Gezondheid19 aug '20 16:38Aangepast op 19 aug '20 17:08

Belgisch RIVM waarschuwt: Brussel begint op Antwerpen te lijken

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal coronabesmettingen in België moet sneller dalen dan nu gebeurt, waarschuwt Sciensano, het Belgische RIVM. Uit cijfers blijkt dat het aantal besmettingen weliswaar daalt, maar het aantal sterfgevallen neemt juist toe. Vooral in Brussel gaat het niet goed. Mogelijk zijn daar dezelfde strenge maatregelen nodig als in Antwerpen.

De situatie in Brussel lijkt erg op die in Antwerpen eerder tijdens de coronacrisis. 'We zagen in Antwerpen en curve die door het dak ging, maar die hebben we nu onder controle. In Brussel zien we nu een stijging van 25 procent. 10 procent van de Belgen woont in die stad. Er is dus potentieel een groter gevaar dan in Antwerpen', zegt Geert Molenberghs, biostatisticus aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Nu ingrijpen

De maatregelen in Antwerpen waren volgens Molenberghs zeer draconisch. 'Er was daar zelfs een avondklok. Iets wat we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gezien hebben.' Toch meent hij dat het noodzakelijk is nu soortgelijke maatregelen in Brussel in te voeren. 'Je ziet dat deze pandemie traagjes begint, maar opeens snel toeslaat.'

Luister ook | Niemand weet hoe het nu verder moet in België

Stadswerkers hangen waarschuwingen om mondkapjes te dragen op in Woluwe-Saint-Lambert in de regio Brussel.
Stadswerkers hangen waarschuwingen om mondkapjes te dragen op in Woluwe-Saint-Lambert in de regio Brussel. (AFP Benoit Doppagne)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen