Gezondheid19 aug '20 15:53Aangepast op 19 aug '20 21:00

Horeca-directeur: maatregelen staan haaks op complimenten

Auteur: BNR Webredactie

Koninklijke Horeca Nederland is blij met de complimenten die premier Rutte gisteravond op de persconferentie uitdeelde, maar fronst de wenkbrauwen over de aangescherpte maatregelen in Amsterdam. Dat zei directeur Dirk Beljaarts in BNR's Ask Me Anything.

Beljaarts zag in de persconferentie 'echt een stuk erkenning' voor alle horeca-ondernemers en -medewerkers die er alles aan doen om een veilige situatie te creëren. De signalen uit Amsterdam over de toegenomen besmettingen lijken daar haaks op te staan.

Beluister ook | KHN niet te spreken over aanscherpingen horeca Nederland

Dirk Beljaarts, directeur KHN Nederland
Dirk Beljaarts, directeur KHN Nederland (BNR Jos Hummelen)

Uit de cijfers blijkt dat, ondanks alle inspanningen, er horecabazen zijn die het niet zo nauw nemen met de regels. Volgens Beljaarts is het belangrijk om te blijven focussen op wat normaal gesproken gebeurt en niet alleen op de incidenten: 'Het is statistisch nog steeds zo dat de kans om in de horeca besmet te raken extreem klein is en zelfs kleiner is geworden'.

Besmettingskans klein

De laatste RIVM-cijfers laten zien dat de besmettingen in de horeca 2,9 procent van het totaal uitmaken. Je hebt dus 97 procent kans om ergens anders besmet te raken. Dan gaat het vooral over familiefeestjes en het werk. Vreemd dus, zegt Beljaarts, dat het college van Amsterdam en burgemeester Halsema zo veel nadruk leggen op de horeca.

Illegale feesten

Beljaarts is bang dat, als de horecazaken in Amsterdam inderdaad om 24:00 uur dicht moeten, mensen andere wegen gaan zoeken om ergens samen te komen. 'Je krijgt dan illegale feesten of bijeenkomsten in parken of bij iemand in de tuin en laat dat nu net de grootste besmettingsbron zijn.'

Gerelateerde artikelen