Gezondheid27 aug '20 21:23Aangepast op 28 aug '20 13:16

Rijschoolleerlingen verzwijgen coronaklachten tijdens rijexamen

Auteur: Julia Bokdam

Rijschoolleerlingen verzwijgen coronaklachten of vakanties in oranje gebieden vanwege de lange wachtlijsten bij het CBR. Dat zeggen verschillende brancheverenigingen tegen BNR. Ook het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bevestigt hierover signalen te krijgen.

ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK
ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK ( ANP XTRA)

Als de automobilisten in spe wel eerlijk vertellen dat ze klachten hebben of uit een risicogebied komen, dan wordt het examen geannuleerd. De leerlingen zijn bang dat ze dan onderaan de wachtlijst komen te staan. Om dit te voorkomen zijn sommige leerlingen niet eerlijk over hun gezondheid of de plek waar ze hun vakantie hebben doorgebracht.

Leugentje om bestwil

Die signalen krijgt ook Jos Post, voorzitter van LBKR, de Landelijke Beroepsvereniging Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche. Naast voorzitter van de LBKR is Post ook zelf rijinstructeur. Van leerlingen die bij hem lessen hoort hij dat niet iedereen eerlijk is over zijn gezondheid. ‘Het zijn geluiden die we zeer regelmatig horen. Ik keur het niet goed, maar ik kan het wel begrijpen. Zowel van instructeurs als van leerlingen.’

Luister ook | Misleiding websites om lange wachttijden CBR

Het lijkt een leugentje om best wil, maar heeft heel grote gevolgen, waarschuwt Vereniging Rijschool Belang. ‘Op het moment dat een leerling wel besmet blijkt te zijn, moet niet alleen de leerling, maar ook de instructeur en de examinator in quarantaine. Dat kan ertoe lijden dat rijlessen worden uitgesteld of dat examens worden geannuleerd’, aldus Rob Steuten, vicevoorzitter van de VRB. Een ander aspect waardoor leerlingen klachten verzwijgen is dat het theoriecertificaat na anderhalf jaar verloopt. Omdat het CBR negen weken dicht is geweest en leerlingen dit certificaat niet willen verliezen liegen ze over hun klachten. Volgens de VRB gaat het CBR daarom coulant om met het vervallen van het certificaat.

Gratis nieuw rijexamen

Het CBR laat desgevraagd aan BNR weten bekend te zijn met deze geluiden. ‘Wij doen er alles aan om besmettingen te voorkomen', zo zegt de woordvoerder van het CBR. 'Een leerling die minder dan tien dagen voor het examen in een risicogebied is geweest krijgt kosteloos een nieuw examen op een ander moment.’ De woordvoerder vindt het dan ook onbegrijpelijk dat er leerlingen zijn die eventuele klachten verzwijgen. ‘Ik snap niet dat er leerlingen zijn die willens en wetens de gezondheid van zichzelf en anderen op het spel zetten vanwege de eventuele wachttijd.’

Positief getest

Volgens het CBR zijn er de afgelopen weken drie leerlingen positief getest op het coronavirus. Volgens het exameninstituut hadden de leerlingen geen klachten tijdens het rijexamen en hebben de leerlingen ook niet gelogen over hun gezondheid. De examinatoren zijn nadat de besmetting is vastgesteld tien dagen in quarantaine geweest.

Geen extra capaciteit

Volgens Vereniging Rijschool Belang is het op dit moment te aantrekkelijk voor leerlingen om klachten te verzwijgen. ‘Als je eerlijk aangeeft dat je klachten hebt of onlangs in een risicogebied op vakantie bent geweest, kan het maanden duren voordat je opnieuw op examen mag.’

Het CBR laat weten dat er geen extra capaciteit kan worden ingezet om voor die leerlingen examens af te nemen. ‘Als wij nu examencapaciteit gaan vrijmaken voor leerlingen die eventueel in risicogebieden op vakantie zijn geweest of gezondheidsklachten hebben, dan gaat dit ten koste van de beschikbare examencapaciteit voor andere leerlingen.’ Wel laat het CBR weten dat er in overleg met de examenmanager wordt gekeken of de leerling nog op korte termijn kan worden ingepland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen