Gezondheid9 sep '20 19:21

'Kom snel met coronamaatregelen op maat'

Auteur: BNR Webredactie

Voor regio's waar het aantal nieuwe coronabesmettingen de pan uitrijst, moet de overheid duidelijke maatregelen nemen. Dat zegt Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Schellekens vindt dat de overheid grenswaarden moet aangeven. 'Mijn beroep op de overheid is: geef aan aan de bevolking wat die grenswaarden zijn en zet daar dan tegelijkertijd bij welke maatregelen je dan mag verwachten.'

Haaglanden

In de regio Haaglanden zou bijvoorbeeld een lockdown moeten worden ingesteld. De laatste 24 uur werden in die regio 248 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het was voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis dat het aantal besmettingen in de regio Haaglanden boven de 200 lag. Eerder vandaag zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat er misschien nieuwe maatregelen in de drie grote steden aangekondigd zullen worden.

Luister terug | Wisselende reacties op regionale corona-aanpak

Het aantal besmettingen blijft maar stijgen. Dan heeft de overheid volgens Schellekens maar twee mogelijkheden. Nog beter testen en nog beter bron- en contactonderzoek en nog meer mensen in quarantaine, maar het loopt de GGD's nu al over de schoenen. Er blijft dan geen andere keus over dan om naar het gedrag van de burger te kijken en dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat mensen elkaar zo min mogelijk ontmoeten. Maar de problemen spelen niet overal, dus die maatregelen moet je regionaal instellen, zegt Schellekens.

Image
( ANP PHIL NIJHUIS)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen