Gezondheid19 aug '20 11:28

Rumoerige buurt leidt tot obesitas

Auteur: BNR Webredactie

Wie op zoek is naar een nieuwe woning moet even kijken of deze niet in een rumoerige buurt ligt. Het geluid van verkeer kan er wel eens voor zorgen dat je obesitas krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Oxford en Leicester.

De studie werd gedaan bij grote groepen mensen, in Noorwegen, Nederland en Engeland, die over langere periode gevolgd werden.

Verkeerslawaai

Corjan de Groot is arts en onderzoeker bij het Centrum Gezond Gewicht in Rotterdam en niet betrokken bij het onderzoek. Hij vindt het mooi dat het onderzoek gedaan is. 'Er zijn heel veel dingen die we aannemen, maar die nog helemaal niet zo goed onderzocht zijn. Deze studie laat heel goed zien dat verkeerslawaai onafhankelijk van andere factoren een effect heeft op je gewicht. Dat is nieuw.'

Stress

Er is in de studie geen oorzakelijk verband aangetoond tussen een rumoerige omgeving en obesitas. Volgens De Groot zou dat verband heel goed kunnen zijn dat chronische stress een sterke relatie heeft met buikvet of dat slaapgebrek leidt tot meer eten.

Fietsen

Opvallend is dat het effect in de studie in de Nederlandse groep niet terug te zien is. De Groot denkt dat dat komt omdat de Nederlandse onderzoeksgroep in Noord-Nederland woont. “Daar is het misschien wat stiller in de stad.' Ook vindt De Groot het aannemelijk dat het obesitas effect bij de Nederlanders niet te zien is omdat we veel fietsen.

Luister ook BNR Beter: Gezonde leefstijl als medicijn tegen corona

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen