Gezondheid5 sep '20 09:37

GGD'en hebben kritiek op testen zonder klachten

Auteur: Aäron Loupatty

GGD'en hebben kritiek op het testen op het coronavirus als mensen geen klachten hebben. Op dit moment wordt er onder andere een experiment uitgevoerd op Schiphol, waar mensen uit risicogebieden ook zonder klachten getest worden. André Rouvoet, voorzitter van de koepel van de 25 GGD'en, is bang dat mensen zich ten onrechte veilig wanen na een negatieve test.

André Rouvoet, voormalig vicepremier en minister voor Jeugd en Gezin, is sinds 1 augustus de voorzitter van de koepels van de 25 GGD'en in Nederland.
André Rouvoet, voormalig vicepremier en minister voor Jeugd en Gezin, is sinds 1 augustus de voorzitter van de koepels van de 25 GGD'en in Nederland. (ANP)

De voorzitter vermoedt dat mensen zich niet aan de coronaregels houden als ze een negatieve uitslag hebben gekregen op een coronatest, terwijl ze (nog) geen klachten hebben. 'Mijn stelling is: baat het niet, dan schaadt het wél. Ik ben bang dat het iets doet met het gedrag van mensen en dat het hen het beeld geeft dat ze veilig zijn. Dat we testen gebruiken als legitimatie om ons niet aan de maatregelen te houden. Als wij met Kerst ons massaal laten testen, en we gaan vervolgens allemaal op bezoek bij opa en oma in het verpleeghuis, dan roepen we een tweede golf over ons af', zo waarschuwt Rouvoet.

Luister ook | Dagelijks liegen duizend mensen over coronasymptomen

'Geen effectieve bijdrage'

Volgens hem geeft de teststraat op Schiphol, waar mensen ook zonder coronaklachten getest worden op het virus, een verkeerd beeld af. 'Uit de richtlijnen van het RIVM blijkt dat testen zonder klachten nou niet de meest effectieve bijdrage is aan de bestrijding van corona, dat is ook onze lijn', verklaart Rouvoet. Toch ziet minister De Jonge (Gezondheid) het anders, stelt de koepelvoorzitter. 'Tegelijkertijd zijn wij in gesprek met de minister. Die zegt: ik zie een paar plekken waar dat mogelijk wél meerwaarde heeft.'

Luister ook | Ministerie weigert voorlopig teststraat Schiphol 24/7 te openen

Capaciteit kan elder beter gebruikt worden

De twijfels die de GGD'en hebben zijn ook geuit richting De Jonge, maar de minister beslist uiteindelijk hoe het testbeleid eruit komt te zien. Rouvoet geeft aan dat als het experiment op Schiphol niet blijkt te werken, de capaciteit beter gebruikt kan worden op andere plekken. 'Levert het geen effectieve bijdrage, kunnen we elders effectiever zijn met onze middelen, dan moeten we dat vooral doen.'

Luister ook | GGD: te veel zinloze testaanvragen

De coronateststraat op vliegveld Schiphol.
De coronateststraat op vliegveld Schiphol. (ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen