Gezondheid18 aug '20 14:43Aangepast op 18 aug '20 16:26

Aantal nieuwe besmettingen blijft stabiel

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal besmettingen met corona in Nederland daalt niet, blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. In de afgelopen week hebben 4.013 mensen te horen gekregen dat ze het nieuwe coronavirus hebben opgelopen. Dat is iets minder dan de 4.036 gevallen die in de week tot vorige dinsdag waren bevestigd. 'We zien een toename in alle leeftijdscategorieën', zegt Suzan van den Hof van het RIVM.

Alle leeftijdsgroepen

'Als je kijkt naar de afgelopen maand, dan zie je dat in alle leeftijdsgroepen het aantal meldingen sterk toeneemt. Het kan best zijn dat aantal ziekenhuisopnames de komende week toeneemt', zegt Van den Hof.

'Hoewel het aantal meldingen stabiliseert rond vierduizend per week, is het aantal besmettelijke personen in Nederland vijftigduizend. Dat zijn behoorlijke aantallen. Er is de laatste tijd veel aandacht voor jongeren, maar het is niet alleen in die groep waar besmettingen plaatsvinden.'

GGD loopt zich warm

'De GGD'en zijn hard bezig om extra personeel in te werken, maar ze zijn afhankelijk van de medewerking van de mensen.' Volgens Van den Hof is het lastig voor de GGD om mensen op te sporen, veel mensen hebben immers geen zicht op wie ze allemaal hebben gezien op feestjes. 'We zien het aantal clusters stijgen, en ook dat veel van die clusters gerelateerd zijn aan situaties waar mensen onvoldoende afstand hebben gehouden: op het werk, in familiekring, op feestjes.'

Zestien mensen zijn in de afgelopen week overleden aan het coronavirus. Dat waren een week eerder negen, en de week daarvoor zes. Verder werden vijftig mensen in een ziekenhuis opgenomen vanwege een besmetting, tegen 38 in de week ervoor en 44 nog een week eerder.

Gerelateerde artikelen