Gezondheid18 sep '20 19:20Aangepast op 18 sep '20 19:42

Verscherpte coronamaatregelen in 6 regio's

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf zondag 18:00 gelden in de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Haarlem en Leiden verscherpte coronamaatregelen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit maakten premier Mark Rutte en gezondheidsminister Hugo de Jonge zojuist bekend op de persconferentie.

(ANP Remco de Waal)

Horeca dicht om 00:00 uur

De nieuwe nieuwe maatregelen hebben onder meer betrekking op horeca-gelegenheden. Vanaf 00.00 uur mag niemand meer een café of bar in, dan moet de muziek uit en de lichten aan. Om 01.00 uur moeten de tenten sluiten.

Geen bijeenkomsten van meer dan 50 personen

Daarnaast mogen er in zalen nog maximaal 50 mensen bijeenkomen, begrafenissen, religieuze bijeenkomsten, scholen en bruiloften vormen een uitzondering op die maximering.

Kinderen tot en met 12 jaar niet meer testen

Een andere richtlijn die aangepast wordt is dat kinderen tot en met 12 jaar niet meer getest hoeven worden bij milde klachten. Kinderen met een snotneus, kriebelhoest of keelpijn kunnen gewoon naar school, aldus minister De Jonge. 'Het verspreidingsrisico is heel gering.'

Zorgpersoneel en leerkrachten voorrang teststraat

Met het oog op de beperkte testcapaciteit hebben zorgmedewerkers en leerkrachten in het basis- en middelbaar onderwijs vanaf maandag tijdelijk voorrang bij de teststraten.

Virus maakt come-back

Rutte zei het 'het weekeindgevoel even uit te stellen' omdat het coronavirus 'met een come-back bezig is. Extra maatregelen is een lastige boodschap, voor veel mensen is het coronavirus sinds het begin van de zomer een ver-van-mijn bed-show aan het worden: de anderhalvemeterregel wordt moeilijker, thuis blijven met klachten wordt moeilijker, iedereen snakt naar contact met vrienden collega's. Inmiddels is tien procent van alle clusters terug te voeren op werksituaties, we zeggen ook niet voor niets: werk zo veel mogelijk thuis.'

Jongeren: zet tandje bij

'Voor jongeren is dit een rot-tijd, maar misschien moet er een tandje bij.' Rutte zegt er vanuit te gaan dat jongeren dit wel snappen. 'De urgentie, het gevoel van noodzaak moet terug. De feiten zijn zorgwekkend, het aantal ziekenhuisopnames loopt op, de eerste patiënten worden al overgeplaatst om te voorkomen dat de reguliere zorg in het gedrang komt. De druk op de verpleegkundigen neemt weer toe. Ook het aantal verpleeghuizen met het virus achter de voordeur groeit. Nog zorgwekkender is dat het reproductiegetal R aan het stijgen is. Nu staat het op 1,4. Dat betekent dat het aantal dagelijkse besmettingen per week verdubbelt.'

Rutte sloot zijn toespraak af met een dringende oproep aan de natie: 'Neem de basisregels in acht, op straat, in de horeca, in de huiskamer, het studenthuis, in werksituaties. Houd afstand, ontvang niet meer dan zes gasten, werk zo veel mogelijk thuis, vermijd drukte, was je handen stuk. We kunnen dit, en we moeten het nu nóg een keer doen.'

Ook minister Hugo de Jonge benadrukte dat de situatie zorgelijk is. 'Als je kijkt naar het groeiende aantal coronabesmettingen in Nederland is de tweede golf begonnen. Als we kijken naar de situatie in ziekenhuizen is het nog niet zover', zei De Jonge. 'Het is aan ons samen te voorkomen dat het zover komt.' En omdat er inmiddels veel meer informatie beschikbaar is over het virus, 'kunnen we de tweede golf breken'.

Sterke toename aantal besmettingen

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland is het afgelopen etmaal met 1977 toegenomen, het hoogste aantal tot dusver. Premier Mark Rutte meldde tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad al dat vrijdag 'net geen 2000' nieuwe gevallen waren gemeld.

Het aantal besmettingen in 24 uur loopt al dagen gestaag op en stapelt record op record. Donderdag werden 1756 nieuwe gevallen gemeld, woensdag waren het er volgens het coronadashboard van de rijksoverheid nog 1546. Het aantal positieve tests over de afgelopen zeven dagen ligt inmiddels ruim boven de 10.000.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen