Gezondheid18 aug '20 22:27

Dringend advies: Geen grote bijeenkomsten thuis

Auteur: BNR Webredactie

Premier Mark Rutte adviseert 'zeer, zeer dringend' thuis geen feestjes borrels of andere bijeenkomsten te organiseren. 'Ga liever naar een horecagelegenheid', zegt Rutte, daar waar de anderhalve meter gerespecteerd kan worden. Ontvang je toch mensen, dan maximaal 6 gasten, kinderen tot 12 jaar niet meegerekend. Ook moet de afstand van anderhalve meter gerespecteerd worden en moet gevraagd worden of mensen klachten hebben. Na 1 september moeten mensen zo veel mogelijk thuis werken.

Premier Mark Rutte
Premier Mark Rutte (ANP Bart Maat )

Gestage verspreiding

Het coronavirus verspreidt zich nog altijd 'gestaag' in Nederland, en dat kan grote gevolgen hebben. Daarvoor waarschuwt minister-president Mark Rutte die4 het belang van een regionale aanpak beklemtoont. 'Als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Terug bij een overbelaste zorg, terug bij het land op slot, terug waar we niet willen zijn.' 'Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus. De aantallen besmettingen zijn verder toegenomen, het reproductiegetal zit al weken boven de één.'

Besmettingen vooral in privé-sfeer

'Het gaat vooral mis in de privé-sfeer achter de voordeur. Overal waar mensen elkaar goed kennen en elkaar blijkbaar voldoende vertrouwen om handen te geven en te knuffelen', zegt de premier die adviseert om dan liever naar een horeca-gelegenheid te gaan. 'Daar is meer ruimte, en hebben mensen een vaste zitplaats. Daar is de anderhalve meter beter te handhaven.'

En als mensen dan een zaaltje afhuren om een verjaardag, jubileum of een bruiloft te vieren, dan moeten ook daar mensen een vaste zitplaats hebben en afstand bewaren. 'Geen polonaises, feliciteren op afstand. Dit is niet leuk, maar het moet gewoon. We vragen zaalverhuurders en horecaondernemers hier scherp op te letten. Er zal ook in de handhaving extra aandacht voor komen.'

Volgens minister Hugo de Jonge lopen besmettingen in alle regio's en alle leeftijdgroepen op, de minister wil de thuisquarantaine terugbrengen van 14 naar 10 dagen.

Scholen gewoon open

Desgevraagd noemt De Jonge het verantwoord om de scholen te heropenen. 'Dat advies staat.' Belangrijk is thuisblijven als je klachten hebt, afstand houden tot de leraar en ook leraren onderling moeten afstand houden. 'Scholen spelen geen drijvende kracht achter de verspreiding van het virus. We houden het heel goed in de gaten de komende weken. Het OMT-advies van vóór de zomer is leidend.'

Minister De Jonge benadrukt dat het kabinet nog steeds onderzoekt of quarantaine van comapatiënten kan worden verplicht. Een Kamermeerderheid keerde zich in een debat vorige week nog tegen dit idee.

Overzicht van de adviezen

Familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, buurtborrels en vriendengroepen zijn op dit moment de bron van de meeste besmettingen. Het kabinet adviseert zéér dringend om geen feestjes te houden en het aantal mensen dat in huis en tuin wordt ontvangen, te beperken tot maximaal zes gasten. Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Daarbij moet vooraf worden gevraagd of iedereen klachtenvrij is. Natuurlijk moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden.

Ga voor feestjes, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen liever naar een horecazaak, waar meer ruimte is en iedereen een vaste zitplaats heeft. Dus op 1,5 meter, zonder fysiek contact, met registratie en een checkgesprek. Zaalverhuurders en horecaondernemers wordt gevraagd daar scherp op te letten, voor zover ze dat al niet doen. Ook in de handhaving komt daar extra aandacht voor, meldt het kabinet.

'Van alle maatregelen die we vanaf het begin hebben genomen, is het advies zoveel mogelijk thuis te werken een van de meeste effectieve gebleken. Daar zat geen einddatum aan en het advies blijft: werk thuis', adviseert de rijksoverheid.

Ook werd nogmaals onderstreept dat kinderen thuis moeten blijven als ze klachten hebben of als iemand in het gezin positief test op corona.

De Jonge en Rutte maakten ook bekend dat de periode van thuisquarantaine wordt teruggebracht van 14 naar 10 dagen.

Gerelateerde artikelen