Gezondheid29 aug '20 11:32Aangepast op 30 aug '20 10:01

Minder kankerdiagnoses door corona

Auteur: Aäron Loupatty

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat er fors minder kankerdiagnoses gesteld werden dan in de voorgaande jaren. Dat stelt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) tegenover de NOS.

Volgens het centrum zijn er 5000 kankerdiagnoses minder gemaakt dan in de tien jaar ervoor. Dat kwam onder andere doordat de reguliere zorg niet beschikbaar was tijdens de eerdere piek van coronapatiënten in de zorg. Ook hebben veel mensen de zorg gemeden, zo stelt het instituut. Doordat er zo veel minder diagnoses zijn gesteld, kan dat een risico zijn voor mensen die de ziekte hebben, maar daar nu nog niets van weten. Zo kan de ziekte al verder uitgezaaid zijn en is er daardoor een zwaardere behandeling nodig, dan wanneer kanker al in een vroeg stadium ontdekt wordt bij een patiënt.

Luister ook | Aan een afweercel zien welke ziekte iemand heeft

Mogelijke extra schade

Toch is het niet duidelijk in hoeverre er nu extra schade is voor mogelijke patiënten, zo zegt Otto Visser, directeur registraties van het IKNL tegen de NOS. 'We kunnen dat pas op de lange termijn goed analyseren. We zijn voor borstkanker al meer gedetailleerd aan het uitzoeken wat de gevolgen zijn. Op basis van die informatie kunnen we leren wat we in de toekomst op het gebied van diagnostiek het beste kunnen doen.'

Luister ook | Een urinetest voor kanker

Agressieve kankervormen

Vooral bij agressievere kankervormen is het risico op een slecht ziekteverloop het grootst. Het gaat dan bijvoorbeeld om melanomen, de meest agressieve vorm van huidkanker, en sarcomen die tumoren vormen in botten, spieren of zenuwweefsel. Ook kan een vertraagde diagnose een groot verschil maken bij acute lymfeklierkanker en acute leukemie.

Luister ook | Belangrijke ontdekking over bijwerking antikankermedicijn

AMSTERDAM - Een patient krijgt cytostatica (chemotherapie) toegediend op de dagbehandeling van het Anthoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
AMSTERDAM - Een patient krijgt cytostatica (chemotherapie) toegediend op de dagbehandeling van het Anthoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis ( ANP XTRA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen