsbrigade moet volop aan de bak

Tweede Kamer is voor

Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid voor de SP, legt uit waarom er geld naar de Reddingsbrigade moet. 'Veel afdelingen zitten al langer financieel in zwaar weer. Dit werd nog eens versterkt door corona. Als afdelingen in financiële nood zitten, dan besteden ze minder aan professionalisering en training. Uiteindelijk gaat dan de kwaliteit van de redders achteruit.'

'Je moet in de kern niet afhankelijk zijn van aantallen leden of sponsoractiviteiten. Zorg ervoor dat de basis in orde is.' Het gaat volgens Van Nispen niet om miljoenen, maar om 'slechts enkele tonnen' jaarlijks vanuit de overheid. Van Nispen zegt dat een meerderheid van de Tweede Kamer voor is.

Inzetten op preventie

Volgens hoogleraar Joost Bierens van de VU in Brussel en deskundige op het gebied van verdrinking wordt het elk jaar steeds drukker op de stranden, wordt het weer steeds beter en blijven veel Nederlanders in eigen land. 'Je zult nu toch moeten investeren in meer veiligheid. Het zijn vooral vrijwilligers. Dat heeft voordelen, maar de hoeveelheid vrijwilligers houdt op zeker moment op.'

Volgens Bierens is de kwaliteit van de Nederlandse Reddingsbrigade in lijn met internationale standaarden, maar is er nog veel ruimte in het ontwikkelen van preventieprogramma's.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen