Gezondheid26 aug '20 18:01

Combinatie obesitas en corona levensgevaarlijk

Auteur: BNR Webredactie

Bij mensen met obesitas is het overlijdensrisico bij een besmetting met het coronavirus 48 procent hoger. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de University of North Carolina.

Dat obesitas en corona een gevaarlijke combinatie vormen, was bekend, maar deze cijfers zijn wel even schrikken, zegt Liesbeth van Rossum, internist en hoogleraar obesitas aan het Erasmus MC. De Amerikaanse universiteit legde 75 studies in China, de VS en Europa naast elkaar en zette de uitkomsten op een rijtje.

Verstoord immuunsysteem

De link tussen corona en obesitas heeft met meerdere zaken te maken. Allereerst hebben mensen met obesitas een verstoord immuunsysteem. Daarnaast hebben ze vaker bijkomende aandoeningen als type 2-diabetes en hart- en longproblemen. Ook wordt beademing bij obesitas-patiënten vaak lastiger. En verder, vertelt Van Rossum, is kort geleden ontdekt dat er een eiwitje is dat het coronavirus de longcellen binnenlaat. Datzelfde 'poortje' blijkt ook op vetcellen te zitten.

Vaccins

Uit studies blijkt ook dat vaccins minder goed werken bij mensen die te zwaar zijn. Als vaccins getest worden, moet volgens Van Rossum dan ook apart bekeken worden hoe ze werken bij mensen met obesitas. Het kan zijn dat die een hoger risico blijven lopen. Dus naast coronapreventie moet het obesitasprobleem worden aangepakt.

Luister ook | Rumoerige buurt leidt tot obesitas

(ANP VALERIE KUYPERS)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen