Gezondheid9 sep '20 18:45

'Stilleggen coronavaccinproef is geen afstel'

Auteur: BNR Webredactie

Dat farmaceut AstraZeneca proeven met een nieuw coronavaccin heeft stilgelegd, moet gezien worden als een normale hobbel op de weg naar een ontwikkeling van een vaccin. Dat zegt Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, het CBG.

Het gaat om een van de mogelijke vaccins waar Nederland zijn zinnen op heeft gezet. De farmaceut besloot een pauze in te lassen, nadat een van de proefpersonen een ontsteking aan het ruggenmerg had opgelopen. Als er iets dergelijks gebeurt, wordt de zaak voorgelegd aan een onafhankelijke commissie die niets met de onderzoekers of de firma te maken heeft, vertelt de Boer. Zo'n commissie heeft de mogelijkheid een studie tijdelijk stop te zetten.

Luister ook | AstraZeneca onderbreekt proeven coronavaccin

De kans dat de ontwikkeling van het vaccin wordt stopgezet, acht De Boer klein. Als het straks wordt voorgelegd aan het CBG, wordt er naar alle gegevens over de veiligheid gekeken. De ruggenmergontsteking wordt daar uiteraard ook in meegenomen. Belangrijk is dat duidelijk wordt gecommuniceerd waarom de studie is gestopt.

De Australische premier Morrison bezoekt de laboratoria van AstraZeneca in Sydney
De Australische premier Morrison bezoekt de laboratoria van AstraZeneca in Sydney (EPA)

Gerelateerde artikelen