Gezondheid21 sep '20 17:30Aangepast op 21 sep '20 21:36

'Curve moet deze week dalen, anders nieuwe maatregelen nodig'

Auteur: BNR Webredactie

De stijging van het aantal coronabesmettingen moet deze week gaan afvlakken, anders zijn er nieuwe maatregelen nodig. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, op BNR. 'De stijging is heel zorgelijk, patiënten worden nu al regionaal verspreid om de reguliere zorg niet in gevaar te brengen'.

De meeste signaalwaarden worden momenteel overschreden en regionale maatregelen moeten dat tegengaan. 'Het is de vraag of die maatregelen voldoende zijn. Dat moet je in de komende dagen kunnen beoordelen', zegt Kuipers. 'Dit kun je per dag monitoren.' De komende dagen wordt besloten of patiënten landelijk verdeeld moeten worden.

Behoorlijke aantallen

Er zijn volgens Kuipers nu alweer speciale corona-afdelingen ingericht in ziekenhuizen, vooral in de gebieden waar de stijging het snelst gaat. 'In april lagen in de piek ruim 4.000 coronapatiënten in ziekenhuizen, nu ligt dat rond de 400. Die 4.000 konden echter alleen opgevangen worden ten koste van de reguliere zorg. Dat moeten we echt proberen te voorkomen', zegt Kuipers in gesprek met BNR.

Lees ook | De Jonge wacht pittig corona-debat

Sinds vanochtend kan zorg- en onderwijspersoneel zich met voorrang laten testen op het coronavirus. Kort nadat de lijnen open gingen, raakte het systeem overbelast.

Volgens Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid bij de GGD, belden er in de eerste 40 minuten dat de lijn open was al 1.400 mensen. Inmiddels zijn de wachttijden voorbij. Verspreid over de hele dag hebben er in totaal 4.300 personen gebeld en zijn er 1.900 afspraken gemaakt.

Luister ook Hugo de Jonge niet klaar voor tweede golf

Voorrang

Mensen die in het onderwijs en de zorg werken krijgen vanaf vandaag voorrang bij coronatests. Dat moet personeelstekort en uitval in de zorg en het onderwijs voorkomen. De afspraken voor deze mensen worden 's ochtends ingepland, zodat ze binnen 24 uur de uitslag kunnen krijgen. 'We kunnen helaas maar een beperkt aantal monsters opsturen per lab, anders zouden we meer afspraken kunnen plannen', meldt De Gouw.

Website

Werknemers die recht hebben op voorrang kunnen niet via de website van de GGD een afspraak maken voor een coronatest, omdat er soms extra vragen gesteld moeten worden of een voorrangsverklaring nodig is.

Luister ook Veiligheidsrisico's zetten maatregelen aan

Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af.
Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af. (ANP PIETER STAM DE JONGE )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen