Gezondheid9 sep '20 06:35Aangepast op 9 sep '20 09:52

AstraZeneca onderbreekt proeven coronavaccin

Auteur: BNR Webredactie

De Britse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford onderbreken de vergevorderde proeven met een mogelijk coronavaccin om veiligheidsredenen, meldt de gezondheidsnieuwswebsite Stat News.

Het stilleggen van dergelijke trials gebeurt wel vaker en dat is eigenlijk heel logisch, zegt Moleculair Viroloog Marjolein Kikkert, verbonden aan het LUMC. 'Er zijn natuurlijk enorm veel mensen bij betrokken, met 30.000 mensen die dat vaccin hebben gekregen. De kans dat iemand om een of andere reden in het ziekenhuis belandt is sowieso best aanwezig. De kans dat deze persoon iets heeft wat een relatie heeft met het vaccin wordt klein geacht.'

Om uit te sluiten dat er toch een verband is met het vaccin wil je eerst precies weten waarom deze persoon in het ziekenhuis is beland. 'Je wilt niet dat meer mensen ziek worden. In fase drie van het onderzoek kijk je wie er ziek wordt, en dat vergelijk je met een groep die geen echt vaccin heeft gekregen, maar een placebo. Men verwacht dat de boel binnen een paar dagen weer opgestart kan worden, als blijkt dat deze persoon om een andere reden in het ziekenhuis is beland.'

Luister terug | Farmabedrijven dekken zich in bij Brussel

Het potentiële vaccin heeft mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaakt bij een proefpersoon. De Europese Commissie en Nederland hebben een deal met AstraZeneca gesloten voor het vaccin dat de farmaceut met de Universiteit van Oxford ontwikkelt. Welke ongewenste bijwerking bij de proefpersoon is opgetreden en wanneer het is gebeurd, is niet bekend. De proefpersoon zal naar verwachting herstellen. Een ingewijde zegt dat de proeven zijn stilgelegd vanwege een 'grote mate van voorzichtigheid'.

Een tweede ingewijde, die niet met naam en toenaam genoemd wil worden, stelt dat de bevinding die tot de onderbreking heeft geleid, invloed heeft op de proeven door AstraZeneca die nog moeten plaatsvinden en die van andere farmaceuten die vaccinproeven uitvoeren. Een woordvoerder van AstraZeneca zegt dat ziekteverschijnselen altijd kunnen optreden in grootschalige proeven. Individuele gevallen die zich voordoen moeten dan zorgvuldig worden onderzocht, aldus de woordvoerder.

Lees ook | Coronavaccin universiteit Oxford is veilig


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen