Gezondheid14 sep '20 06:13Aangepast op 14 sep '20 12:46

25 procent meer verzuim in de zorg verwacht

Auteur: BNR Webredactie

De zorgsector bereidt zich voor op een explosie van zieke medewerkers. Dat blijkt uit scenario’s die ruim 60 zorgorganisaties hebben neergelegd bij PlanMen, het bedrijf dat hen helpt bij de personeelsplanning. Ze gaan uit van een verzuim van 7,1 procent van hun medewerkers; en dat zou een stijging betekenen van bijna 25 procent ten opzichte van vorig jaar.

Zorgpersoneel schreeuwt om betere arbeidsvoorwaarden
Zorgpersoneel schreeuwt om betere arbeidsvoorwaarden (ANP / Koen van Weel )

In ziekenhuizen zijn vaak hele teams al maanden vooruit bezig met de berekening van de optimale inzet van personeel. Belangrijke vraag is altijd hoe groot de patiëntenpopulatie is. Om daar een inschatting van te maken kijken zorgorganisaties naar de ontwikkelingen in het ziekteverzuim. En dat cijfer lijkt de komende maanden veel hoger te liggen. In absolute aantallen gaat het al gauw om duizenden extra ziekmeldingen, alleen al bij PlanMen.

Thuiszorg

PlanMen, dat de roosters maakt voor zo'n 83.000 voltijdsbanen in de zorgsector, rekent voor het tweede halfjaar op een ziekteverzuim van 6,3 procent in de ziekenhuizen, terwijl in de verzorging, verpleging en thuiszorg wordt uitgegaan van een verzuim van 8,6 procent. Vorig jaar was dat in de tweede helft van het jaar nog respectievelijk 5,2 en 7,1 procent. Het gaat nog wel om prognoses, erkent Marc Elschot van PlanMen. 'Maar het is niet nieuw dat die werkdruk in de zorg zo groot is.'

Elschot adviseert dan ook om bij het samenstellen van de roosters goed te luisteren naar de wensen van het personeel. Verder raadt hij aan om waar het kan zo ver mogelijk vooruit te plannen. Én het is belangrijk om goed zicht te houden op de verlofrechten van personeel. 'Voordat nieuw personeel aan het werk kan, moeten er zaken geregeld worden op het gebied van onder meer werving, opleiding en inwerking.'

Luister terug | Newsroom | Zorgpersoneel

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen beschikt niet over een overzicht van alle ziekenhuizen, maar herkent zich wel in het beeld. En ook Vernet ziet het ziekteverzuim al flink toenemen. In het tweede kwartaal zag de specialist op het gebied van verzuimcijfers in de zorg vooralsnog een ziekteverzuim van 6,5 procent (voortschrijdend gemiddelde), maar een verdere stijging tot 7,1 procent wordt niet onmogelijk geacht. Dan wordt verzuim vanwege coronamaatregelen wel meegerekend, iets wat Vernet niet doet.

Eigen testcapaciteit

Dan gaat het niet alleen om kortdurig, maar ook om langdurig verzuim, grotendeels veroorzaakt door de toegenomen werkdruk. Die wás al hoog in de zorg, maar is door de coronacrisis alleen maar verder toegenomen. De hoop is vooral gevestigd op de werving van extra zorgpersoneel. Het kortdurig verzuim speelt vooral bij zorginstellingen, die in tegenstelling tot de ziekenhuizen geen eigen testcapaciteit hebben en bij gezondheidsklachten dus thuis moeten blijven.

Luister terug | Coronasterfte onder mannen hoger dan onder vrouwen

Actiz maakt zich grote zorgen omdat nu ook het griepseizoen op uitbreken staat. Daarom hoopt de branchevereniging dat minister Hugo de Jonge zijn belofte om zorgverleners voorrang te geven bij coronatests snel nakomt. Maar ook de toenemende aandacht voor psychosociale begeleiding van medewerkers lijkt inmiddels al zijn vruchten af te werpen. Voor medewerkers in de ouderenzorg waren al 24 uur per dag hulplijnen beschikbaar.

Verslaggever Rogiér Dankerlui sprak met Wouter Hoge, directeur van Centiv, een ggz-dienstverlener die is gespecialiseerd in psychosociale bijstand voor zorgmedewerkers. Bij hem melden zich steeds meer mensen met klachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen