Gezondheid19 sep '20 09:33Aangepast op 19 sep '20 11:12

Veiligheidsregio's zetten maatregelen aan

Auteur: BNR Webredactie

Na de persconferentie van Rutte en De Jong waarin extra regionale coronamaatregelen werden aangekondigd, ontvouwden zes westelijke veiligheidsregio's hun plannen om het virus in te dammen. Waaronder veel extra controles, meer handhaving, speciale uren bij openbare gelegenheden en het 's nachts afsluiten van parken en plekken om illegale feesten tegen te gaan.

( ANP Robin Utrecht)

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gaat vooral scherper handhaven op markten en plaatsen waar veel jongeren komen. Ook roept de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb supermarkten op meer werk te maken van het naleven naleving van de coronamaatregelen. Hij is sluit niet uit dat de verplichting om in drukke gebieden een mondkapje te dragen terugkomt, maar is dit voorlopig niet van plan. Onder de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vallen naast Rotterdam onder meer Schiedam, Vlaardingen, Westvoorne en Lansingerland.

Ook de regio Haaglanden gaat meer werk maken van handhaving van het naleven van coronaregels. En dat betekent controles bij horecagelegenheden, feestzalen, sportaccommodaties en studentensociëteiten. Wie de regels na een waarschuwing overtreedt mag de toko voor twee weken sluiten. Wie daarna weer betrapt wordt, gaat een maand dicht, echt hardnekkige recidivisten mogen de deuren drie maanden sluiten.

Een andere maatregel is extra bescherming voor kwetsbare groepen. Bij overheidslocaties, zoals bibliotheken, zwembaden en stadsdeelkantoren, worden voor de kwetsbare groepen venstertijden ingesteld. De veiligheidsregio vraagt aan organisaties en bedrijven dit ook te doen. Ten slotte wordt expliciet gecommuniceerd op doelgroepen waar besmettingen plaatsvinden, zoals jongeren en studenten. Er gaat gesproken worden met universiteiten, hogescholen en studenten(sport)verenigingen. Deze doelgroepen worden actief uitgenodigd om mee te denken.

Amsterdam en Haarlem gaan 's nachts preventief plekken als parken afsluiten om illegale feesten tegen te gaan. Het zijn vooral buitengebieden zoals de Ouderkerkerplas bij Ouderkerk aan de Amstel en delen van het Amsterdamse Bos in Amstelveen, waar eerder al tegen de coronaregels in feestjes waren. Net als in de regio Haaglanden komen er speciale tijdstippen waarop publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden alleen toegankelijk zijn voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. De veiligheidsregio vraagt winkels en musea dat ook te doen.

Amsterdam gaat verder extra communicatiecampagnes ontwikkelen om jongeren, studenten en mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen beter te bereiken. Daarnaast komen er preventiepakketten op maat voor plekken waar veel besmettingen plaatsvinden, zoals gerichte hulp en voorlichting op scholen, in horeca en bij studentenverenigingen.

Ook zet de veiligheidsregio extra in op het naleven van de 'basisregels' in onder meer winkels, sportkantines en horeca, zoals het desinfecteren van de handen bij binnenkomst en anderhalve meter afstand houden. Ten slotte wordt ingezet op het voorkomen van grote drukte zoals het instellen van eenrichtingsverkeer, het (tijdelijk) afsluiten van straten voor autoverkeer of het doseren bij de toegang als het echt te druk wordt.

De Veiligheidsregio Utrecht verlangt dat studentenverenigingen, sportclubs en organisaties en instellingen waar veel jongeren komen zelf met een plan van aanpak komen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarnaast komen er extra op jongeren gerichte campagnes en waar mogelijk scherpere handhaving op naleving. Instellingen of locaties waar een besmettingshaard is ontstaan worden versnel gesloten, parken en gebieden waar gefeest wordt worden extra gecontroleerd.

Gemeenten in de regio Hollands-Midden gaan plekken waar de kans op besmetting met het coronavirus het grootst is beter controleren: horeca in het algemeen, horeca bij sport- en andere verenigingen, scholen, vakantierecreatie en jongeren. Ook hier gaan overheidslocaties als gemeentehuizen, bibliotheken en zwembaden met venstertijden voor kwetsbare groepen aan de slag. Andere organisaties, zoals supermarkten en musea, worden gestimuleerd om dit ook in te stellen. In de veiligheidsregio Hollands-Midden vallen achttien plaatsen, waaronder Leiden, Gouda, Zoeterwoude, Katwijk en Waddinxveen.

Beluister ook | Verscherpte coronamaatregelen in zes regio's

Maatwerk begrijpelijk

Het Veiligheidsberaad noemt het begrijpelijk dat er extra maatregelen komen in de regio's waar het aantal coronabesmettingen toeneemt. Volgens het samenwerkingsverband van de 25 veiligheidsregio's blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de GGD dat nieuwe besmettingen zich relatief veel onder jongeren voordoen en dat - naast de thuissituatie - steeds vaker het werk en de horeca als plaatsen van besmetting worden gemeld.

'Het is logisch om in te grijpen in de regio’s waar het virus het meeste voorkomt en in die situaties waarin het virus zich het snelst verspreidt', zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. 'Er zijn steeds gerichte maatregelen nodig, daar waar het virus zich het snelst verspreidt. Met lokaal en regionaal maatwerk hopen we landelijke maatregelen te voorkomen. De komende tijd zullen we heel gericht maatregelen in moeten zetten op de clusters van besmettingen die we zien ontstaan.'

'Niet streng genoeg'

De maatregelen die vrijdag zijn aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus hadden wel wat strenger gemogen. Dat zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), bij het tv-programma Op1. Gommers maakt zich er zorgen over dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei dat hij nog weken nodig heeft om het testbeleid op orde te krijgen. 'Het hele systeem is gebouwd rondom het testen en het bron- en contactonderzoek. Als dat nog weken duurt, dan maak ik me zorgen.'

Daarom had Gommer liever strengere maatregelen gezien. 'We moeten nu strenger zijn, zodat we weer kunnen versoepelen als we het weer op orde hebben. Ik denk dan dat je regionaal in een light lockdown zou moeten gaan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen