Gezondheid17 sep '20 10:44Aangepast op 17 sep '20 16:49

Inspectie: GGD'en en labs niet klaar voor tweede golf coronavirus

Auteur: BNR Webredactie

Het Nederlandse testsysteem voor het coronavirus is nog niet klaar voor een mogelijke tweede golf. De testcapaciteit moet verder omhoog, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek in alle 25 GGD-regio's. De inspectie noemt de uitbreiding die nog nodig is een 'enorme opgave' voor de betrokken GGD'en en laboratoria.

Image
( ANP)

Ook Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid erkende vanmiddag na het Kamerdebat dat Nederland nog niet is voorbereid. Korrie Louwes, hoofdinspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deelt die mening. Zij benadrukt dat er 'spijkerhard wordt om de testcapaciteit uit te breiden. We moeten harder en sneller werken, want het virus heeft een enorm hoog tempo. Maar die verantwoordelijkheid om dicht bij het virus te blijven, ligt bij ons allemaal. Als je ziet hoeveel mensen zich zonder klachten bij de teststraat melden: dat zijn wij allemaal.'

Hoewel de inspectie rekening hield met een 'ritme in de opschaling', zijn ze verrast door de ontwikkeling van het virus in de zomer. Toch vindt Louwes het te makkelijk om slechts één schuldige partij te wijzen: 'Het virus is alleen in te dammen met acties van ons allemaal.'

Beluister ook | Hugo de Jonge: 'Niet klaar voor tweede coronagolf'

Het onderzoek is in juli en augustus uitgevoerd, in die laatste maand was de keten van aanmelding, afname, laboratoriumanalyse en bron- en contactonderzoek 'op orde', concludeert de inspectie. Toen lag het aantal besmettingen echter lager dan nu het geval is. De GGD'en en laboratoria kunnen de knelpunten niet alleen oplossen, zegt de inspectie, die waarschuwt dat het systeem 'spaak loopt' als ook mensen die geen klachten hebben zich laten testen.

Beluister ook | GGD'en hebben kritiek op testen zonder klachten

Voor de komende maanden voorziet de overheid een forse stijging van de vraag naar testen. Symptomen van een coronabesmetting komen immers overeen met die van een gewone verkoudheid. Vorige week lieten 195.545 mensen zich testen, gemiddeld bijna 28.000 per dag. In het inspectierapport staat de verwachting dat in november bijna het dubbele aantal nodig zal zijn: 55.000 testen per dag. In december stijgt dat verder naar 70.000 en in februari 2021 wordt rekening gehouden met een dagelijks aantal van 85.000.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen