Gezondheid17 aug '20 09:30Aangepast op 17 aug '20 11:38

Corona-app vanaf vandaag te downloaden

Auteur: BNR Webredactie

De corona-app is sinds vannacht te downloaden. De app stuurt de gebruiker een bericht als hij of zij in de buurt is geweest van iemand bij wie een corona-besmetting is vastgesteld. Vandaag begint een proef met de app in Twente en Drenthe.

Vanaf september werkt de app ook in de rest van Nederland. Brenno de Winter, verantwoordelijk voor beveilig en privacy van de app, wijst op de beveiligingschecks die nog gedaan worden. 'Er speelt qua privacy nog een aantal juridische zaken. Je moet je voorstellen dat het een enorm groot project is. Maar de privacy by design zit goed, zegt ook de Autoriteit Persoonsgegevens.' Gebruik van de app is vrijwillig; informatie van en over de gebruikers wordt ook niet opgeslagen.

Dossier | Corona-Risico-App

Er is gekozen voor Twente en Drenthe, nadat aanvankelijk nadrukkelijk ook Rotterdam voor de proef in aanmerking kwam, zegt De Winter. Maar daar was de vrees voor grote drukte toch te groot. 'De kans dat de druk in het begin even toeneemt, is groot. Maar dat is wel de zure appel waar je doorheen moet als je een sprong naar voren wilt maken en mensen een paar dagen eerder wilt waarschuwen. Maar dat vonden ze in Rotterdam toch een beetje spannend en dat snap ik wel.'

Lees ook | Stekker uit coronamelder-app als coronacrisis voorbij is

Jongeren testen in een lab van de Universiteit Twente een coronawaarschuwingsapp.
Jongeren testen in een lab van de Universiteit Twente een coronawaarschuwingsapp. ( ANP / Vincent Jannink)

Gerelateerde artikelen