Gezondheid11 aug '20 13:15Aangepast op 11 aug '20 14:35

RIVM-baas Jaap van Dissel: afgelopen week 4.036 nieuwe coronagevallen

Auteur: BNR Webredactie

De directeur van het RIVM Jaap van Dissel meldt dat de afgelopen week 4.036 nieuwe coronagevallen zijn geregistreerd. Dat is een stijging van 56 procent. Vorige week waren dat er nog 2.588, de week daarvoor 1.259. Van Dissel licht op dit moment de Kamer in over de stand van zaken.

(ANP JEROEN JUMELET)

In de periode 4 augustus tot en met 11 augustus kwamen er 4.036 coronapatiënten bij, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens de technische briefing over corona. Vorige week nog waren dat er 2.588 en was 2,3 procent van de afgenomen tests positief, tegenover 3,5 procent nu.

Mildere klachten

Het lijkt alsof het virus nu mildere klachten geeft, maar volgens Van Dissel komt dat doordat nu vooral jongeren besmet raken en die worden over het algemeen minder ziek. Het wordt daardoor ingewikkeld om mensen te 'targeten'. Het is nu nóg lastiger om te zien of mensen griep hebben of toch een variant van covid-19. Het aantal ziekenhuisopnames daalde in de afgelopen week naar 38, de week ervoor was het 44.

Reproductiegetal stijgt

Het zogenoemde reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is iets gestegen. Het getal is nu 1,3. Dat heeft Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gezegd in een briefing bij de Tweede Kamer. Vorige week was het 1,2 en de week ervoor 1,4.

Volgens Van Dissel wordt corona vooral overgedragen in familie- en gezinssituaties. Die waren afgelopen week verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van de besmettingen. Een andere prominente besmettingshaard is het werk, maar ook feestjes, borrels en barbecues zijn boosdoeners. De RIVM-directeur vindt dat mensen zich sneller moeten laten testen, zodat ook sneller aan het bron- en contactonderzoek kan worden begonnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen