Ook zinspeelde de burgemeester op een mogelijke laatste sluitingstijd voor de horeca om middernacht of eerder met een zogenoemde venstertijd als het aantal besmettingen de komende tijd niet afneemt. Dat betekent dat er geen nieuwe bezoekers meer worden toegelaten na een bepaalde tijd.
Luister terug | Amsterdam stevent af op verzwaring maatregelen
Er komt verder een meldplicht voor zalencentra. Zij moeten bij de gemeente feesten en partijen van honderd of meer personen bekendmaken. Ook worden er steekproefsgewijs controles uitgevoerd op naleving van de registratieplicht in de horeca. Daarnaast komt er een verbod op geluidsversterkers in de buitenruimte om spontane feesten te voorkomen.
Maximum aantal mensen
Het verhaal ging rond dat voor heel Nederland het maximum aantal mensen op evenementen en bijeenkomsten zou worden teruggeschroefd, maar dat verbod lieten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gisteravond achterwege in hun persconferentie. Een meevaller, maar geen reden om achterover te leunen, zegt Jolanda Jansen woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers en directeur Ahoy.
Luister terug | 17 miljoen burgemeesters
Het ondersteunt wel de vraag om de evenementensector met honderdduizend banen ook na 1 oktober te ondersteunen, benadrukt Jansen. Want de sector is ondanks eerdere steunmaatregelen fors geraakt. 'Je ziet nu al reorganisaties, waarbij soms 50 procent van de mensen eruit gaan. We hebben tegen de overheid gezegd: help ons en zorg dat we in ieder geval de winter doorkomen en we hopelijk volgend jaar weer naar festivals toe kunnen.'
